ΑΕΚ

Πρώτη και καλύτερη η ΑΕΚ, νίκησε και τη Μακάμπι 99-95 με σούπερ Μωραΐτη!

Πρώτη και καλύτερη η ΑΕΚ, νίκησε και τη Μακάμπι 99-95 με σούπερ Μωραΐτη!

Η ΑΕΚ έχασε διαφορά 15 πόντων στο δεύτερο ημίχρονο, ωστόσο κατέβαλε στην παράταση τη Μακάμπι με 99-95 και κατέκτησε αήττητη την πρώτη θέση στο τουρνουά "Νεόφυτος Χανδριώτης" στην Κύπρο!

Η ΑΕΚ είναι ομάδα του Basketball Champions League, ωστόσο στο τουρνουά "Νεόφυτος Χανδριώτης" έμοιαζε να είναι βγαλμένη από την EuroLeague! Μετά τον Παναθηναϊκό και την Χίμκι η "Ένωση" νίκησε και την Μακάμπι Τελ Αβίβ 99-95, σε άλλο ένα συναρπαστικό παιχνίδι που χρειάστηκε παράταση για να ολοκληρωθεί, κατακτώντας έτσι αήττητη την πρώτη θέση στην Κύπρο.

Ο Μπάνκι δεν χρησιμοποίησε την άμυνα ζώνης τόσο πολύ όσο στα προηγούμενα παιχνίδια, ωστόσο ήταν εμφανές ότι πειραματίστηκε, παίζοντας για αρκετή ώρα και press σε όλο το γήπεδο. Πάνω απ' όλα όμως στο ματς με την Μακάμπι ο "δικεφαλος" απέδειξε ότι μπορεί να έχει πολλούς πρωταγωνιστές φέτος. Πέρα από τον καθοριστικό -πάλι- Γιόνας Ματσιούλις, ο Ντούσαν Σάκοτα ήταν παρών όταν έπρεπε, ο Δημήτρης Μωραΐτης έκανε την καλύτερη εμφάνισή του με την κιτρινόμαυρη φανέλα (πριν αποβληθεί με πέντε φάουλ...) και ο Βινς Χάντερ ήταν πάλι θετικός. Ο καλύτερος όμως, πάντως, ήταν αυτή τη φορά ο Μάλκολμ Γκρίφιν.

O MVP

Ο Μάλκολμ Γκρίφιν απέδειξε κόντρα στην Μακάμπι ότι η ΑΕΚ μπορεί κάλλιστα να υπολογίζει πάνω του. Σε ηγετικό ρόλο. Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν εκθαμβωτικός στο δεύτερο ημίχρονο και στην παράταση και ειδικά μετά το πέμπτο φάουλ του Μωραΐτη (του κορυφαίου της ΑΕΚ μέχρι εκείνο το σημείο), παίρνοντας πολλά κρίσιμα σουτ και σηκώνοντας στους ώμους του ολόκληρη την "Ένωση". Συνολικά ο Γκρίφιν είχε 22 πόντους με 6/9 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 4/5 βολές και 7 ασίστ, καθώς και το μεγαλύτερο νούμερο στον δείκτη index (+27). Έκανε όμως όλη τη δουλειά στο σημείο που η ΑΕΚ έψαχνε απεγνωσμένα από κάπου να κρατηθεί.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Η ΑΕΚ δεν κατόρθωσε να κοντρολάρει αυτή τη φορά τα ριμπάουντ, με αποτέλεσμα να ηττηθεί κατά κράτος στον συγκεκριμένο τομέα με 27-42. Για άλλο ένα παιχνίδι πάντως η "Ένωση" έκανε σχετικά καλή δουλειά στο να κρατήσει μία ψηλότερη, πιο αθλητική και πιο δυνατή ομάδα μακριά από τη ρακέτα της. Μάλιστα, κατάφερε να σημειώσει περισσότερους πόντους μέσα από την ρακέτα από την Μακάμπι, έστω και οριακά (40 έναντι 38).

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Η επιπολαιότητα της Μακάμπι στην επίθεση έπαιξε μεγάλο ρόλο στη νίκη της ΑΕΚ, η οποία πέτυχε 25 πόντους από τα 23 λάθη των αντιπάλων της. Η "Ένωση" δεν... πόνεσε ούτε καν από το γεγονός ότι υπέπεσε μόνο σε δύο λάθη στο πρώτο ημίχρονο και σε 12 από εκεί και πέρα. Η ουσία είναι ότι στα κρίσιμα σημεία η ΑΕΚ έβγαλε καλές άμυνες, έκλεψε μπάλες (είχε 14 κλεψίματα συνολικά) και αντέδρασε πολύ καλύτερα από τη Μακάμπι στις "ειδικές καταστάσεις" της αναμέτρησης.

Πρώτη και καλύτερη η ΑΕΚ, νίκησε και τη Μακάμπι 99-95 με σούπερ Μωραΐτη!

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Όπως έκανε και στα προηγούμενα δύο παιχνίδια του τουρνουά με Παναθηναϊκό και Χίμκι, η ΑΕΚ "μπήκε" καλύτερα από τον αντίπαλό της στο γήπεδο. Με τον Μωραΐτη να κάνει εξαιρετική εμφάνιση και να καθοδηγεί την ομάδα του, η "Ένωση" πήρε από νωρίς τον έλεγχο του αγώνα, ξέφυγε με 25-12 στο 9' και έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο με προβάδισμα 12 πόντων (29-17), έχοντας υψηλά ποσοστά ευστοχίας (53%), μεγάλη δημιουργία στην επίθεση (7 ασίστ) και κανένα λάθος. Η ομάδα του Λούκα Μπάνκι άντεξε μάλιστα και σε ένα χρονικό διάστημα που η Μακάμπι πίεσε σε όλο το γήπεδο και έδειξε να στέκεται πάλι στα πόδια της. Στο δεύτερο δεκάλεπτο τα ποσοστά της ΑΕΚ έπεσαν στο 42% και η Μακάμπι άρχισε να ελέγχει (αναμενόμενα) τα ριμπάουντ, ωστόσο ο "δικέφαλος" πήγε στα αποδυτήρια για το ημίχρονο με προβάδισμα οκτώ πόντων και το διεύρυνε ακόμα περισσότερο όταν οι δύο ομάδες επέστρεψαν στο παρκέ για το δεύτερο ημίχρονο.

Η ΑΕΚ ξέφυγε με 14 πόντους διαφορά στο 21' (53-39) και με +15 στο 23' (60-45), έχοντας σημειώσει 15 πόντους μέσα σε τρία λεπτά στην τρίτη περίοδο. Κάπου εκεί όμως άρχισαν τα προβλήματα. Η άμυνα της Μακάμπι "ανέβηκε" στα 3/4 του γηπέδου και έγινε πιο πιεστική και συνάμα αποτελεσματική, δημιουργώντας ένα σωρό προβλήματα στην ΑΕΚ. Σταδιακά το παιχνίδι άλλαξε τελείως εικόνα. Η Μακάμπι ροκάνισε γρήγορα τη διαφορά και με ένα σερί 10-0 στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου προηγήθηκε για πρώτη φορά στο 33' με 71-68. Η ομάδα του Νέβεν Σπάχια έδειχνε μάλιστα να έχει τον πρώτο λόγο για τη νίκη στο 38', όταν προηγήθηκε 81-77. Κάπου εκεί όμως ο Γκρίφιν πήρε το όπλο του. Ο Αμερικανός γκαρντ πέτυχε έξι σερί πόντους και η ΑΕΚ προηγήθηκε με 83-81 στο τελευταίο λεπτό του αγώνα.

Στη συνέχεια ο Πάργκο έβαλε τη Μακάμπι μπροστά στο σκορ με τρίποντο (84-83), ο Γκρίφιν ισοφάρισε με 1/2 βολές (84-84) στα 27,8'' και οι Ισραηλινοί δεν κατάφεραν να σκοράρουν στον χρόνο που απέμενε, με τον Πάργκο να πετάει τη μπάλα στο ταμπλό και τον Τάιους να αστοχεί από κοντινή απόσταση μετά το επιθετικό ριμπάουντ που κέρδισε. Στην παράταση η ΑΕΚ φρόντισε να πάρει από νωρίς τον έλεγχο. Δύο τρίποντα του Ματσιούλις έκαναν το σκορ 96-89 και η ΑΕΚ κατόρθωσε να αντέξει μέχρι τέλους, αν και λίγο έλειψε ο Πάργκο να γυρίσει μόνος του το παιχνίδι. Ο Αμερικανός γκαρντ πέτυχε 19 πόντους στην τέταρτη περίοδο και στην παράταση, μειώνοντας μάλιστα το σκορ σε 94-96 με 40'' να απομένουν. Ο Γκρίφιν, όμως, ήταν πάλι "εκεί". Με γκολ-φάουλ στα 18,5'' ο Αμερικανός έκανε το σκορ 94-99 και η ΑΕΚ δεν μπορούσε πλέον να χάσει το ματς.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ρομάνο, Καρακατσούνης, Στυλιανού.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 17-29, 39-47, 61-68, 84-84 (κ.α.), 95-99.

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Σπάχια): Ο'Μπράιαντ 11, Καλοϊάρο 13 (8 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Πάργκο 28 (7 ασίστ, 8 λάθη), Κέιν 10, Αβντίγια 16, Ρέι 6, Τάιους 11 (13 ριμπάουντ), Σαχάρ.

ΑΕΚ (Μπάνκι): Μωραΐτης 19 (3/3 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 4/4 βολές), Σάκοτα 16, Αγραβάνης, Ματσιούλις 14 (6 ριμπάουντ, 6 ασίστ), Χάντερ 15, Ξανθόπουλος 3, Τσαλμπούρης 2, Γκρίφιν 22 (8/13 σουτ, 7 ασίστ), Γιαννόπουλος 3, Ρόμπερσον 5.

Τα ομαδικά στατιστικά της Μακάμπι Τελ Αβίβ: 20/32 δίποντα, 10/29 τρίποντα, 25/36 βολές, 42 ριμπάουντ (32 αμυντικά + 10 επιθετικά), 21 ασίστ, 26 λάθη, 5 κλεψίματα, 1 κόψιμο.

Τα ομαδικά στατιστικά της ΑΕΚ: 21/40 δίποντα, 11/29 τρίποντα, 24/32 βολές, 27 ριμπάουντ (21 αμυντικά + 6 επιθετικά), 26 ασίστ, 14 λάθη, 14 κλεψίματα, 2 κοψίματα.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ