AUSTRALIAN OPEN

Australian Open: Τα φαβορί, το χρηματικό έπαθλο ρεκόρ και το αναλυτικό πρόγραμμα του πρώτου Grand Slam

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Australian Open
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Australian Open 2022 ANDY BROWNBILL/AP IMAGES

Το κυρίως ταμπλό του Australian Open ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του για να υποδεχτεί τους κορυφαίους τενίστες του κόσμου και το SPORT24 σου παρουσιάζει όσα πρέπει να ξέρεις.

Η ώρα για το πρώτο Grand Slam της χρονιάς έφτασε. Από τις 16 Ιανουαρίου μέχρι και τις 29 του ίδιου μήνα όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο Australian Open.

Εκεί θα βρίσκονται φυσικά και ο Στέφανος Τσιτσιπάς με την Μαρία Σάκκαρη. Το ελληνικό δίδυμο θα προσπαθήσει να φτάσει όσο το δυνατόν πιο μακριά στο τουρνουά έχοντας αρκετές πιθανότητες να το πράξει.

Φυσικά οι προβλέψεις σε ένα Grand Slam είναι δύσκολες για αυτό και εμείς θα επιχειρήσουμε να σας παρουσιάσουμε τα δεδομένα που υπάρχουν.

Τα δεδομένα για Σάκκαρη και Τσιτσιπά

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αρχίσουμε από το ελληνικό δίδυμο. Σάκκαρη και Τσιτσιπάς μπαίνουν στο τουρνουά δείχνοντας ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Η κλήρωση θεωρητικά είναι πιο δύσκολη για την Μαρία Σάκκαρη αφού από νωρίς της φέρνει στο δρόμο της προκλήσεις. Βέβαια, για να φτάσεις μακριά σε ένα Grand Slam πρέπει να κάνεις και μεγάλες νίκες.

Πολλά θα κριθούν από την κατάσταση που θα βρεθεί το σερβίς της. Εάν είναι σταθερό και αποφύγει τα εύκολα λάθη τότε δεδομένα μπορεί να φτάσει μακριά.

Ο πρώτος της στόχος θα είναι να βρεθεί στα προημιτελικά κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ έως τώρα στο πρώτο Grand Slam της χρονιάς αφού οι καλύτερες πορείες της ήταν μέχρι τον τέταρτο γύρο, εκεί όπου σταμάτησε και πέρσι.

Πάμε και στον Στέφανο Τσιτσιπά. Στο United Cup έδειξε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Για πολλούς είναι ανάμεσα στα φαβορί και μένει να το αποδείξει μέσα στο κορτ.

Άλις και Χιτζικάτα αναμένεται να αποτελέσουν χαμηλά εμπόδια για εκείνον και το πρώτο σημαντικό τεστ θα είναι αυτό απέναντι στον Φαν ντε Ζαντσχουλπ στον τρίτο γύρο. Από εκεί και μετά η λογική λέει πως θα αντιμετωπίσει έναν εκ των Σίνερ και Μουσέτι στον τέταρτο γύρο, τον Αλιασίμ στα προημιτελικά και τον Ναδάλ στον ημιτελικό.

Απαιτητικό μονοπάτι το οποίο χρειάζεται προσοχή για να μπορέσει ο Τσιτσιπάς να υπερασπιστεί την εξαιρετική περσινή πορεία του που σταμάτησε στην τετράδα.

Φυσικά, το ελληνικό δίδυμο δε θα είναι μόνο του στις μάχες που θα δώσει αφού το ελληνικό κοινό θα έχει ξανά δυναμική παρουσία στην εξέδρα. Κάτι που έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει τόσο την Σάκκαρη όσο και τον Τσιτσιπά.

Τα φαβορί σε γυναίκες και άνδρες

Πάμε να δούμε και τι περιμένουμε να δούμε γενικότερα στο Australian Open. Αρχίζουμε από τις κυρίες εκεί όπου η περσινή πρωταθλήτρια, Ας Μπάρτι, δεν βρίσκεται πια στα κορτ. Η Ίγκα Σφιόντεκ μπαίνει σε ένα ακόμα Grand Slam και καλείται να υπερασπιστεί τον τίτλο του φαβορί.

Βέβαια, η καλύτερη πορεία της ήταν πέρσι που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά. Άρα σε πρώτη φάση θα πρέπει να προκριθεί στον τελικό από ένα απαιτητικό ταμπλό.

Από εκεί και πέρα υπάρχει ολόκληρη λίστα αθλητριών που μπορεί να κάνει μεγάλη πορεία στο πρώτο Grand Slam της χρονιάς και περιμένουμε να το δείξουν μέσα στο κορτ.

Εμείς θα κρατήσουμε μία πεντάδα αθλητριών που θεωρούμε ότι μπορούν να πάνε μακριά και την απαρτίζουν οι Σαμπαλένκα, Πεγκούλα, Ζαμπέ, Γκοφ και Ριμπάκινα.

Πάμε τώρα και στους άνδρες. Ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται όταν σε ένα ταμπλό υπάρχουν τα ονόματα των Τζόκοβιτς και Ναδάλ ταυτόχρονα ο τίτλος του φαβορί πηγαίνει πάνω τους.

Ειδικά ο Νόλε, αν ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού που δείχνει να τον απασχολεί, δείχνει σε εξαιρετική κατάσταση και ικανός να φτάσει στο τέλος της διαδρομής.

Την ίδια ώρα η απουσία του Αλκαράθ στερεί από τη νέα γενιά του τένις έναν από τους καλύτερους εκπροσώπους της, όμως υπάρχουν πολλοί που μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην πορεία των δύο θρύλων του τένις.

Πέρα από τον Τσιτσιπά στον οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω υπάρχουν και άλλοι όπως οι Τέιλορ Φριτζ, Κάμερον Νόρι, Κάσπερ Ρουντ, Φέλιξ Οζερ - Αλιασίμ και φυσικά το δίδυμο των Ρούμπλεβ και Μεντβέντεβ.

Το ρεκόρ χρηματικού επάθλου και οι βαθμοί

Πέρα από το μεγάλο τρόπαιο όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες που θα μπουν στη μάχη του Australian Open διεκδικούν τα χρηματικά έπαθλα που προσφέρουν οι διοργανωτές και φυσικά τους βαθμούς.

Ας ξεκινήσουμε με τα χρηματικά έπαθλα. Συνολικά οι διοργανωτές μοιράσουν περίπου 49 εκατομμύρια ευρώ στους αθλητές που θα αγωνιστούν στο πρώτο Grand Slam της χρονιάς.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο ποσό που έχουν δώσει ποτέ με την αύξηση σε σχέση με πέρσι να είναι λίγο πάνω από το 3%. Φυσικά, τα περισσότερα χρήματα θα πάρουν οι δύο νικητές στο μονό των ανδρών και των γυναικών βάζοντας στον λογαριασμό τους περίπου 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

Φυσικά, στο πίσω μέρος του μυαλού όσων αγωνιστούν θα βρίσκονται και οι βαθμοί που μπορούν να πάρουν. Ειδικά στους άνδρες που το Νο1 της Παγκόσμιας κατάταξης είναι ανοικτό.

Οι νικητές θα πάρουν από 2.000 βαθμούς και αναμένεται γενικότερα να έχουμε μεγάλες ανακατατάξεις στο Top-10 τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.

Το πρόγραμμα του Australian Open

Κάπως έτσι για τις επόμενες δύο εβδομάδες τα βλέμματα όλων των φίλων του τένις θα είναι στραμμένα στην Αυστραλία. Η αρχή του κυρίως ταμπλό γίνεται τα ξημερώματα της Δευτέρας (16/01) και θα διαρκέσει μέχρι και το πρωί της Κυριακής (29/01).

Στην ειδική ενότητα του SPORT24 θα μπορείτε να δείτε όλο το τηλεοπτικό πρόγραμμα κάθε ημέρας με τις μεταδόσεις του Eurosport, ενώ όλες οι αναμετρήσεις θα καλυφθούν ζωντανά από το Matchcenter.

TAGS AUSTRALIAN OPEN ATP WTA ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΚΑΡΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ