CHALLENGE CUP

Ολυμπιακός βόλεϊ ανδρών: Τα πέντε κλειδιά που οδήγησαν τους ερυθρόλευκους στην κατάκτηση του Challenge Cup

CEV CHALLENGE CUP 2022-2023 /  /  -    (  / EUROKINISSI)
CEV CHALLENGE CUP 2022-2023 / / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το SPORT24 κάνει καταγραφή όσων άλλαξαν στον Ολυμπιακό και οδήγησαν από την περσινή κακή χρονιά στην κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τροπαίου.

Το βράδυ της Τετάρτης ο Ολυμπιακός πανηγύρισε την κατάκτηση του τρίτου ευρωπαϊκού τίτλου της ιστορίας του στο βόλεϊ ανδρών αφού κατέκτησε το Challenge Cup κόντρα στην Μακάμπι.

Οι ερυθρόλευκοι επιβεβαίωσαν τον τίτλο του φαβορί και έφτασαν στην επίτευξη του πρώτου στόχου της χρονιάς, όμως υπάρχει και συνέχεια.

Το SPORT24 κάνει καταγραφή όσων άλλαξαν στον Ολυμπιακό και οδήγησαν από την περσινή κακή χρονιά στην κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τροπαίου.

Έδωσε τα κλειδιά στον Τζουλιάνι

Η πρώτη και βασική κίνηση που έκαναν οι ερυθρόλευκοι ήταν η εμπιστοσύνη που έδειξαν στον Τζουλιάνι. Ο Ιταλός ήρθε με πλούσιο βιογραφικό ωστόσο πέρσι διαχειρίστηκε μια ομάδα που δεν ήταν δική του.

Τη φετινή ομάδα άρχισε να τη χτίζει περίπου τέτοια εποχή πέρσι. Ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει η υπόλοιπη χρονιά οι επιλογές του είναι επιτυχημένες αφού δεδομένα βελτίωσαν τον Ολυμπιακό.

Έχοντας εικόνα του υλικού που υπήρχε στο ρόστερ αποφάσισε να στηριχτεί σε παίκτες που ξέρει από την αγορά του εξωτερικού, αλλά και να στηρίξει παίκτες από την υπάρχουσα ομάδα.

Η τριάδα αναβάθμισης στους ξένους

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή που επέλεξε να κάνει ο Τζουλιάνι αφορούσε τις θέσεις των ξένων. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια ο Ιταλός επέλεξε να πάει με ξένο πασαδόρο ο ένας από τους δύο βασικούς ακραίους να είναι Έλληνας.

Έτσι, άρχισε ο σχεδιασμός με δύο κομβικές θέσεις, αυτή του πασαδόρου και του διαγώνιου. Εκεί επέλεξε δύο παίκτες που γνώριζε καλά. Φυσικά, αναφερόμαστε στους Τράβιτσα και Στερν. Ο πρώτος μπορεί να μην στην καλύτερή του ηλικία ωστόσο παραμένει ένας εξαιρετικός πασαδόρος με μεγάλη προσωπικότητα.

Ο δεύτερος δεν είναι ένας διαγώνιος κίλερ, κάνει όμως τη δουλειά του και με το παραπάνω βοηθώντας σε πολλούς τομείς τους παιχνιδιού. Στη συνέχεια έπρεπε να αποφασίσει τι θα κάνει με τους ακραίους.

Οι επιλογές που είχε από την ελληνική αγορά ήταν συγκεκριμένες με τον Ραφαήλ Κουμεντάκη να κερδίζει το εισιτήριο της επιστροφής του στον Ρέντη. Για τη δεύτερη θέση των βασικών ήθελε έναν παίκτη με περισσότερες επιθετικές αρετές και καλό σερβίς.

Έτσι, μετά από αρκετές επιλογές που εξετάστηκαν κατέληξε στον Ιντάλγκο. Ο Κουβανογερμανός μπορεί να έχει φτάσει στα 37 του χρόνια ωστόσο αποτελούσε μια δοκιμασμένη λύση και για αυτό επιλέχτηκε.

Το κενό του Ζήση και η επένδυση σε Έλληνες

Από τον ελληνικό κορμό το μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε αφορούσε τον Ζήση ο οποίος μετακόμισε στον Παναθηναϊκό. Οι ερυθρόλευκοι απέκτησαν τον Γκαρά ο οποίος έκανε καλή σεζόν με τους πράσινους για να δημιουργήσουν δίδυμο με τον Τζιάβρα.

Επιπρόσθετα αποκτήθηκαν Έλληνες που μπορούν να δώσουν στους ερυθρόλευκους κάτι παραπάνω στο μέλλον όπως για παράδειγμα ο Χανδρινός και ο Λινάρδος, αλλά και πιο έμπειροι όπως ο Παπαγγελόπουλος.

Στον ελληνικό κορμό πρέπει να προσθέσουμε και τους Ζουπάνι και Δαλακούρα που παρέμειναν.

Οι ρόλοι και η δουλειά που έφεραν τη βελτίωση

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το παζλ που είχε στο μυαλό του ο Τζουλιάνι. Ο Ιταλός κόουτς είχε πλέον μια ομάδα με δικές του επιλογές και έπρεπε αυτό που είχε στο μυαλό του να βγει στο τάραφλεξ.

Ο τραυματισμός του Γκαρά δημιούργησε νέες συνθήκες αφού ο Τζιάβρας έπεσε κατευθείαν στα βαθιά. Ο 24χρονος λίμπερο αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει κανείς μέσα από τη σκληρή δουλειά.

Η βελτίωσή του κατά τη διάρκεια της σεζόν είναι μεγάλη και δεδομένα ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει ένα λίμπερο στο οποίο μπορεί να στηριχτεί τα επόμενα χρόνια.

Κάθε ερυθρόλευκος έχει ξεκάθαρο ρόλο και όλοι μαζί δείχνουν να εμπιστεύονται το έργο του Τζουλιάνι.

Το ματς της απελευθέρωσης

Ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά του Ολυμπιακού αφού οι ερυθρόλευκοι είναι μέσα και στους τρεις εγχώριους τίτλους, υπάρχει ένα ματς το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς της.

Φυσικά, αναφερόμαστε στη ρεβάνς με τον Παναθηναϊκό για το Challenge Cup. Από εκείνο το ματς και μέχρι τώρα οι παίκτες του Τζουλιάνι παίζουν με τρομερή αυτοπεποίθηση.

Κάτι που φάνηκε και στο ντέρμπι που ακολούθησε λίγες ημέρες αργότερα. Μετά το 2-0 του Ολυμπιακού, ο Παναθηναϊκός ανέβασε στροφές και έστειλε το ματς στο τάι μπρέικ όπου οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να κλειδώσουν τη νίκη και μαζί ουσιαστικά την πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια.

Το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά για τον Ολυμπιακό δεν είναι εύκολο να το προβλέψει κανείς, ωστόσο δεδομένα η διαφορά που έχει η εικόνα της ομάδας σε σχέση με πέρσι είναι χαοτική.

TAGS CHALLENGE CUP ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ