EUROLEAGUE

Προσοχή: Η αγωνιστική ξεκινά σήμερα!

Kosarka ABA League season 2013-2014
Crvena Zvezda v Radnicki (Kragujevac)
Boban Marjanovic
Beograd, 12.10.2013.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Kosarka ABA League season 2013-2014 Crvena Zvezda v Radnicki (Kragujevac) Boban Marjanovic Beograd, 12.10.2013. foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto © SRDJAN STEVANOVIC/STARSPORTPHOTO

Ο "ειδικός" χτυπά το καμπανάκι για την αγωνιστική που ξεκινά απόψε και αναλύει τις περιπτώσεις των παικτών που θα απασχολήσουν αυτή την εβδομάδα τους παίκτες του Euroleague Fantasy Challenge.

Η σεζόν στο fantasy challenge συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και κάθε αγωνιστική έχει τις δικές της, ξεχωριστές συγκινήσεις, κάτι που εξάλλου αναμένεται και στην όγδοη εβδομάδα του παιχνιδιού, η οποία ξεκινά έκτακτα μια μέρα πριν το καθιερωμένο, σήμερα Τετάρτη στις 20:00.

Του Νότη Φιλιππίδη

Στο σημείο αυτό, κυριαρχεί η προσπάθεια για να δημιουργήσετε την καλύτερη δυνατή ομάδα, αποκτώντας τους ποιοτικότερους παίκτες και γεμίζοντας έτσι με τον καταλληλότερο τρόπο τις δέκα θέσεις του ρόστερ σας με αυτούς που θα θέλατε να έχετε, κατά προτίμηση σε βάθος χρόνου.

Συχνά συμβαίνει μια παρεξήγηση που είναι δύσκολο ακόμα και για τους πιο έμπειρους παίκτες του fantasy να την αποφύγουν εντελώς. Ο ακριβότερος παίκτης δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος παίκτης. Ειδικότερα, ένα κακό πρόσφατο ματς για έναν παίκτη μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά την εικόνα που έχει το κοινό γι' αυτόν κι έτσι να μην τον προτιμήσετε έναντι ενός άλλου, που "έτυχε" να βρεθεί ψηλότερα. Η αλήθεια είναι ότι κάθε μάνατζερ στο fantasy έχει μια προδιάθεση για να αγοράσει μεταξύ δύο ισάξιων θεωρητικά παικτών αυτόν που είναι ακριβότερος (πλην τρανταχτών περιπτώσεων), διότι το αντικειμενικό κριτήριο της τιμής του προσδίδει μεγαλύτερη αξία. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι πάντα σωστό (ούτε και πάντα λάθος βέβαια).

Αντικειμενικά, το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά δύσκολο να το αγνοήσετε, μπορείτε όμως να έχετε υπόψη σας την ...παρουσία του και την επιρροή του τις αποφάσεις σας. Προσπαθήστε να βρείτε τον πραγματικά καλύτερο παίκτη, χωρίς να σας επηρεάζει σημαντικά η τιμή του. Αυτή θα επηρεάσει το κατά πόσο μπορείτε όντως να τον αγοράσετε σύμφωνα με τα οικονομικά σας και με τις υπόλοιπες κινήσεις του πλάνου σας, έχει δηλαδή μια διαφορετική, πιο πρακτική σημασία. Από την άλλη βέβαια, δεν μπορείτε να περάσετε και στο άλλο άκρο, να γεμίσετε δηλαδή το ρόστερ σας μόνο με φθηνούς παίκτες. Δεν έκαναν όλοι οι ακριβοί παίκτες τυχαία τα σκορ τους.

Τέλος, καλό θα είναι να έχετε από τώρα κατά νου τους παίκτες που θα αποχωρήσουν από το παιχνίδι, λόγω της ολοκλήρωσης της κανονικής περιόδου και του επερχόμενου αποκλεισμού των ομάδων τους. Αυτό όμως θα είναι σημαντικότερο ζήτημα από την επόμενη αγωνιστική.

Point Guards

Προσοχή: Η αγωνιστική ξεκινά σήμερα!

Με κεκτημένη ταχύτητα συνεχίζει ο Τέιλορ Ρότσεστι, που έχει βάλει πλώρη για κορυφαίος point guard του fantasy στην κανονική περίοδο, έχοντας τρομερά στατιστικά. Το πιο απίθανο είναι τα ακριβώς τέσσερα εύστοχα δίποντα σε κάθε ματς, σαν να αποτελούν ταρίφα για τον Αμερικανό, ο οποίος πάντως έχει δύσκολο ματς απέναντι στην Ρεάλ. Δεν δείχνει να πτοείται από αυτά, όμως και η τιμή του δεν είναι πλέον και η καλύτερη δυνατή για να τον αποκτήσετε, όταν μάλιστα ακολουθεί και ματς μέσα στην Εφές, την επόμενη αγωνιστική. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Τόμας Ερτέλ, ο οποίος είναι αρκετά ακριβός για παίκτη που δεν έχει σταθερά μεγάλο σκοράρισμα και δεν είναι πολύ πιθανό να εκτελέσει έξι συνεχόμενες βολές και μέσα στην Γαλατασαράι. Ενδιαφέρον θα είχε και μια πιθανή επιστροφή του Μίλος Τεόντοσιτς, όμως στα 90 κρέντιτς και μετά από απουσία δύο αγωνιστικών, πιθανώς έχει χάσει το φαντασιακό του μομέντουμ, με τον Ντε Κολό να έχει προσαρμοστεί περισσότερο στην ομάδα αυτό το διάστημα.

Πέραν των πολύ ακριβών αυτών παικτών, υπάρχουν και πιο προσιτές περιπτώσεις, που μπορούν όχι μόνο να ανταποκριθούν στα κρέντιτς τους αλλά και να τα αυξήσουν, όπως ο Σέρχιο Γιουλ, που παραμένει ένας από τους λίγους σταθερούς παίκτες της Ρεάλ φέτος, αν και αυτό ίσως διαταραχθεί εν μέρει με την επιστροφή του Ρούντι, ο συμπαίκτης του Σέρχιο Ροντρίγκεζ, ο οποίος επίσης έχει σταθεροποιηθεί στα, μικρά για την ώρα, διψήφια σκορ και ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος έχει βρει ρυθμό και ...επικοινωνία με τους συμπαίκτες του και αναμένεται να βρεθεί για πολλή ώρα στο παρκέ μέσα στην Φενερμπαχτσέ.

Όσο για αυτούς που απογοήτευσαν πρόσφατα, όπως ο Κάρλος Αρόγιο και ο Μάρκους Ουίλλιαμς, το πιθανότερο είναι να επανέρθουν, καθώς κατά τ' άλλα, πραγματοποιούν θετική σεζόν. Θεωρητικά πάντως, ο Αρόγιο έχει ευκολότερο έργο εντός έδρας με την Λαμποράλ και ...ιστορικά έχει υπάρξει πιο σταθερός, τη στιγμή που ο Ουίλλιαμς θα δοκιμαστεί μέσα στην Βαλένθια. Υπάρχει βέβαια και ο Τζέρεμι Πάργκο που απογοητεύει όλο το Νοέμβρη και το ματς με την Άλμπα είναι η τελευταία ευκαιρία του για να απασχολήσει το παιχνίδι μέχρι και τις αρχές του TOP 16.

Προσοχή: Η αγωνιστική ξεκινά σήμερα!

Αν θέλετε βέβαια να πάρετε ένα ρίσκο, τότε μπορείτε να κοιτάξετε και πιο χαμηλά, όπου στα 28 κρέντιτς υπάρχει ο ικανότατος Κέρτις Τζέρελς. Ο Αμερικανός ξύπνησε στο δυσκολότερο ματς, μέσα στην Ρεάλ και παρότι ένα νέο μέγαλο σκορ μέσα στην Σάσσαρι δεν μπορεί να θεωρηθεί εγγυημένο, εντούτοις, είναι αρκετά πιθανό τα σκορ του πλέον να συμβαδίζουν με αυτά των προαναφερθέντων παικτών.

Shooting Guards & Small Forwards

Για την ώρα, έχει ξεχωρίσει μια τετράδα παικτών που πραγματοποιούν εξαιρετική χρονιά και αποτελείται από τους Λάνγκφορντ, Γκάουντλοκ, Σπανούλη και Μπιέλιτσα. Κανένας τους δεν έχει "απαγορευτικό" ματς, με τον Βασίλη Σπανούλη πάντως να έχει το θεωρητικά ευκολότερο, εντός έδρας με την Νεπτούνας. Ο Νεμάνια Μπιέλιτσα εμφανίζεται κάθε αγωνιστική και καλύτερος (και είναι λογική η σχετική πτώση του σε βάθος χρόνου), ενώ τα πυροβολικά Κιθ Λάνγκφορντ και Άντριου Γκάουντλοκ παραμένουν ζεστά, με τον πρώτο πάντως να έχει το πλεονέκτημα της σταθερότητας, αλλά και των κερδισμένων φάουλ.

Προσοχή: Η αγωνιστική ξεκινά σήμερα!

Πέραν αυτών πάντως, υπάρχουν λίγο πιο χαμηλά κι άλλες εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως ο Ντέβιν Σμιθ, που μέχρι στιγμής κάνει την πιο μεστή σεζόν την καριέρας του και έχει να αντιμετωπίσει εντός έδρας την Άλμπα και ο Σόνι Γουίμς, που συνεχίζει σταθερά στις καλές εμφανίσεις, χωρίς πάντως να έχει πιάσει ακόμα κάποιο μεγάλο σκορ. Οι επίσης ικανότατοι Τάρενς Κίνσεϊ και Τζέιμς Άντερσον έχουν δύσκολα εντός έδρας παιχνίδια απέναντι σε Ρεάλ και Εφές αντίστοιχα. Κι αν για τον Κίνσεϊ είναι θέμα χρόνου να επανέρθει στο 100% και να επιστρέψει σε μεγαλύτερα σκορ, για τον Άντερσον υπάρχει ένα θέμα αστάθειας και σε μια κακή βραδιά υπάρχει κίνδυνος για χαμηλό σκορ, καθώς εκτός από τους πόντους, στηρίζεται μόνο στα ρημπάουντ, χωρίς κάποια υποστήριξη πχ από τα φάουλ. Σε παρόμοια αξία επιστρέφει μετά από απουσία τεσσάρων εβδομάδων ο Ρούντι Φερνάντεζ, για τον οποίο τα 64 κρέντιτς αποτελούν μια πολύ καλή τιμή, όταν οι ισάξιοί του φαντασιακά παίκτες βρίσκονται στα 80. Τέλος, θα μπορούσε ενδεχομένως να εξεταστεί και ο Ντάνιελ Χάκετ, μετά την ηγετική του εμφάνιση μέσα στην Μπαρτσελόνα, όμως σίγουρα δεν ενθουσιάζει τόσο όσο οι προηγούμενοι, γι' αυτό εξάλλου και βρίσκεται πιο χαμηλά σε αξία.

Προσοχή: Η αγωνιστική ξεκινά σήμερα!

Σε πιο προσιτές λύσεις, ο Πιέτρο Αραντόρι ήταν εξαιρετικός μέσα στην Βαλένθια και έχει πολύ μεγάλο ταβάνι σε σκορ, ωστόσο υπάρχουν ματς που ξεχνιέται στον πάγκο, τη στιγμή που ο Πάου Ρίμπας παραμένει υπόδειγμα σταθερότητας και βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Υπάρχουν βέβαια και ακόμα πιο φθηνές καλές περιπτώσεις, όπως ο Σίλβεν Λάντεσμπεργκ, που μπορεί να μην έκανε καλό σκορ με την ΤΣΣΚΑ, ωστόσο πιο ενθαρρυντικός ήταν ο χρόνος συμμετοχής του και ο Μαρσόν Μπρουκς της Μιλάνο, που συνέχισε θετικά και μέσα στην Βαρκελώνη και μάλλον είναι μία από τις τελευταίες φορές που τον βλέπουμε στα 20+ κρέντιτς. Όσο για τον Σεντί Οσμάν, η ανοδική του πορεία σταματά, προς το παρόν, λόγω του πρόσφατου τραυματισμού του.

Power Forwards & Centers

Με την εξαίρεση του Μαριάνοβιτς και ενδεχομένως και του ΜακΛίν, εδώ είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τους τέσσερις κορυφαίους παίκτες της θέσης, για το άμεσο μέλλον τουλάχιστον. Ναι μεν ο Άντε Τόμιτς εντυπωσιάζει το τελευταία διάστημα, ειδικά εντός έδρας, όπου η Μπαρτσελόνα έχει δυσκολευτεί από Παναθηναϊκό και Μιλάνο, όμως ένας μεγάλος χρόνος συμμετοχής του δεν είναι καθόλου εγγυημένος, όταν υπάρχουν από πίσω ο Λάμπε και ο Πλάις. Εφόσον είχε σίγουρα τα 25 λεπτά, τότε θα ήταν σίγουρα και ο κορυφαίος παίκτης της θέσης, όμως αν επιστρέψει στα 15-18, τότε τα 80 κρέντιτς μοιάζουν πολλά για να τον αποκτήσετε.

Προσοχή: Η αγωνιστική ξεκινά σήμερα!
2014 EUROLEAGUE BASKETBALL

Ούτε ο Τζαμέλ ΜακΛίν βέβαια απολαμβάνει κάποιο πολύ μεγάλο χρόνο συμμετοχής, όμως στην περίπτωσή του τα κερδισμένα φάουλ αποτελούν δικλείδα ασφαλείας για ένα μεγάλο ράνκινγκ. Το ερώτημα εν προκειμένω είναι κατά πόσο θα μπορει να κερδίσει άλλα 8 φάουλ που είναι ο μέσος όρος του, μέσα στην Μακάμπι. Εντός έδρας στο αντίστοιχο ματς πάντως, σημείωσε το φετινό του ρεκόρ με 12.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν κι άλλες εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως ο Ζόραν Έρτσεγκ, που πλέον αποτελεί το απόλυτο σημείο αναφοράς της Γαλατασαράι στη γραμμή των ψηλών και ο Μίρο Μπίλαν που μετά από ένα πολύ καλό πρώτο μισό κανονικής περιόδου, συνέχισε με δύο συνεχόμενες εντυπωσιακές εμφανίσεις με συνολικό σκορ 63. Η περίπτωσή του θα ενθουσίαζε περισσότερο βέβαια, αν δεν είχε να αγωνιστεί μέσα στην ΤΣΣΚΑ και να τεθεί αντιμέτωπος με τον Σάσα Κάουν, που μπορεί να κάνει σκορ με χαρακτηριστική ευκολία, παρόλο που και αυτός δεν βρίσκεται για πολλή ώρα στο παρκέ. Αν το ματς κριθεί από νωρίς, ενδεχομένως ο Ρώσος γίγαντας να μείνει στον πάγκο και προτιμηθεί ο Χάινς ή ο Κορόμπκοφ για το 5. Τέλος, ο Ντάμιαν Κούλιγκ ήταν αρκετά θετικός μέσα στην Φενερμπαχτσέ, όμως τα δύσκολα παιχνίδια συνεχίζονται για την Τούροφ, η οποία υποδέχεται την Μπαρτσελόνα κι αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για να μην βάλετε ...ασυζητητί τον Πολωνό στην ομάδα σας.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις παικτών που μπορεί να μην έχουν σημειώσει τόσο μεγάλα σκορ, αλλά παραμένουν σε σταθερή ή και ανοδική πορεία και μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ομάδα σας. Ο Μπράιαντ Ντάνστον συνεχίζει τις θετικές εμφανίσεις και αργά ή γρήγορα θα κάνει το ξεπέταγμά του για να βρεθεί στα κρέντιτς που του αρμόζουν, ενώ ο Σαμάρντο Σάμιουελς που αγωνίζεται εντός έδρας με την Μπάγερν, μπορεί να έδωσε 8 μέσα στην Μπαρτσελόνα, αλλά κάθε άλλο παρά αρνητικός ήταν και όλα τα προηγούμενα σκορ του ήταν διψήφια.

Προσοχή: Η αγωνιστική ξεκινά σήμερα!

Στη θέση αυτή εξακολουθούν να υπάρχουν υποτιμημένοι παίκτες που εντυπωσιάζουν με τις εμφανίσεις τους τις τελευταίες αγωνιστικές. Πρώτος και καλύτερος ο Σέιν Λαβάλ της Σάσσαρι, ο οποίος το μήνα Νοέμβριο είχε νούμερα για MVP του μήνα. Ο Λαβάλ θα τεθεί αντιμέτωπος με τον Ντ'Ορ Φίσερ της Ούνιξ, ο οποίος πραγματοποίησε συγκλονιστική εμφάνιση μέσα στην Ρεάλ και παρουσιάζεται ιδιαίτερα ανεβασμένος με τον Πασούτιν στον πάγκο της ομάδας, γι' αυτό και είναι, όχι άδικα, ο πιο αγορασμένος παίκτης της αγωνιστικής.

Προσοχή: Η αγωνιστική ξεκινά σήμερα!

ΥΓ. Κεφάλαιο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς: τον πουλάτε ή όχι; Μην ξεχνάτε πως είναι ο παίκτης που σας ανέβασε ως εδώ και αποτελεί την ειδοποιό διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες. Τα 109 κρέντιτς είναι μια πάρα πολύ υψηλή τιμή και όπως ενδεχομένως έχετε ξαναδιαβάσει, αν ο παίκτης στην τιμή αυτή δεν λέγεται Άντονι Πάρκερ του 2005 ή Αντρέι Κιριλένκο του 2012, τότε αυτόματα πωλείται. Το θετικό ως προς την πώλησή του είναι ότι ο Αστέρας έχει να δώσει ίσως τα δύο πιο δύσκολα παιχνίδια στην κανονική περίοδο, μέσα στην Βαλένθια και μέσα στον Ολυμπιακό. Είναι μάλλον απίθανο ο Μαριάνοβιτς να συνεχίσει με τα 40άρια του μέσα σ' αυτές τις δύο έδρες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα βρείτε πολλούς παίκτες που θα κάνουν μεγαλύτερο σκορ από αυτόν. Από την άλλη, ένα ζήτημα είναι πως μπορείτε να αξιοποιήσετε τα κρέντιτς από την ενδεχόμενη πώλησή του. Αν έχετε προφανείς στόχους που θέλετε οπωσδήποτε να αποκτήσετε, τότε δεν έχετε να σκεφτείτε κάτι παραπάνω. Αν όχι, τότε ίσως μπορείτε να ρισκάρετε με την παραμονή του. Γιατί είναι ρίσκο η παραμονή του; Διότι απλούστατα, με ένα μέτριο/κακό σκορ, χάνετε πολλά κρέντιτς. Αντιθέτως, ακόμα κι αν τον πουλήσετε και κάνει πχ σκορ 30, τότε θα μπορείτε, αν θέλετε, να τον αποκτήσετε εκ νέου, σε παρόμοια κρέντιτς. Συνοπτικά, η λογική λέει πως αυτή τη στιγμή ο Μαριάνοβιτς καλό είναι να πουληθεί, όμως και το ρίσκο είναι μέσα στο παιχνίδι και πολλές φορές αυτό είναι που κάνει τη διαφορά. Προς το καλό, ή προς το κακό, θα φανεί από το αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε μας στο Twitter και μπείτε στην παρέα μας στο Facebook για τα τελευταία νέα και για να μάθετε πρώτοι τραυματισμούς ή απουσίες της τελευταίας στιγμής.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ