EUROLEAGUE

Πρωτάρηδες σε ρόλο πρωταγωνιστή

Πρωτάρηδες σε ρόλο πρωταγωνιστή

Στην πρώτη τους συμμετοχή ως head coach στην Euroleague έδειξαν ότι είναι άριστοι "καπετάνιοι" για βαθιά νερά. Δείτε ποια κακοδαιμονία θα προσπαθήσουν να "σπάσουν" Σφαιρόπουλος, Ιτούδης, Γκούντες αλλά και ποιοι άλλοι κατάφεραν να ξεχωρίσουν παρότι... πρωτάρηδες

Έχοντας περάσει αρκετά χρόνια από το πόστο του άμεσου συνεργάτη συνέλεγαν παραστάσεις κι εμπειρίες. Η υπομονή τους συνδυάστηκε άρτια με την άριστη τεχνογνωσία, το ταλέντο και το πάθος κι έτσι η επιβράβευση δεν άργησε να έρθει. Τα φετινά playoffs έχουν μία ιδιαιτερότητα κι αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι τρεις εκ των οκτώ ομάδων καθοδηγούνται από προπονητή που κοουτσάρει για πρώτη φορά ως head ομάδα επιπέδου Euroleague.

Ο Ολυμπιακός εμπιστεύτηκε τα ηνία στον Γιάννη Σφαιρόπουλο, η ΤΣΣΚΑ έδωσε το χρίσμα στον Δημήτρη Ιτούδη και η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μακάμπι, επέλεξε ως αντικαταστάτη του Μπλατ τον Γκάι Γκούντες. Κοινό στοιχείο και των 3 είναι ότι κατάφεραν να φέρουν την ομάδα τους στο κατώφλι του Final 4.

Με αφορμή αυτό το γεγονός το Euroleague Greece αναζήτησε όλους τους προπονητές που ως πρωτάρηδες στην διοργάνωση πέτυχαν να οδηγήσουν την ομάδα τους μέχρι εδώ. Από το 2004 όταν και μπήκαν τα playoffs στην ζωή μας συνολικά 10 προπονητές είχαν καταφέρει να κάνουν κάτι ανάλογο. Μάλιστα 4 εξ αυτών δεν αρκέστηκαν στην συμμετοχή στην πρώτη οκτάδα και έφτασαν μέχρι την τελική φάση.

Αυτό που δεν έχει γίνει ποτέ και θα επιδιώξουν να το πετύχουν για πρώτη φορά οι Σφαιρόπουλος, Ιτούδης και Γκούντες είναι να βρεθούν σε έναν τελικό. Ποτέ μέχρι τώρα προπονητής που συμμετέχει για πρώτη φορά ως head coach στην διοργάνωση δεν έχει βρεθεί να απέχει 40 λεπτά από το τρόπαιο. Όπως είναι ευκόλως εννοούμενο ποτέ πρωτοεμφανιζόμενος δεν κατέκτησε το τρόπαιο.

H λίστα των "πρωτάρηδων" που έφτασαν στα playoffs

Σεζόν

Ομάδα

Προπονητής

Αντίπαλος στα playoffs

Αποτέλεσμα

2004-05

Σκαβολίνι

Μάρκο Κρέσπι

Μακάμπι Τελ Αβίβ

Αποκλείστηκε

2005-06

Ταού Κεράμικα

Βέλιμιρ Περάσοβιτς

Παναθηναϊκός

Προκρίθηκε

2005-06

Ολυμπιακός

Γιόνας Καζλάουσκας*

Μακάμπι Τελ Αβίβ

Αποκλείστηκε

2007-08

Ολυμπιακός

Παναγιώτης Γιαννάκης

ΤΣΣΚΑ

Αποκλείστηκε

2007-08

Μπαρτσελόνα

Τσάβι Πασκουάλ

Μακάμπι

Αποκλείστηκε

2007-08

Σιένα

Σιμόνε Πιανιτζιάνι

Φενέρμπαχτσε

Προκρίθηκε

Πρωτάρηδες σε ρόλο πρωταγωνιστή
INTIME SPORTS

Τσάβι Πασκουάλ και Παναγιώτης Γιαννάκης στην πρώτη χρονιά τους στην Euroleague έφτασαν μέχρι τα playoffs, ενώ στην δεύτερη διεκδίκησαν το τρόπαιο

Σεζόν

Ομάδα

Προπονητής

Αντίπαλος στα playoffs

Αποτέλεσμα

2009-10

ΤΣΣΚΑ

Εβγκένι Πασούτιν

Κάχα Λαμποράλ

Προκρίθηκε

2010-11

Ρεάλ Μαδρίτης

Εμανουέλε Μολίν**

Βαλένθια

Προκρίθηκε

2012-13

Λαμποράλ Κούτσα

Γιαν Τάμπακ**

ΤΣΣΚΑ

Αποκλείστηκε

2013-14

Παναθηναϊκός

Φραγκίσκος Αλβέρτης**

ΤΣΣΚΑ

Αποκλείστηκε

* Αυτή ήταν η πρώτη φορά του Καζλάουσκας στην Euroleague κι όχι γενικώς στις υψηλές ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

** Ανέλαβαν μεσούσης της περιόδου και δεν είχαν εξαρχής τα ηνία των ομάδων που καθοδήγησαν

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ