ROLAND GARROS

Roland Garros: Ο Τζόκοβιτς έχει ακόμα ένα ραντεβού με την ιστορία και ο Ρουντ θέλει να του το χαλάσει

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς AP

Το απόγευμα της Κυριακής (11/06, 16.00) ο Νόβακ Τζόκοβιτς αντιμετωπίζει τον Κάσπερ Ρουντ στον τελικό του Roland Garros και το SPORT24 αναλύει τα δεδομένα του μεγάλου τελικού.

Το απόγευμα της Κυριακής (11/6, 16.00, Eurosport 1, ζωντανά από το SPORT24) ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα αντιμετωπίσει τον Κάσπερ Ρουντ στον τελικό του Roland Garros.

Από τη μία ο 36χρονος Σέρβος αναζητά ένα ακόμα πετράδι στο στέμμα του, ενώ από την άλλη ο 24χρονος Νορβηγός αποζητά τον πρώτο μεγάλο τίτλο της καριέρας του αφού οι 10 που έχει στην κατοχή του είναι όλοι σε 250άρια.

Το SPORT24 αναλύει όλα τα δεδομένα του μεγάλου τελικού ο οποίος αναμένεται να τραβήξει τα βλέμματα όλων των φίλων του τένις.

Ένα ακόμα ραντεβού με την ιστορία για τον Τζόκοβιτς

Ο Νόλε έχει μπροστά του πολλές και διαφορετικές προκλήσεις που του δίνουν έξτρα κίνητρο για να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής κόντρα στον Κάσπερ Ρουντ.

Φυσικά η κατάκτηση του τίτλου από τον Νόβακ Τζόκοβιτς θα ανέβει στην κορυφή της λίστας με τους κατόχους Grand Slam τίτλων έχοντας 23 και θα αφήσει στη δεύτερη θέση τον Ραφαέλ Ναδάλ με 22.

Την ίδια ώρα θα γίνει ο μοναδικός που θα έχει τουλάχιστον τρεις κατακτήσεις στα τέσσερα Grand Slam! Αν μη τι άλλο ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα για τον Νόλε.

Την ίδια ώρα με την πρόκρισή του στον τελικό ο Τζόκοβιτς έφτασε τους 34 στην τεράστια καριέρα του ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της θρυλικής Κρις Έβερτ.

Επιπρόσθετα έγινε ο μοναδικός άνδρας στην ιστορία του τένις με ποσοστό νίκης τουλάχιστον 85% σε όλα τα Grand Slam. Συγκεκριμένα, έχει πλέον 91.8% στο Australian Open, 89.6% στο Wimbledon, 86.2% στο US Open και 85.0% στο Roland Garros.

Ο Ρουντ κυνηγά το ακατόρθωτο

Ο Κάσπερ Ρουντ για δεύτερη διαδοχική χρονιά αγωνίζεται στον τελικό του Roland Garros, ενώ αυτός είναι ο τρίτος του τελικός σε Grand Slam.

Πέρσι τον σταμάτησε ο Ραφαέλ Ναδάλ στο Παρίσι, ενώ στο US Open που ακολούθησε έχασε από τον Κάρλος Αλκαράθ. Τώρα θα βρει απέναντί του τον Νόβακ Τζόκοβιτς ο οποίος θέλει τη νίκη για να γράψει ξανά ιστορία.

Ο Ρουντ πανηγυρίζει τη νίκη του απέναντι στον Ρούνε
Ο Ρουντ πανηγυρίζει τη νίκη του απέναντι στον Ρούνε 2023 JEAN-FRANCOIS BADIAS / AP PHOTO

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η αποστολή του μοιάζει ακατόρθωτη αφού όλοι γνωρίζουμε πως όταν ο Νόλε βρίσκεται σε τέτοιες αποστολές σχεδόν ποτέ δεν αποτυγχάνει.

Ήδη, όμως, ο Κάσπερ Ρουντ έχει κάνει μια τεράστια πορεία ξεπερνώντας αθλητές με μεγάλα εμπόδια όπως ήταν αυτά του Ρούνε και του Ζβέρεφ.

Μάλιστα, ήδη έχει γράψει το όνομά του στο σκανδιναβικό τένις αφού έχει μπει σε πολλές μικρές λίστες. Όπως για παράδειγμα ότι έγινε μόλις ο τέταρτος μετά τους Μποργκ, Βιλάντερ και Έντμπεργκ που φτάνει σε τουλάχιστον τρεις τελικούς.

Οι προηγούμενες αναμετρήσεις τους

Αυτή θα είναι η πέμπτη αναμέτρηση των δύο αθλητών με τον Τζόκοβιτς να έχει το απόλυτο 4-0 μέχρι τώρα. Μάλιστα, ο Ρουντ δεν έχει πάρει ούτε σετ στις προηγούμενες τρεις αναμετρήσεις τους.

Η πρώτη χρονικά αναμέτρησή τους έγινα το 2020 στο Rome Masters, όπου στον ημιτελικό ο Νόλε επιβλήθηκε 2-0 (7-5,6-3) για να πάρει την πρόκριση.

Οι δυο τους τέθηκαν αντιμέτωποι ένα χρόνο μετά στη φάση των ομίλων του ATP Finals με τον Σέρβος να επικρατεί 7-6 (4), 6-2. Αυτό ήταν και το μοναδικό τάι μπρέικ που έπαιξαν.

Οι επόμενοι δύο αγώνες τους έγιναν το 2022. Το εντυπωσιακό είναι ότι έπαιξαν ξανά στο Rome Masters και το ATP Finals. Στη Ρώμη τέθηκαν αντιμέτωποι ξανά στον ημιτελικό, ενώ έπαιξαν στον τελικό του ATP Finals.

Έτσι έφτασαν στον τελικό

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς άρχισε την πορεία του απέναντι στον Κοβάτσεβιτς και πέρασε τους τέσσερις πρώτους γύρους δίχως να χάσει σετ αποκλείοντας κατά σειρά τους Φούτσοβιτς, Νταβίντοβιτς Φοκίνα και Βαρίγιας.

Στα προημιτελικά ο Χατσάνοφ πήρε το πρώτο σετ, αλλά στη συνέχεια ο Νόλε έλεγξε απόλυτα τον αγώνα και έφτασε στην ανατροπή, ενώ στον ημιτελικό ο Τζόκοβιτς επικράτησε 3-1 σετ του λαβωμένου Αλκαράθ.

Στην αντίπερα όχθη ο Κάσπερ Ρουντ ξεπέρασε το εμπόδιο του Ίμερ δίχως να χάσει σετ. Έπειτα επιβλήθηκε 3-1 σετ των Τζεπιέρι και Ζανγκ και έπειτα επιβλήθηκε 3-0 του Χάρι για να φτάσει στα προημιτελικά.

Στους οκτώ επικράτησε 3-1 σετ απέναντι στον Χόλγκερ Ρούνε, ενώ στον ημιτελικό μετέτρεψε σε παράσταση για ένα ρόλο την αναμέτρηση με τον Ζβέρεφ.

Οι αριθμοί των δύο μονομάχων

Πάμε να ρίξουμε και μία ματιά σε αυτούς τους έξι αγώνες που έχει δώσει ο καθένας από τους δύο από στατιστικής άποψης. Το εντυπωσιακό είναι ότι κανείς δεν έχει παίξει ακόμα πέμπτο σετ.

Αμφότεροι έχουν χάσει συνολικά ελάχιστα σετ (δύο ο Σέρβος και τρία ο Νορβηγός), ενώ γενικότερα έχουν εντυπωσιακά ποσοστά στο κράτημα του σερβίς τους με 84% και 87% αντίστοιχα.

Τζόκοβιτς και Ρουντ έχουν δημιουργήσει σχεδόν τον ίδιο αριθμό break points με τον Νόλε να έχει ελαφρώς καλύτερο ποσοστό από τον Νορβηγό.

Τέλος, κάτι άλλο που πρέπει να σημειώσουμε είναι οι σχεδόν δύο ώρες που έχει μείνει παραπάνω στο κορτ ο Τζόκοβιτς κάτι που μπορεί να παίξει το ρόλο του.

Τα δεδομένα στην Παγκόσμια κατάταξη

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι ο μοναδικός που καίγεται για το αποτέλεσμα του τελικού αφού η νίκη του θα επηρεάσει τη θέση του στην Παγκόσμια κατάταξη.

Ο Νόλε εάν πάρει τη νίκη θα επιστρέψει στην κορυφή της Παγκόσμιας κατάταξης. Συγκεκριμένα, θα φτάσει τους 7595 βαθμούς και θα προσπεράσει τον Κάρλος Αλκαράθ που έμεινε στους 7175. Έτσι, ο Τζόκοβιτς μετά από ένα μήνα απουσίας από την κορυφή θα επιστρέψει ξανά σε αυτήν.

Την ίδια ώρα ο Κάσπερ Ρουντ ό,τι και να γίνει στον τελικό θα βρίσκεται στην τέταρτη θέση της Παγκόσμιας κατάταξης. Εκείνο που θα αλλάξει είναι η διαφορά του από τον πέμπτο, Στέφανο Τσιτσιπά και τον τρίτο Ντανίλ Μεντβέντεφ.

Αν χάσει ο Νορβηγός θα μείνει στους 4960 βαθμούς, ενώ σε περίπτωση νίκης θα φτάσει τους 5760. Αυτή τη στιγμή ο Τσιτσιπάς έχει 4920, ενώ ο Ρώσος 6100.

Τα χρηματικά έπαθλα του τελικού

Για το τέλος αφήσαμε τα τρελά οικονομικά δεδομένα του τελικού αφού τόσο ο νικητής όσο και ο ηττημένος θα φύγουν από το Παρίσι με επταψήφιο νούμερο.

Ο νικητής θα λάβει 2,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ηττημένος θα φύγει με 1,15 εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι συνολικά 49,6 εκατομμύρια ευρώ.

TAGS ROLAND GARROS ΝΟΒΑΚ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ