ATP

Τένις: Με super tie-break τα Grand Slam για φέτος

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πανηγυρίζει την πρόκριση στα ημιτελικά του Roland Garros
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πανηγυρίζει την πρόκριση στα ημιτελικά του Roland Garros PHOTO CREDITS: AP PHOTO/THIBAULT CAMUS

Μετά από σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων αποφασίστηκε τα Grand Slam φέτος να διεξαχθούν super tie-break των 10 πόντων στο decider set.

Μετά από διαβουλεύσεις των WTA, ATP, ITF αλλά και των Διοικητικών Συμβουλίων των τεσσάρων Grand Slam αποφασίστηκε να εφαρμοστεί ο κανόνας του super tie-break των 10 πόντων στο decider set των αναμετρήσεων όταν το σκορ βρίσκεται στο 6-6 αρχής γενομένης από το Roland Garros του 2022.

“Η απόφαση βασίζεται στην έντονη επιθυμία στο να δημιουργηθεί μεγαλύτερη συνέπεια στους κανόνες των αγώνων στα Grand Slam βελτιώνοντας παράλληλα την εμπειρία τόσο των παικτών όσο και των οπαδών.

Αυτή η δοκιμή, η οποία έχει εγκριθεί από τους κανόνες της επιτροπής τένις που διοικείται από την Διεθνή Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ITF) θα ισχύει για όλα τα Grand Slam σε όλες τις κατηγορίες και σε όλα τα αγωνίσματα, προκριματικά, μονό και διπλό ανδρών, μονό και διπλό γυναικών, αμαξίδια, junior και θα ξεκινήσει από το 2022 στο τουρνουά του Roland Garros.”, ανέφερε η κοινή ανακοίνωση.

Η δοκιμή αυτή σημαίνει ότι όταν το σκορ φτάσει στο 6-6 στο τελικό set, νικητής του αγώνα θα είναι αυτός που θα φτάσει πρώτος στους 10 πόντους αρκεί να έχει διαφορά δύο πόντων από τον αντίπαλό του.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια ιστορική απόφαση και μια προσπάθεια κοινής γραμμής των τεσσάρων major, τα οποία λειτουργούσαν με τους δικούς τους κανόνες στα decider sets.

Το πρώτο Grand Slam που είχε δοκιμάσει το μέτρο του super tie-break των 10 πόντων ήταν το Australian Open το 2019.

Στο Wimbledon το tie-break εφαρμόστηκε στο decider set το 2019 όταν το σκορ έφτανε στο 12-12, ενώ στο US Open από το 1970 και μετά είχε καθιερωθεί το κλασικό tie-break (7 πόντοι) και στο τελικό set όταν το σκορ ήταν στο 6-6.

Η ιστορική αυτή αλλαγή του κανόνα θα επανεξεταστεί αφού ολοκληρωθεί ένας χρόνος δοκιμής και περάσει από όλα τα Grand Slam πριν υποβληθεί αίτηση για μόνιμη αλλαγή.

ΠΗΓΗ: Tennis24

TAGS ATP WTA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ