BET CORNER

Σίτι - Λίβερπουλ: Και τίποτα δεν είναι όπως παλιά

Σίτι και Λίβερπουλ συγκρούονται στο Μάντσεστερ στο πρώτο μεγάλο ντέρμπι της χρονιάς
Ο Λαπόρτ προσπαθεί να ανακόψει τον Σαλάχ AP PHOTO/LAURENCE GRIFFITHS

Σίτι και Λίβερπουλ συγκρούονται την Κυριακή, με περισσότερα προβλήματα από ποτέ τα τελευταία χρόνια. Ο Θέμης Καίσαρης σχολιάζει την επερχόμενη μάχη των φαβορί της Premier League.

Σίτι και Λίβερπουλ τίθενται αντιμέτωπες την Κυριακή (8/11, 18:30) στο Μάντσεστερ, στην πρώτη πραγματικά μεγάλη μάχη της φετινής Premier League.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει, οι δύο αυτές ομάδες είναι και φέτος τα φαβορί για τον τίτλο στο Νησί. Και τίποτα δεν είναι όπως παλιά για την ομάδα του Γκουαρδιόλα και εκείνη του Κλοπ.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΟΚΤΩ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ

Ξεκινάμε από τους γηπεδούχους. Κάποτε ο Γκουαρδιόλα δήλωσε πως “τα πρωταθλήματα κερδίζονται στα τελευταία οκτώ παιχνίδια της σεζόν, αλλά χάνονται στα πρώτα οκτώ”. Μπορεί τελικά πέρυσι η Λίβερπουλ να το έπαιρνε ούτως ή άλλως με τη σεζόν που έκανε, αλλά η Σίτι την βίωσε την ατάκα του προπονητή της.

Στις πρώτες οκτώ αγωνιστικές η Σίτι είχε φέρει 2-2 εντός έδρας με την Τότεναμ σε ένα ματς που έπρεπε να έχει πάρει άνετα και είχε χάσει εκτός έδρας από τη νεοφώτιστη Νόριτς και στο γήπεδό της από τη Γουλβς.

Στο ίδιο διάστημα η Λίβερπουλ είχε μόνο νίκες κι όταν έφτασε η ώρα του Άνφιλντ, η ομάδα του Γκουαρδιόλα ήταν ήδη έξι βαθμούς πίσω από τους Κόκκινους. Έγιναν εννιά και η ομάδα του Κλοπ δεν ξανακοίταξε πίσω.

ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗ

Ο Πεπ δεν θέλει να επαναλάβει το περσινό του ξεκίνημα. Από πέρυσι κιόλας έχει βάλει νερό στο κρασί του και φέτος το έχει αυξήσει ακόμα περισσότερο. Η Σίτι παίζει ακόμα με τις αρχές του προπονητή της, αλλά όλα γίνονται λιγότερο έντονα.

Η πίεση υπάρχει, αλλά είναι λιγότερο έντονη. Η διάθεση για δημιουργία και πρωτοβουλία είναι εκεί, αλλά η απειλή είναι μικρότερη. Ο Γκουαρδιόλα για πρώτη φορά στην καριέρα του βρίσκεται στην αρχή της 5ης σεζόν στην ίδια ομάδα.

"ΣΒΗΝΕΙ" ΤΑ ΜΑΤΣ

Για πρώτη φορά πρέπει να φτιάξει μια νέα πρωταθλήτρια και για να το πετύχει έχει σηκώσει πολύ το πόδι από το γκάζι. Για να μη φύγει το αμάξι της Σίτι έξω από το δρόμο πρέπει να πάει πιο σιγά. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν πατάει απλώς φρένο, αλλά πηγαίνει με ελαφρώς σηκωμένο το χειρόφρενο.

Παίζει με την Άρσεναλ, προηγείται 1-0 και μετά “σβήνει” το ματς. Κατοχή χωρίς επιθετικότητα, όχι πρες ψηλά, πιο πίσω οι γραμμές, να μείνει το 1-0 μέχρι το τέλος, όπως και έγινε. Ίδια προσέγγιση ακόμα και με αντίπαλο τη Σέφιλντ, ενώ όσοι είδατε το Σίτι - Ολυμπιακός θα διαπιστώσατε πως αντιμετώπισε το ματς μετά το 1-0.

Από όλες τις ομάδες του Γκουαρδιόλα που έχουμε δει, αυτή η Σίτι είναι η πιο νορμάλ, στα όρια του “boring”, πάντα όταν μιλάμε για αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλεπουμε από τον Ισπανό.

ΦΕΤΟΣ Η ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕ ΝΕΑ ΚΟΛΠΑ...

Πάμε και στη Λίβερπουλ. Οι Κόκκινοι έπαιξαν δύο σερί σεζόν με την ίδια ομάδα και με το ίδιο ποδόσφαιρο. Στην πρώτη έχασαν στο 98-97, στη δεύτερη τα διέλυσαν όλα και πήραν τον τίτλο μετά από 30 χρόνια.

Φέτος θα παρουσίαζαν κάτι διαφορετικό. Προφανώς βασισμένο στις ίδιες ποδοσφαιρικές αρχές, αλλά λίγο διαφορετικό. Δεν υπήρχε λόγος να έρθει ο Τιάγκο στο Άνφιλντ στα 29 του αν ο Κλοπ δεν ήθελε με εκείνον να αλλάξει λίγο τη Λίβερπουλ των τελευταίων δύο χρόνων, αν δεν ήθελε να παρουσιάσει νέα κόλπα.

...ΑΛΛΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΦΑΝ ΝΤΑΪΚ

Τα σχέδια ματαιώθηκαν και η Λίβερπουλ μπήκε πολύ νωρίς σε crisis mode. Όχι γιατί έφαγε επτά από τη Βίλα, αλλά γιατί έχασε τον Φαν Ντάικ. Μέσα σε μια στιγμή, ο κορμός στον οποίο θα έμπαινε ως πινελιά ο Τιάγκο, διαλύθηκε. Η Λίβερπουλ σχεδίαζε να βάλει έναν όροφο ακόμα και ξαφνικά έμεινε χωρίς θεμέλια.

Οι τραυματισμοί του Φαμπίνιο και τον Μάτιπ έκαναν τα πράγματα ακόμα χειρότερο, αλλά αυτό θα περάσει, θα επιστρέψουν. Ο Ολλανδός δεν θα γυρίσει, οι Κόκκινοι πρέπει να σκίσουν όλα τα πλάνα και να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Πως θα συνεχίσουν να πιέζουν χωρίς τον Φαν Ντάικ στην τελευταία γραμμή, πως θα αντιμετωπίσουν τις μακρινές μπαλιές, πως θα βγουν εκείνοι μπροστά χωρίς τις πάσες του Ολλανδού σε Μανέ και Σαλάχ.

Η Λίβερπουλ έχασε τη βάση της και στο ίδιο ματς έχασε και τον Τιάγκο, που ήταν εκπληκτικός και στο ντεμπούτο του απέναντι στην Τσέλσι και στο Γκούντισον. Ούτε νέα κόλπα, ούτε παλιά.

ΑΒΕΒΑΙΑ ΒΗΜΑΤΑ, ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΝΙΚΕΣ

Με τους παίκτες που έχει και τον φοβερό Ζότα η Λίβερπουλ τα έβγαλε πέρα. Δυσκολεύτηκε αλλά συνέχισε με νίκες στην Premier League, ενώ στο Champions League βρήκε νίκες “όπως-όπως” με τον Άγιαξ και τη Μίντιλαντ και προσέθεσε και ένα εντυπωσιακό 5-0 στο Μπέργκαμο επί της Αταλάντα.

Οι αρχές του ποδοσφαίρου του Κλοπ είναι ακόμα εδώ, αλλά όχι με την ίδια ένταση και τόσο εμφανείς. Η Λίβερπουλ αναγκαστικά έχει πάει σε έλεγχο των αγώνων, δέχεται φάσεις που δεν δεχόταν και ψάχνει σε κάθε ματς το καλό διάστημα που θα της δώσει τη νίκη. Με εξαίρεση το ματς με την Αταλάντα, δεν έχει καλό 90λεπτο από τον τραυματισμό του Φαν Ντάικ και μετά.

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΤΗΣΕΙ ΓΚΑΖΙ;

Τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Τα ερωτηματικά για το ντέρμπι της Κυριακής είναι περισσότερα από τις βεβαιότητες. Αν μόνο μία από τις δύο ομάδες είχε θέματα ασφάλειας και συνοχής, θα ήταν βέβαιο πως ο αντίπαλος θα πατούσε το γκάζι. Τώρα ποιος θα το κάνει;

Θα δει η Σίτι την απουσία του Φαν Ντάικ ως ένδειξη πως πρέπει να πάει σε φουλ ένταση πάνω στη Λίβερπουλ; Η απόδοση του άσου και over 2,5 στη Stoiximan είναι στο 2.55 και θα είχε μεγαλύτερες πιθανότητες αν ήταν διαθέσιμος ο Αγουέρο, που πάντα σκόραρε όταν υποδεχόταν τη Λίβερπουλ.

Το ερώτημα για τη Λίβερπουλ είναι αν θα πάει πάλι να πιέσει τη γραμμή άμυνας της Σίτι, όπως έκανε πάντα στα μεταξύ τους ματς με τον Κλοπ στον πάγκο; Ο Γερμανός έχει να φύγει με διπλό από το Έιτιχαντ από την πρώτη του σεζόν στη Λίβερπουλ.

Τότε αντίπαλος ήταν ο Πελεγκρίνι, ο Κλοπ δεν έχει νίκη στην έδρα του Γκουαρδιόλα για το πρωτάθλημα, τον νίκησε σπίτι του μόνο στον προημιτελικό του Champions League το 2018.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Η αίσθησή μου είναι πως γκάζι θα δούμε μόνο κατά διαστήματα και πως ίσως αυτή τη φορά οι μακρινές μπαλιές να είναι περισσότερο από ποτέ. Και οι δύο ομάδες θα θελήσουν με όποιον τρόπο να μεταφέρουν την μπάλα στην τελευταία γραμμή άμυνας του αντιπάλου.

Η Σίτι για να εκμεταλλευτεί την απουσία του Φαν Ντάικ, η Λίβερπουλ για να ποντάρει πως Μανέ και Σαλάχ θα οδηγήσουν σε λάθη τους αμυντικούς των γηπεδούχων.

ΦΙΡΜΙΝΟ Ή ΖΟΤΑ;

Το τελευταίο ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Κλοπ με τον Ζότα. Ο Πορτογάλος οργιάζει, είναι μία ακόμα μεταγραφή της Λίβερπουλ που με το καλημέρα ενθουσιάζει. Ο Φιρμίνο είναι βαρύς εδώ και καιρό, πληθαίνουν οι φωνές πως πρέπει να μείνει στον πάγκο και να ξεκινήσει ο Ζότα.

Αν έπρεπε να ποντάρω, θα έλεγα πως ο Γερμανός θα ξεκινήσει τον Φιρμίνο. Ο Βραζιλιάνος έχει κάνει εκπληκτικά ματς απέναντι στη Σίτι, έχει πάντα τον τρόπο να πιέζει, να κλέβει, να δίνει ασίστ ή να σκοράρει απέναντί της.

Σε ματς τέτοιων απαιτήσεων, θα μου κάνει εντύπωση να μην είναι στη βασική ενδεκάδα. Ο Ζότα θα έρθει από τον πάγκο, είναι μεγάλη υπόθεση για τη Λίβερπουλνα τον έχει για τη διάρκεια του αγώνα.

Το να πετύχει ο Πορτογάλος το τελευταίο γκολ του αγώνα δίνει στη Stoiximan 11.50. Το αν θα είναι θριαμβευτικό γκολ ή της παρηγοριάς, θα το μάθουμε το απόγευμα της Κυριακής.

TAGS BET CORNER
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ