EUROLEAGUE

Ζενίτ - Φενέρμπαχτσε 68-73: Σε τροχιά οκτάδας οι Τούρκοι

Ζενίτ - Φενέρμπαχτσε 68-73: Σε τροχιά οκτάδας οι Τούρκοι

Η Φενέρμπαχτσε δυσκολεύτηκε στην Αγία Πετρούπολη, αλλά κατάφερε εν τέλει να κερδίσει τη Ζενίτ (68-73) και να μπει για τα καλά στο κόλπο της πρόκρισης. Έκτη νίκη σε επτά ματς για τους Τούρκους.

Εφιάλτες από το ματς του πρώτου γύρου ξύπνησαν στην Αγία Πετρούπολη για τη Φενέρμπαχτσε που έκανε ένα πολύ κακό -και άστοχο από την περίμετρο- δεύτερο μέρος, βλέποντας την αξιόμαχη Ζενίτ να της βάζει δύσκολα.

Στην προσπάθεια των Αγιόν και Τόμας, όμως, ο Λέο Βέστερμαν ήταν αυτός που έδωσε λύσεις στην επίθεση της τουρκικής ομάδας, ενώ οι βολές του Κώστα Σλούκα στο τέλος τής έδωσαν και τη νίκη (68-73), έκτη στα τελευταία επτά της παιχνίδια (μέσα στο 2020). Έτσι, το συγκρότημα του Ομπράντοβιτς που... έβραζε στο δεύτερο μέρος με την εικόνα της ομάδας του, συνέχισε την ανοδική του πορεία και μπήκε για τα καλά σε τροχιά οκτάδας.

O MVP

Οι Σλούκας και Βέσελι έκαναν σπουδαίο πρώτο μέρος, αλλά... χάθηκαν στο δεύτερο, αν και ο Έλληνας γκαρντ έβαλε κρίσιμες βολές στο τελευταίο λεπτό. Αυτός, όμως, που αποτέλεσε έναν μη αναμενόμενο παράγοντα του αγώνα ήταν ο Βέστερμαν. Μπήκε από τον πάγκο, έδωσε λύση στο επιθετικό πρόβλημα των Τούρκων και δη στο μακρινό τους σουτ και με συνεχόμενους πόντους στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου κράτησε τη Φενέρμπαχτσε μπροστά στο σκορ.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

Οι Αγιόν και Γουίλ Τομας έκαναν σπουδαίο παιχνίδι με 16 και 13 πόντους αντίστοιχα. Μάλισταν είχαν μέχρι τα τελευταία λεπτά (όπου κρίθηκε το ματς) 12/15 δίποντα, με τον πρώτο μάλιστα να μαζεύει και 5 ριμπάουντ. Κι όμως, η Ζενίτ, παρά την πολύ καλή τους εμφάνιση και τα 11 επιθετικά της ριμπάουντ πλήρωσε την αστοχία της από την περίμετρο, αφού είχε 6/29 τρίποντα.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Άστοχες από την περίμετρο οι δύο ομάδες στο ξεκίνημα του αγώνα, με τους δύο ψηλούς να κάνουν τη διαφορά και να ηγούνται στο σκοράρισμα των ομάδων τους. Η Ζενίτ εκτελούσε ωραία το πικ εν ρολ και τιμωρούσε τη hedge out άμυνα των Τούρκων με τον Γουίλ Τόμας να πετυχαίνει 6 σερί πόντους, ενώ ανάλογη αποτελεσματικότητα στο low post είχε και ο Βέσελι στην άλλη πλευρά (7 πόντους), με το ισόπαλο 9-9 να έρχεται από το πρώτο τρίποντο των Ρώσων μετά από 4 άστοχα σε 5 λεπτά. Η Ζενίτ έτρεξε ένα 4-0 και ξέφυγε προσωρινά με 13-9, ο Ομπράντοβιτς κάλεσε τάιμ άουτ για να ψηλώσει πολύ το σχήμα του στο οποίο συνυπήρχαν Γουίλιαμς, Βέσελι και Τόμας για να έρθει ένα 10-0 των Τούρκων (13-19).

Ανάλογο σερί (9-0) είχαν στη και στη δεύτερη περίοδο, με τον Κώστα Σλούκα να δημιουργεί (4 ασίστ σε 13''), τον Ντατόμε να εκτελεί (έφτασε τους 9 πόντους) και τον Μάλκολμ Τόμας να βοηθά πολύ στις επιθέσεις της Φενέρ από μέσα προς τα έξω. Η διαφορά έγινε γρήγορα διψήφια (17-30), με τους γηπεδούχους να έχουν μεγάλο πρόβλημα στο μακρινό σουτ (1/13 μέχρι το 19'). Ο Όστιν Χόλινς πέτυχε το μόλις δεύτερο τρίποντο των Ρώσων και με 7 σερί δικούς του πόντους βοήθησε τη Ζενίτ σε ένα επιμέρους 12-2 σε ένα "νεκρό" τρίλεπτο για το συγκρότημα του -έξαλλου εκείνη τη στιγμή- Ομπράντοβιτς, για το 32-41 του ημιχρόνου.

Η Ζενίτ μπήκε ακόμα καλύτερα στο δεύτερο μέρος, ο Αγιόν πέτυχε επτά σερί πόντους και η διαφορά έπεσε στους τέσσερις, με τη Φενέρμπαχτσε να ξεκινά με μεγάλη αστοχία από μακριά από την περίμετρο με πολλά χαμένα (και ελεύθερα) τρίποντα. Η διαφορά έφτασε μέχρι και στους τρεις πόντους με τον Αγιόν να κάνει... πάρτι στη ρακέτα (με σκοράρισμα και ριμπάουντ) και τον Γουίλ Τόμας να καλύπτει επάξια το κενό του όταν αυτός πέρασε στον πάγκο για κάποιες ανάσες, με την τρίτη περίοδο να κλείνει στο 50-54.

Η Φενέρμπαχτσε είχε κολλήσει επιθετικά, συνεχίζοντας έτσι και στο τέταρτο δεκάλεπτο. Η λύση ήρθε από τον πάγκο και συγκεκριμένα από τον Λίο Βέστερμαν. Με 8 δικούς του σερί πόντους, έδωσε σουτ και λύσεις στην μπλοκαρισμένη τουρκική επίθεση, επαναφέροντας τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα. Η Ζενίτ έδειξε ξανά αντανακλαστικά με τον Όστιν Χόλινς, αλλά νέα σερί τρίποντα, αυτή τη φορά του Γουίλιαμς κράτησε τους φιλοξενούμενους στο +6 (62-68). Όσα επιθετικά ριμπάουντ κι αν συνέχισαν να παίρνουν οι Ρώσοι στο τελευταίο τρίλεπτο, όση ζημιά κι αν έκανε ο Αγιόν στην τουρκική ρακέτα, με τέτοιο ποσοστό στο τρίποντο (σταθερά κάτω από 18,5%) δεν μπορούσε να πετύχει κάτι καλύτερο η Ζενίτ, παρά το πολύ κακό δεύτερο μέρος της Φενέρ. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με την εικόνα της ομάδας του, η οποία όμως συνέχισε την ανοδική της πορεία.

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Στο γήπεδο της Ζενίτ βρέθηκαν 4.196 φίλοι της ρωσικής ομάδας.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ιερεθουέλο, Νέντοβιτς, Νίκολιτς

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 15-19, 32-41, 50-54, 68-73

ΖΕΝΙΤ (Πονσαρνάου): Αλμπισί 3 (0/7 τρίποντα, 5 ασίστ), Πονκρασόφ, Χόλινς 16 (3), Τόμας 13 (5 ριμπάουντ), Σεβτσούκ, Τρούτσκιν 3 (1), Βορόνοφ 5 (1), Ζούμπκοφ 2, Αμπρομάιτις 10 (1), Αγιόν 16 (6/7 δίποντα, 5 ριμπάουντ).

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ομπράντοβιτς): Νάναλι 2, Βέστερμαν 13 (3 τρίποντα, 4 ασίστ), Κάλινιτς 3, Σλούκας 12 (3 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Ντε Κολό 6 (2), Γουίλιαμς 9 (3), Τόμας 6 (5 ριμπάουντ), Βέσελι 11, Ντατόμε 11 (1).

Τα ομαδικά στατιστικά της Ζενίτ: 19/28 δίποντα, 6/29 τρίποντα, 12/20 βολές, 28 ριμπάουντ (16+12), 14 ασίστ, 7 κλεψίματα, 10 λάθη, 1 μπλοκ.

Τα ομαδικά στατιστικά της Φενέρμπαχτσε: 18/29 δίποντα, 10/23 τρίποντα, 7/9 βολές, 32 ριμπάουντ (24+8), 17 ασίστ, 4 κλεψίματα, 16 λάθη, 2 μπλοκ.

Οι επόμενες υποχρεώσεις των ομάδων: Η Ζενίτ έρχεται στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (7/2, 21:30), ενώ η Φενέρμπαχτσε υποδέχεται τη Μακάμπι (7/2, 19:45).

Photo Credits: AP Photo/Antonio Calanni

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ