WIMBLEDON

Τζόκοβιτς - Μπερετίνι 3-1: Ο Νόλε μεγάλωσε τον μύθο του, έφτασε τα 20 Grand Slam

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς φιλάει το τρόπαιο του Wimbledon
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς με το τρόπαιο του Wimbledon © 2021 KIRSTY WIGGLESWORTH/ASSOCIATED PRESS

Σ’ έναν συναρπαστικό τελικό με έντονες συγκινήσεις και τον κόσμο να αποθεώνει τους δυο φιναλίστ στο Wimbledon για την παράσταση υψηλού επιπέδου, ο Νόβακ Τζόκοβιτς υπέταξε τον πρωτάρη σε τελικό Major, Ματέο Μπερετίνι με 3-1 σετ. Έφτασε τα 20 Grand Slam o Νόλε και έπιασε στην κορυφή της σχετικής λίστας τους Ρότζερ Φέντερερ και Ραφαέλ Ναδάλ.

Μόνο σε παράσταση για έναν ρόλο δεν εξελίχθηκε ο τελικός του Wimbledon, που ήταν συναρπαστικός και βρήκε μεγάλο νικητή τον Νόβακ Τζόκοβιτς κόντρα στον Ματέο Μπερετίνι με 3-1 σετ ( 6-7 (4-7) 6-4 6-4, 6-3). Η αυλαία στο All England Club έκλεισε με τον ιδανικότερο τρόπο. Ο Ματέο Μπερετίνι έστειλε στα σχοινιά και ήταν μαχητικός κόντρα στον σπουδαίο Νόλε, που έφτασε τα 20 Grand Slam, ισοφαρίζοντας την επίδοση των άλλων δύο μελών του Big 3. Ο τελικός του Wimbledon ήταν από μόνος του ιστορικός, αφού για πρώτη φορά πήρε μέρος Ιταλός, ενώ και για πρώτη φορά στο Λονδίνο umpire ήταν γυναίκα, η 43χρονη Μαρίγια Τσίτσακ από την Κροατία.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ξεκίνησε εντυπωσιακά το παιχνίδι, η κατάκτηση του Wimbledon ήταν έτσι και αλλιώς ο μόνος στόχος στο θρυλικό τουρνουά, καθώς θα ισοφάριζε τους αξεπέραστους Ρότζερ Φέντερερ και Ραφαέλ Ναδάλ σε κατακτήσεις Grand Slam.

Ο Σέρβος μπήκε άκρως δυναμικά στο πρώτο σετ και προηγήθηκε 5-2, ωστόσο κάπου εκεί ο διακόπτης του Ματέο Μπερετίνι γύρισε, αναθάρρησε παίζοντας εκπληκτικό τένις και εξαπολύοντας δυνατά χτυπήματα. Το σετ έδειχνε να τελειώνει στο 5-2, ο Τζόκοβιτς σπατάλησε σετ πόιντ σε κομβικό σημείο και τελικά οδηγηθήκαμε στο τάι μπρέικ. Εκεί ο Ιταλός ήταν κυριαρχικός, έκλεισε το τάι μπρέικ με άσο και απέκτησε προβάδισμα.

Ο κόσμος σ’ εκείνο το χρονικό παρακολουθώντας έναν τελικό υψηλού επιπέδου τάχθηκε με το μέρος του Νο9 της παγκόσμιας κατάταξης. Την ίδια στιγμή ο Τζόκοβιτς δεν παρέλειψε να δείξει τη δυσαρέσκειά του μέσα από το παιχνίδι του, καθώς δεν είχε συνηθίσει ο κόσμος να στηρίζει τον αντίπαλό του κεντρικό court του All England Club.

Ο Σέρβος μπήκε εξίσου δυνατά στο δεύτερο σετ, εκμεταλλεύτηκε το σέρβις γκέιμ του, ρίσκαρε, κινήθηκε περισσότερο στους χώρους, κινδύνευσε σε κάποιο σημείο βέβαια να χάσει το σετ, αλλά τελικά ισοφάρισε το ματς σε 1-1 σετ κατακτώντας το με 6-4.

Το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης επέστρεψε εντυπωσιακά στον τελικό. Επιστράτευσε το αριστοτεχνικό του backhand, την ώρα που ο Ιταλός έδειχνε αποσυντονισμένος, να χάνει τη διαύγειά του και να βρίσκεται πίσω με break (2-1). Ο Νόλε είχε κερδίσει πλέον το κοινό με το παιχνίδι του και ο κόσμος ζητωκραύγαζε σε αρκετές περιπτώσεις "Νόλε, Νόλε, Νόλε".

Το μομέντουμ ήταν πλέον με το μέρος του Τζόκοβιτς, αφού ο Ιταλός δεν μπορούσε να γυρίσει στο παιχνίδι. Ο Μπερετίνι είχε ολοφάνερα αποσυντονιστεί στο ματς της ζωής του και δεν μπορούσε να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα του Νόλε.

Μοναδικός σύμμαχός του οι άσοι, αλλά δεν ήταν αρκετοί. Όπως στο πρώτο σετ, έτσι και στο τρίτο από ένα σημείο και έπειτα ο κόσμος τάχθηκε με το μέρος του Μπερετίνι, κάτι που προκάλεσε εκ νέου τη δυσαρέσκεια του Νο1. Ο Σέρβος μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις πήγαινε και προς το μέρος της umpire για να παραπονεθεί. Ακόμα και έτσι όμως το μομέντουμ δεν άλλαζε, ο Νόλε είχε ήδη… αγριέψει για να βάλει πλώρη για τη νίκη με την κατάκτηση του τρίτου σετ με 6-4.

Το τέταρτο σετ κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο με το τρίτο, ο Νόβακ Τζόκοβιτς πίεσε κατά πολύ από την baseline από τον Μπερετίνι, απέδωσε εκπληκτικά με το forehand, ενώ πίεσε ιδιαίτερα τον Μπερετίνι στο backhand. Οσο καλή άμυνα και να προσπαθούσε να παίξει ο Μπερετίνι, ο Νόλε ήταν επιθετικός, ασταμάτητος και δεν είχε καμία διάθεση να χάσει τόσο το σετ, ούτε το ματς και εν τέλει επικράτησε 6-3.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς στην περίπτωση που κατακτήσει και το τέταρτο Grand Slam της σεζόν, το US Open, θα γίνει ο πρώτος μετά τον 1969 και τον Ροντ Λέιβερ που πετυχαίνει το Calendar Grand Slam (μέσα στην ίδια χρονιά να κατακτήσει δηλαδή και τα 4 Grand Slam). Αυτή ήταν η έκτη φορά που ο Νόλε στέφεται πρωταθλητής στο παραδοσιακότερο τουρνουά τένις στην έβδομη παρουσία του στον τελικό του λονδρέζικου Grand Slam.

TAGS WIMBLEDON ΝΟΒΑΚ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ