ΑΕΚ

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Νίκησε στα ίσα

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Νίκησε στα ίσα
EUROKINISSI

Τα γρήγορα φάουλ του Λάνγκφορντ που έκαναν καλό στην... ΑΕΚ, το τέλειο πρώτο ημίχρονο και ο κανόνας της ενέργειας. Ο Στέφανος Μακρής αναλύει τη νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού.

Η ΑΕΚ υποχρέωσε τον Παναθηναϊκό στην 2η φετινή του ήττα στην ΕΚΟ Basket League, νικώντας τον με 100-97 στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής. Επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε απίστευτη κατάσταση και έδωσε απαντήσεις στον εαυτό της. Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του έμοιαζε – και απολύτως λογικά ήταν – εξαντλημένος.

ΑΕΚ και Παναθηναϊκός πρόσφεραν ένα σπουδαίο παιχνιδι στον κόσμο. Η “Ένωση” δεν φοβήθηκε τους “πράσινους”. Δεν κρύφτηκε. Έπαιξε το παιχνίδι στα ίσα, έπαιξε όμορφο μπάσκετ και όχι κλεφτοπόλεμο και δικαιώθηκε, δείχνοντας ένα μέρος των πραγματικών της δυνατοτήτων, που είναι ψηλότερες από ότι φανταζόταν αρκετός κόσμος.

ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΙ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ

Η ΑΕΚ μπήκε στο παρκέ με έναν ξεκάθαρο αρχικό στόχο: Ήθελε να πάει το παιχνίδι σε υψηλό τέμπο. Σε πολλές κατοχές και σε γρήγορες επιθέσεις. Θεωρητικά αυτό δεν είχε λογική κόντρα σε μία ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός, που παίζει σε υψηλό τέμπο. Στην πραγματικότητα όμως αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσε να κάνει η ΑΕΚ για να έχει ελπίδες.

Ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε κόντρα στην ΑΕΚ έχοντας λιγότερες από 48 ώρες ξεκούρασης, αφού την Παρασκευή (4/1) είχε αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο Καλίνιγκραντ, σε ένα παιχνίδι που είχε παίξει παράταση, χρησιμοποιώντας μικρό ροτέισον. Ήταν λογικό να είναι κουρασμένος. Ήταν λογικό να βρισκόταν πίσω στις αντιδράσεις του. Εκεί ακριβώς στόχευσε η “Ένωση” σε πρώτο πλάνο.

ΤΑΧΥΤΗΤΑ, ΣΗΜΑΔΙ ΚΑΙ Η “ΕΥΛΟΓΙΑ” ΤΩΝ ΦΑΟΥΛ ΤΟΥ ΛΑΝΓΚΦΟΡΝΤ

Η ΑΕΚ είναι μία ομάδα που παίζει με ταχύτητα και διαρκή κίνηση στην επίθεση. Τα σκριν μακριά από τη μπάλα, τα fake screens πριν το Πικ εν Ρολ, η κίνηση στην αδύνατη πλευρά, όλα αυτά είναι πράγματα που υπάρχουν στο βασικό playbook της ομάδας. Όλα αυτά βρήκαν εφαρμογή κόντρα στον κουρασμένο Παναθηναϊκό, οι παίκτες του οποίου κλήθηκαν να πάρουν αποφάσεις στο δευτερόλεπτο και πολλές φορές κουτουλούσαν μεταξύ τους.

Η ΑΕΚ έβαλε ξεκάθαρα σημάδια στην επίθεση: Στόχευσε στην αδυναμία του Παναθηναϊκού στα σκριν μακριά από τη μπάλα, στο πρόβλημα του Παπαγιάννη στην άμυνα του Πικ εν Ρολ, σημάδεψε με μανία στο ποστ τον Τόμας με τον Χρυσικόπουλο, έδωσε μπάλες και προσπάθειες στους παίκτες που μάρκαρε ο Φρεντέτ (και αργότερα ο Ράις). Δεν είναι τυχαίο ότι βρήκε τόσα πολλά σουτ ο Κέντρικ Ρέι στο πρώτο ημίχρονο, ένας παίκτης που φημίζεται για το σουτ του μετά από ντρίμπλα. Ούτε ότι πήρε προσπάθειες ο Γκίκας. Ούτε φυσικά ότι βρήκαν πολλά ελεύθερα σουτ στον Χάρη Γιαννόπουλο στην αδύνατη πλευρά.

Η επιθετική λειτουργία της ΑΕΚ ήταν άψογη στο πρώτο ημίχρονο, γεγονός που αποτελεί σχήμα οξύμωρο αν σκεφτεί κανείς ότι πρακτικά στις δύο πρώτες περιόδους δεν είχε τον καλύτερο παίκτη της (Κιθ Λάνγκφορντ). Αυτό που έμοιαζε με κατάρα όμως αποδείχθηκε ευλογία.

Με τον Λάνγκφορντ καθηλωμένο στον πάγκο με 3 φάουλ από το 3ο λεπτό, η ΑΕΚ μοίρασε διαφορετικά το παιχνίδι. Έδωσε μπάλες σε διαφορετικούς παίκτες, στόχευσε διαφορετικά. Δεν προσπάθησε απλώς να απομονώσει τον σταρ της στις 45 μοίρες ζητώντας του να κάνει τα πάντα. Βρήκε άλλους άξονες προσέγγισης στο παιχνίδι της. Με τους Γκίκα, Ρέι και Σαντ-Ρος να στήνουν τα σκριν, ο Παναθηναϊκός δε μπορούσε να εστιάσει μόνο σε έναν παίκτη. Την ίδια στιγμή, ο Σλότερ και ο Κακλαμανάκης έδωσαν σεμινάριο για το πώς πρέπει να στήνονται τα σκριν και τα fake screen, κάνοντας στην συνέχεια μεγάλη ζημιά όταν έπαιρναν τη μπάλες έπειτα από short roll (ρόλαραν δηλαδή στην κορυφή της ρακέτας και όχι μέχρι μέσα) και πάσαραν στην περιφέρεια για ελεύθερα σουτ.

Την ίδια στιγμή στην άμυνα η ΑΕΚ προκάλεσε τον Νικ Καλάθη να την κερδίσει σκοράροντας. Αυτό που θα δει ο κόσμος είναι ότι η “Ένωση” έπαιζε under στα σκριν που έπαιρνε ο ηγέτης του Παναθηναίκού. Αυτό όμως το κάνουν σχεδόν όλοι οι αντίπαλοι του “τριφυλλιού”. Η διαφορά είναι ότι η ΑΕΚ εστίασε τις προσπάθειές της στο να αποκόψει τον Καλάθη από την υπόλοιπη ομάδα. Να σταματήσει την δημιουργία του και να τον αναγκάσει να γίνει εκτελεστής. Ο ηγέτης των “πράσινων” δέχθηκε την πρόκληση, τελειώνοντας τον αγώνα με 20 πόντους και 7 ασίστ. Για να φτάσει όμως τους 20 πόντους χρειάστηκε να επιχειρήσει 18 σουτ (7/18). Μόλις σε δύο φετινά παιχνίδια έχει επιχειρήσει περισσότερα, αμφότερα στην EuroLeague, κόντρα σε Ολυμπιακό (6/20 σουτ) και Ρεάλ (7/20).

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΚΑΙ Ο ΛΑΝΓΚΦΟΡΝΤ

Ο Παναθηναϊκός ήταν δεδομένο ότι θα αντιδράσει, όσο κουρασμένος και να ήταν. Είναι τέτοια η κλάση των παικτών του που δεν γινόταν διαφορετικά. Οι “πράσινοι” ανέβασαν ρυθμό στο δεύτερο ημίχρονο, βρήκαν λύσεις στο πρόσωπο του Ταϊρίς Ράις (19 πόντοι), με τον Αμερικανό να τιμωρεί τις στιγμές αδράνειας στην άμυνα της “Ένωσης” στην άμυνα, όταν υπήρξε ένα μπέρδεμα σχετικά με το αν όταν έπαιρνε σκριν έπρεπε να γίνει δυναμικό Hedge Out ή αλλαγή. Την ίδια στιγμή, ο Ρικ Πιτίνο φάνηκε να απαρνιέται τις αρχές του, ζητώντας αλλαγές (σχεδόν) σε όλα τα σκριν, ακόμα και σε αυτά που εμπλεκόταν ο Παπαγιάννης. Το παιχνίδι έγινε ντέρμπι. Και τότε μίλησε ο Λάνγκφορντ.

Ήταν ξεκάθαρο ότι ο Αμερικανός της ΑΕΚ είχε τεράστιο κίνητρο κόντρα στην πρώην ομάδα του. Φάνηκε ακόμα και από την παιδική αντίδρασή του στο ξεκίνημα του αγώνα, που έφερε το τρίτο φάουλ του και την τεχνική ποινή. Στην τέταρτη περίοδο η ΑΕΚ στηρίχθηκε στο φονικό του ένστικτο και δικαιώθηκε.

Με τον ρυθμό του ματς να έχει πέσει και να πηγαίνει σε σετ παιχνίδι (δεν γινόταν εξάλλου να παίζουν οι “κιτρινόμαυροι” στα κόκκινα για 40 λεπτά), η “Ένωση” έδωσε τη μπάλα στον Αμερικανό. Τον έβαλε να παίρνει σκριν από τον παίκτη που μάρκαρε είτε ο Ράις είτε ο Παππάς (ανάλογα ποιος έπαιζε), προκειμένου ο σταρ της να ξεφύγει από το μαρκάρισμα του Γουέσλι Τζόνσον. Όταν ο Λάνγκφορντ έπαιρνε την αλλαγή που ήθελε, απλώς έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα: Έπαιξε σε κατάσταση απομόνωσης και είτε σκόραρε μετά από ντρίμπλα, είτε δημιούργησε στους συμπαίκτες του. Η συνέχεια γνωστή, με τον Αμερικανό να βάζει μεγάλα σουτ και να οδηγει την ομάδα του στη νίκη.

ΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ

Η ΑΕΚ ήθελε όσο τίποτα αυτή τη νίκη. Διανύοντας ένα μαγικό δίμηνο όπου μετρούσε 15 νίκες σε 16 παιχνίδια, ήθελε να δείξει κόντρα στον Παναθηναϊκό ότι μπορεί να τον κοιτάξει στα μάτια. Ήθελε να δείξει ότι πρέπει όλοι να την υπολογίζουν. Ήθελε να στείλει ένα μήνυμα και αυτό έκανε. Όσο για τον Παναθηναϊκό; Το γεγονός ότι μετράει ήδη 3 ήττες εντός συνόρων (από τον Προμηθέα στο Κύπελλο και από Περιστέρι και ΑΕΚ στην ΕΚΟ Basket League) δεν αλλάζει ότι παραμένει το ξεκάθαρο φαβορί. Δείχνει όμως ότι ανά διαστήματα θα πρέπει να ιδρώσει για να φτάσει στον στόχο του.

Η αλήθεια είναι ότι η ΑΕΚ πήρε πράγματι μία νίκη ψυχολογίας. Ο ψυχρός ρεαλισμός από την άλλη βέβαια λέει ότι η “Ένωση” χρειάστηκε να κάνει ένα σχεδόν τέλειο παιχνίδι κόντρα σε έναν κουρασμένο αντίπαλο και ακόμα κι έτσι κέρδισε οριακά, με τον Παναθηναϊκό να χάνει στο τέλος την ευκαιρία να στείλει το παιχνίδι στην παράταση. Το ποτήρι μπορεί κάποιος να το δει μισογεμάτο ή μισοάδειο. Στην ΑΕΚ όμως το βλέπουν γεμάτο. Και έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι έχουν απόλυτο δίκιο για αυτό.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ