ROLAND GARROS

Μεντβέντεφ: Επικίνδυνος, αλλά όχι ανίκητος

Ο Ντανίλ Μεντβέντεβ κατά τη διάρκεια του Roland Garros
Ο Ντανίλ Μεντβέντεβ κατά τη διάρκεια του Roland Garros 2021 AP PHOTO/THIBAULT CAMUS

Ο Ντανιίλ Μεντβέντεφ θα είναι ο αντίπαλος του Στέφανου Τσιτσιπά στον προημιτελικό του Roland Garros με τον Ρώσο να είναι ο κακός δαίμονας του 22χρονου Έλληνα.

O Ντανιίλ Μεντβέντεφ θα είναι η επόμενη πρόκληση για τον Στέφανο Τσιτσιπά στα προημιτελικά του Roland Garros. Ο αγώνας τους είναι αργά το βράδυ (22:00, ΕΡΤ και Eurosport 1) Για τον Ρώσο και Νο2 του ταμπλό, αυτή είναι η 1η φορά στην καριέρα του που καταφέρνει να φτάσει μέχρι τους "8" στο Παρίσι, ενώ για τον Έλληνα τενίστα η 2η συνεχόμενη.

Η αλήθεια είναι ότι η σχέση του Ρώσου με το χώμα δεν είναι (ήταν τουλάχιστον) η καλύτερη. Πριν από το Παρίσι μετρούσε μόλις 11 νίκες καριέρας στη χωμάτινη επιφάνεια (11-20), την ίδια ώρα που στην σκληρή έχει 148-59 και στο γρασίδι 18-12.

Μάλιστα στο Roland Garros είχε γνωρίσει 4 συνεχόμενους αποκλεισμούς (0-4) με τη νίκη φέτος απέναντι στον Καζάκο Αλεξάντερ Μπούμπλικ να είναι η παρθενική του στο Παρίσι.

Γενικά στο χώμα ο Ρώσος έχει τα χαμηλότερα ποσοστά νικών από οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια, με μόλις 35%, ενώ στην σκληρή επιφάνεια έχει 72,1% και στο γρασίδι 60%. Αυτό άλλωστε φαίνεται τόσο από τις συμμετοχές σε τελικούς, όσο και από τους τίτλους που έχει κατακτήσει.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Μεντβέντεφ έχει αγωνιστεί σε συνολικά 17 τελικούς, με τους 16 να είναι σε σκληρή επιφάνεια και μόνο ένας σε χωμάτινη (Βαρκελώνη 2019) όπου ηττήθηκε με κάτω τα χέρια από τον Ντόμινικ Τιμ με 6-4, 6-0!

Γεγονός ωστόσο είναι ότι την εβδομάδα που μας πέρασε ο Μεντβέντεφ έκανε εξαιρετικά παιχνίδια κερδίζοντας έναν big server και τον ημιφιναλίστ της Ρώμης, Ρέιλι Οπέλκα, έναν... περίπου big server τον Αλεξάντερ Μπούμπλικ, πήρε ρεβάνς από τον αποκλεισμό του στην Μαδρίτη από τον Χιλιανό Κριστιάν Γκαρίν, ενώ κέρδισε και τον Αμερικανό Τόμι Πολ από τον οποίον έχασε και το μοναδικό του σετ σε αυτά τα 4 ματς.

Αυτό είναι ένα συν για τον Ρώσο, ο οποίος πάει με μεγάλη αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι με τον Τσιτσιπά και φυσικά όχι μόνο των πολύ καλών εμφανίσεων στο Παρίσι, αλλά και για το γεγονός ότι σε συνολικά 7 αναμετρήσεις κόντρα στον Έλληνα τενίστα μετράει 6 νίκες!

Τα πράγματα όμως στη συγκεκριμένη συνάντηση είναι κάπως διαφορετικά κι αυτό γιατί ο αγώνας της Τρίτης θα είναι ο πρώτος που θα γίνει σε χωμάτινη επιφάνεια εκεί που ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει φέτος περισσότερες νίκες απ' ότι έχει στην καριέρα του ο Μεντβέντεφ!

Μάλιστα ο Έλληνας τενίστας, με την ήττα του Φεντερίκο Ντελμπόνις από τον Αλεχάντρο Νταβίντοβιτς Φοκίνα πέρασε πρώτος στη σχετική λίστα έχοντας 20 νίκες στο χώμα όσες κανείς άλλος φέτος στο tour.

Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αυριανή αναμέτρηση στην οποία θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο Μεντβέντεφ θα παίξει.. εκτός έδρας απέναντι στον Τσιτσιπά, λόγω φυσικά επιφάνειας.

Δύο αντίπαλοι με διαφορετική φιλοσοφία στο κορτ. Από τη μία ο αμυντικογενής Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι ένα από τους καλύτερους παίκτες στις επιστροφές, αλλά και από τους παίκτες που πιέζουν αφόρητα το service του αντιπάλου και από την άλλη ο επιθετικός Τσιτσιπάς.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Ρώσος στα 4 παιχνίδια στο Roland Garros έχει φτάσει σε 57(!) break-points έχοντας εκμεταλλευτεί τα 46(!), ενώ από την άλλη ο Τσιτσιπάς έχει 21/43. Ωστόσο, από την άλλη ο Νο2 του κόσμου θα έχει απέναντί του ένα τενίστα ο οποίος μετράει 157 winners, την ίδια ώρα που ο ίδιος έχει 134.

Ένα παιχνίδι το οποίο αναμφίβολα είναι το πιο σημαντικό στην προημιτελική φάση τόσο από την αντιπαλότητα των 2 παικτών όσο και από τα... οφέλη που έχει για τον καθένα αυτή η μεγάλη πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Την τελευταία φορά που τους είδαμε μαζί στο κορτ ήταν στο ημιτελικό του Australian Open, τον περασμένο Ιανουάριο, με τον Μεντβέντεφ να επικρατεί σχετικά εύκολα στα 3 σετ, ωστόσο στη μοναδική φορά που ο Τσιτσιπάς κέρδισε τον Ρώσο, τον Νοέμβριο του 2019 στους τελικούς του Λονδίνου, ο Έλληνας τενίστας κατέκτησε λίγο αργότερα τον μεγαλύτερο τίτλο της καριέρας του...

Πηγή: Tennis24

TAGS ROLAND GARROS ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ