EUROLEAGUE

Γκιλ στο Sport24.gr: "Να σταματήσουμε τα 8'' του Παναθηναϊκού"

Γκιλ στο Sport24.gr: "Να σταματήσουμε τα 8'' του Παναθηναϊκού"
EUROKINISSI

Η ανανεωμένη και εντυπωσιακή μέχρι τώρα Χίμκι υποδέχεται τον Παναθηναϊκό και ο Άντονι Γκιλ αναλύει στο Sport24.gr τα σημεία στα οποία έχει εστιάσει ο Ρίμας Κουρτινάιτις."Θέλουμε να είμαστε η καλύτερη Χίμκι της ιστορίας της".

Οι οκτώ συνεχόμενες ήττες της περσινής regular season ήταν ο πιο αντιπροσωπευτικός επίλογος μίας καταστροφικής χρονιάς για τη Χίμκι. Με σοβαρούς τραυματισμούς και σημαντικές απώλειες, με αλλαγή προπονητή και όλα όσα απέτρεψαν την εύρεση χημείας και προσανατολισμού. Φέτος, για την ώρα τουλάχιστον, τα πράγματα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα.

Η Χίμκι έχει ξεκινήσει με 3-1 και με μοναδική, εντός προγράμματος και εκτός έδρας ήττα από την ΤΣΣΚΑ. Η βαθιά τομή στο ρόστερ και η στελέχωσή του με ένα κράμα αθλητικότητας, μυαλού, σουτ, κινήτρου και εμπειρίας με μονάδες όπως οι Γερέμπκο, Μπούκερ, Έβανς και Τίμα φαίνονται ήδη σε παρκέ και αποτέλεσμα.

Μαζί με αυτά βέβαια, ακόμα πιο σημαντική η ακεραιότητα της υγείας των... παλιοσειρών Σβεντ και Γκιλ που πέρα από αγωνιστικοί πυλώνες σε περιφέρεια και ρακέτα είναι προσωπικότητες που βοηθουν στην άμεση εύρεση της χημείας. Το πρώτο και βασικότερο στοίχημα σε κάθε ανανεωμένο ρόστερ.

Ο Άντονι Γκιλ ήταν προμετωπίδα... ατυχίας και κακών συγκυριών για τους Ρώσους πέρυσι, με έναν σοβαρό τραυματισμό που τον άφησε εκτός δράσης για το δευτερο μισό της σεζόν. Φέτος, έχει επιστρέψει υγιής και επιβεβαιώνει από την αρχή της σεζόν πόσο σημαντική μονάδα αποτελεί για το συγκρότημα του Ρίμας Κουρτινάιτις. Πρώτος ριμπάουντερ της ομάδας (5,5 κατά μέσο όρο), με σημαντική παραγωγικότητα και στο σκοράρισμα (τρίτος σκόρερ με 11 πόντους ανά παιχνίδι).

Ο Αμερικανός φόργουορντ απλώνει στο παρκέ μυαλό και αθλητικότητα για τη Χίμκι και λίγο πριν μπει στη μάχη για το δύσκολο ματς με τον Παναθηναϊκό, ξεδιπλώνει στο Sport24.gr τα σημεία-κλειδιά του αγώνα.

Πρώτο και σημαντικότερο; "Το τρανζίσιον παιχνίδι του. Είναι εξαιρετική ομάδα στο συγκεκριμένο κομμάτι. Θα πρέπει να είμαστε καλύτεροι στην άμυνα γιατί τους αρέσει να σκοράρουν στα πρώτα 8’".

Αυτά τα σημαντικά πρώτα 8'' αποτελούν αρχή του Αργύρη Πεδουλάκη για τον φετινό Παναθηναϊκό, ο οποίος κατάφερε να την αποτυπώσει απέναντι στη Ζενίτ, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμα να την παγιώσει. Μέχρι το ματς της Αγίας Πετρούπολης, οι "πράσινοι" δεν κατάφεραν να τρέξουν και να αυξήσουν τις κατοχές όσο θα ήθελαν με αποτέλεσμα να είναι αυτή τη στιγμή 11οι σε κατοχές ανά αγώνα (82,3).

Το τελευταίο παιχνίδι με τη Ζενίτ βέβαια, φαίνεται πως ξεχώρισε στα κιτάπια του Κουρτινάιτις στο "διάβασμα" του αντιπάλου, όπως προδίδουν και τα λόγια του Γκιλ: "Για εμάς είναι σημαντικό να έχουμε καλό αμυντικό τρανζίσιον, να σταματήσουμε τις δικές τους γρήγορες επιθέσεις, να τους αναγκάσουμε να πάνε σε σετ παιχνίδι και να κοιτάξουμε μέσα από την άμυνά μας να τρέξουμε. Είναι πολύ δυνατή ομάδα, μπορεί να μην έχουν ξεκινήσει πολύ καλά αλλά ψάχνουν μία μεγάλη νίκη. Δεν έχουν διαφοροποιήσει πολύ τον τρόπο παιχνιδιού τους. Έχουν έναν πόιντ γκαρντ, τον Καλάθη, που κάνει σπουδαία δουλειά και τον οποίο και πρέπει να περιορίσουμε".

Γκιλ στο Sport24.gr: "Να σταματήσουμε τα 8'' του Παναθηναϊκού"
EUROKINISSI

Βέβαια, την επιβολή του ρυθμού μεταξύ δύο ομάδων που αρέσκονται στο γρήγορο τρανζίσιον θα καθορίσει εν πολλοίς ένα συγκεκριμένο σημείο, όπως παραδέχτηκε και ο Αμερικανός φόργουορντ: "Είναι πολύ σημαντικό να ελέγξουμε τα ριμπάουντ για να ελέγξουμε και τον ρυθμό, να κόψουμε το δικό τους τρανζίσιον και να κάνουμε το δικό μας παιχνίδι. Είναι πολύ καλοί στο ανοιχτό γήπεδο και αυτό θα πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα. Θα πρέπει να αντεπεξέλθουμε στο physical παιχνίδι τους, να κατεβάσουμε την ταχύτητά τους και να ελέγξουμε τον ρυθμό".

"ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΙΜΚΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ"

Πρώτο μέλημα για τους Ρώσους φέτος ήταν (και είναι) να ρίξουν μαύρη πέτρα στην περσινή χρονιά, η οποία: “Ήταν όντως πολύ δύσκολη για εμάς. Εγώ ήμουν έξω για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, το ίδιο και ο Αλεξέι (σ.σ. Σβεντ). Οι τραυματισμοί έπαιξαν μεγάλο ρόλο, δεν καταφέραμε να βρούμε χημεία, δεν καταλάβαμε τι ροτέισον κάναμε, είχαμε αλλαγή προπονητή κάτι που κανένας παίκτης δεν θέλει να βλέπει στο μέσο της χρονιάς, ειδικά όταν μιλάμε για έναν εξαιρετικό προπονητή όπως ο Μπαρτζώκας. Ήρθε βέβαια ένας επίσης πολύ καλός προπονητής, αλλά ήταν δύσκολο να προσαρμοστούμε στις αλλαγές. Φέτος είναι διαφορετικά τα πράγματα. Έχουμε βρει χημεία, δεν έχουμε τραυματισμούς σε σημαντικούς παίκτες και αυτό είναι σημαντικό για εμάς. Εγώ νιώθω καλά πλέον και έχω κίνητρο σε κάθε ματς".

Γκιλ στο Sport24.gr: "Να σταματήσουμε τα 8'' του Παναθηναϊκού"
EUROKINISSI

Δεύτερο μέλημα; Η χημεία: "Εγώ και ο Αλεξέι είμαστε σε αυτή την ομάδα περισσότερα χρόνια, συνεπώς είναι σημαντικό για εμάς να βοηθήσουμε τα υπόλοιπα παιδιά να προσαρμοστούν. Στη Μόσχα, στη Χίμκι, οπουδήποτε, να νιώσουν άνετοι. Ο Αλεξέι είναι εξαιρετικός τύπος, σπουδαίος ηγέτης, όπως και ο Μόνια. Και οι δύο κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα για εμάς. Η ομάδα έχει πολύ ταλέντο φέτος. Απλά θα πρέπει να νιώσουμε ακόμα πιο άνετα ο ένας με τον άλλον, να μάθουμε καλά τι μπορεί να κάνει ο καθένας. Πάντα η στόχευσή μας είναι το τρανζίσιον, αλλά αν δεν βγει, πάμε στο σετ παιχνίδι και εκεί το πρώτο ζητούμενο είναι να κυκλοφορούμε την μπάλα πολύ καλά. Ο Αλεξέι βοηθά πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι, μας δείχνει τον δρόμο για την κυκλοφορία της μπάλας και την κίνηση που πρέπει να κάνουμε μακριά από αυτή".

Το τρίτο μέλημα είναι λιγότερο "χειροπιαστό", αφού όπως είπε και ο ίδιος ο 27χρονος φόργουορντ: "Δεν έχουμε συγκεκριμένο στόχο φέτος για το πού μπορεί να φτάσουμε. Θέλουμε, όμως, να είμαστε η καλύτερη Χίμκι της ιστορίας της. Φυσικά, οι περισσότερες ομάδες θέλουν να πάνε στο Final 4. Εμείς δεν το βλέπουμε ακριβώς έτσι. Θέλουμε να δουλεύουμε και να βελτιωνόμαστε σε κάθε ματς».

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΧΙΜΚΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ