ΜΠΑΣΚΕΤ

Θανάσης Αντετοκούνμπο: Το... ασανσέρ ανέβασε τον Παναθηναϊκό

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο άλλαξε τα δεδομένα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό με την ενέργειά του, αποδεικνύοντας ότι είναι το καλύτερο... ξυπνητήρι της EuroLeague. Πλέον όμως είναι πολλά περισσότερα.

Το πρώτο φετινό ντέρμπι του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ με τον Ολυμπιακό πέρασε ήδη στην ιστορία, με τους “πράσινους” να κερδίζουν με 93-80 για την 6η αγωνιστική της EuroLeague, χάρη σε ένα τρομερό επιμέρους σκορ 52-32 στο δεύτερο ημίχρονο. Στο ψάξιμο του MVP του αγώνα, η αναζήτηση ήταν πιο εύκολη από ποτέ: Το “Θανάσης Αντετοκούνμπο” δέσποζε στις συζητήσεις όλων .

Όποιος παρακολούθησε το παιχνίδι ή τα στιγμιότυπα του αγώνα , ή έστω απλώς διάβασε όσα γράφτηκαν μετά το τέλος της αναμέτρησης, δεν εκπλήσσεται. Η αλήθεια είναι ότι τηρουμένων των αναλογιών – επίπεδο αντιπάλου, ιδιαιτερότητα παιχνιδιού, συνθήκες αγώνες – αυτή ήταν μάλλον η πιο ουσιαστική εμφάνιση του Αντετοκούνμπο με την φανέλα του “τριφυλλιού”.

Ο 26χρονος φόργουορντ ήταν αυτός που άλλαξε τα δεδομένα στην τρίτη περίοδο. Με τον Παναθηναϊκό σε δύσκολη θέση, ο Αντετοκούνμπο έκανε αυτό που ξέρει πιθανότατα καλύτερα από κάθε άλλον: Ένα ολόκληρο παιχνίδι άνω-κάτω με την ενέργεια που έβγαλε και στις δύο πλευρές του παρκέ. Στην πραγματικότητα βέβαια αυτό το συμπέρασμα – το γεμάτο κλισέ συμπέρασμα και η εύκολη λύση όταν κάποιος περιγράφει το παιχνίδι του Θανάση – δεν είναι τίποτα άλλο από μία υπεραπλούστευση όσων προσφέρει με συνέπεια στο παρκέ εδώ και μία διετία. Σε βαθμό που πλέον αυτό είναι άδικο.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ

Κακά τα ψέματα. Το κύριο χαρακτηριστικό του Θανάση Αντετοκούνμπο ήταν – και είναι – το γεγονός ότι μπορεί να βγάλει τόση ενέργεια στο παρκέ όσο λίγοι. Είναι ζήτημα αν υπάρχουν 3-4 πιο αθλητικοί παίκτες από αυτόν στην Ευρώπη και ακόμα και αυτοί είναι αμφίβολο αν είναι διατεθειμένοι να παίζουν πάντα στο 100% καθ' όλη την διάρκεια της παρουσίας τους στο παρκέ, όπως αυτός. Το θέμα όμως είναι ότι πλέον ο Θανάσης δεν είναι απλώς ένας τύπος που βγάζει ενέργεια στο παρκέ. Είναι ένας παίκτης που αλλάζει τις συνθήκες ενός αγώνα.

Είναι δεδομένο ότι για χρόνια ο Αντετοκούνμπο ήταν πολύ καλύτερος αθλητής από ότι μπασκετμπολίστας. Το γεμάτο θεαματικές φάσεις παιχνίδι του συνοδευόταν από στιγμές που έμοιαζε να βρίσκεται εκτός αγώνα, αφού η απουσία υψηλών παραστάσεων τον οδηγούσε σε λάθος αποφάσεις. Ένα θεαματικό κάρφωμα ή μία τρομερή τάπα συχνά ακολουθούσαν δύο μαζεμένα αφελή φάουλ, μία αβλεψία σε μία περιστροφή στην άμυνα ή κάποιο “παιδικό” λάθος. Παράλληλα, το γεγονός ότι συχνά σε καταστάσεις πέντε εναντίον πέντε έμοιαζε ακίνδυνος και δεν απειλούσε από την περιφέρεια, δημιουργούσε πρόβλημα αν δεν υπήρχαν τουλάχιστον δύο σουτέρ στο παρκέ. Ο Θανάσης είχε συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Τα πλεονεκτήματα τον κάνουν αξιαγάπητο σε όλους – φιλάθλους, συμπαίκτες, προπονητή – τα μειονεκτήματα δημιουργούσαν ενίοτε “πονοκέφαλο” στον προπονητή του.

Διανύοντας την δεύτερη σεζόν του στον Παναθηναϊκό, ο Αντετοκούνμπο έδειξε όμως να εξελίσσεται. Μέσα από τα παιχνίδια απέκτησε έναν ξεκάθαρο ρόλο, ο οποίος βασίζεται μεν στα αθλητικά του προσόντα, αλλά παράλληλα του δίνει την ευκαιρία να βγάλει κι άλλα πράγματα στο παρκέ. Από το να χρησιμοποιείται ως σκρινέρ σε καταστάσεις Pick and Roll ώστε να γίνει απειλητικός στην επίθεση, μέχρι το να κινείται στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας στην βασική γραμμή, παίρνοντας τις πάσες του Νικ Καλάθη. Τα αποτελέσματα αυτής της βελτίωσης φάνηκαν ξεκάθαρα (και) με τον Ολυμπιακό).

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ “ΞΥΠΝΗΣΕ” ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Κόντρα στον Ολυμπιακό ο Θανάσης Αντετοκούνμπο βίωσε την δική του μεγάλη βραδιά. Μία βραδιά που μπορεί να αποτελέσει οδηγό τόσο για αυτόν, όσο και για τον Παναθηναϊκό σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μπαίνοντας στο παρκέ στην τρίτη περίοδο, ο Αντετοκούνμπο είχε ως βασική αποστολή να μαρκάρει παντού τον Βασίλη Σπανούλη, τον μοναδικό χειριστή της μπάλας που είχε ο Ολυμπιακός στο παρκέ για μεγάλο διάστημα, βγάζοντας αυτό το “βάρος” από τον Νικ Καλάθη. Η άμυνα πάνω στη μπάλα ήταν όμως πάντα το δυνατό σημείο του Αντετοκούνμπο, οπότε αυτό δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση, με τον 26χρονο φόργουορντ να προσφέρει 4 πόντους – μέσα από δύο καρφώματα – έπειτα από καλή αμυντική προσπάθεια. Είναι αυτά που έκανε στην άλλη πλευρά όμως που έδειξαν αρκετά πράγματα.

Με τις συνθήκες να τα φέρνουν έτσι ώστε στο μαρκάρισμά του βρέθηκε – είτε έπειτα από αλλαγές, είτε έπειτα από εντολή του Ντέιβιντ Μπλατ – ο Σπανούλης, ο Αντετοκούνμπο σημείωσε δύο σημαντικά καλάθια (κερδίζοντας μάλιστα και το φάουλ σε ισάριθμες περιπτώσεις). Το πρώτο στην “πλάτη” της άμυνας των “ερυθρόλευκων” έπειτα από ασίστ του Καλάθη και το δεύτερο ποστάροντας τον αρχηγό του Ολυμπιακού. Το δεύτερο ήταν αυτό που έδειξε πως ο Αντετοκούνμπο μπορεί να είναι πλέον παράγοντας στο παιχνίδι και στην επίθεση, αφού και στην δεύτερη περίοδο είχε σκοράρει με τον ίδιο τρόπο κόντρα στον Γιάνις Τίμα.

Οι συνολικά 10 πόντοι που σημείωσε στην 3η περίοδο ο Αντετοκούνμπο, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της δράσης του Σπανούλη στην άλλη πλευρά του παρκέ, έφεραν το παιχνίδι τούμπα. Παίρνοντας ξαφνικά 10 πόντους σε ένα κρίσιμο σημείο από έναν από τους ρολίστες του, ο Παναθηναϊκός είδε το παιχνίδι του να ανοίγει, το κοινό να μπαίνει στον αγώνα και τους υπόλοιπους παίκτες να κερδίζουν ψυχολογία. Για το τελευταίο γεγονός δεν υπάρχει μονάδα μέτρησης. Είναι όμως μία πραγματικότητα. Ο Αντετοκούνμπο έπαιξε τον ρόλο του... ξυπνητηριού για τον Παναθηναϊκό, που όταν ξύπνησε μπόρεσε να πάρει τα ηνία του ντέρμπι.

ΕΧΕΙ ΑΝΕΒΕΙ ΕΠΙΠΕΔΟ

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο αγωνίζεται μόλις για 3η σεζόν σε υψηλό επίπεδο αν λάβει κανείς υπόψη και την παρουσία του με την Ανδόρα στην ACB την σεζόν 2016/17. Αρκετά από τα ψεγάδια του είναι ακόμα εκεί, με κυριότερο την αδυναμία του στο μακρινό σουτ και την ικανότητά του να δημιουργήσει καταστάσεις με την μπάλα. Κάποια επιπόλαια φάουλ απόρροια της... υπερδιέγερσης που τον χαρακτηρίζει τα κάνει ακόμα, έστω και αν τα έχει μειώσει. Είναι ξεκάθαρο ωστόσο πως όσο περνάει ο καιρός ωριμάζει όλο και περισσότερο.

Στον Παναθηναϊκό του Τσάβι Πασκουάλ, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έχει την ευκαιρία να νιώσει άνετα έχοντας έναν ρόλο που του ταιριάζει, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να εξελιχθεί, αφού του δίνεται η δυνατότητα να κάνει πράγματα έξω από την “ζώνη ασφαλείας” του στο υψηλότερο επίπεδο. Η ενέργεια και οι φάσεις για highlight θα είναι πάντα το σήμα κατατεθέν του. Είναι όμως όλα τα άλλα πράγματα που προσθέτει σταδιακά στο παιχνίδι του που τον κάνουν έναν καλύτερο παίκτη. Έναν παίκτη που έχει ανέβει επίπεδο και πλέον μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα ακόμα και σε ένα ντέρμπι “αιωνίων”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ