ATP

US Open: Η μονομαχία πέντε αθλητών και τα δεδομένα για το Νο1 της Παγκόσμιας κατάταξης

Ο Τσιτσιπάς αντιδρά κατά τη διάρκεια του τελικού του Σινσινάτι
Ο Τσιτσιπάς αντιδρά κατά τη διάρκεια του τελικού του Σινσινάτι 2022 AP PHOTO/JEFF DEAN

Το SPORT24 αναλύει τα δεδομένα που υπάρχουν για το Νο1 της Παγκόσμιας κατάταξης και πώς οι Ναδάλ, Μεντβέντεφ, Τσιτσιπάς, Αλκαράθ και Ρουντ μπορούν να βρεθούν στην κορυφή.

Από τις 29 Αυγούστου μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου η παγκόσμια κοινότητα του τένις θα έχει στραμμένο το βλέμμα της στο US Open. Εκεί όπου πέρα από τον τίτλο διακυβεύεται και το Νο1 της Παγκόσμιας κατάταξης.

Πέντε αθλητές μπορούν να βρεθούν στην κορυφή μετά το τέλος του τέταρτου και τελευταίου Grand Slam της χρονιάς κάτι το οποίο μπορεί παίξει καθοριστικό ρόλο για τη συνέχεια της χρονιάς.

Αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια κατάταξη βρίσκεται στην κορυφή ο Μεντβέντεφ, τον ακολουθεί ο Ζβέρεφ (ο οποίος δεδομένα δεν θα αγωνιστεί στο US Open) και στη συνέχεια είναι οι Ναδάλ, Αλκαράθ, Τσιτσιπάς, Τσόκοβιτς και Ρουντ.

Η κατάταξη αυτή τη στιγμή

  1. Ντανίλ Μεντβέντεφ 6885
  2. Αλεξάντερ Ζβέρεφ 5760
  3. Ραφαέλ Ναδάλ 5630
  4. Κάρλος Αλκαράθ 5190
  5. Στέφανος Τσιτσιπάς 4890
  6. Νόβακ Τζόκοβις 4770
  7. Κάσπερ Ρουντ 4695

Πάμε τώρα να δούμε πως αλλάζουν τα δεδομένα στη συνέχεια, αφού δηλαδή αφαιρεθούν οι βαθμοί από την περσινή παρουσία των αθλητών στο US Open.

Εκείνος που μένει ανεπηρέαστος είναι ο Ραφαέλ Ναδάλ. Ο Ισπανός δεν αγωνίστηκε πέρσι οπότε δεν έχει βαθμούς να υπερασπιστεί. Αντιθέτως, όλοι οι υπόλοιποι έχουν πολλούς να υπερασπιστούν με πρώτο και καλύτερο τον Ντανίλ Μεντβέντεφ.

Ο Ρώσος πέρσι κατέκτησε τον τίτλο κάτι που σημαίνει πως έχει να υπερασπιστεί 2.000 βαθμούς. Ο Ζβέρεφ θα χάσει και εκείνος με τη σειρά του δεδομένα 720 αφού δεν θα αγωνιστεί ενώ ερωτηματικό παραμένει το τι θα γίνει με τον Τζόκοβιτς αν και όλα δείχνουν ότι δεν θα αγωνιστεί και ότι θα χάσει 1.200 βαθμούς πέφτοντας και άλλο στην παγκόσμια κατάταξη.

Εκείνοι που έχουν να υπερασπιστούν λίγους βαθμούς είναι οι Τσιτσιπάς (90), Ρουντ (45), ενώ ο Αλκαράθ πρέπει να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά (360β.).

Η κατάταξη μετά την αφαίρεση των βαθμών

  1. Ραφαέλ Ναδάλ 5.630
  2. Αλεξάντερ Ζβέρεφ 5.040*
  3. Ντανίλ Μεντβέντεφ 4.885
  4. Στέφανος Τσιτσιπάς 4.800
  5. Κάρλος Αλκαράθ 4.740
  6. Κάσπερ Ρουντ 4.650

Τα δεδομένα για την κορυφή στην κατάταξη

Ποια είναι όμως τα δεδομένα που ισχύουν για τους πέντε αθλητές που έχουν μαθηματικές πιθανότητες να βρεθούν στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης μετά το US Open;

Δεδομένα εκείνοι που βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα είναι οι Ναδάλ και Μεντβέντεφ. Ειδικά ο Ισπανός είναι εκείνος που έχει ένα δρόμο που μπορεί να φέρει υπό προϋποθέσεις στην κορυφή ακόμα και εάν φτάσει στα προημιτελικά.

Από την άλλη Τσιτσιπάς, Αλκαράθ και Ρουντ μπορούν και εκείνοι να φτάσουν στο Νο1 αρκεί να αγωνιστούν στον τελικό του τουρνουά.

Ναδάλ: Το παίρνει και επιστρέφει

Είναι ο αθλητής που έχει την κατάσταση στα χέρια του σχεδόν σε απόλυτο βαθμό. Το γεγονός ότι μπαίνει στο τουρνουά χωρίς να έχει να υπερασπιστεί κάποιον βαθμό του δίνει το απόλυτο πλεονέκτημα.

Rafael Nadal of Spain celebrates after a winning point against Miomir Kecmanovic of Serbia during their match at the Mutua Madrid Open tennis tournament in Madrid, Spain, Wednesday, May 4, 2022. (AP Photo/Paul White)
Ο Ράφα Ναδάλ @ 2022 PAUL WHITE / AP IMAGES

Ο Ναδάλ ουσιαστικά μπαίνει στο τουρνουά έχοντας 800 βαθμούς διαφορά από τον Μεντβέντεφ και υπό προϋποθέσεις μπορεί να ανέβει στο Νο1 φτάνοντας απλά μέχρι τα προημιτελικά.

Πάμε να δούμε τα σενάρια που φέρνουν τον Ισπανό στην κορυφή.

  1. Κατάκτηση του US Open.
  2. Συμμετοχή στον τελικό αρκεί να μην το πάρει ο Μεντβέντεφ.
  3. Πορεία μέχρι τα ημιτελικά αρκεί να μην κατακτήσει το τρόπαιο κάποιος από τους άλλους τέσσερις.
  4. Πορεία μέχρι τα προημιτελικά αρκεί να μην φτάσει στον τελικό κάποιος εκ των Μεντβέντεφ ή Τσιτσιπά και να μην το κατακτήσουν Αλκαράθ ή Ρουντ.

Μεντβέντεφ: Κρατά την τύχη στα χέρια του

Ο Μεντβέντεφ μπαίνει στη μάχη του US Open έχοντας στα χέρια του το Νο1 της Παγκόσμιας κατάταξης και ταυτόχρονα τον τίτλο του τουρνουά, αφού εκείνος το κατέκτησε πέρσι.

Αυτό σημαίνει πως θα μπει στο τουρνουά έχοντας να υπερασπιστεί 2000 βαθμούς. Αποστολή δύσκολη αλλά όχι αδύνατη. Όπως και για τον Ναδάλ έτσι και για τον Μεντβέντεφ όλα εξαρτώνται από εκείνον.

Ο Ντανίιλ Μεντβέντεβ πανηγυρίζει τη νίκη του επί του Λάσλο Τζέρε για το 2ο γύρο του Roland Garros 2022, Παρίσι | Πέμπτη 26 Μαΐου 2022
Ο Ντανίιλ Μεντβέντεβ πανηγυρίζει τη νίκη του επί του Λάσλο Τζέρε για το 2ο γύρο του Roland Garros 2022, Παρίσι | Πέμπτη 26 Μαΐου 2022 © 2022 JEAN-FRANCOIS BADIAS/ASSOCIATED PRESS

Εάν φτάσει κατάκτηση του τροπαίου τότε δεδομένα θα είναι και πάλι στο Νο1. Βέβαια, εάν στον τελικό επικρατήσει του Ναδάλ τότε η διαφορά τους θα είναι απειροελάχιστη, για την ακρίβεια 55 βαθμοί.

Στον Μεντβέντεφ αρκεί και η απλή συμμετοχή του στον τελικό αρκεί εκεί να μην αντιμετωπίσει κάποιον από τους υπόλοιπους τέσσερις και ο Ναδάλ να μην φτάσει στα ημιτελικά.

Τσιτσιπάς, Αλκαράθ και Ρουντ μπορούν να γράψουν ιστορία

Μπορεί οι δύο προαναφερθέντες να κρατούν την τύχη τους στα χέρια τους, υπάρχουν όμως ακόμα τρεις που μπορούν να βρεθούν στην κορυφή με συνδυασμούς αποτελεσμάτων.

Ποιοι είναι αυτοί; Πρώτος και καλύτερος ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ο Έλληνας τενίστας αν κατακτήσει το τρόπαιο και δεν παίξει στον τελικό με τον Ναδάλ θα είναι στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Αν παίξει στον τελικό με οποιοδήποτε άλλο αντίπαλο τότε θα ανέβει στην κορυφή.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πανηγυρίζει τη νίκη του επί του Ντανίλ Μεντβέντεφ στα ημιτελικά του Cincinnati Masters
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πανηγυρίζει τη νίκη του επί του Ντανίλ Μεντβέντεφ στα ημιτελικά του Cincinnati Masters © 2022 JEFF DEAN / AP IMAGES

Υπάρχουν όμως και άλλα δύο σενάρια που τον φέρνουν στο Νο1 ακόμα κι αν δεν πάρει το τρόπαιο.

  1. Σε περίπτωση που φτάσει στον τελικό και δεν παίξει με κάποιον από τους πέντε προαναφερθέντες τότε θα ανέβει στην κορυφή.
  2. Να φτάσει στον τελικό, να μην παίξει με κάποιον από τους άλλους τέσσερις και να μη φτάσει στα ημιτελικά ο Ναδάλ.

Τα ίδια που ισχύουν για τον Τσιτσιπά ισχύουν και για τον Αλκαράθ. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο Ναδάλ δεν πρέπει να φτάσει ούτε στα προημιτελικά. Βέβαια, ο Ισπανός έχει την ευκαιρία να γράψει ιστορία αφού εφόσον καταφέρει να ανέβει στο Νο1 της Παγκόσμιας κατάταξης θα γίνει ο νεαρότερος που θα φτάσει στο Νο1 καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Λέιτον Χιούιτ που κρατά από τον Νοέμβριο του 2021 που ήταν 20 ετών.

Ανάλογες είναι και οι συνθήκες για τον Κάσπερ Ρουντ με τον Νορβηγό να ψάχνει τη δική του ευκαιρία να ανέβει περισσότερο στην παγκόσμια κατάταξη.

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ανά γύρο ποια θα είναι η βαθμολογία των αθλητών.

TAGS ATP ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ΝΟΒΑΚ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ ΡΑΦΑ ΝΑΔΑΛ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΖΒΕΡΕΦ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ