ΑΕΚ

Ρογκαβόπουλος: Η έκρηξη έχει εξήγηση

Ρογκαβόπουλος: Η έκρηξη έχει εξήγηση
EUROKINISSI

Η yoga, τα βάρη και το βήμα μπροστά. Ο Νίκος Ρογκαβόπουλος εξερράγη αγωνιστικά κόντρα στην Ανβίλ, όντας καθοριστικός στη νίκη της ΑΕΚ. Τίποτα όμως δεν ήρθε τυχαία.

Ο αγώνας της ΑΕΚ με την Ανβίλ μύριζε... γκέλα. Κάτι οι απουσίες, κάτι το άδειο γήπεδο, κάτι η ιλαρότητα της “Ένωσης”, δεν ήθελε και πολύ να γίνει η ζημιά. Η ΑΕΚ χρειαζόταν ένα ξυπνητήρι. Αυτό το ξυπνητήρι έμελλε να είναι ο Νίκος Ρογκαβόπουλος.

Ο 18χρονος φόργουορντ (θα κλείσει τα 19 τον Ιούνιο) πέρασε στο παρκέ στην δεύτερη περίοδο, σε μία προσπάθεια του Ηλία Παπαθεοδώρου να δει κάτι διαφορετικό στο παρκέ. Χρειαζόταν τη ενέργεια του πιτσιρικά, ο οποίος είχε δείξει πριν λίγο καιρό και στον αγώνα της ΑΕΚ στο Περιστέρι για την ΕΚΟ Basket League ότι είναι έτοιμος για έναν μεγαλύτερο ρόλο. Αυτό που ακολούθησε βέβαια είναι δύσκολο να ξέρει αν το περίμενε πολύς κόσμος.

ΣΑΝ ΕΤΟΙΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ

Ο Ρογκαβόπουλος πέρασε στο παρκέ και έμοιαζε με βετεράνο. Τα δύο σερί εύστοχα τρίποντα από την δεξιά γωνία ήταν η αρχή για τον αρχηγό της Εθνικής Εφήβων, ο οποίος στην συνέχεια σκόραρε έπειτα από επιθετικό ριμπάουντ και κατόπιν σε τρίποντο στον αιφνιδιασμό από την αριστερή γωνία.

Ήταν όμως η ενέργεια που έβγαλε στην άμυνα πάνω στον Ρίκι Λέντο που τον κράτησε στο παρκέ και του έδωσε το δικαίωμα να ξεκινήσει στην βασική πεντάδα στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Ρογκαβόπουλος συνέχισε στο δεύτερο ημίχρονο από εκεί που είχε σταματήσει στο πρώτο. Του ζητήθηκε να μαρκάρει τον αντίπαλο πλέι-μέικερ (Κρις Ντο) και με τα μακριά του άκρα έκανε δύσκολη την ζωή του αντιπάλου του. Ένα νέο τρίποντο, το τέταρτο στο παιχνίδι του, ανέβασε κι άλλο την αυτοπεποίθησή του. Ήταν όμως μία άλλη φάση που έδειξε την ωριμότητά του, η οποία πέρασε στα ψιλά.

Στα μέσα της τρίτης περιόδου, με το σκορ στο 55-45, βρέθηκε με τη μπάλα στα χέρια στα τελευταία δευτερόλεπτα της επίθεση. Άλλες εποχές θα σούταρε αμέσως, όπως και πολλοί παίκτες που έχουν το ένστικτο του σκόρερ και έχουν ευστοχήσει σε 4 τρίποντα. Ο ίδιος όμως είχε την ωριμότητα να βάλει τη μπάλα στο παρκέ με τον Λέντο να τον μαρκάρει και να πάει μέχρι το καλάθι, κερδίζοντας το φάουλ ακριβώς με την λήξη του χρόνου, πηγαίνοντας στις βολές. Αυτή ήταν η φάση που έδειξε πόσο συγκεντρωμένος ήταν, πόσο έχει ωριμάσει.

Το τέλος της βραδιάς βρήκε τον Ρογκαβόπουλο να έχει 15 πόντους με 1/3 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 1/2 βολές, 1 ριμπάουντ και κανένα λάθος σε 12 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα συμμετοχής, όντας ο πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ μαζί με τον Χρυσικόπουλο. Ο Ρογκαβόπουλος έγινε παράγοντας του αγώνα. Πώς όμως έφτασε μέχρι εδώ;

ΕΝΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, Η YOGA ΚΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ

Το καλοκαίρι που πέρασε δεν ήταν ακριβώς ονειρεμένο για τον Νίκο Ρογκαβόπουλο, ο οποίος κλήθηκε να διαχειριστεί τεράστια πίεση. Ο λόγος ήταν πως όλοι περίμεναν τα... πάντα από αυτόν στις δύο διοργανώσεις που φιλοξένησε η Ελλάδα, το Παγκόσμιο U19 της Κρήτης και το EuroBasket U18 του Βόλου. Όλος ο κόσμος είχε πέσει πάνω στον νεαρό παίκτη της ΑΕΚ (αλλά και τον Ζώη Καράμπελα του Περιστερίου), με αποτέλεσμα να έρθουν αρκετές μέτριες εμφανίσεις, πριν έρθει το αγωνιστικό του ξέσπασμα από την φάση των 16 του Eurobasket U18 κι έπειτα, όταν με δύο μεγάλες εμφανίσεις έφερε την Ελλάδα στα ημιτελικά της διοργάνωσης, βγάζοντας όλη την ένταση που κουβαλούσε.

Ρογκαβόπουλος: Η έκρηξη έχει εξήγηση

Το καλοκαίρι που πέρασε ήταν πολύ σημαντικό για τον νεαρό γκαρντ/φόργουορντ. Κατάλαβε ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αλλάξει σε αρκετά επίπεδα, να μάθει να διαχειρίζεται καταστάσεις. Να δυναμώσει πνευματικά και σωματικά. Τότε ήταν που ήρθαν μία σειρά από αποφάσεις προκειμένου να μπορέσει να εξελιχθεί.

Η πρώτη απόφαση ήταν να ξεκινήσει yoga, σε μία προσπάθεια να βρει ηρεμία, αλλά και παράλληλα να δυναμώσει τον κορμό του, να μάθει καλύτερα το σώμα του. Στην συνέχεια ήρθαν τα βάρη. Έχοντας κλείσει πλέον τα 18 του χρόνια, είναι πιο εύκολο για το σώμα του να δεχθεί την επιβάρυνση. Όντας παίκτης που ψάχνει την επαφή – αφού κυνηγάει από ένστικτο το επιθετικό ριμπάουντ – κατάλαβε ότι σε επίπεδο ανδρών δεν θα μπορούσε να σταθεί με ένα εφηβικό σώμα. Τα αποτελέσματα μπορεί ακόμα να μην είναι πολύ εμφανή, αλλά είναι σαφές ότι το σώμα του Ρογκαβόπουλου έχει αρχίσει να ωριμάζει. Έχει δρόμο μπροστά του, αλλά τα πρώτα βήματα έγιναν.

Το τελευταίο βήμα στην εξέλιξή του ήταν μία μικρή αλλαγή στη μηχανική του στο σουτ. Το δυναμικό τίναγμα που έκανε στους ώμους έφυγε, πλέον το σουτ του μοιάζει πιο απλό, δεν υπάρχει πάντα μεγάλο άλμα πριν από κάθε σουτ. Το σουτ του έχει ηρεμήσει, δεν βιάζεται να σουτάρει.

ΕΓΙΝΕ ΑΠΛΩΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ

Τα προβλήματα τραυματισμών της ΑΕΚ είχαν ως αποτέλεσμα να μπει κατευθείαν στα βαθιά ο Ρογκαβόπουλος, ο οποίος άρπαξε την ευκαιρία. Έβγαλε μία ωριμότητα στο παρκέ, κέρδισε σε αυτοπεποίθηση. Όσο καλά και να είναι όλα αυτά όμως, την ίδια στιγμή πρέπει όλοι να θυμούνται ότι μέχρι στιγμής έχει απλώς δύο καλές εμφανίσεις στο ενεργητικό του.

CHAMPIONS LEAGUE / ΑΕΚ - ΑΝΒΙΛ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ΑΕΚ - ΑΝΒΙΛ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο νεαρός γκαρντ/φόργουορντ εξακολουθεί να έχει μπροστά του παίκτες που έχουν τρέξει πολλά χιλιόμετρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Σαφώς και είναι μεγάλο θέμα ότι κατάφερε να εισχωρήσει στο ροτέισον της ομάδας. Είναι δεδομένο ότι θα πάρει κι άλλες ευκαιρίες και θα έχει την ευκαιρία να μάθει από τα λάθη του. Κάποια στιγμή όμως είναι λογικό όταν η ΑΕΚ είναι ξανά πλήρης να μειωθεί ο ρόλος του. Τότε είναι που οφείλει να δείξει έτοιμος να διαχειριστεί ξανά αυτή την κατάσταση και να δουλέψει ακόμα περισσότερο.

Ο Ρογκαβόπουλος είναι ένα κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ. Αυτός, τα αδέλφια Καλαϊτζάκη, ο Λευτέρης Μαντζούκας και ο Δημήτρης Μωραΐτης είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει αυτή τη στιγμή το ελληνικό μπάσκετ στις ηλικίες κάτω των 20 ετών. Είναι στο χέρι του και στο χέρι της ΑΕΚ να διαχειριστούν σωστά αυτή την κατάσταση, προκειμένου να βγουν όλοι κερδισμένοι.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ