GAME NIGHT

Ο Ιτούδης στην Game Night: "Ο προπονητής πρέπει να είναι έτοιμος να απολυθεί"

Σύνθεση με τον Δημήτρη Ιτούδη
Σύνθεση με τον Δημήτρη Ιτούδη 24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Για τις δυσκολίες της ΤΣΣΚΑ στη διάρκεια της σεζόν, για τη ζωή στη Μόσχα, για τον Μάικ Τζέιμς, για την κατάσταση των ελληνικών ομάδων, αλλά και για την επιθυμία του να δει playoffs στη EuroLeague αντί για Final Four μίλησε ο Δημήτρης Ιτούδης στην Game Night του SPORT 24.

Μία ημέρα μετά από τη νίκη της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη, μία ημέρα μετά από τη "σκούπα" της απέναντι στη Φενέρμπαχτσε και την πρόκριση στο Final Four της EuroLeague 2020/21, ο Δημήτρης Ιτούδης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Game Night του SPORT 24 λίγη ώρα μετά από την επιστροφή της αποστολής της ομάδας του στη Ρωσία.

Ο Έλληνας προπονητής μίλησε για την πρόκριση της ομάδας του στο μεγάλο ραντεβού, αναφέρθηκε στον Μάικ Τζέιμς, στην Ελλάδα και τις ομάδες της χώρας, στα προβλήματα που αντιμετώπισε στη διάρκεια της σεζόν, αλλά και στην επιθυμία του να δει κάποια στιγμή playoffs αντί για Final Four στο τέλος της χρονιάς της EuroLeague.

Αναλυτικά όσα είπε ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας:

"Είμαι λίγο κουρασμένος, αλλά η κούραση είναι γλυκιά. Αισθάνομαι ευλογημένος για τις συμμετοχές στο Final Four. Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται πόσοι και πόσοι παίκτες, η εξέλιξη των οποίων είναι σε διαφορετικά επίπεδα. Άλλοι έγιναν GM, άλλοι έγιναν προπονητές. Είμαι ευλογημένος.

Κάθε πρόκριση είναι δύσκολη, άσχετα αν οι αριθμοί λένε το αντίθετο. Σε έξι playoffs έχουμε ρεκόρ 18-3, άλλο μεταφράζει αυτός ο αριθμός αν τον μεταφράσουμε ξερά. Η πορεία ήταν πολύ δύσκολη με όποιον αντίπαλο κι αν παίξαμε. Η χρονιά η φετινή έχει ιδιαιτερότητες, τον Covid-19, τους τραυματισμούς. Δεν είναι εύκολο να χάνεις τέσσερις εξαιρετικούς παίκτες (Μιλουτίνοβ, Σενγκέλια, Χάκετ, Κλάιμπερν), αλλά και τον Τζέιμς... Είναι πεντάδα Ευρωλίγκα! Και όμως, κατακτήσαμε τη δεύτερη θέση με το ίδιο ρεκόρ με τη Μπαρτσελόνα και δείξαμε χαρακτήρα. Είναι ιδιαίτερη σεζόν για εμάς και για όλες τις ομάδες.

Πριν από τη σύνδεσή μας άκουσα να αναφέρεστε στον Διούδη, είμαστε από το ίδιο χωριό. Ο πατέρας του κι ο πατέρας μου έπαιζαν στην ίδια ομάδα ποδόσφαιρο. Καλή επιτυχία του εύχομαι.

Ο προπονητής πρέπει να ξέρει ότι μπορεί να απολυθεί ανά πάσα στιγμή. Το πρώτο συμβόλαιό μου ήταν 1+1 με την ΤΣΣΚΑ. Η πορεία και οι τίτλοι, οι επιτυχίες, κερδίζουν χρόνο στον προπονητή για να περάσει τη φιλοσοφία του και να δημιουργήσει κουλτούρα. Οι τίτλοι δεν κερδίζονται μόνο με την παράδοση, αλλά και με την κουλτούρα που χτίζεις. Ταυτόχρονα πρέπει να είσαι έτοιμος να απολυθείς, χωρίς να κάνεις εκπτώσεις στις αξίες και στη φιλοσοφία σου. Κάποιος σε προσλαμβάνει, δεν πήγα με ένα πιστόλι για να με προσλάβουν. Είναι αποτυχία να απολύεις έναν άνθρωπο που έχεις προσλάβει πριν από δύο ή τρεις μήνες.

Έχω επίγνωση του πόσο ενδιαφέρον είναι το θέμα Τζέιμς. Θέλω να μιλήσουμε για τους πρωταγωνιστές της επιτυχίας. Δεν μιλάω εναντίον κάποιου παίκτη, προφανώς όμως η ιστορία γράφει. Ουδείς μπορεί να είναι πάνω από μια ομάδα. Ακόμη και ο Τσιτσιπάς, έχει ένα γκρουπ από πίσω του, μια ομάδα. Όλα τα πιστόνια πρέπει να δουλέψουν σωστά. Πρέπει να αισθάνεσαι καλά που ανήκεις κάπου, πρέπει να πας με όρεξη στη δουλειά. Το πρόβλημα δεν ήταν προσωπικό, είχε να κάνει με την ομάδα. Όταν κάποιος σου ψήνει το ψάρι στα χείλη, θα τον απορρίψει το σύστημα. Εκείνη την περίοδο είχαμε και πολλούς τραυματίες. Ακόμη και για το Final Four του 2019, ενώ ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ μας πήγε στον τελικό, τα μαρκαρίσματα δεν έβγαιναν στον τελικό. Ο Τσάτσο το ήξερε.

Τεράστια η συζήτηση για την εικόνα των ελληνικών ομάδων. Έχει να κάνει σαφώς με το μπάτζετ, είναι και συνδυασμός τύχης/ατυχίας. Ιδιαίτερα αυτή η χρονιά ήταν οδυνηρή για πολλούς. Αν χάσεις έναν παίκτη, μπορεί να σου κοστίσει. Δεν είμαι όμως ο ειδήμων για να ξέρω τι δεν πηγαίνει καλά στις ελληνικές ομάδες. Η ζωή κάνει κύκλους. Όταν ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η Μακάμπι έχουν δύο σεζόν χωρίς κόσμο, αυτό έχει να κάνει με την απώλεια των εσόδων. Αυτή είναι μια αλυσίδα. Δεν είναι μεμονωμένο το πρόβλημα.

Το 2019 δεν μας υπολόγιζαν ιδιαίτερα. Αρκετοί έλεγαν στη σειρά με τη Μπασκόνια ότι η ΤΣΣΚΑ είχε τελειώσει. Για να πας στο Final Four πρέπει να περάσεις από τα playoffs. Πάμε εκεί να μάθουμε, νεαρός προπονητής παραμένω, μετά από 14 Final Four δεν θα μάθω κι εγώ; Η Ελλάδα πάντα μου λείπει, δυστυχώς δεν μπορώ να είμαι εκεί όσο συχνά θέλω. Κάνω καλά καλοκαίρια, έχω πολλούς φίλους, οπότε αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Σέβομαι απόλυτα και αγαπάω τη διαδικασία του Final Four, αλλά δεν παύει να είναι άδικη για το μπάσκετ. Μπάσκετ σημαίνει playoffs. Πρέπει να δούμε πόσο άμεσα μπορεί να προσαρμοστεί αυτό στην Ευρώπη. Αν δεν το δοκιμάσεις, δεν θα ξέρεις ποτέ. Κάθε πρόβλημα, είναι μια ευκαιρία, μια καλή πάσα για να δημιουργήσεις κάτι. Η πρότασή μου στην αρχή της πανδημίας, ήταν να χτίσουμε πάνω σε αυτό, όχι στην πανδημία φυσικά. Κάποια στιγμή στο μέλλον θα υπάρξουν playoffs, χωρίς να υποβαθμίζονται όμως τα εθνικά πρωταθλήματα. Έχεις να κάνεις με έναν μαραθώνιο και ξαφνικά πηγαίνεις στον ξαφνικό θάνατο".

Photo credits: 24MEDIA Creative Team/Κωνσταντίνος Μπαντούνας

TAGS GAME NIGHT EUROLEAGUE ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ