NBA

Μάικλ Τζόρνταν: Όταν για έναν αγώνα φόρεσε το Νο12

Μάικλ Τζόρνταν: Όταν για έναν αγώνα φόρεσε το Νο12
AP Photo/Roberto Borea AP PHOTO/ROBERTO BOREA

Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου το μακρινό 1990 ο Μάικλ Τζόρνταν υποχρεώθηκε να αγωνιστεί κόντρα στους Ορλάντο Μάτζικ με το Νο12. Διαβάστε την τρομερή ιστορία.

Όλοι ξέρουν ότι ο Μάικλ Τζόρνταν φορούσε το Νο23 στην καριέρα του, με εξαίρεση ένα διάστημα την σεζόν 1994/95 (όταν επέστρεψε στην δράση) που φορούσε το Νο45. Ο “Air” όμως έχει φορέσει άλλον έναν αριθμό στο ΝΒΑ, έστω για έναν αγώνα: Το Νο12.

Σε μία ιστορία που λίγοι θυμούνται και χάνεται στα βάθη του χρόνου, ο Τζόρνταν υποχρεώθηκε πριν από 30 χρόνια να αλλάξει αριθμό. Για την ακρίβεια, δεν είχε άλλη επιλογή αν ήθελε να αγωνιστεί κόντρα στους Ορλάντο Μάτζικ στις 14 Φεβρουαρίου 1990, σε μία ιστορία που έχει αποκτήσει σχεδόν μυθική υπόσταση.

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΟΥ (ΔΕΝ) ΗΤΑΝ ΣΑΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ

Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου του 1990 οι Μπουλς αντιμετωπίζουν εκτός έδρας τους Ορλάντο Μάτζικ, στον έκτο συνεχόμενο εκτός έδρας αγώνα τους. Μία ημέρα νωρίτερα είχαν νικήσει τους Χιτ στο Μαϊάμι, σπάζοντας ένα σερί τεσσάρων ηττών. Στο Ορλάντο σκόπευαν να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο. Ενώ όμως όλα έμοιαζαν φυσιολογικά, κάποια στιγμή αυτό θα άλλαζε.

Οι Μπουλς έκαναν κανονικά την προπόνησή τους. Οι φροντιστές άφησαν κανονικά τις φανέλες των παικτών στα αποδυτήρια. Όταν όμως οι παίκτες πήγαν να ντυθούν για τον αγώνα, έλειπε μία φανέλα: Αυτή του Μάικλ Τζόρνταν. Οι Μπουλς κατηγόρησαν τους Μάτζικ, στο Ορλάντο υποστήριξαν ότι δεν ήξεραν κάτι. Όπως και να έχει, ο Τζόρνταν έπρεπε να βρει μία φανέλα για να αγωνιστεί.

Οι διηγήσεις της εποχής θέλουν τους ανθρώπους των Μπουλς να τρέχουν στην εξέδρα ψάχνοντας για έναν φίλαθλο που θα φορούσε την φανέλα του Τζόρνταν. Δοκιμάστηκαν αρκετές φανέλες, αλλά καμία δεν έκανε στον ύψους 1.98 μέτρων Τζόρνταν. Με το ψάξιμο να μην οδηγεί κάπου, το Σικάγο υποχρεώθηκε να πάει στο... plan B: Ο σταρ της ομάδας θα έπρεπε να φορέσει την φανέλα... ειδικής ανάγκης του Σικάγο. Μία φανέλα με το Νο12 χωρίς όνομα, την οποία οι Μπουλς είχαν πάντα μαζί τους για την περίπτωση που κάποια εμφάνιση χανόταν ή σκιζόταν κατά την διάρκεια του αγώνα.

Είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς γιατί οι Μπουλς δεν είχαν δεύτερη εμφάνιση του Τζόρνταν ή γιατί δεν υπήρχε NBA Store στο γήπεδο των Μάτζικ. Η απάντηση ωστόσο είναι απλή: Το μακρινό 1990 οι ομάδες δεν είχαν τις ίδιες συνθήκες. Οι παίκτες ταξίδευαν με εμπορικές πτήσεις, δεν υπήρχε ΝΒΑ Store και δεν υπήρχε η πολυτέλεια να υπάρχουν έξτρα εμφανίσεις! Άλλες εποχές, άλλο ΝΒΑ...

ΕΝΑ ΤΡΟΜΕΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΩΗΝ "ΕΛΛΗΝΕΣ"

Όπως και να έχει, με όποιον αριθμό και αν φορούσε, ο Τζόρνταν τελικά πάτησε παρκέ. Και ήταν ασταμάτητος, όπως γενικά την σεζόν 1989/90. Απλώς αυτό δεν ήταν αρκετό, κάτι για το οποίο ευθύνονται μεταξύ άλλων τέσσερις παίκτες που αργότερα πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα την δεκαετία του 90'!

Ο Τζόρνταν έκανε ό,τι μπορούσε για να οδηγήσει το Σικάγο στη νίκη, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 49 πόντους με 21/41 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 7/10 βολές ,7 ριμπάουν, 2 ασίστ, 1 κόψιμο και κανένα λάθος σε 47 λεπτά συμμετοχής. Στο τέλος όμως είδε τους Μάτζικ να παίρνουν τη νίκη με 135-129 στην παράταση.

Για την ιστορία, ηγέτες του Ορλάντο σε εκείνο το παιχνίδι ήταν ο Τέρι Κάτλετζ (πέρασε για ένα φεγγάρι από τον Άρη) με 34 πόντους και 11 ριμπάουντ, ο Ρέτζι Θίους (αγωνίστηκε με τον Άρη στον τελικό του Κυπελλου το 1993) με 28 πόντους και ο Σκοτ Σκάιλς (αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ πριν γίνει προπονητής του “Δικέφαλου”) με 16 πόντους και 8 ασίστ. Στην βασική πεντάδα του Ορλάντο βρέθηκε και ο (επίσης μετέπειτα παίκτης του Άρη) Σαμ Βίνσεντ, προσφέροντας 7 πόντους και 5 ασίστ.

Οι πόντοι των δύο ομάδων:

ΜΑΤΖΙΚ: Κάτλετζ 34 (11 ριμπάουντ), Θίους 28, Γκριν 16 (19 ριμπάουντ), Σμιθ 18, Βίνσεντ 7, Σκάιλς 16 (4), Άνσλεϊ 11, Άντερσον 5, Άκρες

ΜΠΟΥΛΣ: Πίπεν 15, Τζόρνταν 49, Καρτράιτ 15 (9 ριμπάουντ), Πάξον 9 (1), Γκραντ 8, Νίλι 7, Χότζες 15 (3), Κινγκ 9, Άρμστρονγκ 2

ΤΙ ΕΓΙΝΕ Η ΦΑΝΕΛΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟ23;

Στο Ορλάντο όπως γίνεται σαφές δεν γινόταν να αφήσουν το θέμα έτσι. Ηταν εξάλλου μόλις η πρώτη χρονιά της ομάδας στο ΝΒΑ και δεν υπήρχε το περιθώριο να μείνει η ρετσινιά στην ομάδα. Οι έρευνες λοιπόν συνεχίστηκαν, μέχρι τελικά να λυθεί το μυστήριο μερικές αργότερα.

Όπως λοιπόν έψαχναν όλοι μανιωδώς για την φανέλα, ένας από τους ανθρώπους της ομάδας πρόσεξε ότι στο ταβάνι των φιλοξενούμενων ένα από τα πλαστικά πλακάκια ήταν ελαφρώς εκτός θέσης. Αυτό κίνησε υποψίες, με τους ανθρώπους των Μάτζικ να διαπιστώνουν τελικά ότι η φανέλα βρισκόταν σε εκείνο το σημείο (στο ταβάνι!), αφού την είχε κλέψει ένα μέλος της ομάδας ασφαλείας του γηπέδου την είχε αφήσει εκεί με σκοπό να την πάρει κάποια άλλη στιγμή. Το άτομο αυτό έμελλε να χάσει τελικά την δουλειά του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, οι Μάτζικ έστειλαν τελικά την εμφάνιση του Τζόρνταν πίσω στους Μπουλς. Κανένας από το Σικάγο ωστόσο δεν επιβεβαίωσε ποτέ ότι έλαβε αυτή τη εμφάνιση, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο το μυστήριο. Όπως και να έχει, το Ορλάντο έβγαλε από πάνω του την ρετσινιά. Όσο για την εμφάνιση με το Νο23; Η τύχη της ακόμα και σήμερα αγνοείται.

Δείτε το VIDEO με τις καλύτερες στιγμές του Τζόρνταν από εκείνο το παιχνίδι:

AP Photo/Roberto Borea

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ