ΑΧΑΣΤΑ ΤΟΥ EURO

Τα τρία άχαστα της ημέρας

Portugal's Cristiano Ronaldo reacts after missing a chance to score during the Euro 2024 group J qualifying soccer match between Portugal and Iceland, at the Alvalade Stadium in Lisbon, Sunday, Nov. 19, 2023. Portugal won 2-0. (AP Photo/Armando Franca)
Portugal's Cristiano Ronaldo reacts after missing a chance to score during the Euro 2024 group J qualifying soccer match between Portugal and Iceland, at the Alvalade Stadium in Lisbon, Sunday, Nov. 19, 2023. Portugal won 2-0. (AP Photo/Armando Franca) AP PHOTO/ARMANDO FRANCA

Με τα παιχνίδια του έκτου ομίλου, το Τουρκία – Γεωργία στο Ντόρτμουντ και το Πορτογαλία – Τσεχία στη Λειψία ολοκληρώνεται την Τρίτη η πρώτη αγωνιστική του Euro 2024.

Η Γεωργία είναι η μοναδική πρωτάρα στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Προκρίθηκε μέσω των μπαράζ του Nations League εις βάρος της Εθνικής μας, στη διαδικασία των πέναλτι και θα κάνει το ντεμπούτο της σε τελική φάση Euro απέναντι στην Τουρκία, η οποία αναμένεται στο Ντόρτμουντ να έχει πολύ ισχυρή συμπαράσταση από το κοινό της, λόγω ασφαλώς της μεγάλης τουρκικής κοινότητας στη Βεστφαλία.

Η Τουρκία μετέχει σε τελικά Euro για έκτη φορά στην ιστορία της και τρίτη διαδοχική. Βέβαια, στις δύο προηγούμενες συμμετοχές της δεν κατάφερε να περάσει τον όμιλο, ενώ στα πιο πρόσφατα φιλικά η εικόνα της δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή, αφού έγραψε ρεκόρ 1-1-4. Ηγέτης για την ομάδα του Βιντσέντσο Μοντέλα, είναι ο άσος της πρωταθλήτριας Ιταλίας, Χακάν Τσαλχάνογλου.

Στον αντίποδα, ξεχωρίζει προφανώς ο Κβίτσα Κβαρατσκέλια. Ο μεσοεπιθετικός της Νάπολι είναι ο πρώτος σκόρερ από την αποστολή της Γεωργίας, μετρώντας 15 γκολ σε 30 εμφανίσεις με το εθνόσημο και αναμένεται η βασική απειλή για την τουρκική άμυνα. Πολύ πιθανό το σενάριο να βρει τουλάχιστον μία τελική στο στόχο, δεδομένου μάλιστα ότι αναλαμβάνει τις εκτελέσεις και στις περισσότερες στατικές φάσεις.

Η ώρα του Ρονάλντο

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η πρεμιέρα της Πορτογαλίας απέναντι στην Τσεχία, δεδομένου ότι οι Ιβηρες θεωρούνται ένα από τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης. Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, ο οποίος αντικατέστησε τον Φερνάντο Σάνντος μετά το Μουντιάλ του 2022, ήταν εντυπωσιακή στα προκριματικά με 10/10 νίκες και γκολ 36-2.

Γενικά, με τον Μαρτίνεθ στον πάγκο, η Πορτογαλία παρουσιάζει ένα πιο επιθετικό προφίλ και δείχνει σαφώς πιο απελευθερωμένη. Σε κάθε περίπτωση, οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2016 διαθέτουν ένα από τα πιο ποιοτικά ρόστερ στην Ευρώπη με πληθώρα πρωτοκλασάτων επιλογών μεσοεπιθετικά, όπως ο Μπερνάρντο Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι), ο Μπρούνο Φερνάντες (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), ο Ραφαέλ Λεάο (Μίλαν), ο Βιτίνια (Παρί), ο Γκονσάλο Ράμος (Παρί), ο Ντιόγκο Ζότα (Λίβερπουλ) και ο Ζοάο Φέλιξ (Μπάρτσελόνα).

Στην εξίσωση ασφαλώς συμπεριλαμβάνεται και ο εμβληματικός Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος θα αγωνιστεί φέτος για έκτη και μάλλον τελευταία φορά σε τελική φάση Euro. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ υπολογίζεται κανονικά για το βασικό σχήμα από τον Μαρτίνεθ και σίγουρα θα προσπαθήσει να δώσει ακόμη μία σπουδαία παράσταση με τη φανέλα της εθνικής του, ειδικά τώρα που έχει... αποσυρθεί από την ευρωπαϊκή σκηνή και αγωνίζεται στα γήπεδα της Ασίας για λογαριασμό της Αλ Νασρ.

Ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών για τους Πορτογάλους, με 130 γκολ, είναι λογικά το πρώτο φαβορί για να σκοράρει και απόψε. Άλλωστε, ο 39χρονος Κριστιάνο συνεχίζει να "πυροβολεί" τα αντίπαλα δίχτυα και προφανώς είναι ο βασικός εκτελεστής των πέναλτι για την ομάδα του.

Από εκεί και πέρα, έχει λογική και ο άσος της Πορτογαλίας απέναντι στην Τσεχία. Οι Τσέχοι ήταν η ευχάριστη έκπληξη του προηγούμενου Euro, καθώς έφτασαν ως τα προημιτελικά, ωστόσο τώρα βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, έχοντας αλλάξει προπονητή μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, με τον Ιβάν Χάσεκ να αντικαθιστά τον επιτυχημένο Γίρι Σίχλαβι, ο οποίος καθοδηγούσε την εθνική ομάδα από το 2018.

Συν τοις άλλοις, η Τσεχία κατεβάζει στα γήπεδα της Γεωργίας το πιο νεανικό σύνολο μεταξύ των 24 φιναλίστ και σίγουρα δεν έχει τις προσωπικότητες των Πορτογάλων, οι οποίοι μετρούν 13 νίκες σε 15 αγώνες με τον Μαρτίνεθ στον πάγκο τους.

TAGS ΑΧΑΣΤΑ ΤΟΥ EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ