ΜΠΑΣΚΕΤ

Γκόρντον Χέιγουορντ: Η μεγάλη επιστροφή, 364 μέρες αργότερα

Boston Celtics' Gordon Hayward dribbles during the first half of an NBA basketball game against the Philadelphia 76ers in Boston, Tuesday, Oct 16, 2018. (AP Photo/Michael Dwyer)
AP Photo/Michael Dwyer AP PHOTO/MICHAEL DWYER

Ο Γκόρντον Χέιγουορντ είναι και πάλι εδώ. 364 ημέρες μετά τον φρικιαστικό του τραυματισμό πάτησε ξανά παρκέ σε επίσημο παιχνίδι στη νίκη των Σέλτικς επί των 76ερς στην πρεμιέρα του ΝΒΑ.

Ο Γκόρντον Χέιγορντ περίμενε αυτή τη στιγμή ακριβώς 364 ημέρες. Ήθελε να πατήσει στα παρκέ του ΝΒΑ σε επίσημο παιχνίδι και να φωνάξει σε όλους ότι επέστρεψε. Αυτό ακριβώς έκανε λοιπόν στην πρεμιέρα του ΝΒΑ, στη νίκη των Σέλτικς με 105-87 επί των Σίξερς.

Ο Χέιγουορντ ξέρει όσο λίγοι πώς είναι να βρεθεί κάποιος από την κορυφή στον πάτο. Το μόνο που χρειάστηκε για να το καταλάβει ήταν ένας λάθος υπολογισμός, μία άσχημη προσγείωση και όλα άλλαξαν.

Ήταν 17 Οκτωβρίου 2017, στην πρεμιέρα της περσινής σεζόν. Οι φιλόδοξοι Σέλτικς αντιμετώπιζαν τους Καβαλίερς του ΛεΜπρόν Τζέιμς. Ο Χέιγουορντ έκοψε στην πλάτη της άμυνας των Καβς, όπως είχε κάνει εκατοντάδες φορές στην καριέρα του. O Ιρβινγκ προσπάθησε να τον βρει με μία λόμπα. Ο Χέιγουορντ σηκώθηκε στον αέρα για να δεχθεί την πάσα. Ο ΛεΜπρόν έκλεψε την μπάλα. Ο Χέιγουορντ έπεσε άτσαλα στο παρκέ. Και μετά... σιωπή. Το αριστερό του πόδι είχε σπάσει , όσοι βρέθηκαν κοντά σοκαρίστηκαν, οι φίλαθλοι που ήταν στο γήπεδο έμειναν με το στόμα ανοιχτό, αφού οι κάμερες του γηπέδου έδειξαν κατά λάθος κοντινό πλάνο στο πόδι του, σε μία από τις πιο σκληρές εικόνες που έχουμε δει. Στο VIDEO που παρατίθεται υπάρχει αυτό το πλάνο, με την προειδοποίηση ότι πρόκειται για σκληρή εικόνα.

Η σεζόν ήταν δεδομένο ότι θα χαθεί. Το θέμα πλέον ήταν όμως η καριέρα του Χέιγουορντ. Ο περισσότερος κόσμος δεν αναρωτήθηκε αν ο ταλαντούχος φόργουορντ θα είναι ξανά ο ίδιος παίκτης. Το ερώτημα που βασάνιζε όλους ήταν αν θα έπαιζε ξανά μπάσκετ.

ΑΝΕΒΗΚΕ ΕΝΑ “ΒΟΥΝΟ” ΑΛΛΑ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ

Ο Χέιγουορντ βρέθηκε σε ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι. Ήταν ένα ψυχολογικό ράκος. Ήξερε ότι είχε έναν Γολγοθά μπροστά του. Το μεγαλύτερο πρόβλημά του δεν ήταν το σωματικό, αλλά το ψυχολογικό, κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος. Όταν ένας αθλητής περάσει κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να εμπιστευτεί πάλι το σώμα του.

Boston Celtics' Gordon Hayward (20) celebrates his 3-pointer with Jayson Tatum (0) during the second half of an NBA basketball game against the Philadelphia 76ers in Boston, Tuesday, Oct 16, 2018. (AP Photo/Michael Dwyer)
AP Photo/Michael Dwyer AP PHOTO/MICHAEL DWYER

ήμουν σε τραγική κατάσταση ψυχολογικά. Έπειτα από τόση πρόοδο χρειάστηκε να βάλω πάλι ανατομική μπότα και να περπατάω με πατερίτσες. Ήταν το χειρότερο σημείο όλης αυτής της περιόδου”.

Η αποθεραπεία του πήγε πίσω. Μετά την απογοήτευση όμως ήρθε το πείσμα. Ο Χέιγουορντ συνέχισε να δουλεύει ακόμα πιο σκληρά. Τον περασμένο Αύγουστο έπαιζε ήδη “μονά”. Σταδιακά μπήκε στο πρόγραμμα των Σέλτικς και έπαιζε στα οικογενειακά διπλά. Στις 30 Σεπτεμβρίου ήρθε και η πρώτη παρουσία του σε αγώνα, έστω φιλικό, κόντρα στους Χόρνετς. Η πραγματική επιστροφή ωστόσο ήρθε 17 ημέρες αργότερα.

364 ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗ

Πέρασαν 364 ημέρες από εκείνο το εφιαλτικό παιχνίδι με τους Καβαλίερς. Παρά μία ημέρα δηλαδή ένας χρόνος. Τα ξημερώματα της Τετάρτης 17 Οκτωβρίου ώρα Ελλάδος – δηλαδή 16 Οκτωβρίου στις ΗΠΑ – ο Χέιγουορντ βρισκόταν κανονικά στην βασική πεντάδα των Σέλτικς για τον αγώνα με τους Σίξερς. Όλα αυτά τα πάνω-κάτω, όλη η αγωνία, όλος ο πόνος έδειχναν να αξίζουν τον κόπο.

Ο Χέιγορντ δεν είναι ακόμα ο παίκτης που ήταν. Προς το παρόν δεν επιτρέπεται να βρίσκεται στο παρκέ περισσότερο από 25 λεπτά. Είναι “σκουριασμένος”, δεν έχει ακόμα την έκρηξη που θέλει στο αριστερό του πόδι. Το ξέρει και ο ίδιος. Σκοπεύει ωστόσο να συνεχίσει να δουλεύει για να γίνει ξανά ο παίκτης που κάποτε θαύμαζε ο κόσμος.

Το τέλος του αγώνα βρήκε τον άλλοτε All Star φόργουορντ να έχει 10 πόντους με 4/12 σουτ, 5 ριμπάουντ και 4 κλεψίματα σε 25 λεπτά συμμετοχής. Κάποια πράγματα που τον χαρακτήριζαν είναι ακόμα εκεί. Κάποια άλλα θα έρθουν όσο περνάει ο καιρός. Το πρώτο βήμα ωστόσο έγινε. Ο Χέιγορντ επέστρεψε. Το ΝΒΑ έχει ξανά στις τάξεις του ένα από τα καλύτερα παιδιά της Λίγκας. Καλή σεζόν σε όλους...

Photo Credits: AP Photo/Michael Dwyer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ