Οι 9+2 αλλαγές στους κανονισμούς

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει όλες τις αλλαγές στους κανονισμούς, για να είστε διαβασμένοι εν όψει της εκκίνησης της EuroLeague.

Κάθε αλλαγή φέρνει σύγχυση και μπέρδεμα, γι αυτό και το Sport24.gr θα προσπαθήσει να σας εξηγήσει με τον πιο απλό τρόπο τις διαφορές που θα υπάρχουν φέτος στα γήπεδα του μπάσκετ. Η FIBA προχώρησε φέτος σε διαφοροποιήσεις στον κανονισμό της τεχνικής ποινής, όπως επίσης και σε κάποιες άλλες λεπτομέρειες που αφορούν στο τέλος του αγώνα. Καλό, λοιπόν, είναι να τις δείτε προσεκτικά και να είστε διαβασμένοι εν όψει της νέας σεζόν.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτές τους κανονισμούς της FIBA τους αποδέχεται αυτόματα η EuroLeague, που απλά προσθέτει κι αυτή κάποιες δικές της αλλαγές. Στην προκειμένη περίπτωση, αφορούν στη διαδικασία του instant replay.

Οι νέοι κανονισμοί, λοιπόν, στο πιάτο σας. Οι εννέα αφορούν και την FIBA (Εθνικές ομάδες, εγχώριες διοργανώσεις, Champions League κλπ) και την EuroLeague, οι επόμενες δύο μόνο την ΕuroLeague.

H ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΤΗΣ FIBA

1. Όταν το χρονόμετρο του αγώνα δείχνει 2:00 ή λιγότερο στην λήξη της 4ης περιόδου και σε κάθε παράταση σε κάθε επαναφορά ο αμυντικός δεν πρέπει να έχει οποιοδήποτε μέρος του πάνω από την γραμμή και να παρεμβαίνει στην επαναφορα. Ο διαιτητής χρησιμοποιεί ένα προληπτικό σήμα κουνόντας το χέρι πάνω - κάτω ως προειδοποίση για να μην υπάρξει παράβαση. Αν δεν συμμορφωθεί ο αμυντικός και υπάρξει παράβαση, τότε αυτόματα χρεώνεται με τεχνική ποινή.

2. Παίκτης ο οποίος πετάει σκόπιμα τη μπάλα στο ταμπλό και την πιάνει - δεν θεωρείται πλέον ντρίμπλα. Μπορεί να το επαναλάβει όσες φορές θέλει συνεχόμενα, είτε στην αρχή είτε στο τέλος της ντρίμπλας.

3. Όποτε γίνεται παράβαση ή φάουλ από επιτιθέμενο που έχει την κατοχή της μπάλας - η

μπάλα δίνεται στην αντίπαλη ομάδα και το 24άρι ανανεώνεται ως ακολούθως:

α. Αν η επαναφορά γίνεται στο μπροστά γήπεδο της ομάδας που κάνει επαναφορά 14΄΄.

β. Αν η επαναφορά γίνεται στο πίσω γήπεδο της ομάδας που κάνει επαναφορά 24΄΄.

4. Όταν το χρονόμετρο του αγώνα δείχνει 2:00 ή λιγότερο στην 4η περίοδο και σε κάθε παράταση και ζητείται time - out από την ομάδα που δικαιούται την κατοχή στο πίσω γήπεδο τότε ο προπονητής αυτής της ομάδας έχει το δικαιώμα να αποφασίσει εάν η μπάλα θα επαναφερθεί απο το μπροστά γήπεδο της (από την γραμμή επαναφοράς απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας) ή το

πίσω γήπεδό της. Ο διαιτητής ρωτάει τον προπονητή αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το τάιμ άουτ.

4.1 Αν η επαναφορά γίνει απο το μπροστά γήπεδο, τότε το 24άρι ρυθμίζεται ως ακολούθως:

- Έαν 14΄΄ ή περισσότερα παρέμειναν κατά την στιγμή που σταμάτησε το χρονόμετρο, τότε κατά την επαναφορά αυτό θα ρυθμιστεί στο 14΄΄.

- Έαν 13΄΄ ή λιγότερα παρέμειναν κατά την στιγμή που σταμάτησε το χρονόμετρο, τότε κατά την επαναφορά αυτό θα παραμείνει στον ίδιο χρόνο.

4.2 Αν η επαναφορά γίνει απο το πίσω γήπεδο, τότε το 24άρι επαναρυθμίζεται στα 24΄΄ εάν υπάρχει νέα κατοχή ή παραμένουν τα εναπομείναντα δευτερόλεπτα όταν σταμάτησε το χρονόμετρο.

5. Διπλό φάουλ υπάρχει πλέον όταν:

- Και τα δύο είναι φάουλ παικτών.

- Και τα δύο είναι φάουλ φυσικής επαφής (όχι λεκτική αψημαχία).

- Και τα δύο είναι φάουλ μεταξύ των εμπλεκόμενων αντιπάλων.

- Και τα δύο φάουλ επιφέρουν την ίδια ποινή.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν ο ένας παίκτης κάνει αντιαθλητικό και ο άλλος απλό, τότε δεν είναι διπλό φάουλ.

6. Η τεχνική ποινή πλέον επιφέρει 1 βολή. Η κατοχή δεν υπάρχει πλέον. Η βολή εκτελείται αμέσως και ο αγώνας επαναρχίζει απο την ομάδα που είχε πριν την κατοχη της μπάλας. Αν δεν υπήρχε κατοχή (π.χ. Η μπάλα ήταν στον αέρα μετά από σουτ), τότε είναι jumpball. Επίσης, αν μια ομάδα κάνει φάουλ (δύο βολές) και στη συνέχεια δεχθεί και τεχνική ποινή, τότε η διαδικασία έχει ως εξής: Εκτελείται πρώτα η βολή της τεχνικής ποινής και μετά οι βολές του φάουλ, ούτως ώστε να γίνει διεκδίκηση σε περίπτωση αστοχίας ή επαναφορά από την άμυνα σε περίπτωση ευστοχίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η αποβολή προπονητή, βοηθού, συνοδού, αναπληρωματικού ή παίκτη με 5 φάουλ, από πάγκο για ανάρμοστη συμπεριφορά - παραμένει ως ποινή 2 βολές και κατοχή και χρεώνεται στο φύλλο αγώνα με τεχνική ο προπονητής.

7. Όποτε ζωντανή μπάλα σφηνώνεται μεταξύ στεφάνης και ταμπλό (εκτός μεταξύ ελεύθερων βολών και επαναφοράς από ποινή φάουλ) τότε είναι πάντα jumpball. Το χρονόμετρο επαναρυθμίζεται στα 14΄΄ αν η κατοχή παραμένει στην ίδια ομάδα και στα 24΄΄ εάν αλλάζει η κατοχή.

8. Η επαναφορά μετά από αντιαθλητικό σφάλμα (UF), Σφάλμα αποκλεισμού (D) και Συμπλοκή (F), γίνεται πάντα στο εμπρός μπροστά γήπεδο της ομάδας που δικαιούται την κατοχή (από την

γραμμή επαναφοράς απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας) με 14΄΄.

9. Οποιοσδήποτε συνοδός αφήνει την περιοχή του πάγκου και εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο,ενεργά εμπλεκόμενος (actively involve) σε συμπλοκή πρέπει να αποβάλλεται (D) σύμφωνα με τα άρθρα αποβολής.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE

10. Instant Replay System Euroleague

10.1 Άλλαξε ο ορισμός από τη συμπλοκή (Fighting) - σε καυγά ή φιλονικία (Physical Altercation). Ο διαιτητής μπορεί να ανατρέξει στο IRS για να αναγνωρίσει όλους τους συμμετέχοντες

σε οποιαδήποτε καυγά ή φιλονικία και να καταχωρήσει την κάθε ποινή σε αυτούς.

10.2 Στα τελευταία δύο (2) λεπτά του αγώνα ή της παράτασης, ο διαιτητής μπορεί να ανατρέξει στο IRS, για να διαπιστώσει ποιος ήταν ο τελευταίος παίκτης που έβγαλε τη μπάλα εκτός ορίων ή εάν ο παίκτης ή η μπάλα ήταν εκτός ορίων ή όχι (αν σφυριχτεί παράβαση σε ένα παίκτη ότι πατάει εκτός ορίων και έχω αμφιβολία, τότε βλέπω IRS και αν έγινε λάθος ξαναδίνεται η κατοχή στην ομάδα που την είχε).

Σημαντικό πρέπει να υπάρξει σταμάτημα του παιχνιδιού με σφύριγμα (εάν παίκτης πατήσει έξω, βάλει καλάθι και το διαπιστώσω μετά, δεν μπορώ να πάω στο IRS).

11. Σε κάθε διείσδυση που γίνεται μέσα στο ημικύκλιο μη επιθετικού φάουλ (No Charge Semi-Circle) και σε κάθε επαφή που προκαλείται στον επιτιθέμενο που βρίσκεται στον αέρα, από αμυντικό που πατάει ή βρίσκεται εντός αυτού και περιμένει τον επιτιθέμενο, τότε σφυρίζεται πάντοτε αμυντικό φάουλ, καθώς οι διαιτητές δεν έχουν το δικαίωμα του να μη χρεώσουν τίποτα (No Call) (εκτός αν ο επιτιθέμενος χρησιμοποιεί παράνομα τα χέρια, τους βραχύονες, τα πόδια ή το σώμα προκειμένου νασπρώξει για να καθαρίσει το χώρο). Η μοναδική περίπτωση No Call είναι ο ευρισκόμενος εντός του ημικυκλίου αμυντικός να πηδήξει κατακόρυφα εντός του κυλίνδρου του.

 
SHARE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Έτσι τον κερδίζει η Μπάρτσα

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος αναλύει την... δημοπρασία για τον Καλάθη πριν το σφυρί χτυπήσει τρεις φορές.

ΣΤΑΥΡΟΥ

Ο επίλογος γράφτηκε τον Απρίλιο

Το τέλος της EuroLeague που αποδείχθηκε πως μπήκε τον περασμένο Απρίλιο, ο Ζόρντι Μπερτομέου που επέλεξε να κόψει δρόμο και η "σκοτεινή" επόμενη μέρα της Λίγκας. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ

Το πιο περίεργο καλοκαίρι

Οι ομάδες σχεδιάζουν το μέλλον τους, αλλά ίσως χρειαστεί να ξανασκεφτούν το παρόν τους. Ακόμα και με παίκτες που το έχουν αποφασίσει να τις εγκαταλείψουν την επόμενη σεζόν. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

HIGHLIGHTS

21+ Παίξτε Υπεύθυνα. Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας.

ΚΕΘΕΑ 2109237777.

21+ Παίξτε Υπεύθυνα. Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας.

ΚΕΘΕΑ 2109237777.