ΑΕΚ

Δημήτρης Μωραΐτης: Ο "μικρός" μεγάλωσε

BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÊÏÑÏÉÂÏÓ (Eurokinissi Sports - ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ ÈÁÍÁÓÇÓ)
BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÊÏÑÏÉÂÏÓ (Eurokinissi Sports - ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ ÈÁÍÁÓÇÓ) EUROKINISSI SPORTS

Ο Δημήτρης Μωραϊτης γίνεται σήμερα (3/2) 18 χρονών και το Sport24.gr παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην ηλικία του στην Ευρώπη.

Τον λένε Δημήτρη Μωραϊτη και είναι ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην χώρα μας αυτή την στιγμή στους γεννηθέντες το 1999. Κατά πολλούς είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη στην ηλικία του. Και σήμερα (3/2) γίνεται 18 χρονών.

Ο γκαρντ της ΑΕΚ βέβαια δεν είναι ένα “καινούριο” πρόσωπο, όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό. Εδώ και περίπου 1 1/2 χρόνο τον ξέρει σχεδόν όλος ο μπασκετικός χώρος. Κάτι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι από τον Ιούλιο του 2015 κι έπειτα – όταν υπέγραψε συμβόλαιο με την ΑΕΚ – όλος ο κόσμος ήθελε να μάθει για αυτόν και – το κυριότερο – όλος ο κόσμος ήθελε να τον δει να παίζει. Ωραία όλα αυτά. Πώς φτάσαμε όμως μέχρι εδώ;

Από την "Πλατεία" στο "Jordan Brand Classic" και την ΑΕΚ

Δημήτρης Μωραΐτης: Ο "μικρός" μεγάλωσε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY


Για όποιον δεν το γνωρίζει ήδη, ο Δημήτρης Μωραϊτης είναι ο γιος του άλλοτε διεθνή γκαρντ και – μεταξύ άλλων – πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Κώστα Μωραϊτη. Ο “μικρός” της ΑΕΚ αποτελεί, καταρχήν, προϊόν των ιστορικών ακαδημιών του Πανιωνιου. Εκεί έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα, όπου και εντάχθηκε σε ηλικία 12 ετών, με τον κατά δύο χρόνια μικρότερο αδελφο του, Ηλία Μωραϊτη, να αγωνίζεται πλέον κι αυτός στους “Κυανέρυθρους”, στην ίδια θέση (πόιντ γκαρντ) και μάλιστα να σημειώνει buzzer-beater πρόσφατα σε αγώνα με τον Πρωτέα Βούλας!

Δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος ότι ο Μωραϊτης ξεχώριζε από τους συνομηλίκους του. Όλος ο “θόρυβος” γύρω από το όνομά του βέβαια άρχισε να δημιουργείται τo 2014, όταν και ήταν ο μοναδικός 99αρης που βρέθηκε παρέα με τους 98αρηδες στο Ευρωμπάσκετ Παίδων. Πολύς κόσμος δεν το ξέρει, αλλά ήταν τότε που πρώτη φορά Ρεάλ και Μπαρτσελόνα έκαναν μία πρώτη προσπάθεια προσέγγισης, επιθυμώντας να τον εντάξουν στον δυναμικό τους, επειδή στην Ισπανία, βάσει νομοθεσίας, αν ένας παίκτης συμπληρώσει πριν κλείσει τα 18 του δύο χρόνια στο Ισπανικο σύστημα λογίζεται ως “Ισπανός” και δεν πιάνει θέση ξένου. Ο ίδιος ωστόσο δεν ήθελε να φύγει σε τόσο μικρή ηλικία από την χώρα και να αφήσει την οικογένειά του. Κάτι παραπάνω από τρεις μήνες μετά το Ευρωμπάσκετ Παίδων, μάλιστα, θα έγραφε και ιστορία, αφού έκανε ντεμπούτο με την Ανδρική ομάδα του Πανιωνίου σε έναν αγώνα με τον Κολοσσό Ρόδου στις 12 Οκτωβρίου, έχοντας 15 πόντους! Ήταν ξεκάθαρο πως κάτι γινόταν...

Την Άνοιξη του 2015, όταν χάρη στις εμφανίσεις του σε ένα καμπ στο Ζάγκρεμπ επιλέχθηκε ως ένα από τα 10 μέλη της ομάδας των Ευρωπαίων που έδωσαν το παρών στο “Jordan Brand Classic” στο Μπρούκλιν, κατάλαβε για τα καλά ο κόσμος ότι ο “μικρός” ήταν κάτι ξεχωριστό, κάτι που επιβεβαιώθηκε απόλυτα μερικούς μήνες αργότερα, όταν αναδείχθηκε MVP του 42ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων, οδηγώντας τον Πανιώνιο στην πρώτη θέση. Και τότε ήταν που η προβολή στο πρόσωπό του... εκτινάχθηκε.

Όλη η Ελλάδα στα... πόδια του

Δημήτρης Μωραΐτης: Ο "μικρός" μεγάλωσε


Με τον (τότε) παίκτη του Πανιωνίου να θεωρείται το μεγαλύτερο ταλέντο στην ηλικία του στην χώρα, άρχισε... χορός μεγάλων ομάδων γύρω του. Ρεάλ και Μπαρτσελόνα δεν τον είχαν ξεχάσει, ενώ οι τρεις “μεγάλες” ομάδες της Αθήνας (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ) εξέφρασαν ανοιχτά το ενδιαφέρον τους. Η κάθε πλευρά είχε τα επιχειρήματά της για το πώς θα διαχειριστεί το νέο “φυντάνι” του Ελληνικού μπάσκετ. Στο τέλος ωστόσο ήταν η ΑΕΚ αυτή που κατάφερε να πείσει την οικογένεια του μικρού για τις προθέσεις της, χάρη και στις προσωπικές ενέργειες του Προέδρου της, Μάκη Αγγελόπουλου.

Δημήτρης Μωραΐτης: Ο "μικρός" μεγάλωσε

Όπως γίνεται σαφές, το γεγονός αυτό προκάλεσε ενθουσιασμό σε όλους, με πρώτους τους φίλους της ομάδας, που είδαν την “Ένωση” να “κερδίζει” στη μάχη για την διεκδίκηση ενός παίκτη τους δύο “αιώνιους” για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια. Τον 1 1/2 χρόνο που έχει ακολουθήσει από την ημέρα που οι “Κιτρινόμαυροι” ανακοίνωσαν την απόκτηση του διεθνή γκαρντ, ο Μωραϊτης έχει γίνει ο αγαπημένος της εξέδρας, που “διψάει” για καινούρια πρόσωπα και θέλει να δει τον μικρό - για τον οποίο λέγονται και γράφονται διθύραμβοι όλα αυτά τα χρόνια - να παίζει. Και αυτό γίνεται, έστω και σποραδικά, έστω και όχι όσο θα ήθελαν οι φίλοι της ομάδα. Γιατί; Επειδή... έτσι πρέπει.

Ο Μωραϊτης την δεδομένη στιγμή προπονείται με την ανδρική ομάδα, ενώ αγωνίζεται τόσο με την εφηβική ομάδα της ΑΕΚ όσο και με την ομάδα Νέων. Ενίοτε βρίσκεται και στην 12αδα των “μεγάλων” και όταν ευνοούν οι συνθήκες παίρνει και χρόνο συμμετοχής. Την ίδια στιγμή η προβολή γύρω από το πρόσωπό του μεγαλώνει, με ό,τι αυτο συνεπάγεται. Ο κόσμος θέλει να τον βλέπει να παίζει, να τον δει μπροστά σε μία κάμερα να μιλάει. Ειδικά το δεύτερο ωστόσο θα αργήσει να το δει να συμβαίνει.

Οικογένεια και ΑΕΚ από πάνω του

Δημήτρης Μωραΐτης: Ο "μικρός" μεγάλωσε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY


Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που βρίσκεται στο περιβάλλον της ΑΕΚ – αλλά και του ελληνικού μπάσκετ – που να μην θέλει να δει τον Μωραϊτη να παίζει. Από την οικογένειά του και τους φίλους του, μέχρι τον Πρόεδρο της ομάδας, Μάκη Αγγελόπουλο. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο φροντίζουν τόσο η οικογένειά του όσο και η ίδια η ΑΕΚ να τον προστατέψουν όσο περισσότερο γίνεται, τόσο εντός όσο και εκτός παρκέ, με την αρχή να γίνεται από την απαγόρευση συνεντεύξεων. Μία απόφαση σωστή, για λόγους που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί.

Ο Μωραϊτης έγινε μέσα σε μερικές ημέρες πασίγνωστος. Βαφτίστηκε από “επόμενος Ρίκι Ρούμπιο”, μέχρι φυσική συνέχεια του Δημήτρη Διαμαντίδη, νέος Σπανούλης, μελλοντικός ΝΒΑερ και πραγματικά ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Και πολλοί ήδη έχουν αρχίσει να τον κρίνουν πάνω σε αυτή την βάση, να τον κρίνουν δηλαδη ως φτασμένο παίκτη, ξεχνώντας μία βασική λεπτομέρεια: Ο Μωραϊτης μόλις έκλεισε τα 18 του χρόνια.

Σε περίπτωση που ο κόσμος δεν το έχει συνειδητοποιήσει, είναι ακόμα μαθητής Λυκείου! Κοινώς, κάθε πρωί πρέπει να ξυπνάει στις 7.00, να πηγαίνει σχολείο (όπου είναι συμμαθητής με τον Καλαϊτζάκη του Παναθηναϊκού), να σχολάει στις 15:00 και μετά να πηγαίνει κατευθείαν για προπόνηση με την ανδρική ομάδα. Όταν τελειώνει η προπόνηση πρέπει επιστρέψει σπίτι του και να κάνει τα μαθήματά του, αρκεί βέβαια να μην έχει υποχρεώσεις με την Εφηβική ομάδα της ΑΕΚ ή την ομάδα Νέων, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να κάνει τα μαθήματά του αργότερα. Και όλα αυτά με όλο τον κόσμο να τον αναγνωρίζει παντού και να θέλει να τον δει να παίζει. Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η οικογένειά του, η ΑΕΚ και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του φροντίζουν να είναι συνεχώς στο αυτί του και να τον κρατούν προσγειωμένο. Και μέχρι στιγμής κάνουν εξαιρετική δουλειά.

Δημήτρης Μωραΐτης: Ο "μικρός" μεγάλωσε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μωραϊτης είναι πράγματι ένα ξεχωριστό ταλέντο. Διαθέτει το πιο εκρηκτικό πρώτο βήμα που έχουμε δει σε Έλληνα γκαρντ σε αυτή την ηλικία από την εποχή του Νίκου Παππά και του Βασίλη Σπανούλη. Είναι ο καλύτερος σουτέρ μετά από ντρίπλα που έχει εμφανιστεί σε αυτή την ηλικία από την εποχή του Κώστα Σλούκα. Βλέπει γήπεδο. Πασάρει καλά. Στην άμυνα δεν “λουφάρει” και κουνάει συνεχώς τα χέρια του. Στην ηλικία του και την θέση του στην Ευρώπη υπάρχουν μόνο τρεις παίκτες με τους οποίους μπαίνει στην ίδια πρόταση: Τον Σλοβένο Λούκα Ντόνσιτς της Ρεάλ (που είναι μία κατηγορία μόνος του), τον Γερμανό Ισαάκ Μπόνγκα των Σκαϊλάινερς Φρανκφούρτης και τον Άρνας Βελίτσκα της Μπαρτσελόνα. Αλλά... είναι 18 χρονών και έχει ακόμα (πάρα) πολλά να μάθει μέχρι να θεωρηθεί έτοιμος για το επόμενο επίπεδο. Και ακριβώς έτσι πρέπει να κρίνεται.

Ο Δημήτρης Μωραϊτης είναι ένα Κεφάλαιο για την ΑΕΚ και το Ελληνικό μπάσκετ. Είναι ένα παιδί με σπάνιο ταλέντο και αυτό δε μπορεί να αμφισβητηθεί. Το αν όμως θα εξελιχθεί στον επόμενο σταρ του Ελληνικού μπάσκετ είναι ένας συνδυασμός δουλειάς, τύχης και συγκυριών. Στο χέρι του βέβαια είναι να τα καταφέρει. Χρόνια πολλά Δημήτρη...

Twitter @steflong85

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ