EUROLEAGUE

Σαν σήμερα το 1978, η ιστορική βραδιά της Μακάμπι απέναντι στο ΝΒΑ

Σαν σήμερα το 1978, η ιστορική βραδιά της Μακάμπι απέναντι στο ΝΒΑ

Πέρασαν 42 χρόνια από το πρώτο παιχνίδι ομάδας ΝΒΑ με ξένο αντίπαλο. Ήταν 7/9 του 1978 όταν η Μακάμπι όχι μόνο έπαιξε με τους πρωταθλητές Μπούλετς, αλλά τους νίκησε κιόλας στο Τελ Αβίβ.

Σαν σήμερα, στις 7 Σεπτεμβρίου του 1978, η Μακάμπι έγραψε ιστορία. Έγινε η πρώτη ξένη αντίπαλος ομάδας του ΝΒΑ, αλλά και η πρώτη που νίκησε τέτοιο φιλικό ματς, απέναντι στους τότε πρωταθλητές Ουάσινγκτον Μπούλετς. Η αναμέτρηση είχε διεξαχθεί στο Τελ Αβίβ, με τους Αμερικανούς να έχουν προηγουμένως επικρατήσει των Σιάτλ ΣούπερΣόνικς στους τελικούς του 1978 και μάλιστα σε σειρά που έφτασε στους επτά αγώνες.

Οι Ισραηλινοί είχαν αναδειχθεί πρωταθλητές Ευρώπης το 1977, την επόμενη σεζόν όμως δεν κατάφεραν το back-to-back. Ακόμη κι έτσι είχαν μια σπουδαία ομάδα, η οποία προετοιμαζόταν δύο εβδομάδες γι' αυτόν τον αγώνα σε αντίθεση με τους Μπούλετς που δεν είχαν κάνει ούτε... μισή προπόνηση για τη σεζόν 1978/79. Στο Γιαντ Ελιάου βρέθηκαν 10.000 θεατές που κατέκλυσαν κάθε γωνιά του γηπέδου γι' αυτό το ιστορικό ματς, με τη Μακάμπι να παίρνει τη νίκη με 98-97 χάρη στη μεγαλειώδη εμφάνιση του Μίκι Μπέρκοβιτς που σκόραρε 26 πόντους.

Από εκείνη τη βραδιά κι έπειτα, μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 155 φιλικοί αγώνες ανάμεσα σε ομάδες του ΝΒΑ και συλλόγους από κάθε γωνιά του κόσμου με το ρεκόρ να είναι συντριπτικά υπέρ των Αμερικανών (138 νίκες - 17 ήττες, ποσοστό επιτυχίας 88.9%).

Πηγή: Maccabi.co.il

TAGS EUROLEAGUE ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ