ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΚΑΡΗ

Βικτόρια Γκόλουμπιτς: Η ολυμπιονίκης και φορμαρισμένη αντίπαλος της Σάκκαρη που ξέρει από Kung Fu

Η Βικτόρια Γκόλουμπιτς είναι η πρώτη αντίπαλος της Μαρίας Σάκκαρη στο Indian Wells
Η Βικτόρια Γκόλουμπιτς είναι η πρώτη αντίπαλος της Μαρίας Σάκκαρη στο Indian Wells AP PHOTO/FRANK FRANKLIN II

Η Μαρία Σάκκαρη συναντά την Βικτόρια Γκόλουμπιτς στην πιο παραγωγική χρονιά της καριέρας της. Προέρχεται από 45 νίκες μέσα στο 2021 και το αργυρό μετάλλιο στο διπλό του ολυμπιακού τουρνουά, ως δίδυμο με την Μπελίντα Μπέντσιτς.

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα θα συμπληρωθούν 29 χρόνια από την ημέρα που η Βικτόρια Γκόλουμπιτς, πρώτη αντίπαλος της Μαρίας Σάκκαρη στο καλιφορνέζικο τουρνουά Indian Wells (όχι πριν τις 04:00, COSMOTE SPORT 6 HD και LIVE στο SPORT24), αντίκρισε τον κόσμο. Γεννημένη στις 16/10 του 1992 σε μαιευτήριο της Ζυρίχης, η πολύπειρη Ελβετίδα ασχολείται με το τένις από τα 5 της, προτού κλείσει τα 16 της είχε πάρει για πρώτη φορά μέρος σε διεθνές τουρνουά (Βουδαπέστη, 2008) και στο βιογραφικό της έχει καταχωρημένο έναν τίτλο WTA (Swiss Open, 2016). Συν τοις άλλοις είναι από τις αθλήτριες εκείνες που για το -ισχυρό- backhand της χρησιμοποιεί το ένα χέρι!

Προϋποθέσεις που σε κάθε άλλη περίπτωση θα ήταν αρκούντως ικανοποιητικές για να την κατατάξουν μεταξύ των κορυφαίων του σπορ. Κόντρα στις... περγαμηνές της, κατέχει το Νο46 της παγκόσμιας κατάταξης, μία θέση κάτω από την ανώτερη της σταδιοδρομίας της, στην οποία έφτασε τον περασμένο Αύγουστο, την ώρα που στα τέλη του 2020 βρισκόταν εκτός της πρώτης 100άδας!

Η πορεία της Γκόλουμπιτς στο WTA Ranking
Η πορεία της Γκόλουμπιτς στο WTA Ranking WTATENNIS.COM

Παραδόξως το τρέχον έτος είναι μακράν των προηγούμενων το πιο παραγωγικό της δράσης της. Παίζοντας με τη συνέπεια που της έλειπε ξεκάθαρα μέχρι πριν από 10 μήνες έχει καταφέρει όσα ποτέ άλλοτε και μετρά ήδη 45 προσωπικές νίκες. Τις τέσσερις εξ αυτών η Γκόλουμπιτς τις μάζεψε στο Wimbledon, προτού ηττηθεί στον προημιτελικό από τη φιναλίστ Καρολίνα Πλίσκοβα. Ενδιάμεσα απέκλεισε το νο29 του κόσμου (Κουντερμέτοβα) και κατόπιν τρεις Αμερικανίδες με καλύτερη εξ αυτών την Μάντισον Κιζ χωρίς να χάσει κάποιο σετ. Ήταν μια στιγμή ορόσημο για την καριέρα της, δεδομένου ότι δεν είχε ξεπεράσει στο παρελθόν τον τρίτο γύρο σε major τουρνουά, παρότι είχε πρωτοεμφανιστεί σε προκριματικά το 2013.

Μέχρι την επόμενη, φυσικά, καθώς η συμμετοχή της στο διπλό του ολυμπιακού τουρνουά στο Τόκιο κύλησε παραπάνω από ονειρεμένα. Κάνοντας δίδυμο με την Μπελίντα Μπέντσιτς ξεπέρασαν κάθε εμπόδιο που συνάντησαν στον δρόμο τους και διεκδίκησαν το χρυσό μετάλλιο. Απέναντί τους βρέθηκε το κορυφαίο ζευγάρι του κόσμου (Κρεϊτσίκοβα-Σινιάκοβα). Πάλεψαν, αλλά η οριακή απώλεια του πρώτου σετ ανάγκασε τις Ελβετίδες να συμβιβαστούν με το αργυρό μετάλλιο.

Βικτόρια Γκόλουμπιτς και Μπελίντα Μπέντσιτς στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων
Βικτόρια Γκόλουμπιτς και Μπελίντα Μπέντσιτς στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων AP PHOTO/PATRICK SEMANSKY


Όχι άσχημα φυσικά για την Γκόλουμπιτς, η οποία βίωνε την ακμή της πορείας της και ζούσε πλέον στο σύννεφό της. Προτού επιστρέψει στη γήινη πραγματικότητα με ήττα στον α' γύρο του US Open, χάνοντας από την Καναδή Μπιάνκα Αντρεέσκου.

Μονίμως, άλλωστε, η Ελβετίδα πατούσε σε δύο ταμπλό. Με μητέρα Σέρβα (από το Βελιγράδι) και πατέρα Κροάτη (από μια πόλη έξω από το Ζάγκρεμπ), η 28χρονη δεξιόχειρας ήταν το αποτέλεσμα μιας σύζευξης δύο -αντιστρόφως ανάλογων- κόσμων που -στις αρχές ενός εμφυλίου- δεν απαρνήθηκαν ο ένας τον άλλον. Γι' αυτό και η μικρή Βικτόρια μεγάλωσε σ' ένα προστατευμένο περιβάλλον και δεν τής επετράπη να μπει σε οποιαδήποτε διαδικασία... επιλογής. Μιλούσε από νωρίς και τις δύο γλώσσες των γονιών της, προτού στο σχολείο μάθει γερμανικά και αγγλικά.

Από τα 11 της άρχισε να δουλεύει πολύ πιο εντατικά στο τένις και να βελτιώνει τη μηχανική της στα χτυπήματα. Είχε πρότυπο τη Μόνικα Σέλες και προσπαθούσε να της μοιάσει. Σταδιακά όμως άλλαξε στιλ κι έβαλε περισσότερη δύναμη στο παιχνίδι της. Το γεγονός ότι παράλληλα με το τένις αγάπησε την τέχνη του Kung Fu θεωρεί ότι τη βοήθησε ανεκτίμητα στη βελτίωση στοιχείων όπως αυτοσυγκέντρωση την ώρα των αγώνων και η ευλυγισία του σώματός της.

Θα προτιμούσε, σίγουρα, η ρακέτα της να 'ναι το (μεταμορφωμένο) ραβδί του Χάρι Πότερ. Του πολυδιαβασμένου ήρωα των μυθιστορημάτων της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και δικού της αγαπημένου, μια και έχει ξεψαχνίσει πάνω από μια φορά κάθε βιβλίο. Προς το παρόν δεν κατέχει μια τέτοια -μαγική- δύναμη, παρά τις πολλές νίκες της μέσα στο 2021. Άρα η Μαρία Σάκκαρη δεν χρειάζεται να ψάξει για το αντίδοτο στα ξόρκια. Της αρκεί να είναι ο εαυτός της και να επαληθεύσει τον ρόλο του φαβορί.

TAGS ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΚΑΡΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ