ΤΕΝΙΣ

Ρενέ: Η μεγαλύτερη τρανσέξουαλ αθλήτρια

17 Aug 1976, Newport Beach, California, USA --- Transsexual tennis player Dr. Renee Richards, press conference at Newport Beach. --- Image by © Bettmann/CORBIS
17 Aug 1976, Newport Beach, California, USA --- Transsexual tennis player Dr. Renee Richards, press conference at Newport Beach. --- Image by © Bettmann/CORBIS © BETTMANN/CORBIS

Ένα νέο ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στην ιστορία του Δρ.Ρίτσαρντ Ράσκιντ που εγκατέλειψε την οφθαλμολογία για να αλλάξει φύλο και να παίξει τένις ως γυναίκα (video)

Πολλά χρόνια πριν ο κόσμος αμφισβητήσει το φύλο της Κάστερ Σεμένια, υπήρχε η Ρενέ Ρίτσαρντς. Η πρώτη γνωστή περίπτωση για έναν άνδρα που άλλαξε φύλο. Έγινε γυναίκα και συμμετείχε σε επαγγελματικά τουρνουά!

Η ιστορία της είναι αρκετά γνωστή. Για πρώτη φορά όμως αποτελεί το κεντρικό θέμα ενός ντοκιμαντέρ (του ESPN) με το κοινό να έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να παρακολουθήσει εκτεταμένα στιγμιότυπα από την παίκτρια εν δράσει.

Η Ρενέ μεγάλωσε ως Ρίτσαρντ Ράσκιντ. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Γέιλ και τα επόμενα χρόνια εργάστηκε ως καθηγητής οφθαλμολογίας, παντρεύτηκε ένα μοντέλο και έγινε πατέρας ενός αγοριού.

Συνειδητοποίησε ότι ήταν διαφορετικός και θέλησε να αλλάξει τη ζωή του. Με την υποστήριξη της οικογένειας του... έγινε γυναίκα και αποφάσισε να κάνει καριέρα στο άθλημα που αγαπούσε όσο τίποτα άλλο.

Χρειάστηκε να περάσουν χρόνια για να εξασφαλίσει το δικαίωμα συμμετοχής στα επαγγελματικά τουρνουά (και το US Open) και όταν τα κατάφερε βρισκόταν στην τέταρτη δεκαετία της ζωής της.

Η ίδια αντιμετωπίστηκε ως... αξιοθέατο με τον Τζον Μάκενρο να δηλώνει " ένιωθα περίεργα ακόμα και εγώ που την έβλεπα από απόσταση". Η Μπίλι Τζιν Κινγκ, η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, η Παμ Σράιβερ (την οποία νίκησε δύο φορές!) την αγκάλιασαν, αλλά όχι και η Κρις Έβερτ η οποία αρνήθηκε να συμμετάσχει σε τουρνουά.

Η Ρίτσαρντς, 76 χρονών σήμερα ζει στο Καρμέλ της Νέας Υόρκης και επισκέπτεται ακόμη το ιατρείο της. Το έχει αναλάβει ο γιος της, ο Νικ, ο οποίος συνεχίζει να την αποκαλεί "πατέρα".

Η ίδια έκανε το όνειρο της πραγματικότητα, αλλά σήμερα πιστεύει ότι " οι τρανσέξουαλ δεν μπορούν να συμμετέχουν σε επαγγελματικά σπορ γιατί ο συναγωνισμός δεν είναι ο ίδιος. Ίσως δεν έπρεπε να αγωνιστώ και εγώ στα γυναικεία τουρνουά".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ