AUSTRALIAN OPEN

Τσιτσιπάς: Το ρωσικό θωρηκτό Μεντβέντεφ τον άφησε εκτός τελικού στο Australian Open

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς AP PHOTO/ANDY BROWNBILL

Ο Ντανίλ Μεντβέντεφ ήταν εξαιρετικός κόντρα σε έναν άδειο από δυνάμεις Τσιτσιπά, επικράτησε 3-0 σετ και προκρίθηκε στον τελικό του Australian Open.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν μπόρεσε να προκαλέσει τον ανίκητο, εδώ και πέντε μήνες, Ντανίλ Μεντβέντεφ και να πανηγυρίσει την πρόκριση στον πρώτο του Grand Slam τελικό.

Ο 24χρονος Ρώσος, συνεχίζοντας το εξαιρετικό του ξεκίνημα στη νέα σεζόν, επικράτησε ελεγχόμενα 6-4, 6-2, 7-5 του Έλληνα πρωταθλητή και σφράγισε το σπουδαίο παιχνίδι με τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του Australian Open της Κυριακής, πετυχαίνοντας παράλληλα την 20η συνεχόμενη νίκη του στο tour!

Το νέο Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης, ήταν κυρίαρχος στο 2ο ημιτελικό στη Rod Laver Arena, ορθώνοντας πραγματικό τείχος στη βασική γραμμή απέναντι στον Στέφανο.

Με εντυπωσιακό σερβίς και τρομερή σταθερότητα από τη baseline, ο Μεντβέντεφ είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα και μόνο για ένα μικρό διάστημα στα μέσα του 3ου σετ, έχασε την αυτοσυγκέντρωση και την αποτελεσματικότητά του, επιτρέποντας στον Τσιτσιπά να αναθαρρήσει.

Έτσι, πήρε την πρόκριση για τον δεύτερο τελικό Grand Slam της καριέρας του, μετά το US Open 2019 (ήττα από Ναδάλ), όπου την Κυριακή (10:30GR-Eurosport) θα τεθεί αντιμέτωπος με τον μόνιμο πρωταθλητή τα τελευταία χρόνια στη Μελβούρνη, Νόβακ Τζόκοβιτς στην 8η μεταξύ τους αναμέτρηση στο tour, με τον Σέρβο να προηγείται 4-3 στις νίκες.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι περίμεναν μια πιο αμφιρροπη μονομαχία στο 2ο ημιτελικό ανάμεσα σε δύο από τους κορυφαίους τενίστες της νέας γενιάς και ιδιαίτερα φορμαρισμένους.

Ο Στέφανος προερχόταν από την επική ανατροπή επί του Ράφαελ Ναδάλ στα προημιτελικά και δεν έδειξε την απαραίτητη φρεσκάδα και ετοιμότητα που απαιτούσαν οι ανάγκες. Όπως στον αγώνα με τον Ισπανό, έτσι και απέναντι στον Μεντβέντεφ, ο 22χρονος Έλληνας τενίστας άργησε να μπει στο ματς και παρ'ότι έδειξε σημάδια ανάκαμψης στο 3ο σετ, παρακινούμενος και από τις εκδηλώσεις αγάπης του κοινού, δεν μπόρεσε να διατηρήσει το υψηλό του επίπεδο την ίδια ώρα που ο αντίπαλός του έδειξε αξιοζήλευτη ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα.

Ειδικά στα δύο πρώτα σετ, ο Μεντβέντεφ έδειχνε απροβλημάτιστος, διατηρώντας πολύ εύκολα τα service game του ενώ πίεσε σε αρκετές περιπτώσεις το σερβίς του Τσιτσιπά. Ο Ρώσος, Νο4 του ταμπλό, είχε τους τριπλάσιους winners (28-12) από τον Στέφανο στα δύο πρώτα σετ και δεν επέτρεψε στον Έλληνα άσο να τον απειλήσει με break point.

Συνεχίζοντας το ίδιο δυνατά και στο ξεκίνημα του 3ου σετ, ο Μεντβέντεφ πέτυχε νωρίς το break (1-0) και έδειχνε να έχει τον απόλυτο έλεγχο, αποφασισμένος να κλείσει στα τρία σετ την υπόθεση πρόκριση.

Οι πρώτες ευκαιρίες για break του Τσιτσιπά στο ματς, ήρθαν λίγο αργότερα και τελικά ο Στέφανος κατάφερε να πάρει πίσω το break ισοφαρίζοντας σε 3-3 games, μέσα σε αποθέωση από το κοινό της Rod Laver Arena. Ο Έλληνας τενίστας ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του, όπως στο ματς με τον Ναδάλ, πίεσε πιο έξυπνα και αποτελεσματικά με αποτέλεσμα να συγχύσει τον Μεντβέντεφ ο οποίος ξεκίνησε τα ασυνήθιστα λάθη.

Μάλιστα, ο Στέφανος έφτασε δύο πόντους μακριά από την κατάκτηση του 3ου σετ, έχοντας 0-30 την ώρα που ο Μεντβέντεφ σέρβιρε στο 4-5 για να παραμείνει στο σετ. Όμως, ο ψυχρός Ρώσος διατήρησε το σερβίς του και πέτυχε αμέσως break (6-5) με ένα απίστευτο πέρασμα, αναγκάζοντας το κοινό να τον χειροκροτήσει.

Τελικά, μετά από 2 ώρες και 9 λεπτά αγώνα, ο 25χρονος ολοκλήρωσε τη νίκη του και σφράγισε την πρόκριση στον τελικό της Μελβούρνης.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στο πρώτο Major της χρονιάς, αγωνιζόμενος στον 3ο ημιτελικό Grand Slam της καριέρας του (Australian Open 2019, Roland Garros 2020).

Μπορεί να μην κατάφερε να πάρει την πρόκριση στον πρώτο του τελικό, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα έχει κι άλλες ευκαιρίες στο μέλλον και θα καταφέρει να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των ειδικών που μιλάνε για έναν μελλοντικό πρωταθλητή στα Grand Slam.

Πηγή: Tennis24.gr

TAGS AUSTRALIAN OPEN ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ