FIBA WORLD CUP

Οδηγός επιβίωσης στην Κίνα από τον Ευτύχη Μπλέτσα

Οδηγός επιβίωσης στην Κίνα από τον Ευτύχη Μπλέτσα

Ο γνωστός παρουσιαστής και συγγραφέας Ευτύχης Μπλέτσας δίνει μέσω του Sport24.gr οδηγίες στον κόσμο που πιθανόν να θελήσει να ταξιδέψει στην Κίνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η Εθνική ετοιμάζεται να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας (31/8-15/9). Για την περίπτωση λοιπόν που έχει κάποιος αποφασίσει να μεταβεί στην Κίνα για να παρακολουθήσει την Εθνική Ελλάδας από κοντά, το Sport24.gr ετοίμασε έναν... ταξιδιωτικό οδηγό προκειμένου να υπάρχει η καλύτερη δυνατή ενημέρωση. Ζητήσαμε την βοήθεια του γνωστού παρουσιαστή, συγγραφέα, foof blogger και Travel Blogger Ευτύχη Μπλέτσα, ο οποίος έχει γυρίσει (σχεδόν) όλο τον κόσμο στο πλαίσιο των αναζητήσεών του, και φυσικά έχει βρεθεί και στην Κίνα.

Ο Ευτύχης σας παρουσιάζει όσα πρέπει να ξέρετε για την περίπτωση που βρεθείτε στην Κίνα. Από το συνάλλαγμα και τις τιμές, μέχρι το φαγητό, το τηλέφωνο, την ασφάλεια και φυσικά τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε για να βγάλετε βίζα. Ο λόγος όμως σε αυτόν:

" Η Κίνα είναι από τις μυστήριες χώρες που έχεις ακούσει τόσα για αυτές και πάλι δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις όταν πας εκεί. Με αφορμή το παγκόσμιο κύπελλο μπάσκετ που διεξάγεται στην Κίνα, και μετά από παρότρυνση του φίλου Χάρη Σταύρου -που βρίσκεται ήδη στην Κίνα για να καλύψει τη διοργάνωση-, μοιράζομαι μαζί σας κάποια βασικά tips για ταξιδιώτες που θα πάνε στην Κίνα αλλά και γενικά για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν κάποια βασικά πράγματα γι' αυτή".

Συνάλλαγμα

" Η Κίνα έχει για νόμισμα το γουάν. 1 ευρώ είναι περίπου 8 γουάν (τον Αύγουστο του 2019). Όλες οι τράπεζες στην Κίνα είναι κρατικές και όλα τα ανταλλακτήρια ελέγχονται από το κράτος, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια και παγίδες στην αλλαγή χρημάτων. Όπου και αν αλλάξεις θα έχεις την ίδια ισοτιμία.

Εμείς όταν πήγαμε Κίνα αλλάζαμε χρήματα στο ξενοδοχείο που είχε αυτόματο μηχάνημα. Έβαζες ευρώ έβγαζε γουάν. Κάθε μέρα μπορεί η ισοτιμία να ήταν λίγο διαφορετική αλλά από όπου και αν άλλαζες τα ίδια γουάν θα έπαιρνες. Αν ήθελες να πληρώσεις με κάρτα σε μεγάλα μαγαζιά από γνωστές μάρκες και μεγάλα σούπερ μάρκετ μπορούσες, αλλά σε παραδοσιακές αγορές, εστιατόρια και μίνι μάρκετ δεχόντουσαν μόνο μετρητά".

Οδηγός επιβίωσης στην Κίνα από τον Ευτύχη Μπλέτσα

Τιμές

" Στην Κίνα μπορείς κάποια πράγματα να τα πάρεις πάρα πολύ φθηνά. Η Κίνα φημίζεται για τα παντός είδους αντικείμενα που μπορείς να τα βρεις σε πολύ χαμηλές τιμές. Βέβαια πάντα θα πρέπει να προσέχεις τις απάτες και τις απομιμήσεις. Στις αγορές ειδικά για γκατζετ κλπ θέλει παζάρι.

Επίσης, έχε υπόψιν να μην πάρεις πάρα πολλά πράγματα. Μπορεί να σε σταματήσουν στο τελωνείο στην επιστροφή σου στην Ελλάδα και αν έχεις αγοράσει πολλά πράγματα να σε βάλουν να πληρώσεις φόρο εισαγωγής. Για να το αποφύγεις αυτό ξεφορτώσου κουτιά και συσκευασίες για να μην φαίνεται αν έχεις πάρει κάτι από εκεί ή το είχες από πριν".

Φαγητό

"Ανάλογα με μέρος που θα πας, υπάρχουν πολλές επιλογές. Τα παραδοσιακά κινέζικα δεν είναι τα εθνικά κινέζικα που τρώμε εμείς στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη του κόσμου. Πολλά πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από τις γεύσεις μας. Αν είσαι λάτρεις των περίεργων δοκίμασε ελεύθερα, αλλά αν είσαι λίγο πιο συντηρητικός στο φαγητό υπάρχει πιθανότητα να τρως μόνο ρύζι.

Στη Κίνα παραδοσιακά τρώνε σε μεγάλα στρογγυλά τραπέζια. Το φαγητό μπαίνει στη μέση σε έναν δίσκο που γυρνάει. Εσύ γυρνώντας τον δίσκο φέρνεις αυτό που θες μπροστά σου και σερβίρεις. Πρέπει να προσέχεις έτσι ώστε να μην κουνήσεις την ώρα που βάζει κάποιος άλλος φαγητό και να μην τελειώσεις τα πάντα πριν προλάβει να πάρει κάποιος άλλος. Εκεί δεν έχει ατομικές μερίδες. Τα φαγητά μπαίνουν στη μέση και τα μοιράζεσαι με την παρέα σου.

Σε πολλά κινέζικα εστιατόρια τα μεγάλα στρογγυλά τραπέζια που το καθένα είναι για 8-10 άτομα βρίσκονται μέσα σε αυτόνομα δωμάτια του εστιατορίου και όχι σε μια μεγάλη σάλα όλα μαζί. Λέγεται ότι στη Κίνα τρώνε σκύλους. Εμείς δεν είδαμε κάτι τέτοιο όπου και αν βρεθήκαμε. Στις πιο μοντέρνες πολλές όπως η Σανγκάη δε θα πετύχεις εύκολα. Σε πιο επαρχιακά μέρη ναι ίσως. Όπως και στην Ελλάδα περίεργα φαγητά για τους ντόπιους όπως πχ συκωταριές και κοκορέτσια δε θα βρεις σε ένα τυπικό ψητοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας".

Οδηγός επιβίωσης στην Κίνα από τον Ευτύχη Μπλέτσα

Τηλέφωνο ίντερνετ

" Η Κίνα έχει λογοκρισία στο ίντερνετ. Πολλά από τα site που χρησιμοποιούμε καθημερινά όπως το Facebook, το Instagram, το Google, το YouTube και πολλά άλλα απλά δεν λειτουργούν στην Κίνα. Έχουν τα αντίστοιχα δικά τους αλλά όταν έχεις μάθει να λειτουργείς αυτά, είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσεις άλλα.

Η λύση λέγεται VPN (virtual private network), ένα είδος εφαρμογής που δημιουργεί ένα εικονικό δίκτυο και πρακτικά εσύ μπορείς να παρακάμπτεις αυτή την απαγόρευση και μπορείς να μπαίνεις σε όλα αυτά τα site σαν να είσαι εκτός Κίνας. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες στο πώς λειτουργεί αυτό. Απλά να πω ότι οι δωρεάν επιλογές δεν είναι αξιόπιστες και κρύβουν κινδύνους ασφάλειας. Τα αξιόπιστα VPN κοστίζουν 10-15 ευρώ το μήνα και μπορείς να βρεις κάποιο που θα γραφτείς για μόνο ένα μήνα η θα γραφτείς και μετά θα μπορείς να ακυρώσεις τη συνδρομή ώστε να την κρατήσεις μόνο για όσο θα ταξιδέψεις. Καλό είναι να πάρεις ένα VPN που με μια συνδρομή θα το έχεις και στο laptop και στο κινητό".

Ντόπιοι

" Είναι φιλότιμοι και εργατικοί. Δε γελάνε πολύ όπως άλλοι ασιατικοί λαοί -πχ Ταϊλάνδη- αλλά είναι φιλικοί και ήσυχοι. Θα συναντήσεις και εξαιρέσεις αλλά αυτό ισχύει για όλες τις χώρες. Οι περισσότεροι δε μιλάνε καλά η και καθόλου αγγλικά. Αν όμως είσαι σε τουριστικά μέρη θα βρεις πιο εύκολα άτομα που μιλάνε αγγλικά.

Ένα θέμα όμως είναι ότι ακόμα και αυτοί που μιλάνε καλά αγγλικά έχουν συνήθως μια περίεργη προφορά που κάνει αρκετά δύσκολη την κατανόηση. Με λίγη όμως υπομονή και καλή διάθεση θα βρεις άκρη. Μια καλή ιδέα είναι να έχεις πρόχειρα μια λίστα με βασικές φράσεις και λέξεις που μπορεί να χρειαστείς σαν ταξιδιώτης στην Κίνα.

Γενικά οι Κινέζοι έχουν πολύ θετική εικόνα για την Ελλάδα. Η Σαντορίνη είναι από τους πιο ονειρικούς προορισμούς που θέλουν κάποια στιγμή να επισκεφτούν αν δεν το έχουν ήδη κάνει. Επίσης αν πετύχεις fans των Bucks και του Γιάννη τότε θα εκδηλώσουν υπέρμετρο ενθουσιασμό όταν μάθουν ότι είσαι από Ελλάδα!"

Οδηγός επιβίωσης στην Κίνα από τον Ευτύχη Μπλέτσα

Ασφάλεια

" Γενικά είναι ασφαλής χώρα. Κοινή ταξιδιωτική λογική χρειάζεται όπως σε κάθε χώρα που επισκέπτεσαι ώστε να αποφύγεις κακοτοπιές περίεργες ώρες. Επίσης είναι αυτονόητο ότι σε μέρη με πολύ κόσμο όπως αγορές, μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να προσέχεις ιδιαίτερα τα προσωπικά σου αντικείμενα".

Βίζα

" Για να πας Κίνα πρέπει να βγάλεις από πριν βίζα. Αν ενδιαφέρεσαι απλά για ταξιδιωτική Βίζα η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Πρέπει όμως να πας στην κινεζική πρεσβεία της Αθήνας και να καταθέσεις μια αίτηση που αναφέρεις το πρόγραμμα του ταξιδιού κλπ.

Θα πρέπει από πριν να έχεις κλείσει τα αεροπορικά και τη διαμονή για να τα προσκομίσεις όταν κάνεις αίτηση. Χρειάζεται διαβατήριο με 6μηνη ισχύ και η διαδικασία παίρνει 4-5 εργάσιμες μέρες. Αν πας με ταξιδιωτικό γραφείο θα φροντίσουν αυτοί για την βίζα".

Σύντομο βιογραφικό του Ευτύχη Μπλέτσα:

Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας των βιβλίων "Θετική Ενέργεια", "Μαγειρική Οικονομία", "το Παστίτσιο της Μαμάς»"κα, παρουσιαστής της εκπομπών "Happy Traveller", "Happy Cook" ,"Ταξίδι στις Γεύσεις", "Η Κουζίνα της Μαμάς", "Food IQ" και δημιουργός της παράστασης "Μουσικομαγειρέματα" που προάγει την υγεία με εκπαιδευτική Ψυχαγωγία. Είναι παρουσιαστής, συγγραφέας, μουσικός, YouTuber, Food Blogger και Travel Vlogger!

Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στη Αγγλία. Ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο μελετώντας κάθε διάσταση του φαγητού και έχει αποκτήσει διπλώματα Διατροφολογίας, Ψυχολογίας και Παιδαγωγικών Επιστημών. Έχει επίσης παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό σεμιναρίων Διατροφής, Υγιεινής Μαγειρικής και Ψυχολογίας.

Έχει συνεργαστεί με μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, εταιρίες τροφίμων, εκπαιδευτικούς οργανισμούς και δημόσιους φορείς σε Ελλάδα και Κύπρο. Πραγματοποιεί συνεχώς Μαθήματα Μαγειρικής για παιδιά, εργαστήρια “τηλεοπτικής Μαγειρικής”, διαλέξεις "Διατροφικής Ευφυΐας", σεμινάρια "Θετικής Ενέργειας" και Μουσικομαγειρικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Πραγματοποιεί επίσης group coaching προγράμματα με συμβουλευτικές υπηρεσίες για επιχειρηματικότητα, έκδοση βιβλίων, τεχνικές παρουσιάσεων blogging, Internet Marketing, Social Media κα.

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ