EUROLEAGUE

EuroLeague: Η Δώρα Παντέλη μάς δίνει 10+1 tips για τη νέα σεζόν

EuroLeague: Η Δώρα Παντέλη μάς δίνει 10+1 tips για τη νέα σεζόν

Η παρουσιάστρια των καναλιών Novasports, Δώρα Παντέλη αποκαλύπτει στο Sport24.gr το δικό της "tactic board" για τη νέα σεζόν, επισημαίνοντας τα αξιοπρόσεκτα σημεία της φετινής σεζόν στην EuroLeague, εντός κι εκτός παρκέ.

Η Δώρα Παντέλη θα βρίσκεται και φέτος στην μπασκετική παρέα των καναλιών Novasports, μεταφέροντας το ρεπορτάζ πριν και μετά τους αγώνες της EuroLeague, αλλά και αναλύοντας την έκβασή τους από τα γήπεδα των ελληνικών ομάδων και το στούντιο του συνδρομητικού καναλιού.

Η γνωστή παρουσιάστρια επέλεξε "10+1" αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της φετινής EuroLeague, η οποία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον μετά την προσθήκη δύο ακόμη ομάδων, τον μεταγραφικό πυρετό της pre-season και την διαφοροποίηση των κανονισμών σε αγωνιστικό -και μη- επίπεδο.

Ο ρόλος των προπονητών, η λάμψη και η διαχείριση των… αστέρων, η εκτόξευση του ανταγωνισμού, τα αντανακλαστικά των ελληνικών ομάδων, το μπάσκετ μέχρι τελικής πτώσεως με 306 αγώνες, μέχρι τη… σύγκρουση της ελληνικής κουλτούρας με τον νέο κώδικα πρέπουσας συμπεριφοράς.

Όλα αυτά, σκιαγραφούνται στο… πινακάκι της Δώρας Παντέλη, δίνοντας διαφορετικές και ξεχωριστές συντεταγμένες πριν από την εκκίνηση νέας σεζόν.

Ας δούμε, λοιπόν, τα 10+1 "tips" που μας έδωσε η Δώρα Παντέλη:

1. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Με 18 ομάδες και 306 αγώνες το πρώτο πράγμα που απαιτείται είναι η σωστή διαχείριση των προπονητών, από στρατηγικής και τεχνικής πλευράς. Ουσιαστικά, με το νέο καλεντάρι τεστάρονται περισσότερο οι προπονητές και λιγότερο οι παίκτες. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε πώς οι προπονητές θα αντεπεξέλθουν στο νέο, ακόμα πιο βεβαρυμμένο πρόγραμμα. Σε ένα τόσο ευρύ πρωτάθλημα παίζει ρόλο τι παίκτες έχεις αν δεν ξέρεις πώς θα τους διαχειριστείς. Από αυτή την οπτική, λοιπόν, η νέα EuroLeague αναμένεται σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα από τακτικής άποψης.

2. Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ

Έχουμε τρεις νέους κανονισμούς:

Α. Ο ένας αφορά την αλλαγή στο τζάμπολ. Είναι κάτι που θα αλλάξει πολλά από τακτικής άποψης. Μέχρι πρότινος το "βελάκι" έδινε αβαντάζ σε μια ομάδα σε κρίσιμο σημείο του αγώνα. Πλέον, με το τζάμπολ επηρεάζεται και η τακτική, γιατί ο προπονητής θα έχει τον δικό του ρόλο τακτικά σε εκείνο το σημείο και θα πρέπει να επιλέξει το σωστό όταν αυτό θα εκτελείται.

Β. Η τεχνική ποινή πλέον δεν προσμετράται στα φάουλ. Και εδώ έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η επίπτωση αυτής της διαφοροποίησης στην εξέλιξη των αγώνων και φυσικά πόσο “ελαστικοί” θα είναι σε αυτή παίκτες και προπονητές αλλά και πόσο αυστηροί οι διαιτητές.

Γ. Το τάιμ άουτ, η χρήση του και η εξέλιξή του, με τα νέα δεδομένα, δημιουργεί ενδιαφέρον ως προς την κατανόηση και την προσαρμογή των παικτών και των προπονητών.

3. ΤΑ "ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ" ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Παναθηναϊκός: Η προσαρμογή του στις τακτικές προσεγγίσεις του Αργύρη Πεδουλάκη που είναι διαφορετικές από αυτές που είχαμε συνηθίσει από τον Έλληνα τεχνικό. Επίσης, περιμένουμε να δούμε πόσο μπορεί να βοηθήσει ο Τζίμερ Φριντέτ που είναι το πιο “δυνατό” χαρτί σαν απόκτημα, μιας και οι υπόλοιπες μεταγραφές μοιάζουν περισσότερο με “supporting cast”. Τέλος, πώς θα μπορέσει ο Νικ Καλάθης να προσαρμοστεί σε όλο αυτό, έχοντας νέους συμπαίκτες και νέο προπονητή. Θα πάρουν βάρος από τους ώμους του οι συμπαίκτες του και ειδικά οι υπόλοιποι γκαρντ του Παναθηναϊκού (όπως ο Ράις) ή θα έχει πάλι όλο το βάρος πάνω του;

EuroLeague: Η Δώρα Παντέλη μάς δίνει 10+1 tips για τη νέα σεζόν

Ολυμπιακός: Ο Ολυμπιακός έχει μεν την εμπειρία των Ελλήνων και του κόουτς Μπλατ, αλλά από την άλλη έχει πολλά νέα πρόσωπα. Το στοίχημα είναι πώς και σε τι χρονικό διάστημα θα καταφέρουν να προσαρμοστούν και να βρουν χημεία, με τον τεχνικό του Ολυμπιακού να έχει μία παραπάνω αποστολή σε σχέση με πέρυσι: Να ισορροπήσει την ενδιάμεση αγωνιστική απραξία λόγω της μη συμμετοχής της ομάδας του στη Basket League.

4. Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

Η Φενέρμπαχτσε δεν είχε την παρουσία που περίμεναν όλοι στο περσινό Final 4. Έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε ποια θα είναι η αντίδρασή της μετά από μία χρονιά που δεν εξελίχθηκε όπως την ήθελαν άνθρωποι της τουρκικής ομάδας. Με την προσθήκη του Ντε Κολό, η Φενέρμπαχτσε έχει την καλύτερη και πληρέστερη περιφέρεια: Έχει σουτέρ, πασέρ, δημιουργούς, έχει τα πάντα. Μία πολυδιάστατη περιφέρεια, αλλά και μία ενισχυμένη front-line με την προσθήκη του Ντέρικ Ουίλιαμς.

5) Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΖΕΪΜΣ ΣΤΗΝ ΤΣΣΚΑ

Ο Μάικ Τζέιμς είναι το μεγάλο στοίχημα φέτος για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας αλλά και για τον ίδιο τον Δημήτρη Ιτούδη. Από την μία έχει να υπερασπιστεί έναν τίτλο, αλλά από την άλλη να χρησιμοποιήσει έναν παίκτη με ουσιαστικό τρόπο. Η διαχείριση του Αμερικανού από τον κόουτς Ιτούδη θα έχει καθοριστικό ρόλο στο μπάσκετ που θα παίξει η ρωσική ομάδα φέτος, μέχρι και στην πορεία της στη διοργάνωση.

6) ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΣΙΤΣ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Η Μπαρτσελόνα έδειξε ότι έχει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, όχι μόνο στην απόκτηση του Μίροτιτς, αλλά και στην υπογραφή ενός πολυετούς συμβολαίου. Το ξεκίνημα βέβαια δεν ήταν καλό για τους μπλαουγκράνα στις εγχώριες διοργανώσεις τους. Δεν ήταν καλοί, δυσκολεύτηκαν πρόσφατα από την Μπασκόνια, ενώ νωρίτερα είχαν χάσει και από τη Ρεάλ.

Η Μπαρτσελόνα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να επιστρέψει στο Final 4. Με την επένδυση που έχει κάνει είναι ομάδα “τετράδας”, ωστόσο η χημεία, η διάρκεια και η διαχείριση τόσων αστέρων είναι στοίχημα για τον Πέσιτς. Να διαχειριστεί τακτικά όλες αυτές τις προσωπικότητες και να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες που έχουν οι παράγοντες να δουν την ομάδα τους στο Final

7. Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΜΑΚΑΜΠΙ

Το είδαμε και στο τουρνουά "Παύλος Γιαννακόπουλος" ότι η Μακάμπι είναι πλέον μία πολύ δυνατή ομάδα, υπολογίσιμη που, αν έχει σταθερή πορεία και δεν έχει τραυματισμούς, μπορεί να διεκδικήσει μία θέση στο Final 4.

O κόουτς Σφαιρόπουλος έχει κάνει πολύ καλή δουλειά από πέρυσι και η προσθήκη του Κάσπι είναι πολύ σημαντική. Έχει έναν κορμό που διαθέτει τα πάντα. Από εκεί και πέρα πρέπει μόνο τακτικά να γίνουν προσαρμογές. Είναι μία πρόκληση η φετινή πορεία της Μακάμπι και για τον ίδιο τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στο σημείο της προπονητικής του καριέρας.

8) ΟΙ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΑΡΜΑΝΙ

Κι εκεί πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα για τους Μιλανέζους, που απέκτησαν έναν από τους καλύτερους γκαρντ ever στη EuroLeague, ο οποίος θα συμμετάσχει για 10 χρονιά στη διοργάνωση υπό τις οδηγίες ενός από τους καλύτερους προπονητές, τον Έτορε Μεσίνα. Μαζί με τον Μακ ίσως να είναι ένα από τα καλύτερα δίδυμα στα γκαρντ στη διοργάνωση, με πολύ καλή συνεργασία (ο ένας είναι δημιουργός, ο άλλος σουτέρ πίσω από τα σκριν).

EuroLeague: Η Δώρα Παντέλη μάς δίνει 10+1 tips για τη νέα σεζόν


Στο τέλος, έγινε… σφήνα και η μεταγραφή του Σκόλα που, ναι μεν είναι κάποιας ηλικίας, αλλά θεωρώ ότι έχει να δώσει πάρα πολλά στη θέση που παίζει, με τις κατάλληλες προσαρμογές στις οποίες αρέσκεται ο κόουτς Μεσίνα και θεωρώ πωςθα τον χρησιμοποιήσει όπως πρέπει.

9) Η… ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι επίσης μία ομάδα που ενώ είχε πολύ καλή πορεία πέρυσι δεν κατάφερε να διεκδικήσει το τρόπαιο στο Final 4. Περιμένουμε και τη δική της αντίδραση, σε μία χρονιά που έχει ξεκινήσει πολύ καλά, με την κατάκτηση του πρώτου τίτλου της σεζόν (νίκη επί της Μπαρτσελόνα) και την ανάδειξη του Πάμπλο Λάσο σε προπονητή της ACB για πέμπτη σερί χρονιά.

Η Ρεάλ έχει πέντε παίκτες που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας (Καμπάτσο, Λαπροβίτολα, Γιουλ, Φερνάντεθ και Ντεκ), που έρχονται φορτσάτοι να διεκδικήσουν αυτό που δεν κατάφεραν πέρυσι. Έχει ενδιαφέρον η παρουσία των δύο Αργεντινών στα γκαρντ (Καμπάτσο-Λαπροβίτολα), ενώ τα βλέμματα όλων θα στραφούν στον 17χρονο Γκαρούμπα που έχει ήδη κάνει… θόρυβο στην ACB.

10) TO IN-ARENA CODE OF CONDUCT

Είναι απορίας άξιο αν θα τηρηθεί το "in-arena code of conduct". Αν όλα αυτά που έχουν να κάνει με το πόσο πρέπουσα είναι η συμπεριφορά μας στο γήπεδο θα τηρηθούν στην Ελλάδα. Κυρίως, αν οι ίδιες οι ομάδες θα το τηρήσουν και αν, σε περίπτωση παραβίασης από κάποιο φίλαθλο, θα του απαγορεύσουν να ξαναμπεί στο γήπεδο.

Όπως φυσικά και το θέμα του καπνίσματος, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τους αθλητές και μας πάει και ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας τα γήπεδα πιο… οικογενειακά, στα πρότυπα του ΝΒΑ.

10+1) Η ΕΚΠΟΜΠΗ "SUPER EUROLEAGUE"

Στα κανάλια Novasports παίζουμε μπάσκετ μέχρι… τελικής πτώσεως με EuroLeague (και Eurocup). Με 18 ομάδες, 306 αγώνες, live μεταδόσεις και όλες τι αναμετρήσεις των ελληνικών ομάδων με pre-game και post-game , τα οποία και θα παρουσιάζουμε μαζί με τον Δημήτρη Καρύδα.

Παράλληλα, στο στούντιο της Nova στην Κάντζα θα βρίσκεται ο Γιώργος Συρίγος μαζί με όλη την μπασκετική παρέα που θα συμπληρώνεται από τον Μιχάλη Κακιούζη και έναν ειδικό συνεργάτη για τα advanced stats. Πλέον θα υπάρχει ανάλυση μετά το παιχνίδι με advanced stats και στο site (Novasports.gr), ενώ στο blog μου θα βρίσκεται η ανάλυση των αγώνων των ελληνικών ομάδων με τακτική ανάλυση και αναλυτικά στατιστικά.

Και φυσικά μην ξεχνάτε ότι την EuroLeague, την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση στον χώρο του μπάσκετ, θα συνεχίσετε να την βλέπετε αποκλειστικά μέχρι το 2023 στα κανάλια Novasports.

Photo Credits: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ