ΑΧΑΣΤΑ ΤΟΥ EURO

Τα τρία άχαστα της ημέρας

Spain's Dani Olmo, right, celebrates with Spain's Alvaro Morata after scoring his sides first goal during a quarter final match between Germany and Spain at the Euro 2024 soccer tournament in Stuttgart, Germany, Friday, July 5, 2024. (AP Photo/Manu Fernandez)
Spain's Dani Olmo, right, celebrates with Spain's Alvaro Morata after scoring his sides first goal during a quarter final match between Germany and Spain at the Euro 2024 soccer tournament in Stuttgart, Germany, Friday, July 5, 2024. (AP Photo/Manu Fernandez) AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Όλα τα βλέμματα απόψε θα είναι στο Μόναχο για τον μεγάλο ημιτελικό του Euro 2024 ανάμεσα στην Ισπανία και τη Γαλλία.

Ο πρώτος φιναλίστ του Euro θα γίνει απόψε γνωστός. Το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό διεκδικούν η Ισπανία και η Γαλλία σε ένα από τα πιο παραδοσιακά ντέρμπι στην Ευρώπη. Οι δύο ομάδες έφτασαν ως εδώ έχοντας αφήσει εντελώς διαφορετικές εντυπώσεις, ωστόσο όπως μαρτυρούν και οι αποδόσεις ο ημιτελικός αναμένεται αμφίρροπος και δραματικός.

Η Ισπανία στα προημιτελικά, απέκλεισε την οικοδέσποινα Γερμανία με 2-1 στην παράταση, βρίσκοντας το νικητήριο γκολ στο 120'. Στον αντίποδα, η Γαλλία χρειάστηκε τη διαδικασία των πέναλτι για να λυγίσει την Πορτογαλία στον προηγούμενο γύρο.

Η Ρόχα είναι η κορυφαία επίθεση του τουρνουά με 11 γκολ, ενώ έχει και τις περισσότερες τελικές προσπάθειες (102). Αντίθετα, οι πετεινοί βασίζονται κυρίως στην αποτελεσματική τους άμυνα, αφού έχουν δεχθεί μόλις ένα γκολ στα πρώτα πέντε παιχνίδια τους στη διοργάνωση. Το εντυπωσιακό βέβαια είναι, ότι η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ έχει φτάσει ως τους 4, έχοντας σημειώσει μόλις τρία τέρματα, τα δύο με αυτογκόλ και το τρίτο με πέναλτι! Μιλάμε για το ίδιο σύνολο, που πριν δύο χρόνια στο Μουντιάλ του Κατάρ, έφτασε ως τον τελικό και τέλειωσε το τουρνουά με 16 γκολ.

Φέτος πάντως, η προσέγγιση των Γάλλων είναι πολύ διαφορετική, τα παιχνίδια τους είναι κατά κανόνα κλειστά και ειδικά στο πρώτο ημίχρονο δεν ξεκολλούν από το 0-0. Με εξαίρεση την πρεμιέρα κόντρα στην Αυστρία, το πρώτο ημίχρονο της Γαλλίας απέναντι σε Ολλανδία, Πολωνία, Βέλγιο και Πορτογαλία έληξε χωρίς σκορ. Πολύ πιθανό να συμβεί το ίδιο και κόντρα στην Ισπανία, στη λογική ότι σε έναν ημιτελικό Euro, δύσκολα κάποιος εκ των δύο θα πάρει από το ξεκίνημα ρίσκα.

Σε ό,τι αφορά στην Ισπανία, ο Λουίς Ντε Λα Φουέντε δεν θα έχει απόψε στη διάθεσή του, τους τιμωρημένους Καρβαχάλ, Λε Νορμάντ και τον τραυματία Πέδρι. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, είναι αναγκασμένος να κάνει τουλάχιστον τρεις αλλαγές στην αρχική 11αδα. Στη θέση του Πέδρι πιθανότατα θα ξεκινήσει ο Ντάνι Όλμο, ο οποίος μπήκε αλλαγή στο 8', στον προημιτελικό με τη Γερμανία κι έμελλε να εξελιχθεί στον παίκτη που έκρινε το ματς.

Ο άσος της Λειψίας είχε γκολ και ασίστ απέναντι στη Μάνσαφτ και ερχόμενος με φόρα από την περασμένη Παρασκευή είναι αρκετά πιθανό να βρει τουλάχιστον μία τελική στο στόχο και απόψε. Άλλωστε, ο Ολμο είναι ένας παίκτης με εξαιρετικό σουτ, που μπορεί να απειλήσει ανά πάσα στιγμή και εκτός περιοχής την αντίπαλη εστία.

Στη Γαλλία, δεδομένα θα επιστρέψει στο κέντρο ο Ραμπιό, που εξέτισε, αντί του Καμαβινγκά. Ο Ντεσάμπ εκτός απροόπτου θα επαναφέρει στην 11αδα και τον Ντεμπελέ, που κόντρα στη Γαλλία πέρασε ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο και ήταν μακράν ο κορυφαίος παίκτης των τρικολόρ. Ο Ντεμπελέ όλα δείχνουν ότι θα πάρει τη θέση του ντεφορμέ Γκριεζμάν και θα συνθέσει την επιθετική τριάδα των Γάλλων μαζί με τους Εμπαπέ και Μουανί. Στη Ρόχα, η βασική επιθετική τριάδα του Ντε Λα Φουέντε δεν αλλάζει, με τους Γιαμάλ, Μοράτα και Νίκο Ουίλιαμς να είναι πάντα αυτοί που ξεκινούν τους αγώνες.

Με βάση τα όσα έχουν δείξει μέχρι στιγμής στο Euro οι δύο ομάδες, το πιθανότερο είναι πως η Ισπανία θα έχει την κατοχή της μπάλας και την υπεροχή και η Γαλλία θα προσπαθήσει να χτυπήσει κυρίως σε φάσεις μετάβασης με το ατομικό ταλέντο και την ταχύτητα των παικτών της. Στο παρελθόν, Γαλλία και Ισπανία έχουν αναμετρηθεί 10 φορές σε επίσημα ματς και η παράδοση είναι με τους πετεινούς, που έχουν ρεκόρ 6-2-2 κόντρα στη Ρόχα.

Την τελευταία φορά πάντως, που αναμετρήθηκαν σε νοκ άουτ Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ήταν το 2012, όταν η Ισπανία είχε κερδίσει με 2-0 τη Γαλλία στον προημιτελικό και στη συνέχεια έγινε η πρώτη ομάδα στην ήπειρο που έκανε το back to back. Φέτος, οι Ισπανοί έχουν την ευκαιρία να γίνουν η πρώτη ομάδα με τέσσερις ευρωπαϊκούς τίτλους και είναι αλήθεια πως με βάση τη συνολική τους εικόνα μέχρι στιγμής στα γήπεδα της Γερμανίας, αξίζουν να βρεθούν στον τελικό της Κυριακής.

Οι Γάλλοι βέβαια, έχουν παίξει σε τρεις τελικούς στις τέσσερις προηγούμενες μεγάλες διοργανώσεις και θα εκφράσουν ισχυρό αντίλογο, ωστόσο η πρόκριση της Ρόχα δικαιωματικά έχει απόψε ένα ελαφρύ προβάδισμα.

TAGS ΑΧΑΣΤΑ ΤΟΥ EURO BRAND EXPERIENCE ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ EURO ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ