ΜΠΑΣΚΕΤ

Ρικ Πιτίνο: Θέλει να φέρει αέρα αλλαγής

Ρικ Πιτίνο: Θέλει να φέρει αέρα αλλαγής
V.STOLIS

Ο Ρικ Πιτίνο είχε πάντα μία συγκεκριμένη φιλοσοφία, την οποία εφάρμοζε αδιαπραγμάτευτα. Θα θελήσει να κάνει το ίδιο και στον Παναθηναϊκό. Έστω και αν δεν έχει διαλέξει αυτός τα... υλικά.

Ο Ρικ Πιτίνο είναι επίσημα πλέον ο προπονητής του Παναθηναϊκού . Ο 66χρονος τεχνικός πήρε για 1η φορά στην ζωή του την απόφαση να περάσει τον Ατλαντικό, “αγκαλιάζοντας” την πρόκληση που παρουσιάστηκε μπροστά του.

Ο Πιτίνο εφάρμοζε πάντα τις αρχές του στις ομάδες του . Είναι ένας από τους προπονητές που έδινε μεγάλη βάση στην άμυνα, με τις προσαρμοσμένες άμυνές του με πίεση σε όλο το γήπεδο να διδάσκονται. Στην επίθεση, ήταν από τους πρώτους Αμερικανούς τεχνικούς που κατάλαβε την σημασία του τριπόντου στο παιχνίδι, αρκετό καιρό πριν αυτό γίνει... μόδα.

Ερχόμενος στον Παναθηναϊκό, ο 66χρονος τεχνικός ξέρει ότι δε μπορεί από τη μία μέρα στην άλλη να φέρει την αλλαγή. Με την σεζόν να βρίσκεται σχεδόν στα... μισά, τους αγώνες να διαδέχονται ο ένας τον άλλο και τους παίκτες που βρίσκονται στην ομάδα να μην ταιριάζουν απαραίτητα στην δική του φιλοσοφία, ο Πιτίνο έχει ένα... βουνό να διανύσει και το ξέρει. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν σκοπεύει να βάλει στον βαθμό που γίνεται την δική του σφραγίδα στην ομάδα.

Ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα με ένα ανισοβαρές ρόστερ, με αδυναμίες που έχουν υπερτονιστεί αρκετές φορές: Η απουσία κλασικών σουτέρ πέραν των Ματ Λοτζέσκι και ΝτεΣόν Τόμας, η αδυναμία να βρεθεί δεύτερος δημιουργός πέραν του Νικ Καλάθη και ο συνωστισμός στην θέση του σέντερ έχουν οδηγήσει σε άσχημα αποτελέσματα τους “πράσινους” και, μοιραία, στην αλλαγή προπονητή. Το θέμα βέβαια είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα και ποιες αλλαγές θα προσπαθήσει να εφαρμόσει ο Αμερικανός τεχνικός.

Η ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗ

Ο Πιτίνο είναι θιασωτής της πιεστικής άμυνας σε όλο το γήπεδο. Είναι δεδομένο ότι θα θέλει να προσθέσει κάποια τρικ στην άμυνα των “πράσινων” σχεδόν άμεσα για να τους κάνει πιο αποδοτικούς σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού. Την ίδια στιγμή ωστόσο ξέρει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμόσει μία φιλοσοφία που πρεσβεύει πίεση σε όλο το γήπεδο για 40 λεπτά αγώνα σε μία επαγγελματική ομάδα που έχει αρκετούς 30αρηδες στο ρόστερ. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχει και τα υλικά για να μπορέσει να το κάνει ανά διαστήματα.

Ρικ Πιτίνο: Θέλει να φέρει αέρα αλλαγής
EUROKINISSI

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι ο Παναθηναϊκός του Πιτίνο δεν θα έχει την δυνατότητα να πιέζει σε όλο το γήπεδο 40 λεπτά. Μπορεί όμως να το κάνει ανά διαστήματα, κυρίως χάρη σε μία 6αδα παικτών που μπορούν να το υποστηρίξουν από το 1 μέχρι το 4. Το μεγαλύτερο όπλο αυτής της άμυνας ωστόσο είναι άλλο: Αν εφαρμοστεί σωστά, τότε θα μπορέσει να καλυφθεί με κάποιο τρόπο και η αδυναμία άμυνας στην θέση του σέντερ, αφού η συνεχής πίεση έχει ως στόχο και την καθυστέρηση της επίθεσης των αντιπάλων, κάτι που δίνει λιγότερο χρόνο για να εφαρμοστούν ολόκληρα τα plays των ομάδων.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ

Υπάρχει μία λεπτομέρεια στην αμυντική φιλοσοφία του Πιτίνο, την οποία είναι λογικό να αγνοεί ο κόσμος: Η άμυνά του διδάσκεται, αλλά οι ομάδες του χρειάζονται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να εντρυφήσουν σε αυτή. Ο Παναθηναϊκός όμως δεν έχει χρόνο. Με τους αγώνες να τρέχουν, είναι πρακτικά αδύνατο για τους “πράσινους” να κατανοήσουν σε πλήρη βαθμό τις απαιτήσεις του έμπειρου τεχνικού.

Ρικ Πιτίνο: Θέλει να φέρει αέρα αλλαγής
V.STOLIS

Η λογική λέει ότι ο Πιτίνο θα προσπαθήσει να περάσει την φιλοσοφία του βήμα-βήμα. Θα βάλει κάποιες βασικές αρχές και θα προσπαθήσει να κάνει όσο πιο απλά γίνεται τα πράγματα. Βήμα-βήμα, παιχνίδι με το παιχνίδι θα προσθέτει και κάτι καινούριο, μέχρι να μπορέσει να φτάσει την ομάδα εκεί που θέλει.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΘΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Ο ίδιος ο Πιτίνο είχε δηλώσει πριν έρθει στην Ελλάδα ότι δεν γίνεται να αλλάξει πολλά στην επίθεση της ομάδας, ειδικά στην αρχή. Το καλύτερο που θα μπορέσει να κάνει είναι να προσθέσει ένα-δύο συστήματα, αλλά στα πρώτα παιχνίδια ο Παναθηναϊκός θα εφαρμόσει για λίγο την λογική.. Τσάβι Πασκουάλ. Σταδιακά βέβαια αυτό θα αλλάξει.

Ρικ Πιτίνο: Θέλει να φέρει αέρα αλλαγής
V.STOLIS

Είναι δεδομένο ότι η μπαγκέτα θα μείνει στα χέρια του Νικ Καλάθη. Αυτός θα ορίζει τις καταστάσεις. Αυτό που θα προσπαθήσει να κάνει ο Πιτίνο θα είναι να δημιουργήσει χώρους στον διεθνή γκαρντ. Να ανοίξει το γήπεδο για αυτόν. Δεδομένης της απουσίας πολλών σουτέρ από το ρόστερ αυτό μοιάζει δύσκολο. Ο 66χρονος τεχνικός όμως μπορεί να δοκιμάσει διάφορα τρικ για να το καταφέρει και να δώσει ταχύτητα, είτε αυτό σημαίνει το πέρασμα του Μητογλου σε θέση σέντερ για καλύτερες αποστάσεις και περισσότερη ταχύτητα, είτε μεγαλύτερη συνύπαρξη των Τόμας και Λοτζέσκι στο παρκέ, είτε πέρασε σε θέση πάουερ φόργουορντ των Παπαπέτρου ή Αντετοκούνμπο. Όπως και να έχει, είναι σίγουρο ότι θα δοκιμάσει πράγματα και θα ζητήσει από τους παίκτες του να δοκιμάσουν άλλα πράγματα προκειμένου να μπορέσει να δει αποτελέσματα στο παρκέ.

ΟΙ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ... ΑΛΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Ο έμπειρος τεχνικός έδειξε αρκετά διαβασμένος κατά την άφιξή του . Αναγνώρισε το πρόβλημα των “πράσινων” στο σουτ, ενώ σίγουρα έχει αντιληφθεί το πρόβλημα στην δημιουργία των “πράσινων” και τις αδυναμίες της άμυνας. Πρέπει επίσης να θεωρείται δεδομένο ότι ρίχνει ήδη κλεφτιές ματιές στην αγορά για περιφερειακό. Όπως ξεκαθάρισε και ο ίδιος όμως, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια κίνηση μέχρι να εξετάσει το ρόστερ των “πράσινων”.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ρικ Πιτίνο έχει έρθει στην Παναθηναϊκό με στόχο να εφαρμόσει την δική του φιλοσοφία. Ενδεχομένως στην αρχή να ρίξει λίγο νερό στο κρασί του μέχρι να μάθει τα κατατόπια και να τον μάθουν και οι παίκτες του. Σε βάθος χρόνου όμως, ο στόχος του είναι να παρουσιάσει κάτι δικό του στο παρκέ. Είτε υπάρξουν προσθήκες, είτε όχι.

Photos: V.Stolis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ