NBA

All Star Weekend 2019: Ο έλεγχος των ρούκι

All Star Weekend 2019: Ο έλεγχος των ρούκι
AP Photo/Richard W. Rodriguez AP PHOTO/RICHARD W. RODRIGUEZ

Με αφορμή την διακοπή της κανονικής περιόδου του ΝΒΑ για χάρη του All Star Game, το Sport24.gr αναλύει τον άτυπο... πρώτο γύρο της σεζόν 2018/19. Πρώτο αντικείμενο ανάλυσης, οι ρούκι.

To NBA Draft 2018 είχε χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά βαθύ. Η παρουσία αρκετών παικτών με το λεγόμενο “star potential” ήταν αυτή που ώθησε πολλούς να περιμένουν πολλά από την φετινή φουρνιά. Η δικαίωση δεν άργησε να έρθει.

Η φετινή φουρνιά των ρούκι έχει αφήσει μέχρι στιγμής εξαιρετικά δείγματα, έχοντας παίκτες που έχουν ενθουσιάσει, αλλά και παίκτες που έχουν αφήσει ήδη πολλές υποσχέσεις. Με αφορμή λοιπόν την διακοπή της κανονικής περιόδου για το All Star Weekend, το Sport24.gr κάνει τον πρώτο απολογισμό των φετινών ρούκι.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ

Λούκα Ντόντσιτς (Ντάλας Μάβερικς)

Οι αριθμοί του: 20.8 πόντοι, 7.1 ριμπάουντ και 5.5 ασίστ μέσο όρο

: Ο Σλοβένος γκαρντ/φόργουορντ μπήκε στο ΝΒΑ ως το καλύτερο πρόσπεκτ που έχει στείλει ποτέ η Ευρώπη στο ΝΒΑ. Και η αλήθεια είναι ότι έχει δικαιώσει μέχρι... κεραίας αυτά που λεγόντουσαν για αυτόν. Ο Ντόντσιτς κάνει ιστορικά πράγματα στην ρούκι σεζόν του, φτάνοντας μία ανάσα από το να γίνει All Star. Είναι ο ηγέτης των Μαβς, ο άνθρωπος γύρω από τον οποίο το Ντάλας θέλει να χτίσει την ομάδα του μέλλοντος και το απόλυτο φαβορί για το βραβείο του ρούκι της χρονιάς.

ΝτιΆντρε Έιτον (Φοίνιξ Σανς)

Οι αριθμοί του: 16.5 πόντοι, 10.5 ριμπάουντ και 2 ασίστ μέσο όρο

: Το Νο1 του ΝΒΑ Draft έχει πολλές καλές στιγμές και μερικές (αναμενόμενα) κακές στιγμές – κυρίως στην άμυνα. Αν δεν υπήρχε το φαινόμενο Ντόντσιτς, ο νεαρός σέντερ θα ήταν πιθανότατα το φαβορί για το βραβείο του ρούκι της χρονιάς. Ακόμα κι έτσι, το γεγονός ότι στην πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ έχει ήδη μέσο όρο double-double είναι ενδεικτικό ότι τα καλύτερα έρχονται.

Τρε Γιανγκ (Ατλάντα Χοκς)

Οι αριθμοί του: 16.9 πόντοι, 3.3 ριμπάουντ και 7.6 ασίστ μέσο όρο

: Ο απόφοιτος του Κολεγίου του Οκλαχόμα μπήκε στο ΝΒΑ με την ταμπέλα του “νέου Στέφεν Κάρι” να τον ακολουθεί, ενώ παράλληλα έπρεπε να διαχειριστεί και το γεγονός ότι έγινε ανταλλαγή την ημέρα του ΝΒΑ Draft για χάρη του Ντόντσιτς. Ο Γιανγκ η αλήθεια είναι ότι δεν σουτάρει τόσο εντυπωσιακά όσο στο Κολέγιο, έχοντας μόλις 31.4% στα τρίποντα. Παρόλα αυτά, έχει μία εξαιρετική ρούκι σεζόν για γκαρντ, δείχνοντας την ικανότητά του στην δημιουργία και στην εκτέλεση, όντας ήδη κομβικός για τους Χοκς.

Τζάρεν Τζάκσον (Μέμφις Γκρίζλις)

Οι αριθμοί του: 13.8 πόντοι, 4.7 ριμπάουντ και 1.4 κοψίματα μέσο όρο

: Οι Γκρίζλις έδειξαν κατευθείαν στα βαθιά νεαρό πάουερ φόργουορντ και δεν το μετάνιωσαν. Για την ακρίβεια, ο απόφοιτος του Κολεγίου του Μίτσιγκαν Στέιτ είναι το μοναδικό φωτεινό σημείο σε μία τραγική χρονιά για τους Γκρίζλις και ο λόγος που υπάρχει μία αισιοδοξία στο Μέμφις. Ο Τζάκσον έχει δείξει πως έχει όλα τα στοιχεία ώστε να εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο ψηλό που θα απειλεί μέσα και έξω απο το καλάθι και θα είναι πυλώνας στην άμυνα. Μένει να βρουν οι Γκρίζλις τους κατάλληλους παίκτες να βάλουν στο πλευρό του.

Μάρβιν Μπάγκλεϊ (Σακραμέντο Κινγκς)

Οι αριθμοί του: 13.3 πόντοι, 7 ριμπάουντ και 1 κόψιμο μέσο όρο

: Ο Μπάγκλεϊ ξεκίνησε σχετικά ήρεμα την σεζόν, έχοντας και έναν τραυματισμό πάνω που άρχισε να βρίσκει ρυθμό. Παρόλα αυτά, παιχνίδι με το παιχνίδι εμφανίζεται όλο και καλύτερος και τον τελευταίο καιρό δείχνει τι είδε το Σακραμέντο σε αυτόν και τον επέλεξε στο Νο2 του ΝΒΑ Draft. Ο νεαρός φόργουορντ/σέντερ πρακτικά είναι πλέον ο έκτος παίκτης των Κινγκς στην προσπάθειά τους να μπουν στα playoffs στην ανταγωνιστική Δύση, με τον τρόπο που επηρεάζει το παιχνίδι και στις δύο πλευρές του παρκέ να είναι εντυπωσιακός.

ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ

Κέβιν Νοξ (Νιου Γιορκ Νικς)

Οι αριθμοί του: 12.6 πόντοι, 4.2 ριμπάουντ και 1 ασίστ μέσο όρο

: Το Νο9 του ΝΒΑ Draft ξεκίνησε την σεζόν με έναν τραυματισμό που τον άφησε πίσω. Με τους Νικς όμως να ξεκαθαρίζουν από νωρίς ότι ο στόχος ήταν το... tanking, ο Νοξ βρήκε τον χώρο και τον χρόνο να ξεδιπλώσει το ταλέντο του, με ό,τι καλό και κακό συνεπάγεται αυτό. Ο απόφοιτος του Κολεγίου του Κεντάκι ακόμα έχει πολλά ψεγάδια στο παιχνίδι του και έχει πολλά πάνω-κάτω, ακόμα και μέσα στον ίδιο αγώνα. Έχει δείξει ωστόσο ήδη καλά δείγματα, με τους Νικς να ποντάρουν πολλά πάνω του.

Κόλιν Σέξτον (Κλίβελαντ Καβαλίερς)

Οι αριθμοί του: 14.9 πόντοι, 3 ριμπάουντ και 2.8 ασίστ μέσο όρο

: Οι Καβαλίερς αποφάσισαν αρκετά νωρίς να χρίσουν βασικό τον Κόλιν Σέξτον και... όπου τους βγάλει. Με την ομάδα να μην έχει βλέψεις, ο Σέξτον έχει την σπάνια ευκαιρία να μάθει από τα λάθη του, κάτι απαραίτητο, ειδικά για έναν γκαρντ. Ο 20χρονος γκαρντ δείχνει ακόμα να μαθαίνει τις απαιτήσεις της θέσης του πόιντ γκαρντ σε επίπεδο ΝΒΑ. Δεν είναι πάντα εύκολο αυτό και οδηγεί σε αρκετά λάθη. Αυτό όμως είναι ένα τίμημα που οι Καβς είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν στην προσπάθειά τους να βρουν τον επόμενο σταρ τους.

Γουέντελ Κάρτερ (Σικάγο Μπουλς)

Οι αριθμοί του: 10.3 πόντοι, 7 ριμπάουντ και 1.3 κοψίματα μέσο όρο

: Οι Μπουλς πιστεύουν ότι στο πρόσωπο του Νο7 του περασμένου ΝΒΑ Draft βρήκαν το ιδανικό συμπλήρωμα του Λάουρι Μάρκανεν. Για κακή τους τύχη, φέτος αυτό δεν το έχουν δει, αφού στο ξεκίνημα της σεζόν ήταν τραυματίας ο Μάρκανεν και όταν γύρισε τραυματίστηκε ο Κάρτερ. Όπως και να έχει, ο Κάρτερ έχει προλάβει ήδη να δείξει θετικά δείγματα. Είναι πιθανότατα ο καλύτερος αμυντκός της φουρνιάς του και ένας παίκτης με υψηλό μπασκετικό I.Q στην επίθεση. Μόλις σταθεροποιήσει την απόδοσή του, μπορεί να γίνει ένας από τους θεμέλιους λίθους των Μπουλς.

Σάι Γκίγκλεους Αλεξάντερ (Λ.Α Κλίπερς)

Οι αριθμοί του: 10.1 πόντοι, 2.7 ριμπάουντ και 3 ασίστ μέσο όρο

: Ο Σάι Γκίγκλεους-Αλεξάντερ δεν έχει διαφημιστεί όσο άλλοι παίκτες της φουρνιάς του. Αθόρυβα ωστόσο διανύει μία εξαιρετική ρούκι χρονιά, όντας ο βασικός πόιντ γκαρντ μίας ομάδας που – μέχρι να παραχωρήσει τον Τομπάιας Χάρις – δήλωνε ότι είχε στόχο την είσοδο στα playoffs της Δύσης. Ο Γκίγκλεους-Αλεξάντερ δεν κάνει τίποτα περιττό, ωστόσο αυτό είναι που τον κάνει να ξεχωρίζει, αφού έχει μία σπάνια ωριμότητα στην επίθεση και μία θαυμαστή συνέπεια στην άμυνα, προκαλώντας ασφυξία στους αντιπάλους του.

Ρόντιονς Κούρουτς (Μπρούκλιν Νετς)

Οι αριθμοί του: 8.8 πόντοι και 3.6 ριμπάουντ μέσο όρο

: Ο Λετονός φόργουορντ έχει εξελιχθεί σε μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της σεζόν. Έχοντας περάσει μία διετία όπου πήρε ισχνό χρόνο συμμετοχής στην Μπαρτσελόνα, ο Κούρουτς είδε τις συγκυρίες (ή αλλιώς, τους τραυματισμούς βασικών παικτών) να τον φέρνουν στην βασική πεντάδα των Νετς, όπου έδειξε σαν έτοιμος από καιρό. Το Νο40 του περασμένου ΝΒΑ Draft είναι ακόμα άγουρος, ωστόσο το καλό του σουτ και τα άνω του μετρίου αθλητικά του προσόντα τον έχουν βοηθήσει να έχει ρόλο σε μία ομάδα που έχει εντυπωσιάσει φέτος με την συνέπειά της.

Κέβιν Χέρτερ (Ατλάντα Χοκς)

Οι αριθμοί του: 9.4 πόντοι, 3.2 ριμπάουντ και 2.8 ασίστ μέσο όρο

: Ο απόφοιτος του Κολεγίου του Μέριλαντ μπήκε στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου από το Νο19 του ΝΒΑ Draft με την φήμη του καλύτερου σουτέρ του NCAA. Στο πρώτο μισό της σεζόν έχει επιβεβαιώσει την φήμη του σουτέρ που τον ακολουθούσε, ενώ την ίδια στιγμή δείχνει να έχει άνεση και ως δημιουργός. Οι συγκρίσεις με τον Κλέι Τόμπσον έχουν ήδη ξεκινήσει για τον νεαρό γκαρντ, ο οποίος χρειάστηκε μόλις 17 αγώνες για να χριστεί βασικός, μην κοιτάζοντας έκτοτε πίσω του.

ΘΕΛΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ

Μοχάμεντ Μπάμπα (Ορλάντο Μάτζικ)

Οι αριθμοί του: 6.2 πόντοι, 5 ριμπάουντ και 1.4 κοψίματα μέσο όρο

: Το Νο6 του περασμενου ΝΒΑ Draft είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη απογοήτευση της φετινής φουρνιάς των ρούκι. Ο Μοχάμεντ Μπάμπα είχε την ατυχία να πέσει πάνω στον... δαιμονισμένο Νίκολα Βούτσεβιτς, με αποτέλεσμα να μην έχει σταθερό χρόνο συμμετοχής. Σαν να μην έφτανε αυτό, υπέστη και κάταγμα κόπωσης, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο αν θα αγωνιστεί ξανά φέτος. Ο Μπάμπα έχει δείξει καλά στοιχεία στην άμυνα και είναι αναμενόμενα άγουρος στην επίθεση. Το χειρότερο για αυτόν ωστόσο είναι ότι δεν πήρε αρκετές ευκαιρίες για να δείξει περισσότερα πράγματα και να βελτιωθεί μέσα από τα συνεχόμενα παιχνίδια.

Μίτσελ Ρόμπινσον (Νιου Γιορκ Νικς)

Οι αριθμοί του: 6 πόντοι, 4.4 ριμπάουντ και 2 κοψίματα μέσο όρο

: Μπαίνοντας στο ΝΒΑ χωρίς να έχει αγωνιστεί σε Κολέγιο, ο Ρόμπινσον πήρε ένα μεγάλο ρίσκο. Η επιλογή του στο Νο36 του ΝΒΑ Draft και η πίστη των Νικς στο πρόσωπό του δείχνουν να τον δικαιώνουν. Αυτό δεν αλλάζει βέβαια το γεγονός ότι ο αθλητικός σέντερ είναι εξαιρετικά άγουρος. Τα προσόντα του και το αγωνιστικό του “ταβάνι” – ειδικά στο αμυντικό σκέλος του παιχνιδιού – εντυπωσιάζουν. Ακόμα ωστόσο δεν ξέρει να ελέγχει το σώμα του – για αυτό και υποπίπτει σε πολλά φάουλ – ενώ αγνοεί βασικές αρχές στην επίθεση. Είναι πάντως ένας παίκτης που οι Νικς ποντάρουν πολλά.

Λάντρι Σάμετ (Φιλαντέλφεια 76ερς/Λ.Α Κλίπερς)

Οι αριθμοί του: 8.6 πόντοι, 1.5 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ μέσο όρο

: Το Νο26 του περασμένου ΝΒΑ Draft είναι βάσει αριθμών ο καλύτερος σουτέρ της φουρνιάς του. Ο Σάμετ είδε από την ρούκι χρονιά του την άλλη πλευρά του ΝΒΑ, αφού οι Σϊξερς τον έστειλαν πριν μερικές ημέρες στους Κλίπερς στο πλαίσιο της ανταλλαγής του Τομπάιας Χάρις. Αυτό πάντως πιθανότατα θα του κάνει καλό, αφού οι Κλίπερς φαίνεται ότι προορίζουν να του δώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο, κάτι που στους Σίξερς δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί. Αν ο Σάμετ βελτιωθεί στον τομέα της δημιουργίας, τότε έχει όλα τα φόντα να κάνει σπουδαία καριέρα στο ΝΒΑ.

Μίκαλ Μπρίτζες (Φοίνιξ Σανς)

Οι αριθμοί του: 8.3 πόντοι, 3.1 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ μέσο όρο

: Παίζοντας στην χειρότερη ομάδα της Δύσης και έχοντας να ανταγωνιστεί μισή ντουζίνα παίκτες για χρόνο συμμετοχής, ο Μπρίτζες έχει δείξει μερικά εξαιρετικά στοιχεία, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού. Όχι βέβαια πως δεν είναι καλός στην επίθεση. Όντας όμως ήδη 23 ετών, ο απόφοιτος του Κολεγίου του Βιλανόβα οφείλει σιγά-σιγά να δείξει περισσότερα πράγματα και να εξελιχθεί στον “3-and-D” παίκτη που έδειχνε ότι έχει τις δυνατότητες να γίνει στο κολέγιο.

Τζος Οκότζι (Μινεσότα Τίμπεργουλβς)

Οι αριθμοί του: 7.4 πόντοι, 3 ριμπάοντ και 1.1 ασίστ μέσο όρο

: Η... σαπουνόπερα που εξελίχθηκε με πρωταγωνιστή τον Τζίμι Μπάτλερ και τελικά οδήγησε στην αποχώρησή του, είχε ως αποτέλεσμα να χριστεί βασικός ο Τζος Οκότζι. Ο Νιγηριανός γκαρντ έχει αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά, κερδίζοντας διαρκώς χρόνο συμμετοχής χάρη στην ενέργεια που βγάζει στο παρκέ και την άμυνά του. Το κακό του σου τ (25% στα τρίποντα) τον “πληγώνει” όμως και οφείλει να βελτιωθεί άμεσα αν θέλει να σταθεροποιηθεί στο υψηλότερο επίπεδο.

Τζέιλεν Μπράνσον (Ντάλας Μάβερικς)

Οι αριθμοί του: 6.8 πόντοι, 2 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ μέσο όρο

: Ο 23χρονος γκαρντ είναι από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ρούκι της φετινής σεζόν. Το ξεκίνημα της χρονιάς τον βρήκε στην πλάτη του Ντένις Σμιθ, ωστόσο η ανταλλαγή του τελευταίου τον έφερε στην βασική πεντάδα. Ο δις πρωταθλητής του NCAA με την φανέλα του Βιλανόβα είναι ένας ώριμος γκαρντ, που οργανώνει καλά το παιχνίδι της ομάδας του και κάνει όλες τις δουλειές σωστά. Κάποια στιγμή βέβαια θα πρέπει να μάθει να κάνει τουλάχιστον ένα πράγμα πολύ καλά, προκειμένου να μακροημερεύσει το ΝΒΑ.

AP Photo/Richard W. Rodriguez

Οι συνδρομητές τηςCOSMOTETV, θα έχουν για ακόμα μία χρονιά στη διάθεσή τους ζωντανά και αποκλειστικά όλη τη δράση από το ΝΒΑAll-StarWeekend2019, το τριήμερο 16-18/2, το οποίο θα κορυφωθεί με τοNBAAll-StarGame2019 και τον αγώνα ανάμεσα στην ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο και αυτή του ΛεΜπρον Τζέιμς, τη Δευτέρα 18/2, στις 03.00 (COSMOTESPORT4HD).

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ