EUROLEAGUE

ΤΣΣΚΑ - Αναντολού Εφές 80-82: Κλείδωσε την πρωτιά στη Μόσχα

Anadolu's Shane Larkin celebrates after scores three-point basket during their Final Four Euroleague final basketball match between Anadolu Efes Istanbul and CSKA Moscow at the Fernando Buesa Arena in Vitoria, Spain, Sunday, May 19, 2019. (AP Photo/Alvaro Barrientos)
Anadolu's Shane Larkin celebrates after scores three-point basket during their Final Four Euroleague final basketball match between Anadolu Efes Istanbul and CSKA Moscow at the Fernando Buesa Arena in Vitoria, Spain, Sunday, May 19, 2019. (AP Photo/Alvaro Barrientos) AP PHOTO/ALVARO BARRIENTOS

Ο Σέιν Λάρκιν έβαλε το μεγαλύτερο σουτ του αγώνα, κι η Αναντολού Εφές απέδρασε με τη νίκη από την έδρα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (80-82). "Κλείδωσε" την πρωτιά η ομάδα του Εργκίν Αταμάν.

Με τον Ροντρίγκ Μπομπουά να βάζει ένα μεγάλο τρίποντο (στο τέλος των 24'') με 1'10'' για το τέλος και ένα σουτ εκτός ισορροπίας του Σέιν Λάρκιν στα 40'' η Αναντολού Εφές κατάφερε να πάρει την εκτός έδρας νίκη απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας (82-80) κι επί της ουσίας να "κλειδώσει" την πρωτιά στη regular season. Οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν είχαν το προβάδισμα στο μεγαλύτερο διάστημα του σαρανταλέπτου, κι όταν είδαν τους γηπεδούχους να κάνουν την αντεπίθεσή τους στα τελευταία λεπτά, βρήκαν δύο μεγάλα σουτ, για να πάρουν τη νίκη.

Μ' ένα σπάρο, δυο τρυγόνια για την Αναντολού Εφές που -εκτός όλων των άλλων- κάλυψε το -1 της ήττας που είχε υποστεί στο παιχνίδι του α' γύρου. Έτσι, έχει το πάνω χέρι σε ενδεχόμενη ισοβαθμία με τη ρωσική ομάδα στο τέλος της κανονικής περιόδου (κάτι που επίσης ισχύει για τη Ρεάλ Μαδρίτης).

Παρεμπιπτόντως, αυτή ήταν η δέκατη φετινή εκτός έδρας νίκη για την Αναντολού Εφές, με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ να είναι η μοναδική ομάδα που δεν την έχει... πατήσει.

Ο MVP

Ποιος άλλος; Ο Σέιν Λάρκιν ήταν εντυπωσιακός στην αρχή και καθοριστικός στο φινάλε. Μπορεί για εννέα λεπτά στην τελευταία περίοδο να μην είχε σκοράρει, στο πιο κρίσιμο σημείο πήρε την ευθύνη και έβαλε το μεγαλύτερο σουτ της βραδιάς. Τελείωσε με 23 πόντους (με 5/8 δίποντα, 4/9 τρίποντα και 1/2 βολές), 2 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα και 5 λάθη σε 35'50'' συμμετοχής.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Οι γηπεδούχοι ήταν πολύ άστοχοι, ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 10/37 τρίποντα. Από νωρίς φάνηκε πως... δεν ήταν η βραδιά τους, δεδομένου ότι ξεκίνησαν με 1/7 στην πρώτη περίοδο και συνέχισαν με 3/15 στη δεύτερη. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της κακής βραδιάς από την περιφέρεια ήταν ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος με 1/7 τρίποντα. Το φινάλε βρήκε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να έχει 10/37 τρίποντα (27%).

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν στο παιχνίδι με το πόδι στο γκάζι, κυρίως γιατί οι περιφερειακοί ήταν υποδειγματικοί στο πώς δημιουργούσαν και εκτελούσαν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Σέιν Λάρκιν, που αποτέλεσε τον βασικότερο υπεύθυνο για το +9 (16-25) της πρώτης περιόδου, που βρήκε την Αναντολού Εφές να σουτάρει με 10/14 εντός παιδιάς, την ώρα που η ΤΣΣΚΑ δυσκολευόταν πολύ από την περιφέρεια (1/7 τρίποντα). Το μοτίβο δεν άλλαξε σημαντικά μέχρι τα μισά της δεύτερης περιόδου, αν και πλέον οι γηπεδούχοι είχαν καλύτερη εικόνα στις δύο πλευρές του παρκέ. Με στόχο τις μεγάλες επιθέσεις και την πρόθεση να ακουμπήσουν την μπάλα κοντά στο καλάθι, οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη κατάφεραν να περιορίσουν το τουρκικό προβάδισμα, το οποίο έπεσε στο +4 (37-41) με την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους. Κι ας είχε η Αναντολού Εφές 7/12 τρίποντα, η ΤΣΣΚΑ κατάφερε να μείνει κοντά (3/15 τρίποντα στο ημίχρονο).

Ο Σέιν Λάρκιν συνέχισε να κάνει ζημιά στη ρωσική άμυνα μετά τη διακοπή του ημιχρόνου, μόνο που αυτή τη φορά εκτελούσε κατά βάση για δύο. Διάβασε τι του έδωσαν οι γηπεδούχοι, πήγε μέχρι μέσα σε αρκετές περιπτώσεις και δικαιώθηκε. Ήταν άλλωστε ο βασικότερος λόγος που η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έμεινε μπροστά μέχρι το 30ο λεπτό. Ο Μάικ Τζέιμς πάντως έκανε εξαιρετική δουλειά, κι όταν πήρε βοήθειες από τους ψηλούς, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας πήρε το προβάδισμα. Κι ας έπρεπε να περάσουν τριάντα λεπτά για να τα καταφέρει με τον Τζόελ Μπολομπόι (59-58 στο 31').

Από εκεί και πέρα, το παιχνίδι πήγαινε πόντο - πόντο, με τον Γιοχάνες Φόγκτμαν να συνεισφέρει επιθετικά και τον Βασίλιε Μίτσιτς να αποτελεί το αντίβαρο. Αυτός όμως που έκανε τη διαφορά για την Αναντολού Εφές ήταν ο Ροντρίγκ Μπομπουά, ο οποίος συνέχισε το έργο του Σέιν Λάρκιν (που εν τω μεταξύ είχε σιγήσει). Από τα 0/3 τρίποντα μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου, είχε 3/3 στην τέταρτη. Το τρίτο ήταν μάλιστα αυτό που έδωσε προβάδισμα τεσσάρων πόντων στην τουρκική ομάδα (75-79) με 1'10'' για το τέλος.

Ο Νικίτα Κουρμπάνοφ απάντησε μετά από τάιμ άουτ του Δημήτρη Ιτούδη, αλλά οι φιλοξενούμενοι είχαν ξανά τη λύση. Ο Σέιν Λάρκιν πήρε την ευθύνη και έβαλε ένα πολύ

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Στη MegaSport Arena βρέθηκαν 8.871 φίλοι της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Λαμόνικα - Πέτεκ - Περούγκα.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 16-25, 37-41, 57-58, 80-82.

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Ιτούδης): Μπολομπόι 9 (1), Τζέιμς 20 (2 τρίποντα, 6 λάθη), Αντόνοφ, Φόγκτμαν 15 (3), Χάκετ 11 (1), Σαντ-Ρος 7 (4 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Χίλιαρντ 1, Κουρμπάνοφ 5 (1), Χάινς 7 (11 ριμπάουντ), Μπέικερ 5 (1).

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (Αταμάν): Λάρκιν 23 (5/8 δίποντα, 4/9 τρίποντα, 4 ασίστ), Μπομπουά 13 (3), Σίνγκλετον 5 (1), Μπαλμπάι, Σανλί, Μοερμάν 6 (1), Πλάις 11 (1), Μίτσιτς 19 (2 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 2 κλεψίματα), Άντερσον 5 (1 τρίποντο, 5 ριμπάουντ), Σιμόν.

Ομαδικά στατιστικά - ΤΣΣΚΑ Μόσχας: 17/27 δίποντα, 10/37 τρίποντα, 16/20 βολές, 29 ριμπάουντ, 14 ασίστ, 6 κλεψίματα, 13 λάθη, 3 μπλοκ.

Ομαδικά στατιστικά - Αναντολού Εφές: 19/31 δίποντα, 12/27 τρίποντα, 8/13 βολές, 28 ριμπάουντ, 17 ασίστ, 7 κλεψίματα, 14 λάθη, 1 μπλοκ.

Οι επόμενες υποχρεώσεις των δύο ομάδων: Για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ακολουθεί η εκτός έδρας δοκιμασία απέναντι στον Ολυμπιακό (6/2, 21:00), ενώ η Αναντολού Εφές έχει εντός έδρας παιχνίδι κόντρα στη Ζάλγκιρις (6/1, 19:30).

Photo Credits: CSKA Moscow / Twitter

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ