ΜΠΑΣΚΕΤ

Περασμένα μπασκετικά μεγαλεία

Περασμένα μπασκετικά μεγαλεία

Το Sport24.gr θυμάται ιστορικές ομάδες που μεγαλούργησαν στο ελληνικό μπάσκετ και κατέληξαν στα τοπικά. Από το Σπόρτιγκ, στον Πανελλήνιο και από τη Νήαρ στον Ηρακλή. Διαβάστε ένα απολαυστικό αφιέρωμα με τους κ.κ. Φενέκο, Μπολάτογλου, Θέο να εξηγούν (vids & picts)...

Το φετινό πρωτάθλημα της Α1 Ανδρών θα ξεκινήσει με σοβαρές απώλειες, μετά από εκείνες του Πανελληνίου και της ΑΕΚ.

Με αφορμή λοιπόν, το γεγονός ότι δύο ιστορικότατες ομάδες που αγωνίστηκαν στο πρώτο πρωτάθλημα μπάσκετ το 1928 δεν μπήκαν στην εκκίνηση της φετινής Α1 Ανδρών, το Sport24.gr θυμάται ιστορικές ομάδες που βρέθηκαν από τα...σαλόνια στα αλώνια, ακολουθώντας μία πορεία φθίνουσα.

Είναι άλλωστε, σχεδόν νομοτελειακό. Για να ανέβει κανείς στην κορυφή το πετυχαίνει σιγά σιγά και με μεγάλο κόπο, όμως για να βρεθεί και πάλι στον πάτο η πορεία είναι πάντοτε πιο εύκολη. Άλλωστε, η "κατρακύλα" για μεγάλες ομάδες του παρελθόντος που βρίσκονται πλέον να παίζουν ακόμα και στα τοπικά, είναι πολλές φορές ασταμάτητη.

Αρκεί, ένας λάθος άνθρωπος, ορισμένοι κακοί χειρισμοί, αδιαφορία ή ανικανότητα από τους υπεύθυνους του ελληνικού μπάσκετ και μία ιστορική ομάδα μπορεί να βρεθεί μέσα σε λίγα χρόνια από την κορυφή στον πάτο. Κι όταν βρεθεί εκεί, δυστυχώς, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αφυπνιστεί και να ακολουθήσει ξανά την "πεπατημένη", ανεβαίνοντας μία μία τις κατηγορίες.

Πανελλήνιος: Μία ιστορική ομάδα στα αζήτητα

Ουσιαστικά, ο Πανελλήνιος είναι η αφορμή που διαβάζετε αυτό το αφιέρωμα. Μία ιστορική ομάδα που πριν από ενάμιση μόλις χρόνο συμμετείχε στο Final4 του Eurocup (2010) βρίσκεται πλέον στα αζήτητα!

Αυτό που συνέβη φέτος με τον Πανελλήνιο είναι ανήκουστο, πρωτόγνωρο αλλά πέρα για πέρα αληθινό. Η ομάδα που προέρχεται από τα "σπλάχνα" των Ολυμπιονικών δεν αγωνίζεται πουθενά. Η ΕΕΑ έκλεισε τον δρόμο στον Πανελλήνιο και δεν του άναψε το πράσινο φως για τη συμμετοχή του στο πρωτάθλημα, από τη στιγμή που δεν του χορήγησε πιστοποιητικό συμμετοχής στην Α1.

Με δεδομένο ότι είχε ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Α2 Ανδρών και της Β΄Εθνικής, καμία ομάδα δεν μπορούσε αφενός να προαχθεί στην Α1 (καθώς ο κανονισμός το απαγορεύει ρητά μία ομάδα κατά τη διάρκεια της ίδιας σεζόν να παίξει σε δύο κατηγορίες) και αφετέρου ο Πανελλήνιος δεν μπορούσε να πάρει τη θέση κάποιας. Έτσι, λοιπόν, εκτός απροόπτου δεν θα αγωνιστεί πουθενά φέτος.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Μίνωας Κυριακού που βρέθηκε επί σειρά ετών στο τιμόνι της ομάδας, αποφάσισε να αποσυρθεί από τα κοινά της ΚΑΕ και μεταβίβασε τις μετοχές του σε μία ομάδα επιχειρηματιών των οποίων καλά καλά ούτε τα ονόματα δεν έγιναν γνωστά.

Αυτοί οι άνθρωποι όπως απέδειξε η ιστορία δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με τα του μπάσκετ και δεν κατάφεραν να καταθέσουν έναν πλήρη φάκελο που να μπορεί να εξασφαλίσει πιστοποιητικό συμμετοχής στην Α1. Έτσι, κι έγινε και μία από τις πλέον ιστορικές ομάδες του μπάσκετ δεν θα παίξουν στο φετινό πρωτάθλημα.

Πρωταθλητής του 1929

Κι όταν μιλάμε για μία ιστορική ομάδα το εννοούμε... Ήταν άλλωστε ανάμεσα σε εκείνες που συμμετείχαν στο πρώτο πρωτάθλημα το 1929, μαζί με την ΑΕΚ, τον Εθνικό, την Χαν, τη Σχολή Ευελπίδων και τον Πανιώνιο. Κι όχι μόνο πήρε μέρος σε εκείνο το πρωτάθλημα αλλά το κατέκτησε κιόλας!

Την ομάδα εκείνη συγκροτούσαν οι αθλητές Χρ. Σβωλόπουλος, Δ. Σιδηρόπουλος, Ευαγγελινός, Σφήκας, Σπυριδάκης, Αλ. Σιδηρόπουλος, Συμεωνίδης και Σκέπερς. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Νίκος Νησιώτης ο οποίος αποτέλεσε δάσκαλο για τους επόμενους αθλητές και προπονητές εφαρμόζοντας μεθόδους και τακτικές που χρησιμοποιούνταν στο Αμερικάνικο μπάσκετ.

Ο Πανελλήνιος έζησε την απόλυτη καταξίωση μέχρι το 1940 καταφέρνοντας να κατακτήσει δύο ακόμα πρωταθλήματα, ενώ τη σεζόν 1934-35 (όταν το πρωτάθλημα ξανάρχισε μετά τον πόλεμο) τερμάτισε στη 2η θέση. Η ομάδα της Κυψέλης συνέχισε τα επόμενα χρόνια να πρωταγωνιστεί και το 1957 στέφθηκε και πάλι πρωταθλητής Ελλάδας μετά από μπαράζ που κέρδισε κόντρα στον Ολυμπιακό.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι το 1963 ο Πανελλήνιος ήταν η ομάδα που ανέλαβε την πρωτοβουλία να συσταθεί η ΕΟΚ για να αντικαταστήσει τον ΣΕΓΑΣ. Μεγάλοι παίκτες που φόρεσαν εκείνη την περίοδο την "κυανόλευκη" φανέλα ήταν οι: Γκούμας, Τσάνταλης, Γκιούσμας, Λέκκας, Μαραγκός, Χαϊκάλης, Παπαχριστόπουλος, Λιβανός, Μάλλαχ, Τσαπραλής, Σταμάτης, Βλαβάκης, Γιαννόπουλος, Κοκορόγιαννης.

Ο Βασίλης Γκούμας

Περασμένα μπασκετικά μεγαλεία

Σπουδαίες πορείες και η αναγέννηση το 1999

Χαρακτηριστικό της μεγάλης προσπάθειας που είχε γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι παρά το γεγονός ότι το 1986 υποβιβάστηκε, συμμετείχε την επόμενη σεζόν στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδα και επέστρεψε στην Α' Εθνική. Πάντως, από το 1988 μέχρι και το 1999 ο Πανελλήνιος ακολούθησε μία φθίνουσα πορεία με αποτέλεσμα να φτάσει μέχρι τη Γ' Εθνική κατηγορία.

Επρόκειτο για πέτρινα χρόνια που δεν ταίριαζαν με την ιστορία αυτής της ομάδας. Η αναγέννηση του Πανελληνίου ήρθε με την ανάληψη της προεδρίας από τον Μίνωα Κυριακού το 1999. Οι "Ολυμπιονίκες" άρχισαν να... καταπίνουν μία μία τις κατηγορίες και με σημαντικούς παίκτες όπως ήταν οι Γλυνιαδάκης, Κούμουλος, Δρελιώζης, Κορώνης, Υφαντής, Τσόπης, Κράλιεβιτς, Τσαμάτος, Λιμνιάτης, Μποζίκας και το 2004 πήρε την άνοδο για την Α1 Ανδρών.

Την τελευταία εξαετία ο Πανελλήνιος κατάφερε να βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος και το 2010 με τον Ηλία Ζούρο στον πάγκο του έφτασε μέχρι το Final 4 του Eurocup που έγινε στο Μπιλμπάο. Η απόφαση της ΚΑΕ να μεταφέρει την έδρα της ομάδας στη Λαμία τον περασμένο χρόνο οδήγησε σε οριστική ρήξη με τον Ερασιτέχνη, καθώς οι δύο πλευρές πολλές φορές αντάλλαξαν αιχμηρές ανακοινώσεις.

Μέχρι που φτάσαμε στον Οκτώβριο του 2011 που η ομάδα δεν πήρε πιστοποιητικό για συμμετοχή στην Α1 Ανδρών και αυτή τη στιγμή δεν αγωνίζεται πουθενά...

Σπόρτιγκ: Διανύει τη χειρότερη στιγμή της ιστορίας του

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Σπόρτιγκ ο οποίος πριν από τέσσερα χρόνια κέρδισε την άνοδο του μέσα στο γήπεδο, αλλά δεν κατάφερε να αγωνιστεί ξανά στην Α1 Ανδρών. Τη φετινή σεζόν αγωνίζεται για πρώτη φορά στην Α' ΕΣΚΑ και η αλήθεια είναι ότι σε κανέναν δεν αρέσει μία αμιγώς μπασκετική ομάδα της Αθήνας να βρίσκεται στα τοπικά πρωταθλήματα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, καθώς πρόκειται για μία ομάδα με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία. Το 1936 ιδρύθηκε στην Αθήνα, ο Αθλητικός Όμιλος Σπόρτιγκ από νεαρούς που ήταν κυρίως ομογενείς από την Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, τα γραφεία της ομάδας, βρίσκονταν εκεί όπου εδρεύει μέχρι και σήμερα η ομάδα (Ηλία Ζερβού 89, Πατήσια).

Η προσπάθεια για να γίνει γνωστός ο σύλλογος στην περιοχή βρήκε απήχηση και σταδιακά ξεκίνησε ο Σπόρτιγκ να αναδεικνύει μεγάλους αθλητές, με τον Βλαδίμηρο Βάλλα να ξεχωρίζει από όλους. Ήταν άλλωστε μία μορφή που πέρασε από όλα τα πόστα της ομάδας, καθώς διατέλεσε παίκτης, προπονητής μέχρι και πρόεδρος της ομάδας.

Εκείνα τα χρόνια, μάλιστα, ο Σπόρτιγκ βρέθηκε να διεκδικεί δύο χρόνια (1939, 1940) τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας. Και τις δύο φορές πάντως ηττήθηκε από τον Πανελλήνιο στον τελικό. Ανεξάρτητα πάντως από το αποτέλεσμα, η πορεία ήταν μεγαλειώδης. Άλλωστε, το 1945 κατέκτησε το πρωτάθλημα λόγω όμως της κατοχής δεν ήταν δυνατόν να αναγνωριστεί επισήμως και ονομάστηκε Κύπελλο Ελευθερίας.

Ο Μίτσελ Ουίγκινς...

Περασμένα μπασκετικά μεγαλεία

Το 1969 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο κλειστό των Πατησίων, στο οποίο έχουν αγωνιστεί σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι αθλητές, όπως ο αείμνηστος Φαίδων Ματθαίου, ο Κώστας Διαμαντόπουλος, ο Παύλος Σταμέλος, ο Ντέιβιντ Καλιγκάρις, ο Τομ Κάππος, Μίτσελ Ουίγκινς, Άντρες Γκίμπερτ, Αλφόνσο Φορντ. Τη σεζόν 1982-83 για πρώτη φορά η ομάδα υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική, ενώ το 1994 επέστρεψε για 4η φορά στην Α1.

Η εξαετία (1994-2000) θα βρει την ομάδα να συμμετέχει στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού μπάσκετ και μάλιστα αγωνίστηκε μετά από 15 χρόνια και πάλι στην Ευρώπη (1995-96). Το 2000 υποβιβάστηκε και τη σεζόν 2006-07 προάγεται στην Α1 Ανδρών. Ανέλαβε πρόεδρος ο Δημήτρης Δρόσος, όμως άφησε την ομάδα στα κρύα του λουτρού και η ομάδα δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει, χάνοντας τη μία κατηγορία μετά την άλλη.

Φενέκος: "Μας θλίβει αυτή η κατάσταση"

Από το ξεκίνημα του 2011, πνέει ένας άνεμος αισιοδοξίας στα Πατήσια καθώς κάποιοι παλιοί παίκτες οι οποίοι "πονάνε" τον σύλλογο θέλησαν να αναλάβουν ενεργό ρόλο στα κοινά του Σπόρτιγκ και να βοηθήσουν την ομάδα να βγει από αυτό το τέλμα. Ο Στέλιος Φενέκος νυν πρόεδρος του Σπόρτιγκ μίλησε στο Sport24.gr για τη νέα εποχή στην ομάδα και εξέφρασε την ελπίδα του για ένα καλύτερο αύριο.

"Η ομάδα, ουσιαστικά πήγαινε για πρωτοδικείο για να κλείσει διοίκηση και τότε ήταν που μαζευτήκαμε παλιοί αθλητές του Σπόρτιγκ. Βάλαμε κάποιες αρχές, προκειμένου η ομάδα να ξεκινήσει από την αρχή. Να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, να εκμεταλλευτεί τις ακαδημίες, το γήπεδο της και να προχωρήσει και πάλι μπροστά", τόνισε ο κ. Φενέκος και συνέχισε:

"Δεν είναι εύκολη υπόθεση αυτό που προσπαθούμε. Μέσα σε 13 αγώνες έκανε 9 νίκες πέρσι η ομάδα. Στο πρωτάθλημα έχει 3/3 όχι γιατί πέσανε χρήματα, μπήκαν κάποιες αρχές. Δεν κατηγορώ τους προηγούμενους. Ήταν εξαιρετική η προσπάθεια που είχε γίνει από κάποιος. Πάντως, μας θλίβει που η ομάδα βρίσκεται πλέον στην Α' ΕΣΚΑ. Δεν βάζουμε υπερφίαλους στόχους. Βάλαμε μία αρχή. Δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να το κάνουμε".

Για ποιο λόγο όμως τελικά, ο Σπόρτιγκ βρέθηκε από την κορυφή της Ευρώπης στα... Τάρταρα; Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Φενέκου, δεν ήταν ένας ο λόγος αλλά πολλοί... "Μα, δεν ήταν καν ένας ο λόγος. Οι "σωτήρες" γενικώς δεν έχουν καλές προθέσεις. Ο βασικός λόγος ήταν το πεδίο του ανταγωνισμού διευρύνθηκε. Από τη στιγμή που οι ομάδες άρχισαν να φέρνουν ξένους και να ξοδεύουν πολλά χρήματα, δεν μπορούσαν όλες να ακολουθήσουν. Με χρέη και με υποσχέσεις προσπαθούσαν να ακολουθήσουν. Χρεώνονταν χρεώνονταν κάποια στιγμή κατέρρευσαν.

Η έλευση των κοινοτικών παικτών έκανε τις περισσότερες ομάδες να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στους ξένους και δεν παρήγαγαν δικούς τους παίκτες. Οι Ακαδημίες πέρασαν κακώς σε δεύτερη μοίρα. Η αγάπη που έχει ένα παιδί της γειτονιάς δεν είναι η ίδια για το σύλλογο του με έναν ξένο παίκτη. Στα χρόνια του, εμείς θα παίζαμε είτε ο σύλλογος είχε να μας πληρώσει, είτε όχι. Έκανε τους παίκτες να είναι απαιτητικοί. Αν δεν έπαιρναν τα χρήματα που έπρεπε να πάρουν, κατέρρεε ολόκληρη η ομάδα".

Περασμένα μπασκετικά μεγαλεία

Αναφορικά με την άνοδο του 2007 που αποτέλεσε την τελευταία αγωνιστική επιτυχία της ομάδας, ο Στέλιος Φενέκος υπογράμμισε: "Η άνοδος το 2007 στην Α1 ήταν πριν της ώρας της. Προσπάθησαν να σπρώξουν την ομάδα χωρίς να έχουν δημιουργηθεί οι απαιτούμενες υποδομές και αγωνιστικά και οργανωτικά. Μόλις έφυγε ο ένας (σ.σ. Δρόσος) , κατέρρευσε το οικοδόμημα που είχε στήσει πολύ πρόχειρα.

Δεν υπήρχε κάτι να τον συγκρατήσει. Το εξαιρετικά θετικό υπάρχει σύμπνοια και στους παλιούς αθλητές και στους παλιές διοικήσεις. Είναι πολύ σημαντικό πλέον αυτό. Με σίγουρα και σταδιακά βήματα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Θα πρέπει να μην εγκαταλειφθούν τα τμήματα υποδομής.

Πιστεύω ότι θα έπρεπε στις κατηγορίες να υπήρχε ένα πλαφόν οικονομικό και για να μην δημιουργούνται θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Είναι πολύ σοβαρό και να ελεγχθεί λίγο η χρηματοδότηση από όπου κι αν είναι. Το Σπόρτιγκ αυτή τη στιγμή επειδή είναι από τους λίγους συλλόγους που επιβραβεύονται με τα λειτουργικά έξοδα.

Οι σύλλογοι θα πρέπει να συνεργαστούμε. Είναι τεχνικά θέματα προκειμένου να δρομολογήσουμε λύσεις σε αυτά τα προβλήματα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από την ομοσπονδία. Δεν το λέω σαν μομφή, αλλά για να μπορέσουμε να έχουμε ωραία πρωταθλήματα χρειάζεται να συνεργαστούμε".

Στο τέλος, η κουβέντα πήγε στον κόσμο, ο οποίος απ' ότι επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ομάδας συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό της και να τη βοηθάει όπως μπορεί: "Είναι κοντά μας και πολλές φορές γεμίζει το γήπεδο. Πάντως, πολλές φορές ο κόσμος της ομάδας κατηγορήθηκε για ακραίες συμπεριφορές. Εμείς από την πλευρά μας, έχουμε ανοίξει έναν τίμιο διάλογο με τον κόσμο και θεωρώ ότι πλέον αποτελούν παρελθόν ακραίες συμπεριφορές οποιουδήποτε τύπου".

ΑΕΚ: Μία Βασίλισσα στην Α2

Στις 4 Απριλίου του 1968 η ΑΕΚ νίκησε την Σλάβια Πράγας στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης με 89-82 και έφερε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στο ελληνικό μπάσκετ και έβαλε το άθλημα στις καρδιές όλων των Ελλήνων. Από εκείνη τη μέρα κι έπειτα η ΑΕΚ κέρδισε δικαιωματικά τον τίτλο της Βασίλισσας.

Περασμένα μπασκετικά μεγαλεία

Εκείνο το παιχνίδι πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, από την στιγμή που η Αθήνα δεν είχε κλειστό γήπεδο ικανό να φιλοξενήσει ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι. Στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, λοιπόν περισσότεροι από 80.000 κόσμος μαζεύτηκε για να παρακολουθήσει το ματς, κάτι που αποτελεί μέχρι και σήμερα ρεκόρ.

Για να φτάσουμε, όμως σε εκείνη την αναμέτρηση σημείο αναφοράς για το ελληνικό μπάσκετ και στο σήμερα, όπου η ΑΕΚ για πρώτη φορά στην ιστορία της δεν βρίσκεται ανάμεσα στους μεγάλους κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι...

Το τμήμα της ομάδας ιδρύθηκε το 1924 και μάλιστα εκείνη τη σεζόν κατέκτησε το ανεπίσημο πρωτάθλημα των Αθηνών που διοργάνωσε η ΧΑΝ Αθηνών. Έπειτα η Ένωση συμμετείχε στο δεύτερο Πανελλήνιο πρωτάθλημα την περίοδο 1928-29, αλλά τελικά υποχώρησε μαζί με άλλες δύο ομάδες ύστερα από ένσταση που υπέβαλε.

Η ΑΕΚ "γιγαντώθηκε" στο άθλημα τη δεκαετία του 50', όταν το 1958 υπό τις οδηγίες του Μίσσα Πανταζόπουλου κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα Ελλάδας. Τα χρόνια που θα ακολουθούσαν ο "δικέφαλος" θα κέρδιζε το προσωνυμίο Βασίλισσα. Με τεχνικό τον Πανταζόπουλο και μέσα στον αγωνιστικό χώρο τον μεγάλο Γιώργο Αμερικάνο η Ένωση έκανε... πράγματα και θαύματα στο γήπεδο.

Περασμένα μπασκετικά μεγαλεία

Απόλυτος κυρίαρχος

Την σεζόν 1962-63 η ΑΕΚ κατακτά το πρώτο της από τα τέσσερα διαδοχικά της πρωταθλήματα, παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ. Η συγκεκριμένη δεκαετία ανήκει αποκλειστικά στην ΑΕΚ, η οποία φτάνει, όπως αναφέραμε και στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, καθηλώνοντας ολόκληρη την Ελλάδα.

Η σύνθεση της ΑΕΚ και οι πόντοι που σημείωσαν οι παίκτες της σε εκείνο το ανεπανάληπτο ματς: Αμερικάνος 29, Τρόντζος 24, Ζούπας 12, Βασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Χρηστέας 4 και Τσάβας 3.

Τα χρόνια που ακολούθησαν οι Ένωση συνέχισε να βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων ομάδων της χώρας, όμως η πλήρης αναμόρφωση της ήρθε τη σεζόν 1996-1997, όταν ο Δημήτρης Φιλίππου προσλαμβάνει για την τεχνική ηγεσία της ομάδας τον Γιάννη Ιωαννίδη, με την ομάδα την προηγούμενη χρονιά να τερματίζει στην δέκατη θέση.

Τη σεζόν 1998-1999 δίπλα στους έμπειρους Τζο Αρλάουσκας, Μπάνε Πρέλεβιτς και Άγγελο Κορωνιό... κολλάνε οι Νίκος Χατζής, Ιάκωβος Τσακαλίδης, Δήμος Ντικούδης και Μιχάλης Κακιούζης και η ομάδα απογειώνεται και πάλι, έπειτα από τον χαμένο τελικό της Ευρωλίγκας απέναντι στην Κίντερ Μπολόνια το 1998.

Τη χρονιά 2004-05, παρότι η ομάδα τερμάτισε στην έκτη θέση του πρωταθλήματος καταφέρνει στα πλέι οφ να φτάσει στον τελικό απέναντι στον Παναθηναϊκό, χωρίς πάντως να καταφέρει να πάρει το πρωτάθλημα. Το 2005-06 η ΑΕΚ θα αγωνιστεί για ακόμα μία φορά στην Ευρωλίγκα, η οποία θα είναι και η τελευταία όμως με τον Δημήτρη Φιλίππου να αποχωρεί από τον σύλλογο.

Από τότε και με τα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν η Ένωση δεν κατάφερε να τερματίσει πάνω από την έβδομη θέση, ενώ τη σεζόν 2010-11 δεν κατάφερε να κρατηθεί στην Α1, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί (20/4/11) για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α2.

Ηρακλής: Υπό διάλυση...

Τα οικονομικά προβλήματα ήταν εκείνα που οδήγησαν τον Ηρακλή στον μαρασμό. Ο σύλλογος που πολύ βαθιές... ρίζες στο άθλημα, καθώς κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας για πρώτη φορά το 1928 δεν βρίσκεται πλέον μεταξύ των μεγάλων.

Κι αν η τετραετής παρουσία του στην Α2 ήταν μία κακή παρένθεση, φέτος ο Ηρακλής αγωνίζεται στην Β' Εθνική, αφού τα χρέη δεν του επέτρεψαν να παίξει στην Α2 και όλα δείχνουν ότι από τη νέα σεζόν θα παίζει στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής.

Το τμήμα μπάσκετ της ομάδας δημιουργήθηκε το μακρινό 1924 και έχει κατακτήσει δύο φορές το πρωτάθλημα Ελλάδας. Συγκεκριμένα το 1928 και το 1935. Ακόμα έχει στο παλμαρέ του το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης το 1936 (δευτεραθλητής Ελλάδας), το 1962 (δευτεραθλητής Ελλάδας), δευτεραθλητής το 1964 στην Α' Εθνική, φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδας το 1981, το 1994 και το 1996.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης...

Περασμένα μπασκετικά μεγαλεία

Παράλληλα, ο ιστορικός σύλλογος της Θεσσαλονίκης έχει βρεθεί δύο φορές στην τετράδα του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, τόσο το 1995, όσο και το 1997. Τη φανέλα της ομάδας έχουν φορέσει μερικοί από τους μεγαλύτερους παίκτες του αθλήματος. Τελευταία "χρυσή" τετράδα που ξεπρόβαλε από τον Ηρακλή είναι οι Δημήτρης Διαμαντίδης, Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Λάζαρος Παπαδόπουλος και Νίκος Χατζηβρέττας, οι οποίοι έκαναν τα πρώτα τους... μπασκετικά βήματα, φορώντας την κυανόλευκη φανέλα.

Εκτός από Έλληνες, πάντως στον Ηρακλή αγωνίστηκαν και ορισμένοι πολλοί μεγάλοι ξένοι παίκτες, όπως οι Ντέιβιντ Ίνγκραμ, Ουόλτερ Μπέρι, Ρόι Τάρπλεϊ, Ξαβιέ Μακ Ντάνιελ, Μπάιρον Ντίνκινς, Τζέιμς Ντόναλντσον, Βασίλι Καράσεφ και Γιούρι Ζντοβτς.

Θέος: "Κινδυνεύει με αφανισμό!"

Το Sport24.gr επικοινώνησε με τον Φώτη Θέο, ο οποίος ήταν πρόεδρος του Ηρακλή όταν εκείνος πήρε το "εισιτήριο" το καλοκαίρι του 2010 για την Α1 έπειτα από τέσσερα χρόνια στην Α2. " Όταν αναλάβαμε την ομάδα, εκείνη είχε χρέη προς παίκτες, Εφορία και ΙΚΑ πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων το 1.200.000 ήταν στους παίκτες. Όταν αναλάβαμε εμείς δεν υπήρχε παίκτης, δεν υπήρχε τίποτα στην ομάδα.

Αυτό που καταφέραμε ήταν μετά από μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να δημιουργήσουμε νέα ΚΑΕ, η οποία δεν χρωστούσε τίποτα και σε κανέναν. Αυτό ήταν το σχέδιο μας και το καταφέραμε. Παράλληλα, ανεβάσαμε την ομάδα στην Α1 εκεί όπου πρέπει να βρίσκεται".

Στη συνέχεια ο Θέος ανέφερε: " Εγώ ήμουν πρόεδρος τη σεζόν που η ομάδα κέρδισε την επιστροφή της στην Α1 και μέχρι το πρώτο Δ.Σ. της ομάδας, αφού ανέβηκε. Ο Ηρακλής έχει γενικά πρόβλημα όχι μόνο στο μπάσκετ σε όλα του τα τμήματα. Είναι λυπηρό για τον σύλλογο που έχει τόσο μεγάλη ιστορία. Όλοι οι οπαδοί του Ηρακλή δεν μπορούν να βλέπουν την ομάδα τους σε αυτή την κατάσταση.

Είναι πλέον εγκαταλελειμμένη, σε μία κατάσταση που δεν της αρμόζει. Η άποψη μου είναι πλέον ότι το σωματείο κινδυνεύει με αφανισμό! Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο σωματείο που θα είναι "καθαρό" από χρέη. Για να ξεκινήσει ο Ηρακλής, όπως είπα "καθαρός" από τη Γ' Εθνική και σιγά - σιγά να επιστρέψει εκεί που πρέπει να βρίσκεται".

Έπειτα τόνισε ότι ο σύλλογος χρειάζεται την απόλυτη στήριξη όλων, όσων αγαπάνε την ομάδα: " Δεν είναι ενωμένος ο Ηρακλής. Υπάρχει γκρίνια και φαγωμάρα. Όλοι πρέπει να βρισκόμαστε κοντά στην ομάδα. Ακόμα και αν κάποιος δεν ασχολείται διοικητικά με την ομάδα θα πρέπει να βρίσκεται δίπλα του και να βοηθάει ακόμα και με την παρουσία του στο γήπεδο".

Μετά τη νίκη επί της Οστάνδης για την Σουπρολίγκα το 2000...

Περασμένα μπασκετικά μεγαλεία

Ιωνικός Νικαίας: Η ομάδα του "δράκου"

Το τμήμα μπάσκετ του Ιωνικού Νικαίας ιδρύθηκε το 1965 και αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Α' κατηγορίας Πειραιά. Μετά από οργανωμένη προσπάθεια και σκληρή δουλειά η ομάδα παίρνει μέρος στην Α' Εθνική μόλις τη σεζόν 1973-74.

Ήταν μία ομάδα που στηριζόταν στο καλό υλικό που προερχόταν από τις Ακαδημίες της και παρ' ότι πολλές στήριζε πολλά στους νέους άπειρους παίκτες κερδισμένη έβγαινε με δεδομένο ότι βγήκαν από τα "σπλάχνα" της μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ. Μάλιστα, η εφηβική ομάδα του Ιωνικού κατέκτησε το 1976 το Πρωτάθλημα Ελλάδας καλαθοσφαίρισης εφήβων.

Ο Ιωνικός είχε όλα τα φόντα να εδραιωθεί στην Α' Εθνική και το έκανε... Την περίοδο 1977-78 τερμάτισε 5ος και παρ' ότι κέρδισε την έξοδο του στο Κύπελλο Κόρατς, την χάνει στα χαρτιά. Κι αυτό γιατί ο ένθερμος κόσμος που μαζευόταν στο κλειστό γήπεδο έκανε κάποια επεισόδια που δεν έμειναν ατιμώρητα.

Αφαιρέθηκαν βαθμοί από την ομάδα κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Ιωνικός Νικαίας να χάσει την έξοδο στην Ευρώπη εκείνη τη σεζόν. Πάντως, είχε κερδίσει την εμπειρία και την αυτογνωσία για να αγωνιστεί ξανά στην Α' Εθνική.

Τη σεζόν 1978-79 ο Ιωνικός αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο Κύπελλο Κόρατς, όπου και αποκλείστηκε από την γαλλική Νιόν. Λίγα χρόνια αργότερα επέστρεψε και πάλι στην Ευρώπη (1983-84), όμως δεν κατάφερε να φτάσει ψηλά καθώς αποκλείστηκε αξιοπρεπώς από την Χάποελ Τελ Αβίβ.

Το 1987 ο Ιωνικός υποβιβάστηκε στην Α2 κατηγορία και δυστυχώς αν και βρέθηκε πολλές φορές κοντά στην άνοδο του στην Α1 Ανδρών δεν κατάφερε ξανά να αγωνιστεί στα μεγάλα σαλόνια. Πιο κοντά πάντως από κάθε άλλη φορά έφτασε το 2002 όταν έχασε την άνοδο στο τελευταίο ματς.

Το 2004 υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική και ξεκίνησε με αυτό τον τρόπο η "κατρακύλα" της ομάδας καθώς στη συνέχεια βρέθηκε στην Γ' και σειρά πήραν τα τοπικά πρωταθλήματα, ενώ φέτος βρίσκεται στην Α' ΕΣΚΑΝΑ.

Το κεφάλαιο Γιαννάκης

Στα σοκάκια της Νίκαιας, ένας επίδοξος αθλητής παίζει και μπάσκετ και ποδόσφαιρο, ωστόσο το έμπειρο μάτι του Βύρωνα Κρίθαρη που ήταν τότε προπονητής της παιδικής ομάδας του ζήτησε να αφοσιωθεί στο μπάσκετ. Σε ηλικία μόλις 12 ετών, ο Παναγιώτης Γιαννάκης ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1971 την καριέρα του στον Ιωνικό!

Περασμένα μπασκετικά μεγαλεία

Κι έμελλε να είναι εκείνη η ομάδα στην οποία ανδρώθηκε μπασκετικά και ξετύλιξε το ταλέντο του πριν κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα του που δεν ήταν άλλο από την μεταγραφή του στον Άρη μετά από 12-13 χρόνια κι αφού είχε βοηθήσει σημαντικά το σύλλογο της γειτονιάς του.

Ο Ιωνικός στο μεταξύ και με τη βοήθεια του Γιαννάκη που κάθε χρόνο γίνονταν όλο και καλύτερος, έβρισκε τρόπο όχι μόνο να βρίσκεται στην Α' Εθνική, αλλά και να κοντράρει τους μεγάλους του ελληνικού μπάσκετ. Όπως κι έγινε στο αλησμόνητο παιχνίδι με τον Άρη τον Ιανουάριο του 1981. Το τελικό 113-114 με το οποίο "απέδρασαν" οι Θεσσαλονικείς από την Νίκαια έχει μείνει στην ιστορία.

Ο Γιαννάκης τελείωσε εκείνο το ματς με 72 πόντους, ενώ ο Γκάλης από την πλευρά του είχε βάλει άλλους 63! Ένα παιχνίδι- όνειρο δηλαδή για τους Νικαιώτες που είχαν κατακλύσει τότε στο κλειστό του Πλάτωνα για να δουν ένα πραγματικά μεγάλο ματς ανάμεσα σε δύο εκπληκτικές ομάδες. Μάλιστα, τη σεζόν 1979-80 ο Παναγιώτης Γιαννάκης αγωνιζόμενος με τη φανέλα του Ιωνικού αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο ελληνικό πρωτάθλημα σημειώνοντας 766 πόντους.

Μπολάτογλου: "Η θέληση, το όραμα και οι άνθρωποι υπάρχουν"

Ένας από τους ανθρώπους που βρίσκεται πολλά χρόνια κοντά στον Ιωνικό Νικαίας είναι ο Θόδωρος Μπολάτογλου. Άλλοτε σαν παίκτης, άλλοτε σαν προπονητής και άλλοτε σαν απλός φίλαθλος που θέλει να βοηθήσει την παλιά του ομάδα, βρίσκει πάντα τρόπους για να έχει σχέση με τον ιστορικό αυτό σύλλογο.

"Ο Ιωνικός είναι μία ομάδα που βρέθηκε σταδιακά από τη Β΄Εθνική στην Α' Εθνική και στη συνέχεια βγήκε και στην Ευρώπη χάρη στο ταλέντο της και τη σκληρή δουλειά που έκαναν εκείνη την περίοδο όλοι. Τα τελευταία χρόνια που η ομάδα έχανε τις κατηγορίες τη μία μετά την άλλη ήταν θέμα χρημάτων.

Εκείνη η ομάδα που βρέθηκε μία ανάσα από την άνοδό της το 2002 στην Α1 δεν μπόρεσε να πάρει χρόνο και έτσι σταδιακά διαλύθηκε. Αν η ομάδα είχε ανέβει εκείνη τη σεζόν δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια θα ήταν η τύχη της στη συνέχεια. Απ΄όταν βρέθηκε ξανά στη Β΄Εθνική οι συμβάσεις με τους παίκτες γίνονταν για έναν χρόνο και δεν μπορούσε να χτιστεί μία ομάδα που να έχει μέλλον", σχολίασε ο Θόδωρος Μπολάτογλου και συμπλήρωσε:

"Έτσι, ο Ιωνικός συνέχισε να πέφτει κατηγορίες και πλέον βρίσκεται στην Α' ΕΣΚΑΝΑ. Πλέον, γίνεται μία καλή προσπάθεια. Υπάρχει μία επιτροπή η οποία διαχειρίζεται τα οικονομικά της ομάδας και έχουν μπει οι βάσεις προκειμένου να λειτουργεί σωστά.

Το ευχάριστο είναι ότι το γήπεδο παραμένει γεμάτο, έρχεται ο κόσμος και στηρίζει την ομάδα στο όνειρο για να επιστρέψει κάποια στιγμή στις μεγαλύτερες κατηγορίες. Ωστόσο, η ομάδα πρέπει να δουλέψει σε βάθος, χτίζεται μία ομάδα που χρειάζεται υπομονή για να προωθηθεί. Πάντως, η διοίκηση και η θέληση υπάρχουν. Άλλωστε, στις Ακαδημίες κάτι γίνεται, υπάρχει όρεξη".

Περασμένα μπασκετικά μεγαλεία

Στο τεχνικό κομμάτι βοηθάω εγώ. Κάτι σαν τεχνικός σύμβουλος. Ο Δημήτρης Μισιακός κάνει καλή δουλειά στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Έχει μέλλον κι αυτός πιστεύω μαζί με την ομάδα".

Ρωτήσαμε τον κ. Μπολάτογλου τι θυμάται από εκείνα τα χρόνια και μας βοήθησε να φτιάξουμε μία εικόνα στο μυαλό μας για την κατάσταση που επικρατούσε στα εντός έδρας παιχνίδια του Ιωνικού: "Ήταν πάρα πολύς ο κόσμος που ήθελε να μας δει. Σκεφτείτε ότι τότε έρχονταν από Περιστέρι, Αιγάλεω, Χαϊδάρι κι έκλεινε η Πέτρου Ράλλη. Ήταν μία ομάδα που ανδρώθηκε με παιδιά της περιοχής κι έκανε μία πορεία 13 ετών σε υψηλό επίπεδο. Ζήσαμε πολύ ωραίες στιγμές".

Κλείνοντας την κουβέντα μας, ο Θόδωρος Μπολάτογλου εξέφρασε την πίστη του ότι η ομάδα του Ιωνικού θα επανέλθει δριμύτερη κάποια στιγμή, τονίζοντας: "Η θέληση, το όραμα και οι άνθρωποι υπάρχουν. Ελπίζω ότι αργά ή γρήγορα η ομάδα θα επιστρέψει κάποια στιγμή δυνατή".

Νήαρ Ηστ: Μπασκετική γειτονιά με ιστορία

Η Νήαρ Ηστ κατέκτησε το πρωτάθλημα Αθηνών το 1930, τη σεζόν που διοργανώθηκε και το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στην Θεσσαλονίκη. Εκείνη την χρονιά εκτός από τη Νήαρ Ηστ πήρε μέρος και ο Πανιώνιος. Ο σύλλογος της Καισαριανής ανακηρύχτηκε πρωταθλήτρια Αθηνών και τα επόμενα δύο χρόνια (1931,1932).

Τέσσερα χρόνια μετά, η Νήαρ Ηστ αντικατέστησε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που έγινε και πάλι στη Θεσσαλονίκη το Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατέκτησε μάλιστα και τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας.

Στη Νήαρ Ηστ που κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1936 αγωνίστηκαν οι: Χατζηθεοδώρου, Σαμπουτζάκης, Ανδρίτσος, Ελευθεριάδης, Σταματόπουλος, Μπέλος, Ερμείδης, Γουέρλντ, Μακρώνας, και Μαυρίδης. Την αμέσως επόμενη χρονιά το Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν εκείνο που επικράτησε στον τελικό της Νήαρ Ηστ και κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Ο Κρις Χουγκάζ και ο Κώστας Τσαρτσαρής...

Περασμένα μπασκετικά μεγαλεία

Υπάρχει ένα στοιχείο που δεν γνωρίζουν πολλοί για την ομάδα της Καισαριανής. Η Νήαρ Ηστ είναι ο πρώτος σύλλογος στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ που χρησιμοποίησε Αμερικανό παίκτη. Συγκεκριμένα ήταν ο... καθηγητής Γουέρλντ, ο οποίος εργαζόταν στο Κολέγιο Αθηνών!

Τα χρόνια που ακολούθησαν ο σύλλογος είχε μία φθίνουσα πορεία, όμως το όνομα της ομάδας παρέμενε βαρύ στους "κόλπους" του αθλήματος. Η Νήαρ Ηστ έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην Α1 το 1969, τερματίζοντας 12η με απολογισμό 4 νίκες και 18 ήττες, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί.

Την αμέσως επόμενη φορά που αγωνίστηκε στην κορυφαία κατηγορία (σεζόν 1985-86) και πάλι δεν κατάφερε να κρατηθεί και υποβιβάστηκε με 8 νίκες και 18 ήττες μεταξύ 14 ομάδων, όμως εκείνο που την οδήγησε στον υποβιβασμό ήταν η αναδιάρθρωση των κατηγοριών που οδήγησε στην δημιουργία της Α1.

Από τον σύλλογο της Καισαριανής έχουν ξεκινήσει παίκτες, όπως οι: Κώστας Τσαρτσαρής, Κώστας Καϊμακόγλου, Γιώργος Καράγκουτης, Βασίλης Ξανθόπουλος και Χρήστος Ταπούτος.

Επέστρεψε στην Α1

Τη σεζόν 1997-1998 η Νήαρ Ηστ κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α1 και επέστρεψε στην κορυφαία κατηγορία. Το 1998-999, μάλιστα πήρε μέρος και στα πλέι οφ του ελληνικού πρωταθλήματος, κάτι που έγινε και την σεζόν 1999-2000.

Τη χρονιά 2000-2001 η ομάδα βρέθηκε κοντά στον υποβιβασμό, αλλά τελικά κατάφερε να κρατηθεί στην Α1, τερματίζοντας στην 11η θέση. Ο υποβιβασμός της ομάδας τελικά ήρθε έπειτα από δυο χρόνια και συγκεκριμένα το 2002-03.

Στη συνέχεια, η Νήαρ Ηστ έμεινε για τρία χρόνια στην Α2, με τη σεζόν 2006-07 να υποβιβάζεται στην Β΄Εθνική. Στον πρώτο της χρόνο η ομάδα τερμάτισε στην 8η θέση, όμως τη χρονιά 2007-08 κατέκτησε το πρωτάθλημα και επέστρεψε στην Α2.

Περασμένα μπασκετικά μεγαλεία

Η ομάδα δεν κατάφερε να επιστρέψει στην Α1, όμως πραγματοποιούσε πολύ καλές πορείες, όπως εκείνη τη σεζόν 2008-09 που πήρε την πέμπτη θέση. Το 2010 η Νήαρ Ηστ τερμάτισε στην δέκατη θέση. Τη φετινή σεζόν ο σύλλογος με απολογισμό 8 νίκες και 22 ήττες δεν κατάφερε να κρατηθεί στην κατηγορία, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί και πάλι στην Α2, ενώ στο Κύπελλο αποκλείστηκε στην πρώτη φάση από τον Πανερυθραϊκό (69-55).

Η Νήαρ Ηστ έχει πάρει μέρος δύο φορές στο Κύπελλο Korac (1999-00, 2000-01) και οι τίτλοι που έχει κατακτήσει είναι: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 1936, Πρωταθλητής Α2 Εθνικής 1998, Πρωταθλητής Β Εθνικής 1985, 1995, 2008, Πρωταθλητής Αθηνών 1930, 1931, 1932.

Υπάρχουν κι άλλοι...

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και άλλες ομάδες με ιστορία, οι οποίες έκαναν πολύ δυνατό... μπάσιμο στο ελληνικό μπάσκετ. Ο Τρίτωνας που βρίσκεται πλέον στην Γ' ΕΣΚΑ και έχει προπονητή τον άλλοτε ομοσπονδιακό τεχνικό, Νίκο Αποστολίδη, όπως επίσης και ο Έσπερος.

Ο σύλλογος της Καλλιθέας έχει πολύ μεγάλη ιστορία, ενώ η τελευταία του παρουσία στην Α1 ήταν το 1999. Ο Μίλωνας, ο οποίος έχει αγωνιστεί στην Α1 και βρίσκεται πλέον στην Γ' Εθνική, έχοντας ως έδρα το κλειστό της Νέας Σμύρνης.

Κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει τους Αμπελόκηπους που ανέβαιναν ως... τρέιλερ τις κατηγορίες με παίκτες τους Τζανή Σταυρακόπουλο, Γιώργο Φλώρο και Παναγιώτη Παναγιωταράκο μέχρι την Α1, έχοντας στην τεχνική ηγεσία τον Γιώργο Καλαφατάκη και τώρα είναι στην Δ' ΕΣΚΑ, όπως τον Πειραϊκό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ