ΒΟΛΕΪ

Φινάλε με νίκη για την Εθνική ανδρών

INTIME SPORTS

Νικηφόρα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο Ευρωπαϊκό Λιγκ η Εθνική ανδρών καθώς κέρδισε την Αυστρία με 3-0 (25-23, 25-19, 27-25) στο "Μάκης Λιούγκας" της Γλυφάδας. Έτσι η ομάδα του Μέιφορθ με απολογισμό πέντε νίκες και εφτά ήττες πήρε την 3η θέση στο Β' όμιλο της διοργάνωσης.

Η ελληνική ομάδα ξεκίνησε με δύο αλλαγές σε σχέση με το παιχνίδι της Παρασκευής, καθώς ο Αρμενάκης πήρε τη θέση του Τζούριτς και ο Κανέλλος έπαιξε αντί του Πετρέα. Στο ξεκίνημα του αγώνα οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ. Η ισορροπία αυτή διατηρήθηκε μέχρι το πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ που βρήκε την ελληνική ομάδα μπροστά με 8-7.

Στη συνέχεια οι Αυστριακοί εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη των Ελλήνων και προηγήθηκαν 15-11, όμως η ομάδα του Μέιφορθ αντέδρασε και πιέζοντας στο σερβίς δημιούργησε προβλήματα στην υποδοχή των Αυστριακών με αποτέλεσμα να ισοφαρίσει 16-16 και να προηγηθεί με 23-20 παίρνοντας σημαντικό προβάδισμα για τη νίκη στο σετ, το οποίο τελικά και πήρε έπειτα από ένα σερβίς στο φιλέ του Σνάιντερ κι ενώ οι Αυστριακοί είχαν μειώσει σε 24-23.

Στο δεύτερο σετ η Αυστρία ήταν κοντά στο σκορ μέχρι τα μισά του σετ. Από το 12-12 και μετά όμως η Ελλάδα με πίεση στο σερβίςε και έχοντας σαν κύριο εκφραστή των επιθέσεων τον Απόστολο Αρμενάκη κατάφερε να τρέξει ένα σερί 7-1 και να προηγηθεί με 19-13. Ουσιαστικά το σετ είχε πλέον κριθεί και η ελληνική ομάδα έφτασε άνετα στο 2-0.

Το τρίτο σετ που ήταν και το τελευταίο του αγώνα αποδείχτηκε και το πιο αμφίρροπο από τα τρία. Οι Αυστριακοί εκμεταλλεύτηκαν τη χαλάρωση της ελληνικής ομάδας στο ξεκίνημα και προηγήθηκαν με 8-6 στο πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ ενώ συνέχισαν να αυξάνουν τη διαφορά φτάνοντας στο 11-7. Η Ελλάδα βελτιώθηκε στον τομέα της υποδοχής κι έτσι μπόρεσε να τελειώσει επιθέσεις σε πρώτο χρόνο με τον Παναγιώτη Πελεκούδα. Ωστόσο η Αυστρία συνέχισε να έχει το προβάδισμα και χρειάστηκε η αφύπνιση του Απόστολου Αρμενάκη στο σετ αυτό για να ξαναμπει η Ελλάδα στη διεκδίκηση του σετ.

Τελικά η εθνική Ελλάδας ισοφάρισε 22-22 με άσο του Φράγκου αλλά το πρώτο σετ μπολ ήταν για την Αυστρία η οποία προηγήθηκε 24-23 με επίθεση του Ράιζερ. Ο Φράγκος ισοφάρισε και ο Σνάιντερ με επίθεση άουτ έδωσε το προβάδισμα στην Ελλάδα που θα μπορούσε να καθαρίσει το σετ και το παιχνίδι αλλά η λάθος πάσα του Τερζή στον Αρμενάκη έδωσε την ευκαιρία στον Ράιζερ να ισοφαρίσει. Τελικά ο διαγώνιος της εθνικης με μια εύστοχη επίθεση και ένα μπλοκ έδωσε τη νίκη στην εθνική.

ΕΛΛΑΔΑ (Μέιφορθ): Τερζής 3 (1/1 επ., 2 μπλοκ), Αρμενάκης 19 (1 άσος, 14/26 επ., 4 μπλοκ), Κανέλλος 8 (7/8 επ., 1 μπλοκ), Πελεκούδας 5 (5/6 επ.), Φράγκος 7 (1 άσος, 6/17 επ., 78% υπ.), Εφραιμίδης 2 (1 άσος, 1/4 επ., 50% υπ.), Παπαδημητρίου (λ.- 55%) / Μηνούδης, Καριπίδης, Αγγελόπουλος

ΑΥΣΤΡΙΑ (Βαρμ): Μπίντερ 1 (1/1 επ.), Σνάιντερ 11 (1 άσος, 10/20 επ., 82% υπ.), Βολφαρτστάτερ 5 (1 άσος, 4/8 επ.), Λάιμερ 8 (7/19 επ., 1 μπλοκ), Ράιζερ 8 (1 άσος, 4/7 επ., 3 μπλοκ), Φριχμπάουερ 1 (1/8 επ., 63% υπ.), Κρόις (λ.- 75%) / Τσας 6 (6/9 επ.), Γκούτμαν 3 (3/4 επ., 80% υπ.), Βέμπερ 1 (1/1 επ.), Γκάβαν

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γκόρντον Μέιφορθ (προπονητής Εθνικής Ελλάδας):Ηταν ωραίο που πήραμε τρεις νίκες στη σειρά. Στόχος μας ήταν να χρησιμοποιήσουμε όσους περισσότερους παίκτες μπορούμε και το κάναμε. Ολοι έπαιξαν καλά και μου έδειξαν καλά στοιχεία. Ηταν δέκα δύσκολες εβδομάδες αλλά οι παίκτες μου ωρίμασαν και βελτιώθηκαν. Νιώθω ότι το πρόγραμμα που θέλω να εφαρμόσω είναι σε καλό δρόμο. Παίζουμε σταθερά καλύτερα και έχω δει πολλούς διαφορετικούς παίκτες. Για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού θα πρέπει να συζητήσουμε με όλο το προπονητικό τιμ κι εγώ να βάλω τις σκέψεις μου σε μία σειρά. Πιστεύω ότι θα έχουμε μία καθαρή εικόνα για την ομάδα όταν θα χρειάζεται“.

Μίκαελ Βαρμ (προπονητής Εθνικής Αυστρίας):Σήμερα βάλαμε νέους παίκτες. Ο Γκάβαν, που δεν χρησιμοποιήσαμε, είναι ο μόνος έμπειρος παίκτης της Αυστρίας. Ηθελα να δω πώς θα ανταπεξέλθουν οι νέοι. Κατά διαστήματα παίξαμε καλό βόλεϊ και άλλες φορές κάναμε πολλά λάθη. Δεν είναι αυτό το καλύτερο επίπεδο μας“.

Απόστολος Αρμενάκης (αρχηγός Εθνικής Ελλάδας):Με όλα τα προβλήματα που μαστίζουν το χώρο του βόλεϊ εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Το ότι η Εθνική ομάδα θα μπορούσε να είναι στο φάιναλ φορ αν δεν υπήρχαν όλα τα προβλήματα, είναι αδιαμφισβήτητο. Πάντως, ο απολογισμός ήταν θετικός και είναι σημαντικό που τα νέα παιδιά, όπως ο Κουμεντάκης και ο Ασπιώτης, πήραν εμπειρίες. Ακόμη και ο Τζούριτς, που ανταπεξήλθε περίφημα στα νέα του καθήκοντα ως διαγώνιος“.

Ολιβερ Μπίντερ (πασαδόρος Εθνικής Αυστρίας):Προσπαθήσαμε να παλέψουμε αλλά στο φινάλε δεν μπορούσαμε να πάρουμε τους πόντους που χρειαζόμασταν. Γι’ αυτό μας κέρδισε η Ελλάδα με 3-0, αφού πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε ένα ή δύο σετ“.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ