ΜΠΑΣΚΕΤ

Μάλκοβιτς: "Η FIBA κοιμόταν για είκοσι χρόνια και πλήρωσε τον λογαριασμό"

Μάλκοβιτς: "Η FIBA κοιμόταν για είκοσι χρόνια και πλήρωσε τον λογαριασμό"
EUROKINISSI

Ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς επιτέθηκε σε FIBA και EuroLeague για την κατάσταση που επικρατεί πλέον, ενώ αναφέρθηκε σε όσα έζησε ως προπονητής της Γιουγκοπλάστια και της Μπαρτσελόνα.

Ανήμερα των 67ων γενεθλίων του, ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς φιλοξενήθηκε στον ραδιοφωνικό αέρα του Radio Marca προκειμένου να μιλήσει για τον τελικό του 1990. Τότε που ως προπονητής της Γιουγκοπλάστικα είχε κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο (μια μέρα νωρίτερα, στις 19 Απριλίου), απέναντι στην Μπαρτσελόνα.

Ο "Μπόζα" αναφέρθηκε στην ποιότητα της ομάδας που διαχειρίστηκε, με πρώτο και καλύτερο τον Τόνι Κούκοτς, ενώ αποκάλυψε πως οι μπλαουγκράνα είχαν συμφωνήσει προφορικά μαζί του, εκείνος όμως κατέληξε εν τέλει στην Μπενετόν το 1991. Βέβαια δεν παρέλειψε να επιτεθεί σε FIBA και EuroLeague για το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση πλέον στην Ευρώπη.

Αναλυτικά όσα είπε στο Radio Marca:

Για την κατάσταση στην Ευρώπη: "Λυπάμαι γι αυτό, αλλά όλο το πρόβλημα έγκειται στη FIBA. Κοιμόντουσαν για είκοσι χρόνια και πλήρωσαν τον λογαριασμό για ό,τι έχει γίνει με την EuroLeague. Αξίζουν όλο αυτό το κακό, αλλά για το μπάσκετ ό,τι γίνεται δεν είναι καλό. Τώρα φαίνεται πως μόνο οι πλούσιοι μπορούν να "παίξουν". Μίλησα με τον Ζόρντι Μπερτομέου πριν από λίγο καιρό και τον ρώτησα πώς γίνεται να μην υπάρχει ομάδα στην EuroLeague ανάμεσα στο Μιλάνο και την Αθήνα (αναφέρεται στο γεγονός πως πλέον η ABA Liga δεν δίναι απευθείας εισιτήριο για την EuroLeague). Πρέπει να σέβεσαι την ιστορία και την παράδοση. Πολλά από τα αστέρια του αθλήματος ήρθαν από τα Βαλκάνια.

Για την παρουσία του στην Γιουγκοπλάστικα: "Ήταν ένα τρομερό γκρουπ παικτών και ανθρώπων. Δεν πιστεύω ότι ποτέ θα ξαναπροπονήσω μια ομάδα σαν αυτή, με τόσο ταλέντο και διάθεση για δουλειά. Πιστεύω ότι προπονηθήκαμε περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα σε όλη την Ευρώπη, υπήρχε πολλή όρεξη για επιτυχία. Ο Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο και ο Ιγνάσιο Σολοθάμπαλ μου είχαν πει πως μόλις είδαν πώς προπονηθήκαμε την παραμονή του τελικού, άρχισαν να τρέμουν. Ακόμη κι έτσι όμως, αυτή δεν ήταν η τελευταία προπόνηση που κάναμε, την ημέρα του αγώνα ξαναπήγαμε στο γήπεδο και προπονηθήκαμε το πρωί. Δεν ήταν εύκολο να κερδίσουμε εκείνη την ομάδα της Μπαρτσελόνα".

Για τον Τόνι Κούκοτς: "Ήταν ο έκτος παίκτης μας, ερχόταν από τον πάγκο. Δεν έχω προπονήσει παίκτη σαν αυτόν. Ήξερα πως άμα ξεκινούσαν οι πέντε καλύτεροι παίκτες μαζί, θα είχαμε πρόβλημα. Είχα μιλήσει μαζί του, οπότε ξεκίνησα τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς κι άφησα αυτόν στον πάγκο. Όταν όλοι άρχισαν να κουράζονται, μπήκε στο γήπεδο και τα άλλαξε όλα".

Για την προφορική συμφωνία του Τόνι Κούκοτς με την Μπαρτσελόνα: "Είχαμε ένα προσύμφωνο με τον Τόνι, ήθελα πολύ να έρθει και να παίξει για την Μπαρτσελόνα πριν πάει στην Μπενετόν. Είναι κρίμα γιατί αν ερχόταν, η Μπαρτσελόνα θα έπαιρνε δύο ακόμη ευρωπαϊκά με αυτόν στην ομάδα".

Για τη μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2021: "Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση γιατί κανείς δεν ξέρει τα πάντα για τον ιό. Είναι σαν να παίζεις με έναν αντίπαλο χωρίς να έχεις κάνει scouting. Υπάρχουν συγκεχυμένες πληροφορίες. Φαίνεται ότι μπορεί να επιστρέψει αυτό και να δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Αν επαναληφθεί αυτή η κατάσταση, η ΔΟΕ θα πρέπει να προστατεύσει ξανά την υγεία των αθλητών. Η Ιαπωνία έχει ήδη χάσει πολλά χρήματα από αυτή την κατάσταση".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ