AUSTRALIAN OPEN

Τσιτσιπάς - Ναδάλ: Ελληνοϊσπανική μονομαχία με φόντο τους "4" στο Australian Open

Τσιτσιπάς - Ναδάλ: Ελληνοϊσπανική μονομαχία με φόντο τους "4" στο Australian Open

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και ο Ραφαέλ Ναδάλ θα τεθούν αντιμέτωποι στην προημιτελική φάση του Australian Open και το Sport24 θυμάται την πορεία τους, τα προηγούμενα ματς τους και τις προπονητικές οδηγίες του Ράφα στον Στεφ. (VIDEOS)

Το μεγάλο ραντεβού του Στέφανου Τσιτσιπά (Νο6) με τον Ραφαέλ Ναδάλ (Νο2) το οποίο διαφαινόταν από την ημέρα της κλήρωσης του Australian Open είναι πια γεγονός.

Την ερχόμενη Τετάρτη (17/02) οι δύο τενίστες θα τεθούν για όγδοη φορά αντιμέτωποι με την αναμέτρησή τους λογικά να είναι τελευταία είτε στο πρωϊνό πρόγραμμα (περίπου 6 π.μ.) είτε στο απογευματινό (περίπου 12μ.)

Αμφότεροι έχουν πραγματοποιήσει εξαιρετική πορεία μέχρι τώρα στο τουρνουά και δίχως αμφιβολία η μονομαχία τους αναμένεται συναρπαστική.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΣ 8

Πάμε να ρίξουμε μία ματιά πως φτάσαμε μέχρι εδώ. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς από την αρχή είχε μία κλήρωση η οποία του επέτρεπε δίχως μπελάδες να βρεθεί τουλάχιστον μέχρι τους "16".

Η αρχή έγινε κόντρα στον Ζιλ Σιμόν ο οποίος αποδείχτηκε μικρό εμπόδιο για τον 22χρονο Έλληνα. Με σταθερότητα σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού ο Τσιτσιπάς πήρε την πρόκριση με 3-0 σετ για τον δεύτερο γύρο.

Εκεί τον περίμενε ο Θανάσης Κοκκινάκης με τους δύο τενίστες να έχουν μία τρομερή μονομαχία η οποία κρίθηκε στα πέντε σετ. Παρά το γεγονός ότι το ματς κράτησε περίπου 4,5 ώρες η εικόνα του Τσιτσιπά ήταν τέτοια που έδειχνε ότι έλεγχε το ματς και πως είτε σε τέσσερα είτε σε πέντε σετ θα έφτανε στην επικράτηση όπως και έγινε.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πανηγυρίζει τη νίκη επί του Θανάση Κοκκινάκη στον 2ο γύρο του Australian Open
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πανηγυρίζει τη νίκη επί του Θανάση Κοκκινάκη στον 2ο γύρο του Australian Open AP

Στον τρίτο γύρο το εμπόδιο του Μάικ Ίλμερ ήταν ιδιαίτερα χαμηλό για τον Στέφανο Τσιτσιπά. Δεν ήταν μόνο το 3-0, αλλά κυρίως η εικόνα των δύο στο δεύτερο και στο τρίτο σετ στα οποία ο Στεφ έκανε ότι ηθελε στο κορτ.

Ο τέταρτος αγώνας του Τσιτσιπά στο Australian Open δεν έγινε ποτέ, αφού ο Ματέο Μπερετίνι αναγκάστηκε να αποσυρθεί μετά από τραυματισμό στους κοιλιακούς και έτσι ο Έλληνας τενίστας βρέθηκε στο δρόμο του Ραφαέλ Ναδάλ χωρίς αγώνα.

Την ίδια ώρα ο Ισπανός είναι σαρωτικός στους αγώνες που έχει δώσει. Μπορεί η συμμετοχή του να ήταν υπό αμφισβήτηση αφού πριν το τουρνουά είχε πρόβλημα στην πλάτη, ωστόσο δείχνει να το έχει ξεπεράσει.

Έχοντας την κατάσταση σε απόλυτο έλεγχο επικράτησε εύκολα κόντρα στους Ντζερέ, Μο και Νόρι και έτσι έφτασε μέχρι τον τέταρτο γύρο όπου τον περίμενε ο Φονίνι. Όλοι περίμεναν να δουν την κατάσταση που βρίσκεται ο 34χρονος και εκείνος έστειλε το δικό του μήνυμα αφού επικράτησε εύκολα 3-0 σετ και προκρίθηκε για 13η φορά στα προημιτελικά του στο Australian Open.

ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ VS ΝΑΔΑΛ ΠΡΑΞΗ ΟΓΔΟΗ

Κάπως έτσι ο Στέφανος Τσιτσιπάς και ο Ραφαέλ Ναδάλ θα τεθούν αντιμέτωποι για όγδοη φορά. Φυσικά ο Ισπανός έχει συντριπτικό ποσοστό απέναντι στο Νο6 της Παγκόσμιας κατάταξης. Στις προηγούμενες επτά αναμετρήσεις ο Ναδάλ μετρά έξι νίκες. Μάλιστα, η μία από αυτές ήταν πριν από δύο χρόνια στον ημιτελικό του Australian Open με τον Ράφα να επικρατεί με 6-2, 6-4, 6-0.

Οι Ναδάλ και Τσιτσιπάς
Οι Ναδάλ και Τσιτσιπάς AP

Το οξύμωρο της ιστορίας των αναμετρήσεων των δύο αθλητών είναι ότι ο Τσιτσιπάς την μοναδική του νίκη κόντρα στον Ναδάλ την έχει πετύχει στο χώμα και συγκεκριμένα στο τουρνουά της Μαδρίτης!

Παράλληλα, ο 22χρονος Έλληνας τενίστας τα πάει εξαιρετικά στους προημιτελικούς Grand Slam αφού μετράει δύο προκρίσεις σε ισάριθμους αγώνες (Australian Open το 2019 και στο Roland Garros το 2020).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΘΛΗΤΩΝ

Ημερομηνία Τουρνουά Φάση Σκορ
23/04/2018 Barcelona open Τελικός Ναδάλ - Τσιτσιπάς 6-2, 6-1
06/08/2018 Canada Masters Τελικός Ναδάλ - Τσιτσιπάς 6-2, 7-6 (4)
14/01/2019 Australian Open Ημιτελικός Ναδάλ - Τσιτσιπάς 6-2, 6-4, 6-0
06/05/2019 Madrid Masters Ημιτελικός Τσιτσιπάς - Ναδάλ 6-4. 2-6. 6-3
13/05/2019 Rome Masters Ημιτελικός Ναδάλ - Τσιτσιπάς 6-3, 6-4
11/11/2019 Tour Finals Φάση Ομίλων Ναδάλ - Τσιτσιπάς 6-7 (4), 6-4, 7-5
16/11/2020 Tour Finals Φάση Ομίλων Ναδάλ - Τσιτσιπάς 6-4, 4-6, 6-2

Η ΝΙΚΗ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Αν πρέπει να ξεχωρίσουμε δύο αναμετρήσεις από αυτές που αναφέραμε παραπάνω σίγουρα θα είναι η νίκη του Τσιτσιπά στη Μαδρίτη και η τιτανομαχία του Λονδίνου με τον Ναδάλ να επικρατεί.

Το ημερολόγιο έγραφε 6 Μαΐου 2019 όταν Στέφανος Τσιτιπάς αντιμετώπισε τον Ράφα Ναδάλ στο σπίτι του, το τουρνουά της Μαδρίτης. Ο Ράφα ήθελε να πάρει τη νίκη για να πανηγυρίσει ένα ακόμα τουρνουά στην Μαδρίτη.

Μόνο που ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε διαφορετική άποψη. Με μία μαγική εμφάνιση στη χωμάτινη επιφάνεια της Μαδρίτης ο Στεφ ανάγκασε ακόμα και τους Ισπανούς να τον χειροκροτήσουν φτάνοντας στην τελική επικράτηση με 6-4, 2-6, 6-3.

Η δεύτερη αναμέτρηση που ξεχωρίζουμε είναι αυτή στο Λονδίνο το 2019. Εκεί όπου ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το ATP Finals γνωρίζοντας μόνο μία ήττα, αυτή από τον Ράφα.

Στη συγκεκριμένη αναμέτρηση ο Ισπανός ήθελε μόνο νίκη για να έχει ελπίδες πρόκρισης και απέναντι του ήταν ο Τσιτσιπάς που είχε ήδη προκριθεί στα ημιτελικά. Το αποτέλεσμα; Περίπου τρεις ώρες τρομερής μάχης ανάμεσα στους δύο τενίστες με τον Ράφα να επικρατεί στο τέλος 6-7 (4), 6-4, 7-5.

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Ανάμεσα στους δύο τενίστες υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμός εντός των κορτ και αυτό αποτυπώνεται και στις δηλώσεις τους.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είχε δηλώσει πριν από δύο χρόνια ο Ραφαέλ Ναδάλ μετά το παιχνίδι τους στο Australian Open πριν από δύο χρόνια. Ο Ράφα είχε ερωτηθεί για το τι μπορεί να περιμένει μελλοντικά ο κόσμος από τον Τσιτσιπά με τον Ισπανό να δίνει ξεκάθαρη απάντηση.

"Έχει τα πάντα για να τα καταφέρει. Πολύ καλά χτυπήματα από την base line, είναι αρκετά επιθετικός. Μπορεί να γίνει ένας πρωταθλητής πολλών grand slam. Ελπίζω να ξαναβρεθούμε σε πολλούς αγώνες το επόμενο διάστημα" ήταν το σχόλιο του Ράφα.

ΟΙ ΜΑΓΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ LAVER CUP

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από αντίπαλοι οι δυο τους έχουν συνεργαστεί στο πλαίσιο του Laver Cup όταν ήταν μέλη της ευρωπαϊκής

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πριν βγει στο κορτ για το καθοριστικό τρίτο σετ απέναντι στον Φριτζ δέχτηκε συμβουλές από τους Φέντερερ και Ναδάλ.

Μετά το τέλος της αναμέτρησης ο Στέφανος Τσιτσιπάς ρωτήθηκε για αυτό που ζει. "Αν μου λέγατε πριν από 10 χρόνια ότι θα έπαιζα σε ένα τουρνουά που θα έχω στο πλευρό μου τον Roger, τον Rafa και 4 ακόμα παίκτες από το Top 10 της παγκόσμιας κατάταξης, δεν θα σας πίστευα. Είναι απλά υπέροχο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο "Στεφ".

Σε εκείνη τη διοργάνωση του Laver Cup Ναδάλ και Φέντερερ έδωσαν ρεσιτάλ και απόλαυσαν κάθε στιγμή. Χαρακτηριστικός ήταν ο πανηγυρισμός του Ράφα Ναδάλ μετά τη νίκη του Τσιτσιπά επί του Φριτζ. Ο Ράφα φώναξε σε άπταιστα ελληνικά "πάμε" κάνοντας ακόμα και τον Στέφανο Τσιτσιπά να γελάσει.


TAGS AUSTRALIAN OPEN ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ΡΑΦΑ ΝΑΔΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ