ΜΠΑΣΚΕΤ BET

Προγνωστικά NBA: Ανάλυση για τα ειδικά στοιχήματα των τελικών

Ο Τζέισον Τέιτουμ των Μπόστον Σέλτικς απέναντι στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς στη regular season του NBA
Ο Τζέισον Τέιτουμ απέναντι στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς © 2022 MARY SCHWALM/ASSOCIATED PRESS

Προγνωστικά και στοιχηματική ανάλυση για τα ειδικά στοιχήματα των τελικών του NBA ανάμεσα στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς και τους Μπόστον Σέλτικς, που ξεκινούν τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Η σεζόν στο ΝΒΑ φτάνει στο αποκορύφωμά της με τους τελικούς του ΝΒΑ ανάμεσα στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς και τους Μπόστον Σέλτικς. Το πρώτο παιχνίδι είναι προγραμματισμένο για τα ξημερώματα της Παρασκευής (03/06 04:00 Cosmote Sport 4HD, Live από το SPORT24) και ασφαλώς η κουβέντα αναφορικά με τις προβλέψεις στο κορυφαίο μπασκετικό γεγονός κάθε χρονιά έχει ανάψει.

Γκόλντεν Στέιτ - Βοστώνη: Προγνωστικά και Ανάλυση

Η ομάδα του Στιβ Κερ, μετά από δύο σεζόν που δεν πέρασε καν στα playoffs, επιστρέφει στους τελικούς του ΝΒΑ για έκτη φορά την τελευταία οκταετία. Οι "πολεμιστές" κέρδισαν με χαρακτηριστική άνεση το πρωτάθλημα στη Δύση, χάνοντας μόλις τέσσερα ματς από Νάγκετς, Γκρίζλις και Μάβερικς.

Από την άλλη, οι Σέλτικς διεκδικούν φέτος το 18ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους και επιστρέφουν στους τελικούς για πρώτη φορά μετά το 2010. Βέβαια ο δρόμος τους ως εδώ ήταν πολύ πιο δύσκολος, αφού μετά το sweep επί των Νετς του Κέβιν Ντουράντ, ακολούθησαν δύο πολύ σκληρές σειρές με Μπακς και Χιτ, που κρίθηκαν στα επτά ματς.

Από τότε που ανέλαβε τους Γουόριορς ο Κερ, δηλαδή από τη σεζόν 2014/15, η Βοστώνη είναι η μοναδική ομάδα που έχει θετικό ρεκόρ (9-7) απέναντι στο Γκόλντεν Στέιτ. Βέβαια, οι μπουκ θεωρούν φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου τους Γουόριορς στο 1.55, τη στιγμή που οι Σέλτικς προσφέρονται στο 2.45.

Στην κανονική διάρκεια της φετινής σεζόν, οι δύο ομάδες μοιράστηκαν από μία νίκη, κερδίζοντας αμφότερες εκτός έδρας. Οι Dubs επικράτησαν στο TD Garden με 111-107 τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι Κέλτες όμως, απάντησαν τον Μάρτιο, με 110-88 μέσα στο Chase Center, σε ένα ματς που ο Στεφ Κάρι σημείωσε μόλις τρεις πόντους και τραυματίστηκε στο πόδι, καθώς έπεσε πάνω του ο Μάρκους Σμαρτ. Η κίνηση του Σμαρτ είχε εξοργίσει τον Κερ, την οποία θεώρησε αντιαθλητική και επικίνδυνη.

Το πλεονέκτημα έδρας στη σειρά των τελικών το έχουν οι Γουόριορς, διότι ολοκλήρωσαν τη regular season με ρεκόρ 53-29, ενώ οι Σέλτικς με ρεκόρ 51-31. Η Βοστώνη πάντως, έγινε η πρώτη ομάδα στη λίγκα, μετά τους Ρόκετς της σεζόν 1980-81, που φτάνει στους τελικούς του ΝΒΑ, ενώ είχε αρνητικό ρεκόρ νικών-ηττών στο μέσο της σεζόν!

Για όλους τους παίκτες των Σέλτικς βέβαια, οι φετινοί τελικοί θα είναι οι πρώτοι στην καριέρα τους. Αντίθετα, οι Γουόριορς έχουν παίκτες με συνολικά 123 παιχνίδια σε τελικούς ΝΒΑ! Υπάρχει προφανώς τεράστια διαφορά εμπειρίας μεταξύ των δύο ομάδων, ανάλογη με αυτή των τελικών του 1997, όταν οι παίκτες των Μπουλς είχαν 134 ματς σε NBA Finals και οι παίκτες των Τζαζ ούτε ένα!

Οι Γουόριορς έχουν το κορυφαίο επιθετικό rating στη φετινή postseason. Σκοράρουν τους περισσότερους πόντους (114,5 ανά ματς), μοιράζουν τις περισσότερες ασίστ (28,3) και υπερέχουν σχεδόν σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες των σουτ. Αντίθετα, έχουν μόλις το έκτο defensive rating και κατά μέσο όρο δέχονται 109,1 πόντους, που είναι η όγδοη χειρότερη επίδοση των playoffs.

Από την άλλη, η Βοστώνη έφτασε ως εδώ χάρη στην άμυνά της. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι παίζει την καλύτερη άμυνα στο ΝΒΑ. Στην postseason δέχεται μόλις 101 πόντους ανά αγώνα και έχει το καλύτερο net rating (+6,1).

Κλειδί για την έκβαση των τελικών, θα είναι ο τρόπος που θα αντιμετωπίσει η Βοστώνη τους σουτέρ των Γουόριορς. Το Γκόλντεν Στέιτ παίρνει στα playoffs 3,8 εύστοχα τρίποντα από τον Κάρι και 3,6 από τον Τόμπσον, που είναι ασφαλώς τα καλύτερα νούμερα της postseason. Η ομάδα του Στιβ Κερ ευστοχεί συνολικά σε 13,5 τρίποντα κατά μέσο όρο με ποσοστό 37,9%. Οι Σέλτικς κατάφεραν να κατεβάσουν τους Χιτ, στους τελικούς της Ανατολής, μόλις στο 30%. Οι Γουόριορς πάντως εμφανίζουν πολύ διαφορετική κίνηση στην επίθεσή τους, δεν έχουν πλέον παίκτη όπως ο Ντουράντ, που παίζει κατά κόρον iso και η συντριπτική πλειονότητα των plays τους έρχεται μέσα από συνεργασίες και συνεχόμενη ροή της μπάλας.

Αυτό αντικατοπτρίζεται και στον ατομικό μέσο όρο πόντων των παικτών τους, όπου το σκορ μοιράζεται. Με εξαίρεση τον Κάρι, που έχει 25,9, κανένας άλλος παίκτης των Γουόριορς δεν σκοράρει πάνω από 20 στα playoffs. Ο Τόμσπον έχει 19,8, ο Πουλ 18,4 και ο Γουίγκινς 15,4.

Προγνωστικά NBA

Στη Βοστώνη τα πράγματα είναι πιο συγκεντρωτικά στην επίθεση. Σημαντικότεροι εκφραστές είναι το δίδυμο οι Τέιτουμ και Μπράουν, που προσφέρουν μαζί σχεδόν 50 πόντους κατά μέσο όρο. Πάνω σε αυτή τη λογική, είναι απολύτως φυσιολογικό ότι ο Τέιτουμ των 27 πόντων κατά μέσο όρο, προσφέρεται πρώτο φαβορί για πρώτος σκόρερ στη σειρά των τελικών, σε απόδοση 1.75.

Σε ό,τι αφορά στον Κάρι, έχει ενδιαφέρον να αναδειχθεί ο παίκτης με τις περισσότερες ασίστ στους φετινούς τελικούς. Οι μπουκ τον προσφέρουν στο 3.00, ακριβώς όσο και τον Σμαρτ, καθώς και οι δύο έχουν φέτος 6,2 ασίστ κατά μέσο όρο στα playoffs.

Ο Σμαρτ είναι παίκτης ομάδας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ωστόσο ότι αγωνίζεται με διπλό πρόβλημα τραυματισμού και εκφράζονται σοβαρά ερωτηματικά για την ετοιμότητά του. Από την άλλη, ο Κάρι είναι μαζί με τον Γιάννη, οι λιγότερο εγωιστές σούπερ σταρ του ΝΒΑ. Παρότι έχει το δικαίωμα να εκβιάζει προσπάθειες, δεδομένου ότι πρόκειται για τον κορυφαίο σουτέρ όλων των εποχών, δεν το κάνει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ψάχνει τη σωστή επιλογή και είναι δεδομένο πως απέναντι στην σκληρή άμυνα της Βοστώνης, που θα προσαρμοστεί πάνω του, θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους συμπαίκτες του. Ειδικά στη σειρά με το Ντάλας, ο Κάρι πάσαρε εξαιρετικά, έχοντας 7,4 ασίστ κατά μέσο όρο.

Στοιχηματική αξία κρύβει και το 4.00 του Αλ Χόρφορντ για να έχει τα περισσότερα κοψίματα στη σειρά. Οι Γουόριορς δεν έχουν κάποιον καλό μπλοκέρ στο ρόστερ τους και για αυτό οι μπουκ προσφέρουν μόλις στο 1.20 τη Βοστώνη, για να είναι η ομάδα με τα πιο πολλά μπλοκ στους τελικούς.

Πρακτικά, ο ανταγωνισμός είναι εσωτερικός για τον Χόρφορντ και προέρχεται από τον Ρόμπερτ Γουίλιαμς. Ο νεαρός σέντερ των Σέλτικς όμως αντιμετωπίζει πρόβλημα στο αριστερό του γόνατο και είναι αβέβαιο αν θα μπορέσει να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες κόντρα στους Γουόριορς. Οι στοιχηματικές δίνουν φαβορί τον Γουίλιαμς, διότι έχει 1,9 μπλοκ κατά μέσο όρο στην postseason έναντι 1,6 του Χόρφορντ. Ο πολύπειρος Δομηνικανός όμως αγωνίζεται σχεδόν 37 λεπτά ανά αγώνα, ενώ ο Γουίλιαμς μόλις 21,4.

ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

  • Τελικοί ΝΒΑ: Πρώτος σκόρερ Τέιτουμ (απόδοση 1.75)
  • Τελικοί ΝΒΑ: Πρώτος στις ασίστ Κάρι (απόδοση 3.00)
  • Τελικοί ΝΒΑ: Πρώτος στα κοψίματα Χόρφορντ (απόδοση 4.00)
TAGS ΜΠΑΣΚΕΤ BET ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ NBA NBA ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ