DAILY BET

Στο Κάουνας για το ραντεβού με το πεπρωμένο

Ο Κώστας Σλούκας κόντρα στον Ελι Οκόμπο στο παιχνίδι της Μονακό με τον Ολυμπιακό για την κανονική περίοδο της EuroLeague 2022/23
Ο Κώστας Σλούκας κόντρα στον Ελι Οκόμπο στο παιχνίδι της Μονακό με τον Ολυμπιακό για την κανονική περίοδο της EuroLeague 2022/23 INTIME

Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο Κάουνας για να γράψει ιστορία, πατώντας για τέταρτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης. Μονακό, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα θα είναι εκεί για να διεκδικήσουν τον τίτλο.

Στη μπασκετική μητρόπολη του ευρωπαϊκού Βορρά, το Κάουνας, θα παίξει ο Ολυμπιακός φέτος τη ζαριά του για επιστροφή στην κορυφή. Οι τέσσερις μονομάχοι φτάνουν στο τέλος του δρόμου λοιπόν. Την Κυριακή το βράδυ, η διοργάνωση της Ευρωλίγκας θα έχει καινούργιο πρωταθλητή.

Ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο Κάουνας ως φαβορί για να παίξει μια διοργάνωση με ιστορικό καταποντισμού των φαβορί.

Οι Πειραιώτες κέρδισαν μια σειρά η οποία τακτικά πήγε στο "γήπεδο" του αντιπάλου και οφείλουν να είναι έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα απέναντι στη Μονακό. Τα δύο ματς της κανονικής περιόδου (ισάριθμες ήττες για τους Πειραιώτες) έδειξαν ότι ο Ολυμπιακός δεν ματσάρει καλά με τους Μονεγάσκους. H ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς έχει περισσότερο ατομικό ταλέντο και αθλητική ικανότητα αλλά επίσης (κυρίως αυτό) είναι από τις ελάχιστες στην Ευρώπη που υπερτερεί των ερυθρολεύκων στο «φυσικό» κομμάτι. Η Μονακό δυσκολεύει τον Ολυμπιακό ακριβώς γιατί μπορεί να του επιβληθεί σε φυσικούς όρους, κερδίζοντας προσωπικές μονομαχίες. Πρόκειται για έναν τομέα που αποτελεί τη δύναμη της ελληνικής ομάδας.

Οι μάχες στα "χαρακώματα" και ο παίχτης-κλειδί

Οι προσωπικές μονομαχίες θα παίξουν τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση των ισορροπιών στο παρκέ. Θα καθορίσουν τους χώρους στις δύο πλευρές του γηπέδου, θα ορίσουν το τέμπο, τις κατοχές και θα φτιάξουν την ατμόσφαιρα στο «πεδίο μάχης». Τα αποτελέσματα τους δεν καταγράφονται συνήθως στη στατιστική αλλά σε βάθος χρόνου δίνουν ώθηση σε αυτόν που επικρατεί, η οποία απεικονίζεται στον πίνακα του σκορ.

Ο Ολυμπιακός πρωτίστως οφείλει να κερδίσει αυτές τις μάχες ώστε να διαμορφώσει το δικό του πλαίσιο, εντός του οποίου θα παιχτεί η αναμέτρηση. Κυρίως πρόκειται για μάχες εδάφους, σώμα με σώμα για μια διεκδικούμενη μπάλα ή για μια θέση μακριά από αυτήν. Η τριάδα των Ουόκαπ-Παπανικολάου-ΜακΚίσικ θα αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή του Γιώργου Μπαρτζώκα με τους Μπλακ και Φαλ να υποστηρίζουν την επιχείρηση «από αέρος».

Στην αντίπερα όχθη, το μεγάλο όπλο του Σάσα Ομπράντοβιτς εντοπίζεται στην περίφημη γραμμή των φόργουορντ. Ο Άλφα Ντιαλό (λειτουργεί περισσότερο ως γκαρντ στην επίθεση, παίρνοντας παιχνίδι με τη μπάλα στα χέρια και εξασφαλίζοντας ανάσες στην τριάδα των σολίστ της Μονακό, Τζέιμς-Οκόμπο-Λόιντ) είναι ο παίχτης-κλειδί των Μονεγάσκων στο κομμάτι αυτό. Ο Ντιαλό είναι πιθανόν ο πιο ικανός παίχτης της λίγκας σε επίπεδο προσωπικών μονομαχιών. Μπορεί να τα βάλει με όλους, σε οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου. Ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να το επιτρέψει αυτό. Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να επιδράσει σημαντικά στο ψυχολογικό status της αναμέτρησης. Ο Νεοϋορκέζος wing είναι "θερμόαιμος" και η ελληνική ομάδα μπορεί να παίξει με το μυαλό του για να τον βγάλει "εκτός". Φυσικά εκτός του Ντιαλό, οι Μονεγάσκοι διαθέτουν την τριάδα Μπράουν-Μονέκε-Μπλοσομγκέιμ, η οποία δίνει τόνους ενέργειας στο παιχνίδι τους και αποτελεί την πανοπλία του backcourt. Εάν ο Ολυμπιακός μπορέσει να ισορροπήσει αυτές τις μάχες, θα αποκτήσει μεγάλο πλεονέκτημα για την τελική επικράτηση.

Το ματσάρισμα του -MVP της διοργάνωσης- Σάσα Βεζένκοφ με τον Τζον Μπράουν θα είναι κομβικό. Ο Αμερικανός φόργουορντ θα προσπαθήσει να κολλήσει σαν "βδέλλα" επάνω στον σταρ των ερυθρολεύκων, προσπαθώντας να ελέγξει την περιφερειακή εκτέλεση αλλά και την κίνηση του μακριά από τη μπάλα. Ο Βεζένκοφ όμως έχει την ικανότητα να τον φθείρει, μετατρέποντας σε δικό του πλεονέκτημα την ορμητικότητα του αντιπάλου. Χρειάζεται υπομονή και σωστό διάβασμα. Η Μονακό σε όρους ομαδικής άμυνας είναι αδύνατη στην αναχαίτιση των εκτελέσεων από θέση (1.090 πόντους/κατοχή), οι οποίες αποτελούν τη δύναμη πυρός της ερυθρόλευκης επίθεσης (1.121 πόντοι/κατοχή). Τόσο οι Βεζένκοφ-Πίτερς όσο και οι περιφερειακοί εκτελεστές των ερυθρολεύκων (Κάνααν) θα έχουν τις ευκαιρίες τους για να παράγουν.

To πνευματικό αβαντάζ της παρουσίας του Σλούκα και η μεγάλη πρόκληση του Μάικ Τζέιμς

Η Μονακό είναι μια ομάδα που έχει φτιαχτεί για να αποδίδει υψηλού επιπέδου μπάσκετ στο ανοιχτό γήπεδο. Είναι ένα transition σύνολο που έχει εξαιρετικούς δείκτες σε αυτές τις καταστάσεις, σε επίθεση (1.299 πόντοι/κατοχή) και άμυνα (1.158 πόντοι/κατοχή). Έχει το ταλέντο και την αθλητική ικανότητα για να τρέξει και να βάλει πίεση στον αντίπαλο. Αντίθετα, οι αντίστοιχοι δείκτες της γνωρίζουν μεγάλη πτώση στο μισό γήπεδο. Και εκεί οφείλει να εστιάσει ο Ολυμπιακός.

Η ελληνική ομάδα υπερτερεί στο ριμπάουντ συνολικά και εάν καταφέρει να ελέγξει την ικανότητα των Μονεγάσκων στην ανανέωση των επιθέσεων, θα είναι σε θέση να μεταφέρει την αναμέτρηση στο μισό γήπεδο όπου πλεονεκτεί.

Όπως είπαμε βέβαια, αυτά τα ματς της μιας ανάσας έχουν ιδιαίτερο πνευματικό υπόβαθρο. Κάθε κατοχή, κάθε άμυνα, έχουν ιδιαίτερη αξία. Και σε αυτή τη βάση, ο Ολυμπιακός έχει το μεγάλο αβαντάζ της παρουσίας του Κώστα Σλούκα. Πηγαίνοντας στο δέκατο F4 της καριέρας του, ο ηγέτης των ερυθρολεύκων γνωρίζει ότι μπορεί να παίξει αυτά τα παιχνίδια με χαμηλούς παλμούς. Δεν θα πανικοβληθεί και θα βγάλει αυτήν την -υπερπολύτιμη για τους υπόλοιπους- σιγουριά σε κάθε στιγμή. Ερχόμενος από μια καταπληκτική σειρά με τη Φενέρ, ο Σλούκας είναι έτοιμος να οδηγήσει την ομάδα του στην κορυφή αποτελώντας το κλειδί και το βασικό εκφραστή του ερυθρόλευκου «φονικού ενστίκτου» σε μια ενδεχόμενη μάχη μισού γηπέδου.

Στην άλλη πλευρά, ο Μάικ Τζέιμς φτάνει σε ένα κομβικό σημείο, στο πιο ώριμο σημείο της καριέρας του. Φέτος έδειξε να κάνει ένα βήμα πίσω σε όρους ταχύτητας και εκρηκτικότητας όμως είναι πιο σοφός, διαβάζει το παιχνίδι με μεγαλύτερη ακρίβεια και ξέρει τη σημασία του να παίζεις εντός των δυνατοτήτων σου. Ο Αμερικανός γκαρντ στάζει ακόμα "δηλητήριο". Έχει δίπλα του δύο εξαιρετικούς κόμπο που μπορούν να πάρουν τα ηνία ανά πάσα στιγμή δίνοντας του ανάσες. Ο Τζέιμς είναι προικισμένος δημιουργός και γνωρίζει πως απέναντι σε άμυνα με το IQ της ελληνικής, οφείλει να εμπιστευτεί τους συμπαίχτες του μοιράζοντας τη μπάλα και αφήνοντας το παιχνίδι να έρθει σε αυτόν (η ροπή σε τραβηγμένες περιφερειακές εκτελέσεις παραμένει βέβαια και απεικονίζεται στο ποσοστό του). Η μονομαχία του με τον Ουόκαπ αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον.

Bet Builder με Mike James Ασίστ 4+και Moustapha Fall Ριμπάουντ 6+ σε απόδοση 2.04 στη Stoiximan

Ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα της εμπειρίας το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχει η αίσθηση ότι ο ημιτελικός ίσως είναι το δυσκολότερο ματς στη συγκεκριμένη συνθήκη όμως η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή, είναι το μόνο ματς για τους Πειραιώτες. Η Μονακό είναι σκληροτράχηλη και σαφέστατα ένα δύσκολο ματσάρισμα για αυτούς, όμως κανείς δεν γνωρίζει πως θα διαχειριστεί το ιδιαίτερο πνευματικό υπόβαθρο αυτών των αγώνων. Εάν η ελληνική ομάδα μπορέσει να πάει το παιχνίδι στο μισό γήπεδο ελέγχοντας το τέμπο και (κυρίως) κερδίζοντας προσωπικές μονομαχίες μακριά από τη μπάλα, θα έχει το επάνω χέρι.

Bet Builder με Χάντικαπ Ολυμπιακός -2.5 και Πόντοι Ολυμπιακός Over 77.5 σε απόδοση 2.09 στη Stoiximan

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

TAGS DAILY BET STOIXIMAN STOIXIMAN BET ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ EUROLEAGUE ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ