ΞΙΦΑΣΚΙΑ

Ξιφασκία: Χρυσή στο γκραν πρι της Τύνιδας η Γεωργιάδου

Ξιφασκία: Χρυσή στο γκραν πρι της Τύνιδας η Γεωργιάδου
INTIME SPORTS

Το χρυσό μετάλλιο στην σπάθη στο γκραν πρι της Τύνιδας κατέκτησε η Δέσποινα Γεωργιάδου.

Η Δέσποινα Γεωργιάδου κατάφερε να ανέβει ξανά στο βάθρο μεγάλης διοργάνωσης αφού κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο γκραν πρι της Τύνιδας.

Η 31χρονη Ελληνίδα έφτασε επάξια στον τελικό του γκραν πρι με 4 διαδοχικές νίκες. Επικράτησε κατά σειρά επί της Ιταλίδας Μικέλα Λάντι (15-10), επί της Βουλγάρας Γιοάνα Ιλίεβα (15-11), επί της Ουγγαρέζας Άνα Μάρτον (15-9) και επί της Γιαπωνέζας Μισάκι Εμούρα (15-10). Πρέπει να σημειωθεί ότι η τόσο η Μάρτον όσο και η Εμούρα είναι αθλήτριες με μεγάλες διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο. Η τελευταία μάλιστα βρίσκεται στο Νο2 του κόσμου και τον Ιούλιο του 2022 είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καΐρου.

Στον τελικό η Γεωργιάδου κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Ισπανίδα Λουθία Μαρτίν-Πορτουγκές, μία αθλήτρια που φέτος έχει δείξει μεγάλη βελτίωση και έχει φτάσει μέχρι το Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης. Η 32 χρονη Ισπανίδα το Νοέμβριο του 2022 είχε ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου στο παγκόσμιο κύπελλο της Αλγερίας.

Στον τελικό η Μαρτίν-Πορτουγκές ξεκίνησε αρκετά δυναμικά και πήρε το προβάδισμα με 6-2, στη συνέχεια όμως η Γεωργιάδου βρήκε ρυθμό και γύρισε το σκορ στο 8-7 υπέρ της πριν το μονόλεπτο διάλειμμα. Η αναμέτρηση ήταν αμφίρροπη μέχρι το 11-11, σε εκείνο το σημείο όμως η Γεωργιάδου κέρδισε τέσσερις σερί πόντους που ουσιαστικά έκριναν και το τελικό αποτέλεσμα. Ο φωτεινός πίνακας έγραψε 15-12 και η Ελληνίδα πανηγύρισε μία μεγάλη νίκη. Η Ισπανίδα περιορίστηκε στο αργυρό μετάλλιο και μαζί με την Εμούρα Μισάκι στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Ουκρανή Όλγα Χαρλάν. Την απονομή των μεταλλίων στις νικήτριες των γυναικών έκανε ο εκτελεστικός πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας (FIE) και τέως πρόεδρος της ΕΟΞ, Μανώλης Κατσιαδάκης.

Για την αθλήτρια του Χρήστου Σαΐνη αυτό το μετάλλιο ήταν το τρίτο της καριέρας της σε γκραν πρι. Έχει κατακτήσει ακόμα ένα χρυσό (Ορλεάνη, Νοέμβριος 2021) και ένα χάλκινο (Ορλεάνη, Δεκέμβριος 2022). Συνολικά είναι το πέμπτο της μετάλλιο σε κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις σπάθης γυναικών (παγκόσμια κύπελλα, γκραν πρι, ηπειρωτικά πρωταθλήματα, παγκόσμιο πρωτάθλημα) συνυπολογίζοντας το αργυρό στο παγκόσμιο κύπελλο του Χαμαμέτ (Τυνησία, Μάιος 2022) και βέβαια το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καΐρου (Αίγυπτος, Ιούλιος 2022). Η Ελλάδα διατηρείται για τρίτη διαδοχική διοργάνωση της αγωνιστικής σεζόν 2022-2023 στο βάθρο των νικητριών στη σπάθη γυναικών, μετά το χάλκινο της Δώρας Γκουντούρα στο παγκόσμιο κύπελλο της Αλγερίας και το χάλκινο της Γεωργιάδου στο γκραν πρι της Ορλεάνης.

Στη 19η θέση για την Γκουντούρα

Η Δώρα Γκουντούρα στον πρώτο της αγώνα πήρε θέση κόντρα στην Ουζμπέκα Ζαϊνάμπ Νταγιμπέκοβα και επικράτησε με 15-10. Η Ελληνίδα, η οποία είναι μέλος της Team future της Bwin, είχε οριακό προβάδισμα με 8-7 στο πρώτο μισό αλλά στη συνέχεια βρήκε ρυθμό και άνοιξε τη διαφορά.

Στη φάση των 32 η κλήρωση έφερε μπροστά της τη Μάρτον. Η Γκουντούρα έφτασε πολύ κοντά στη νίκη αλλά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ουγγαρέζας σε ένα παιχνίδι που ήταν αμφίρροπο μέχρι το τέλος. Στο 14-13 υπέρ της Γκουντούρα ο διαιτητής έδωσε τον πόντο της νίκης στην Ελληνίδα, η Μάρτον όμως ζήτησε εξέταση του βίντεο και πέτυχε την αλλαγή της απόφασης για το 14-14.

Η Ουγγαρέζα κέρδισε τον επόμενο κρίσιμο πόντο και άφησε εκτός των τοπ16 την Ελληνίδα ξιφομάχο, η οποία ολοκλήρωσε την παρουσία της στην Τύνιδα με την 19η θέση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι νικητής στους άνδρες ήταν ο Γεωργιανός Σάντρο Μπαζάτζε, ο οποίος είναι συναθλητής της Γεωργιάδου στην ακαδημία του Κρίστιαν Μπάουερ στην Ορλεάνη της Γαλλίας. Το αργυρό κατέκτησε ο Ιταλός Λουίτζι Σαμέλε και τα χάλκινα ο Ούγγρος Αντράς Σατμάρι και ο Αμερικανός Έλι Ντέρσγουιτζ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ