ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΚΑΡΗ

Μαρία Σάκκαρη: Η ζωή της καλύτερης Ελληνίδας τενίστριας όλων των εποχών

Μαρία Σάκκαρη: Η ζωή της καλύτερης Ελληνίδας τενίστριας όλων των εποχών
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ – WATKINSON / 24MEDIA

Το πεντάχρονο κοριτσάκι που ζήτησε από τη μαμά και τον παππού να της μάθουν τένις είναι σήμερα 25 ετών και μαγεύει το Παρίσι με τα κατορθώματά της. Η Μαρία Καούκη γράφει για τη ζωή της Μαρίας Σάκκαρη που προκρίθηκε στα ημιτελικά του Roland Garros.

Αγγελική, μήπως επειδή είναι δικό μας το παιδί, δεν είμαστε αντικειμενικοί και την ενθαρρύνουμε αδίκως; Να καλέσουμε και κάποιον άλλο να τη δει”. Συμβαίνει αυτό. Ήταν δικαιολογημένη η αγωνία του Δημήτρη Κανελλόπουλου και αντίστοιχα η ερώτησή του στην κόρη του και μητέρα της Μαρίας Σάκκαρη.

Ο προσγειωμένος παππούς και πρώτος κατά σειρά προπονητής της κορυφαίας Ελληνίδας τενίστριας που θριαμβεύει στα courts του Παρισιού, σκέφτηκε ότι ενίοτε οι γονείς και ειδικά οι παππούδες και οι γιαγιάδες υπερβάλλουν. Αθάνατη ελληνική οικογένεια. Όμως, υπήρξε αρκετά καλός προπονητής για να κάνει λάθος. Ο ίδιος οδήγησε την κόρη του Αγγελική στο Νο 43 της παγκόσμιας κατάταξης, στον τρίτο γύρο του Roland Garros και στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Αντζελες.

Ανέλαβε την τενιστική εκπαίδευση της εγγονής του, όταν η Μαρία ήταν πέντε ετών. Τότε, άρχισε η ενασχόλησή της με το τένις. Το παράδοξο της ιστορίας είναι ότι δεν την επηρέασε η Αγγελική Κανελλοπούλου, ούτε και ο παππούς της, αλλά μια φίλη της που είχε αρχίσει μαθήματα στο τένις.

Ζήτησε από τη μητέρα της να την πηγαίνει τα Σαββατοκύριακα στον Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών. Το “τρένο” Σάκκαρη μπήκε στις ράγες του τένις και μέχρι να γίνει 12 ετών, μηχανοδηγός ήταν ο παππούς της. Αμέσως μετά, η μαμά Αγγελική έβγαλε την πολύτιμη ατζέντα της.

Είχε συναποφασίσει με τον σύζυγό της, Κώστα να στηρίξουν με κάθε τρόπο τα όνειρα της Μαρίας. Τηλεφώνησε στο φίλο της Εμίλιο Σάντσες, ο οποίος μαζί με τον Σέρχιο Κασάλ διατηρούν μια από τις καλύτερες ακαδημίες τένις στη Βαρκελώνη. Τής πρότειναν ως προπονητή τον Ρικάρντο Ροσολίν, ο οποίος ανέλαβε τη Μαρία μέχρι τα 17 χρόνια της.

Στο μεταξύ, είχε ήδη μπει στη ζωή της ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος ως γυμναστής της. Προπονεί τη Μαρία από τότε που ήταν 14 χρόνων. Η πειθαρχία της και η επιμονή της στην προπόνηση είναι αξιοζήλευτη. Η συμβολή του στο παιχνίδι της είναι πολύ σημαντική. Η Μαρία έχει σπουδαία σωματική δύναμη γεγονός που της προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στο παιχνίδι της.

Η Μαρία Σάκκαρη πανηγυρίζει την πρόκρισή της στα ημιτελικά του Roland Garros εις βάρος της Ίγκα Σβιόντεκ (9 Ιουνίου 2021)
Η Μαρία Σάκκαρη πανηγυρίζει την πρόκρισή της στα ημιτελικά του Roland Garros εις βάρος της Ίγκα Σβιόντεκ (9 Ιουνίου 2021) @ 2021 THIBAULT CAMUS/ASSOCIATED PRESS


Οι διακοπές στον Αη Γιάννη, ο Ολυμπιακός και η μοναξιά

Όταν έγινε 18 ετών, μετακόμισε στη Βαρκελώνη και άρχισε να προπονείται στην “Ad in Tennis Academy” του Ερμάν Πουέντες. Αυτή ήταν μια πολύτιμη, αλλά και δύσκολη περίοδο στη ζωή της Μαρίας Σάκκαρη. Έκανε πολλή προπόνηση, πολλά ταξίδια και παράλληλα τής έλειπε πολύ η οικογένειά της και ένιωθε μόνη της.

Είναι πολύ δεμένη με την Ελλάδα, με τους ανθρώπους της, αλλά και με το χωριό της τον Αη Γιάννη στη Σπάρτη. Εκεί, περνούσε όλα τα καλοκαίρια της. Ο πατέρας της Κώστας, επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της Victory Enterntainment (δραστηριοποιείται στο χώρο της εισαγωγής των τούρκικων σειρών στη χώρα μας) γεννήθηκε στα νιάτα της Λακωνίας. Εκείνος πρόσφερε στα παιδιά του, τη Μαρία, τον Γιάννη και την Αμάντα μια διαφορετικού τύπου εκπαίδευση.

Τούς έμαθε τα πάντα για τη Σπάρτη. Της αρέσει όταν την αποκαλούν Σπαρτιάτισσα και ακόμη περισσότερο να βλέπει Έλληνες στις εξέδρες. Κι ας έχουν ασυνήθιστες για το τένις αντιδράσεις, πιο ποδοσφαιρικές. Τους καλύπτει η Μαρία και τους υποστηρίζει εξίσου. Δεν είναι τυχαίο που λατρεύει να παίζει στο Αυστραλιανό Όπεν έχοντας στο πλευρό της τους ατίθασους ομογενείς να της τραγουδούν.

Τις ξέρει καλά τις ποδοσφαιρικές αντιδράσεις. Τις έμαθε για χάρη του Ολυμπιακού. Ο πατέρας της είχε υπάρξει μέλος του ΔΣ και η ίδια όταν βρίσκεται στην Ελλάδα επισκέπτεται το “Γ. Καραϊσκάκης”. “Τόσο διαφορετική ατμόσφαιρα από ένα γήπεδο τένις! Ήταν απίστευτο να ακούς τα συνθήματα και να βλέπεις όλους αυτούς τους οπαδούς να τρελαίνονται.

Τίποτε δεν μπορεί να κερδίσει το πάθος του ποδοσφαίρου! Ήταν οικογενειακή υπόθεση το να υποστηρίξουμε την ομάδα μας, τον Ολυμπιακό. Είναι εκπληκτικό να μοιράζομαι αυτές τις στιγμές με τον μπαμπά μου”, είχε γράψει μετά τον αγώνα των “ερυθρόλευκων” με την Τότεναμ, αλλά στηρίζει την ομάδα της και από μακριά.

Το έδειξε όταν πανηγύρισε την νίκη των Πειραιωτών επί της Αϊντχόφεν και την πρόκριση στους "16" του Europa League. Ήταν στην Ντόχα, αλλά οι αναρτήσεις της στο instagram ήταν συντονισμένες με τους χτύπους του Λιμανιού.

Η Μαρία Σάκκαρη ήταν στο Νο 18 όταν άρχισε το φετινό Roland Garros. Βρίσκεται σταθερά στις Top-20 της παγκόσμιας κατάταξης της WTA. Εδώ και δύο χρόνια ήταν αγωνιστικά έτοιμη, γι' αυτή τη μεγάλη στιγμή και πρόσθετε πινελιές. Διόρθωνε λεπτομέρειες και άλλαξε κάτι σημαντικό. Τη φιλοσοφία της.

Γύμνασε και το μυαλό της. Πολλές φορές στο παρελθόν κατέρρεε σε αγώνες, έπειτα από κάποιο λάθος της. Γονάτιζε ψυχολογικά, θόλωνε. Αυτό άλλαξε και μαζί άλλαξε και η τενίστρια Μαρία. Έγινε η μαχήτρια που δεν τα παρατά. Φάνηκε και στον αγώνα με τη Σβιόντεκ, έπειτα από ένα λάθος της. Ακόμη κι η ίδια το θεώρησε αστείο. Γέλασε και συνέχισε να καταπίνει την αντίπαλό της σαν να ήταν τσιπς.

Νίκες και Monopoly πάνε πακέτο

Την έχει βοηθήσει πολύ και ο προπονητής της Τομ Χιλ, σε αυτό. Αλλά και κάτι ακόμη. Ότι δεν αισθάνεται πια μόνη στα ταξίδια της. Μαζί με τον Χιλ και τον sparring partner της, τον Γιάννη Στεργίου είναι μια ομάδα και μια παρέα που γιορτάζει τις νίκες παίζοντας Monopoly, όπως έκαναν μετά τη σπουδαία εμφάνισή της επί της Ναόμι Οζάκα, στο Μαϊάμι! Sparring partner είναι ο αντίπαλος του αθλητή στις προπονήσεις. Ναι, με άντρα προπονείται. Και έχει λογική αυτό. Το πιο απλό; Τη βοηθάει στην ταχύτητά της.

Η Μαρία δεν είχε τη μητέρα της παρέα στη διαδρομή της στο Παρίσι. Η κ. Κανελλοπούλου είναι με μια βαλίτσα στο χέρι. Τρέχει όπου τη χρειάζονται τα παιδιά της. "Είμαι δίπλα της, κάθε στιγμή που θα με χρειαστεί. Έτσι κι αλλιώς, όλο αυτό είναι η ζωή μου. Να ταξιδεύω για το τένις. Το ζω πολύ κι εγώ, παράλληλα με τη Μαρία.

Ζω τις αγωνίες της. Επειδή γνωρίζω και τεχνικά το άθλημα και ξέρω κάποια πράγματα, μπορώ να καταλάβω περισσότερα. Όποιο από τα παιδιά μου με χρειαστεί, φεύγω για να πάω δίΤπλα του. Δεν τα ξεχωρίζω και δεν θέλω ποτέ να αισθανθούν κάτι τέτοιο. Και η Μαρία θέλει να είμαι δίπλα στα αδέρφια της, αλλά κι εκείνη θέλει να βρίσκεται κοντά τους.

Η Μαρία Σάκκαρη πανηγυρίζει ένα πόντο της επί της Σβιόντεκ στο Roland Garros | 9 Ιουνίου 2021
Η Μαρία Σάκκαρη πανηγυρίζει ένα πόντο της επί της Σβιόντεκ στο Roland Garros | 9 Ιουνίου 2021 EUROKINISSI

Αντίστοιχα νιώθουν και η Αμάντα με τον Γιάννη. Ευτυχώς, τα παιδιά μου δεν με προβλημάτισαν ποτέ . Είναι πολύ καλά. Αντιθέτως, εγώ ήμουν αυτή που τους έλεγε να μην διαβάζουν τόσο, για να ξεκουραστούν και λίγο", είχε δηλώσει στο Contra.gr η μητέρα της Μαρίας, ενώ είχε αναφερθεί και σε ένα άλλο σπάνιο προσόν της κόρης της, την ευγένεια: "Η Μαρία είναι παιδί με έντονες αντιδράσεις, με ισχυρή προσωπικότητα, ιδιαίτερη.

Είναι τελειομανής και επίμονη! Δεν το βάζει κάτω. Στο τένις βγάζει μια άλλη προσωπικότητα, πιο επιθετική. Βέβαια, έχει μάθει να σέβεται και να τιμά την αντίπαλό της. Έτσι πρέπει. Όταν ήταν μικρή, όταν τη μεγάλωνα, της έλεγα να είναι ευγενική με όλους". Η Μαρία δεν περιορίζει την καλή συμπεριφορά της απέναντι στις αντίπαλές της. Είναι προσιτή και καλή -πράγματι- με όλους.

Η Σάκκαρη έχει μετρήσει νίκες σχεδόν απέναντι σε όλες τις κορυφαίες τενίστριες παγκοσμίως. Επειτα τις χειροκρότησε για τον αγώνα που έδωσαν. Το ίδιο συνέβη όταν νίκησε και το είδωλό της, τη Σερίνα Ουίλιαμς, στο Σινσινάτι.

Όταν η Αμερικάνιδα νίκησε τη Μαρία στο US OPEN -πέρυσι-, τόνισε ότι της έχει προκαλέσει εντύπωση η αγωνιστικότητα της κορυφαίας Ελληνίδας τενίστριας: “Την προηγούμενη φορά που παίξαμε, αισθανόμουν λίγο κουρασμένη και είχα και κράμπες αλλά αυτή τη φορά ένιωσα ότι η Μαρία έπαιξε πιο ολοκληρωμένα. Ένιωσα ότι έπαιξε καλύτερα. Είναι τόσο καλή και ανταγωνιστική”.

Κατέκτησε τον πρώτο WTA τίτλο της το 2019 στο Ράμπατ, ενώ έχει φτάσει επίσης στις “16” του Αυστραλιανού Όπεν και του US OPEN.

TAGS ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΚΑΡΗ ROLAND GARROS WTA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ