EUROLEAGUE

Παίκτες-προπονητές πολλοί, ο Αλβέρτης ένας!

Παίκτες-προπονητές πολλοί, ο Αλβέρτης ένας!

Εξ όσων μας καλωσόρισαν στη νέα χιλιετία ως παίκτες-μέλη των κορυφαίων διοργανώσεων, 36 είναι τη σήμερον ημέρα προπονητές. Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης είχε ωστόσο, τον τρόπο να είναι μοναδικός στο είδος του.

Όταν ζεις μια ζωή μέσα στα γήπεδα, είναι φυσικό επόμενο να αρνείσαι πεισματικά να αποχωρήσεις από αυτά. Να μην μπορείς, έστω να διανοηθείς τη μέρα σου, χωρίς να "μπιστάς" την μπάλα, χωρίς τη μυρωδιά των αποδυτηρίων, χωρίς την ένταση των αγώνων, χωρίς, χωρίς, χωρίς...

Και αν τον αθλητή τον "σκοτώνουν" μέσα τους, δεν "σκοτώνουν" ποτέ το παιδί που απολαμβάνει να ασχολείται με το μπάσκετ, όσα χρόνια και αν περάσουν. Εν πάση περιπτώσει, ξέρετε πολλούς που να 'χουν την πολυτέλεια να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα και έχουν και την τύχη να ζήσουν τις μεγαλύτερες των συγκινήσεων που υπάρχουν εκεί έξω; Άντε μετά να ζήσεις μακριά από αυτές. Γίνεται; Όπως θα δείτε και στους πίνακες που ακολουθούν, δεν γίνεται!

Άπαξ και το πάρουν απόφαση πως ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, έχουν μπροστά τους πλήθος επιλογών. Από το να γίνουν εκπρόσωποι παικτών, έως το να αναλάβουν θέση GM σε κάποια ομάδα, όπως και φυσικά να ασχοληθούν με την προπονητική. Υπάρχουν και άλλες προοπτικές στη λίστα. Για παράδειγμα, ο Εμίλιο Κόβασιτς, παίκτης της Ολίμπια Λιουμπλιάνα τη σεζόν 2000-2001 δημιούργησε το Synergy, το κατ' εξοχήν "εργαλείο" προπονητών και "κατασκόπων". Υπάρχουν και εκείνοι που επιλέγουν... διοικητικές θέσεις. Όπως ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ο οποίος έγινε στέλεχος στη σερβική ομοσπονδία μπάσκετ ή ο Σάσα Ντανίλοβιτς, πρόεδρος της Παρτίζαν. Δεν είναι ο μόνος. Υπάρχει... λαός. Ας πάμε όμως, στο θέμα μας.

Ένας μικρός χαμός

Από τη σεζόν 2000-2001 όταν η Ευρώπη... κόπηκε (μπασκετικά) στα δύο και το φιλοθεάμον κοινό έπρεπε να παρακολουθεί ταυτόχρονα τα όσα συνέβαιναν στη SuproLeague της FIBA και στη Εuroleague, τριάντα έξι (36) εξ αυτών που μας καλωσόρισαν στη νέα χιλιετία ως παίκτες, στις κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις του αθλήματος, είναι πια προπονητές.

Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης είναι ο τελευταίος της λίστας. Τοποθετήθηκε πριν λίγο, με την επίσημη ανακοίνωση της ΚΑΕ . Είναι όμως, και μια κατηγορία μόνος του. Γιατί; Κατ' αρχάς, διότι από το 1990 έως και τη σήμερον ημέρα είναι στον ίδιο οργανισμό: τον Παναθηναϊκό.

Από την ημέρα που αποφάσισε να "κλείσει" την αγωνιστική του καριέρα (το 2009, ως πρωταθλητής Ευρώπης, πρωταθλητής Ελλάδος και κυπελλούχος Ελλάδος -εν συντομία, ως κάτοχος triple crown για δεύτερη φορά σε δυο σεζόν!) και για τις επόμενες 4 1/2 σεζόν (διότι αντιλαμβάνεστε πως όλη του τη ζωή με αγωνιστικές περιόδους της μετρά -όχι με χρόνια), ανέλαβε χρέη team manager στους "πράσινους". Παράλληλα, δημιούργησε μαζί με τους Δημήτρη Παπανικολάου και Ευθύμη Ρεντζιά την Triple Crown Basketball Academy. Και μάλλον δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε τα της "ονομασίας", έτσι;

Σας προκαλούμε να ρίξετε μια ματιά στη λίστα και αν βρείτε άλλον που να έχει πάρει δύο triple crown -πολλώ δε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα-, να είναι στη λίστα με τους 50 Greatest Euroleague Contributors (από το 1958 έως το 2008), να έχει σηκώσει πέντε φορές την κούπα της Euroleague (μόνο ο Ντίνο Μενεγκίν έχει περισσότερες) σε οκτώ Final Four, 11 αυτή του πρωταθλητή Ελλάδος, 8 του εθνικού κυπέλλου και μια του διηπειρωτικού, να μας τον πείτε. Τώρα, τσεκάρετε αν αυτός που βρήκατε ήταν και αρχηγός της ομάδας του, για εννέα χρόνια και διεθνής για 155 φορές.

Μάλλον λοιπόν, θα συμφωνείτε πως είναι μια κατηγορία μόνος του, σωστά;

FIBA SuproLeague (16)

Όνομα Πού έπαιζε Πού είναι
Γκάι Γκούντες Μακάμπι Ραάνανα Μακάμπι Τ.Α. (ασίσταντ)
Ουφούκ Σαρίτσα Ουλκέρ Καρσίγιακα
Ζακάρ Πασούτιν Βιλερμπάν Λοκομοτίβ Κουμπάν (ασίσταντ)
Ντέρικ Σαρπ Μακάμπι Τ.Α. Μακάμπι Τ.Α. (ex-ασίσταντ)
Άριελ ΜακΝτόναλντ Μακάμπι Τ.Α. Providence Academy (high school)
Βέλιμπορ Ράντοβιτς Μακάμπι Τ.Α. Ερυθρός Αστέρας (ασίσταντ)
Βλάντιμιρ Αντζούλοβιτς Κρκα Ριέκα
Ραϊμοντς Μίγκλιενικς Σλασκ ΒΚ Liepajas
Νταϊνιους Αντομάιτις Σλασκ Λιέτουβος Ρίτας
Βασίλι Καράσεφ Ηρακλής Τρίουμφ
Χένρικ Ροντ Άλμπα Τρίερ
Ουέντελ Αλέξις Άλμπα Austin Toros (D-League)
Όντεντ Κάτας Παναθηναϊκός Χάποελ Εϊλάτ
Νάντο Τζεντίλε Παναθηναϊκός (ex) Ρόμα
Μίκαελ Κοχ Παναθηναϊκός (ex) Βόννη
Φραγκίσκος Αλβέρτης Παναθηναϊκός Παναθηναϊκός

EUROLEAGUE (20)

Όνομα Πού ήταν Πού είναι
Νέναντ Μάρκοβιτς Εστουντιάντες ΚΑΟΔ
Γιόσιπ Σέζαρ Τσιμπόνα Τσιμπόνα
Σαούλιους Στομπέργκας Τάου Ζάλγκιρις
Μιντάουγκας Τιμίνσκας Τάου Cary Academy
Eβγκένι Κισούριν Σπαρτάκ Σπαρτάκ
Σεργκέι Μπαζάρεβιτς Σπαρτάκ Σαμάρα
Κιθ Τζένινγκς Σπαρτάκ Bluefield College
Μίλαν Γκούροβιτς ΑΕΚ Ζελέζνικ
Μάρτιν Μούρσεπ ΑΕΚ Λευκορωσία
Μαρσέλο Νικόλα Μπενετόν Μούρθια
Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς Ρεάλ Εθνική Σερβίας
Νίκος Μπουντούρης Ολυμπιακός -
Νίκος Οικονόμου Ολυμπιακός Ίκαροι Σερρών
Μίλαν Τόμιτς Ολυμπιακός Ολυμπιακός (ασίσταντ)
Σάσα Ομπράντοβιτς Μπουντούτσνοστ Άλμπα
Ντέγιαν Ράντονιτς Μπουντούτσνοστ Ερυθρός Αστέρας
Ντέγιαν Μιλόγεβιτς Μπουντούτσνοστ Μέγκα Βιζούρα
Γιώργος Λιμνιάτης ΠΑΟΚ Εθνική
Γιώργος Σιγάλας ΠΑΟΚ -
Άγγελος Κορωνιός ΠΑΟΚ -
TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ