ΜΠΑΣΚΕΤ

Ρικ Πιτίνο: Οι ατάκες που... έγραψαν

Ρικ Πιτίνο: Οι ατάκες που... έγραψαν

Πέρα από σπουδαίος προπονητής, ο Ρικ Πιτίνο είναι και εξαιρετικός ατακαδόρος. Το Sport24.gr συγκέντρωσε τις 20 καλύτερες ατάκες που έχει πει στην 42χρονη καριέρα του.

O Ρικ Πιτίνο ήρθε στην Ελλάδα με την φήμη του επιτυχημένου. Του old-school προπονητή που απαιτεί από τους παίκτες του να εργάζονται σκληρά, να ακολουθούν το σύστημα και να παίζουν -πάνω απ’ όλα- άμυνα. Ήρθε με τη φήμη του κόουτς που λατρεύει την στατιστική και την επικαλείται σε κάθε πρώτη ευκαιρία. Για όσους δεν το γνώριζαν, πάντως, ο Ρικ Πιτίνο είναι και μέγας ατακαδόρος. Δεν χρειάστηκαν πάνω από ένας-δύο αγώνες στον πάγκο του Παναθηναϊκού για να το καταλάβει και ο πλέον αδαής.

Λίγο πριν από το ντεμπούτο του στον πάγκο των "πράσινων" ο Πιτίνο σύγκρινε τον Παναθηναϊκό με τους Μπόστον Σέλτικς, ενώ στις δηλώσεις που έκανε στο ημίχρονο της αναμέτρησης με την ΤΣΣΚΑ, βάπτισε τον Λούκας Λεκαβίτσιους "μικρό Λουκ Σκάιγουοκερ" και λίγο αργότερα αποκάλεσε τον Θανάση Αντετοκούνμπο "Flash" , επειδή δεν μπορούσε να προφέρει τα ονόματά τους. Στη συνέντευξη Τύπου , δε, είπε -μεταξύ άλλων- αστειευόμενος ότι σκοπεύει να φύγει για το Μαϊάμι ώστε να αποχωρήσει αήττητος.

Μία ημέρα ήταν αρκετή ώστε ο Πιτίνο να κλέψει τις εντυπώσεις -και όχι μόνο με τις ικανότητές του ως κόουτς. Ο 66χρονος Νεοϋορκέζος ξέρει πολύ καλά τι να πει και πως να το πει. Γνωρίζει πως να διαχειριστεί τα media, τον κόσμο και πάνω απ' όλα πως να παρακινήσει τους παίκτες του. Δεν θεωρείτο άλλωστε τυχαία τόσα χρόνια ένας από τους κορυφαίους προπονητές του κολεγιακού μπάσκετ στο να εξελίσσει τους παίκτες του και να παίρνει το 100% από αυτούς.

Ρικ Πιτίνο: Οι ατάκες που... έγραψαν

Κατά την διάρκεια της 42ετούς καριέρας του ο Ρικ Πιτίνο έχει πει πολλές ενδιαφέρουσες ατάκες ως προπονητής και έχει γράψει ακόμα περισσότερες ως συγγραφέας. Το Sport24.gr συγκέντρωσε τις 20 πιο ενδιαφέρουσες από αυτές και σας τις παρουσιάζει. Κάποιες από αυτές είναι πολύ πιθανό να τις ακούσετε στο μέλλον από τον νέο προπονητή του Παναθηναϊκού. Κάποιες άλλες είναι σίγουρο ότι θα τις ακούσουν οι παίκτες του...

- "Ο μόνος τρόπος να ωθήσεις κάποιον να δουλέψει σκληρά, είναι να τον παρακινήσεις. Σήμερα, οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν γιατί δουλεύουν σκληρά".

- "Η αποτυχία είναι καλή. Είναι λίπασμα. Όλα όσα έχω μάθει για την προπονητική, τα έχω μάθει μέσα από τα λάθη".

- "Αποφύγετε τους κυνικούς και αρνητικούς ανθρώπους σαν την πανούκλα. Είναι δολοφόνοι της προοπτικής".

- "Η αριστεία είναι η απεριόριστη δυνατότητα βελτίωσης της ποιότητας αυτού που πρέπει προσφέρεις".

- "Δίνω στον εαυτό μου 24 ώρες έπειτα από μία ήττα. Μετά το χρονικό διάστημα αυτό, βλέπω μόνο το επόμενο παιχνίδι. Αλλά για 24 ώρες, δεν είμαι ευτυχισμένος".

Με νοιάζει τι σκέφτονται οι άνθρωποι, αλλά αυτό δεν αλλάζει την άποψή μου για το πώς να κάνω τα πράγματα

- "Η απόδοσή σου είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος στην αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων. Και η συγκέντρωση είναι το μέγιστο όπλο για την επίτευξη αυτής της απόδοσης".

- "Ο άνθρωπος με πραγματική ταπεινοφροσύνη δεν βλέπει τον εαυτό του σαν μοναχικό μαχητή, αλλά σαν μέρος κάτι μεγαλύτερου".

- "Το πάθος και η πείνα είναι τα δύο συστατικά που ψάχνω για να κάνω πρώτα μία κρίση για κάποιον με τον οποίον συνεργάζομαι".

- "Όσο περισσότερο χάνεις, τόσο πιο θετικός πρέπει να γίνεσαι. Όταν κερδίζεις, μπορείς να οδηγήσεις τους παίκτες σκληρότερα, επειδή η αυτοεκτίμησή σου είναι ψηλά. Εάν χάνεις και προσπαθείς να γίνεις σκληρός, δημιουργείς έριδα".

- "Προσπαθώ να μην απογοητεύομαι και αντιμάχομαι τις αντιξοότητες σκληρά για να το πετύχω αυτό. Όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά, λέω απλά ότι είναι μία τυχερή μέρα".

Η επιτυχία δεν είναι θέμα τύχης. Δεν είναι θεϊκό δικαίωμα. Δεν είναι ατύχημα. Η επιτυχία είναι επιλογή

- "Όταν χτίζεις γέφυρες, μπορείς να συνεχίσεις να τις διασχίζεις".

- Αν έχω μετανιώσει για κάτι στη ζωή μου, αυτό είναι ότι δεν ήμουν πιο ταπεινός σε μικρότερη ηλικία.

- "Είναι προτιμότερο να έχεις έναν καλό παίκτη με τη μπάλα στα χέρια στο τέλος ενός αγώνα, παρά συστήματα (plays)".

- "Είναι εύκολο να επικεντρωθείς στον εαυτό σου. Αυτή είναι η φυσική τάση του ανθρώπου. Το πλέο παραγωγικό είναι να επικεντρωθείς στην ομάδα. Και είναι ακόμα πιο παραγωγικό να επικεντρωθείς στην δουλειά που πρέπει να κάνεις για να την βοηθήσεις".

- "Εάν έχεις κάποιο πρόβλημα και πεις την αλήθεια για αυτό, τότε το πρόβλημα θα γίνει μέρος του παρελθόντος. Εάν πεις ψέμματα για αυτό, θα γίνει μέρος του μέλλοντος".

- "Η μακροπρόθεσμη επιτυχία είναι το ευθύ αποτέλεσμα αυτού που πετυχαίνεις σε καθημερινή βάση. Οι στόχοι σου παρέχουν την καθημερινή σου ρουτίνα".

- "Θέσε υψηλότερα όρια για την απόδοσή σου από όλους τους υπόλοιπους τριγύρω σου και ο μόνος ανταγωνισμός που θα έχεις, θα είναι ο εαυτός σου".

- "Αυτοί που εργάζονται πιο σκληρά απ' όλους, είναι οι τελευταίοι που παραδίδονται".

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ