DAILY BET

Τελικοί Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Ειδικά σειράς από 1.50 έως 30.00

Τελικοί Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Ειδικά σειράς από 1.50 έως 30.00
EUROKINISSI

Οι δύο "αιώνιοι" μπροστά στο στέμμα του πρωταθλητή Ελλάδας και σε μια σειρά που θα καθορίσει το πρόσημο της σεζόν για ομάδες και αθλητές. Οι τελικοί της Basket League είναι εδώ και τα βλέμματα της μπασκετικής Ευρώπης στρέφονται για μια ακόμα φορά στη χώρα μας.

Το γνωστό ζευγάρι λοιπόν (και) φέτος στους τελικούς της ελληνικής λίγκας με τον φιναλίστ της Ευρωλίγκας Ολυμπιακό να περιμένει τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο, για το εναρκτήριο ματς της σειράς. Διαφορετικές πορείες και δρόμοι παράλληλοι οι οποίοι διασταυρώνονται στη μάχη για τον τελευταίο τίτλο της σεζόν. Αυτόν που θα τοποθετήσει το τελικό πρόσημο σε ομάδες και αθλητές γιατί πολύ απλά είναι τόσο μεγάλη η σημασία των συγκεκριμένων παιχνιδιών.

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να βάλει δύσκολα στον εμφανώς υπέρτερο αγωνιστικά Ολυμπιακό; Είναι μια ερώτηση που θα απαντηθεί στο γήπεδο καθώς το συναισθηματικό πλαίσιο των αγώνων αυτών, ειδικά στη φάση των τελικών, είναι πολύ ιδιαίτερο και μερικές λεπτομέρειες μπορούν να διαφοροποιήσουν τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα.

Οι απαντήσεις βρίσκονται στο ανοιχτό γήπεδο για τον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός μπαίνει στους τελικούς ως το μεγάλο φαβορί. Έχει την αγωνιστική υπεροχή, τη συνοχή, τη σταθερότητα και την έδρα στο πλευρό του. Μετράει 13 συνεχόμενες νίκες απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο και ονειρεύεται ένα «σκούπισμα» που θα του δώσει τον τίτλο του πρωταθλητή, απαλύνοντας ελαφρά τις πληγές από το χαμένο τρόπαιο της Ευρωλίγκας.

Οι ερυθρόλευκοι διατήρησαν την αγωνιστική ισορροπία τους επιστρέφοντας στις εγχώριες υποχρεώσεις μετά τον πολύ έντονο συναισθηματικά ευρωπαϊκό τελικό. Πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη περίοδο για όλες τις ομάδες που έχουν βιώσει αντίστοιχη κατάσταση. Η διαφορά δυναμικότητας με τον ΠΑΟΚ βέβαια ήταν αναμφίβολα μεγάλη στους ημιτελικούς. Τώρα θα είναι το πρώτο ουσιαστικό crash test για τους Πειραιώτες, αν και οι νίκες στις αναμετρήσεις με τον «Δικέφαλο» έχουν στρώσει το χαλί για μια πιο ομαλή επιστροφή στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.

Φιλτράροντας το ματσάρισμα με τον Παναθηναϊκό, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι πρέπει να κάνει σε τακτικό επίπεδο. Στο ρόστερ του πλέον δεν έχει τον Κάνααν, καλύπτοντας το «2» με τους ΜακΚίσικ-Λαρεντζάκη και τα σχήματα με δύο γκαρντ. Το «τριφύλλι» είναι αρκετά αδύναμο στη transition άμυνα ενώ το πιο δυνατό κομμάτι στο αγωνιστικό του σώμα, αφορά την άμυνα μισού γηπέδου.

Περισσότερες Ασίστ στη Σειρά Thomas Walkup σε απόδοση 1.85 στη Stoiximan

Οι ερυθρόλευκοι διαθέτουν μια από τις πιο αποτελεσματικές transition επιθέσεις στην Ευρώπη φέτος (1.272 πόντοι/κατοχή στην Ευρωλίγκα, το συγκεκριμένο ματσάρισμα άλλωστε κρίνεται ως μια μάχη αυτού του επιπέδου) και θα επενδύσουν σε αυτήν στους τελικούς της Basket League. Εύκολοι πόντοι που αποβάλλουν το άγχος, δυνατότητα να ανέβει η ερυθρόλευκη παραγωγικότητα σε ύψη που οι πράσινοι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να ακολουθήσουν, σύνδεση του αγωνιστικού χώρου με την κερκίδα, με τους γηπεδούχους να κεφαλαιοποιούν τον ενθουσιασμό που θα φέρουν -ως είθισται- οι πόντοι στο ανοιχτό γήπεδο . Σημειώστε ότι με παθητικό 1.287 πόντους/κατοχή οι πράσινοι είχαν μια από τις πιο αδύναμες transition άμυνες στη φετινή Ευρωλίγκα.

Ομάδα με τα Περισσότερα Κλεψίματα Ολυμπιακός σε απόδοση 1.50 στη Stoiximan

Για να το καταφέρει αυτό η ομάδα του Πειραιά, θα πρέπει να επιβληθεί σε φυσικό επίπεδο και δη στις μάχες σώμα με σώμα που καθορίζουν τους διαθέσιμους χώρους, τη φύση των εκτελέσεων, τον ρυθμό και τις κατοχές. Ένας βασικός λόγος για τις συνεχόμενες νίκες του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού την τελευταία διετία, εντοπίζεται σε αυτό ακριβώς το πεδίο.

Το «τριφύλλι» (όπως και αρκετές ομάδες της Ευρωλίγκας, πόσο μάλλον του ελληνικού πρωταθλήματος δε) αδυνατούσε να ματσάρει τον δυναμισμό και το «φυσικό» προφίλ των ερυθρολεύκων. Παίχτες όπως ο Φαλ, ο ΜακΚίσικ ή ο Ουόκαπ δημιούργησαν πολλά προβλήματα σε συνέχεια στον Παναθηναϊκό. Οι γηπεδούχοι υπερτερούν σε αυτό το κομμάτι όντας πιο έτοιμοι πνευματικά (γιατί δεν φθάνει μόνο η σωματική δύναμη) σαν γκρουπ να βγάλουν ένα καλό αποτέλεσμα στο γήπεδο σε επίπεδο προσωπικών μονομαχιών. Διαθέτουν τη συνοχή, τους αυτοματισμούς και τον συγχρονισμό. Χωρίς αμφιβολία τα ποσοστά του Ολυμπιακού πίσω από τη γραμμή του τριπόντου θα είναι ένας ακόμα παράγοντας που θα καθορίσει τον ρυθμό εντός του οποίου θα διεξαχθεί η αναμέτρηση.

Περισσότεροι Πόντοι στη σειρά Sqaquille McKissic σε απόδοση 30.00

Ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να πειράξει το μυαλό του αντιπάλου

Ο Παναθηναϊκός στη σειρά αυτή στοχεύει και θέλει πάρα πολύ να ανταγωνιστεί ουσιαστικά τον «αιώνιο» αντίπαλο. Οι νοσταλγοί του παρελθόντος μπορεί να υπογραμμίζουν ότι κάτι τέτοιο άπλα δεν αρκεί για το «τριφύλλι» όμως στην πραγματικότητα είναι πολύ σημαντικό για τον οργανισμό (στον δρόμο για την επόμενη ομάδα που θα οικοδομηθεί το καλοκαίρι) να το καταφέρει. Και καθόλου εύκολο παράλληλα.

Θα ήταν ευχής έργον για τον Χρήστο Σερέλη να είχε αυτήν τη στιγμή στη διάθεση του το δίδυμο Τόμας-Ουόλτερς (το οποίο θα έδινε άλλη δυναμική στην ομάδα σε αυτήν τη σειρά), όμως οι πράσινοι οφείλουν να παλέψουν με ότι όπλα έχουν. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα χρειαστούν τη βελτίωση δύο συγκεκριμένων αθλητών που κατέχουν στρατηγικής σημασίας ρόλο στο τακτικό πλάνο του Παναθηναϊκού και συνολικά στο ματσάρισμα με τους ερυθρόλευκους. Πρόκειται για τους Πάρις Λι και Γιώργο Παπαγιάννη.

Ο Αμερικανός πόιντ γκαρντ δεν έχει επανέλθει 100% μετά την τελευταία του περιπέτεια και αυτό φάνηκε στα τελευταία ματς της σειράς με το Περιστέρι. Ο Λι είναι κομβικός για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού καθώς είναι ο μόνος «άσσος» που διαθέτει στα χέρια του ο κόουτς Σερέλης και παράλληλα ο παίχτης που μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά στον αντίπαλο μέσα από καταστάσεις ένας εναντίον ενός (περιφερειακή εκτέλεση μετά από ντρίμπλα, floaters) ενώ είναι εξαιρετικός στην πίεση της μπάλας όσον αφορά τα μετόπισθεν.

Με τον Αρτούρας Γκουντάιτις να αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην επίθεση των πρασίνων σε αυτήν τη σειρά (ο Παναθηναϊκός θα ακουμπήσει αρκετά τη μπάλα στον Λιθουανό στο χαμηλό ποστ για πολλούς λόγους, βασικότερος όλων ο έλεγχος του ρυθμού και του ερυθρόλευκου επιθετικού transition), ο Γιώργος Παπαγιάννης θα είναι κομβικός στο αμυντικό κομμάτι. Σαφέστατα οφείλει να δείξει ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που είδαμε απέναντι στο Περιστέρι.

Περισσότερα Ριμπάουντ στη σειρά Georgios Papagiannis σε απόδοση 4.00

Το παιχνίδι μισού γηπέδου θα αποτελέσει βασική επιδίωξη του Παναθηναϊκού. Ελεγχόμενος ρυθμός, χαμηλό νούμερο κατοχών, πιθανή ενεργοποίηση αμυνών χώρου οι οποίες θα προσπαθήσουν να παίξουν με το μυαλό του αντιπάλου. Στο «τριφύλλι» γνωρίζουν ότι απέναντι σε μια τέτοια άμυνα έχουν συγκεκριμένες παραγωγικές δυνατότητες μιας και θα είναι δύσκολο να ακολουθήσουν σε παιχνίδια 85+ πόντων. Σημειώστε ότι το αδύναμο σημείο των ερυθρολεύκων στα μετόπισθεν εντοπίζεται στην αναχαίτιση των εκτελέσεων στα τέσσερα τελευταία δευτερόλεπτα της επίθεσης του αντιπάλου (0.913 πόντοι/κατοχή παθητικό, Νο17 στην Ευρωλίγκα).

Ο κόουτς Σερέλης θα βασιστεί –πέραν του Γκουντάιτις- στο καλό φεγγάρι του Γκριγκόνις, στον Πονίτκα (πρέπει να μειώσει τον αριθμό των λαθών του, 3.6 τελικές για 3.0 λάθη στους ημιτελικούς) και στο 3&D πακέτο του Μαντζούκα. Θα τοποθετήσει τον Αγραβάνη δίπλα στον Παπαγιάννη και θα προσπαθήσει να βρει ένα ρόλο στον Ουίλιαμς ώστε να πάρει κάτι από το επιθετικό ταλέντο του Αμερικανού φόργουορντ. Εν ολίγοις, για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να είναι ανταγωνιστικός θα πρέπει να κερδίσει τη μάχη των κατοχών, χαμηλώνοντας τον αριθμό των λαθών του και κυνηγώντας τα ριμπάουντ λυσσαλέα. Τόσο απλό και τόσο δύσκολο παράλληλα.

Μέσος Όρος Πόντων Marius Grigonis Over 13.20 σε απόδοση 1.87 στη Stoiximan

Εν κατακλείδι, οι φετινοί τελικοί ξεκινούν με ξεκάθαρο φαβορί τον Ολυμπιακό αλλά και με μια ανοιχτή υπόσχεση από τους πράσινους ότι θα ανταγωνιστούν, αφήνοντας ότι έχουν στο παρκέ. Το ποσοστό των ερυθρολεύκων πίσω από τη γραμμή του τριπόντου και τα λάθη του Παναθηναϊκού θα αποτελέσουν τους δύο πιο σημαντικούς αριθμούς ως προς τη διαμόρφωση των ισορροπιών και του πλαισίου εντός του οποίου θα διεξαχθούν αυτοί οι τελικοί. Ας ελπίσουμε σε μια ποιοτική, ανταγωνιστική σειρά, γνωρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση τα βλέμματα της μπασκετικής Ευρώπης θα είναι στραμμένα επάνω μας.

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog

TAGS DAILY BET STOIXIMAN BET STOIXIMAN
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ