BIG GAMES BET

Προγνωστικά Champions League: Κλειδί για την ΑΕΚ να προηγηθεί

Ο Ιζέκιελ Πόνσε στο παιχνίδι της ΑΕΚ με την Αντβέρπ στην Αμβέρσα για τα πλέι οφ του Champions League 2023/24
Ο Ιζέκιελ Πόνσε στο παιχνίδι της ΑΕΚ με την Αντβέρπ στην Αμβέρσα για τα πλέι οφ του Champions League 2023/24 INTIME

Η ΑΕΚ απέδειξε με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ ότι έχει την ανατροπή στο αίμα της. Άλλη μία θα ψάξει τώρα και κόντρα στην Αντβέρπ, προκειμένου να προκριθεί για έκτη φορά στην ιστορία της σε ομίλους του Champions League. Προγνωστικά και Ανάλυση.

Η ΑΕΚ μπορεί να ηττήθηκε με 1-0 πριν οκτώ βράδια στην Αμβέρσα, ωστόσο φιλοδοξεί να ανατρέψει την κατάσταση στη Νέα Φιλαδέλφεια (22:00 Cosmote Sport 2HD/MEGA, Live από το SPORT24), με στόχο ασφαλώς την έκτη πρόκριση της ιστορίας της σε ομίλους του Champions League και πρώτη μετά τη σεζόν 2018/19.

Η Αντβέρπ πλέον είναι το ελαφρύ φαβορί για την πρόκριση, σε απόδοση 1.75 στη Stoiximan, την ίδια ώρα που η ΑΕΚ προσφέρεται στο 2.10. Φυσικά, οι αποδόσεις έχουν διαμορφωθεί έτσι, διότι δεν είναι καθόλου απλό για καμία ελληνική ομάδα να κερδίσει με δύο γκολ διαφορά την πρωταθλήτρια Βελγίου. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι η Ένωση στη γεμάτη προϊστορία της κόντρα σε βελγικές ομάδες έχει μόλις μία νίκη σε συνολικά 13 αναμετρήσεις (1-7-5), εκείνη επί της Κλαμπ Μπριζ τη σεζόν 2017/18, που της είχε χαρίσει την πρόκριση στους ομίλους του Europa League.

Παρόλα αυτά, ακόμη και στο πρώτο παιχνίδι, όπου στο τέλος χαμογέλασε το σύνολο του Μαρκ Φαν Μπόμελ, η ΑΕΚ έδωσε την αίσθηση ότι είναι ομάδα με μεγαλύτερες δυνατότητες από την Αντβέρπ. Αποτυπώθηκε αυτό και στα στατιστικά: 8-11 οι τελικές, 2-11 κόρνερ και xGoals 0,84-2,17!

Το παράδοξο είναι πως η ΑΕΚ ήταν πιο επικίνδυνη στο διάστημα που υπήρχε αριθμητική ισορροπία. Από το 50' και μετά, όταν δηλαδή έμεινε με δέκα η Αντβέρπ, οι Βέλγοι κλείστηκαν σχεδόν στο 1/3 του γηπέδου.

Οι κιτρινόμαυροι πολιόρκησαν τη βελγική άμυνα, αλλά επειδή οι χώροι ήταν περιορισμένοι επιδόθηκαν κυρίως σε σέντρες από τα πλάγια. Σε συνδυασμό με την απώλεια του Λιβάι Γκαρσία, που έγινε αναγκαστική αλλαγή, η Ένωση δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το αριθμητικό της πλεονέκτημα και στο δεύτερο ημίχρονο παρήγαγε λιγότερο ποιοτικές ευκαιρίες.

Στην Αντβέρπ ήταν ασφαλώς απόλυτα ικανοποιημένοι με τη νίκη και κυρίως με την προσπάθεια που έκανε η ομάδα, παίζοντας για πάνω από 40 λεπτά με δέκα παίκτες. Ειδικά στο δεύτερο μέρος, οι πρωταθλητές Βελγίου αμύνθηκαν υποδειγματικά. Δεν έχασαν σχεδόν σε κανένα σημείο τη συγκέντρωσή τους και παρότι ο Φαν Μπόμελ αποφάσισε από νωρίς να γυρίσει αρκετά μέτρα πίσω την ομάδα του, περνώντας και τρίτο στόπερ, η επιλογή του εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε απόλυτα.

Νεανική αλλά συγκροτημένη

Για την Αντβέρπ το παιχνίδι της περασμένης Τρίτης είχε ιστορικό χαρακτήρα, αφού ήταν το πρώτο της σε επίπεδο Champions League. Το γεγονός λοιπόν, ότι συνδύασε με νικηφόρο αποτέλεσμα την παρθενική της συμμετοχή στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, σκόρπισε χαμόγελα και αισιοδοξία για τη συνεχεία.

Σημειώνεται, ότι η Αντβέρπ επέστρεψε στα ευρωπαϊκά σαλόνια τη σεζόν 2019/20, μετά από απουσία 25 ετών! Μεγαλύτερή της επιτυχία ήταν το 1993, όταν είχε φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων κι έχασε εκεί από την Πάρμα. Τα τελευταία χρόνια, η ομάδα της Αμβέρσας έχει να επιδείξει δύο παρουσίες σε ομίλους του Europa League, φτάνοντας μάλιστα τη σεζόν 2020/21 μέχρι τους "32" της διοργάνωσης.

Ο Φαν Μπόμελ πάντως, στις δηλώσεις του τόνισε πως η ΑΕΚ είναι μία ομάδα με πολύ πιο πεπειραμένους παίκτες. Η αλήθεια είναι πως η Αντβέρπ είχε στην 11αδα της τρεις πολύπειρους ποδοσφαιριστές, όπως ο Αλντερβάιρελντ, ο Ντε Λατ και ο διεθνής Ολλανδός φορ Γιάνσεν, που πέτυχε το νικητήριο γκολ. Όμως, από εκεί και πέρα μιλάμε για ένα σύνολο που βασίζεται κυρίως σε νεαρά παιδιά, που ουσιαστικά βλέπουν την Αντβέρπ ως σκαλοπάτι για τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο 18χρονος χαφ Φερμέιρεν (είχε την ασίστ στο γκολ), που αυτή τη στιγμή θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του βελγικού ποδοσφαίρου και η χρηματιστηριακή του αξία ξεπερνάει τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, οι Βέλγοι τονίζουν πως είναι θέμα χρόνου πλέον ο Ντομένικο Τεντέσκο να τον καλέσει και στην εθνική ομάδα.

Πολύ μεγάλη προσοχή χρειάζονται επίσης, οι δύο ταχύτατοι εξτρέμ της, ο 22χρονος Βελγοκονγκολέζος Μπαλικουίσα και ο 20χρονος Σουηδός Οντρέικα. Εξαιρετικές συστάσεις συνοδεύουν και τον 21χρονο δυναμικό χαφ Κεϊτά (καταγωγή από τη Γουινέα), ενώ την... πιτσιρικαρία της πρωταθλήτριας Βελγίου συμπληρώνουν ο 23χρονος, πολυσύνθετος χαφ Εκέλενκαμπ (πρώην Χέρτα) και ο 19χρονος στόπερ Κουλιμπαλί (δανεικός από την Ντόρτμουντ).

Εν ολίγοις, η Αντβέρπ είναι ένα σύνολο που μπορεί να βγάλει ενέργεια και ενθουσιασμό στο γήπεδο, όμως παίζει συγκροτημένα, με πλάνο και χωρίς υπερβολές, όπως φάνηκε και στον πρώτο αγώνα. Η ΑΕΚ λοιπόν, υποχρεούται να επιτεθεί με υπομονή και ισορροπημένα για να μην δεχθεί επικίνδυνες μεταβάσεις.

Το πρώτο γκολ θα κάνει τη διαφορά

Η αλήθεια είναι πως η ΑΕΚ του Αλμέιδα, ειδικά μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια, παίζει με πολύ ψηλά τις γραμμές της και πρεσάρει επιθετικά την αντίπαλη αμυντική τετράδα σε σημείο... ασφυξίας. Αυτό ουσιαστικά απενεργοποιεί το build up του αντιπάλου και τον οδηγεί σχεδόν υποχρεωτικά σε βαθιά γεμίσματα. Οι στόπερ της Ένωσης θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να μην δεχθούν στην πλάτη τους τέτοιες μπάλες, κυρίως με τους Μπαλικουίσα και Οντρέικα και όχι τόσο με τον Γιάνσεν, ο οποίος παίζει περισσότερο με πλάτη και δεν έχει την ίδια έκρηξη ή ταχύτητα.

Σε κάθε περίπτωση, για την ΑΕΚ θα είναι κομβικό να διατηρήσει την αμυντική της ισορροπία, διότι αν δεχθεί πρώτη γκολ όπως συνέβη στα τέσσερα προηγούμενα ματς με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ, την Αντβέρπ και τον Πανσερραϊκό, τότε θα πρέπει στη συνέχεια να ανέβει ένα βουνό.

Το πρόσφατο παιχνίδι με τις Σέρρες, στο οποίο αναγκάστηκε να κυνηγάει από το πρώτο λεπτό, είναι ένα κλασικό παράδειγμα για το πόσο περίπλοκη μπορεί να γίνει μία αναμέτρηση όταν βρεθείς πίσω στο σκορ. Η ΑΕΚ το Σάββατο έκανε 33 τελικές, είχε 5,61 xGoals υπέρ (!) και όμως δεν κατάφερε να φτάσει στην ανατροπή, κόντρα σε μία ομάδα, που είναι σαφώς υποδεέστερη από την Αντβέρπ.

Το κλειδί λοιπόν για τους κιτρινόμαυρους είναι να βρουν αυτοί το πρώτο γκολ. Αν η ΑΕΚ προηγηθεί, αυτόματα θα γίνει και φαβορί για την πρόκριση. Η αυτοπεποίθησή της θα εκτοξευτεί και η πίεση της Νέας Φιλαδέλφειας προς την Αντβέρπ θα πολλαπλασιαστεί. Στο 1.95 ανεβαίνει στη Stoiximan ο άσος με την προϋπόθεση ότι θα ανοίξει το σκορ η Ένωση.

Χρειάζεται τις ποιοτικές εκτελέσεις του Πόνσε

Σε ό,τι αφορά στα πλάνα του Ματίας Αλμέιδα, ο Αργεντινός τεχνικός προχώρησε σχεδόν σε καθολικό ροτέισον το Σάββατο. Έκανε συνολικά 9 αλλαγές στο αρχικό σχήμα και πρακτικά έδειξε τις προθέσεις του εν όψει του αγώνα της Τετάρτης.

Στον άσο, από τη στιγμή που ο Στάνκοβιτς είναι πλέον απόλυτα έτοιμος, αναμένεται να προτιμηθεί έναντι του Αθανασιάδη. Η τετράδα της άμυνας θα απαρτίζεται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου από τους Ρότα, Βίντα, Μουκουντί και Χατζισαφί. Στους χαφ θα επιτρέψει ο Σιμάνσκι και λογικά θα έχει παρτενέρ του τον Πινέδα, αφού ο Γιόνσον έβγαλε όλο το 90λεπτο με τις Σέρρες. Στα δύο φτερά θα κινούνται οι Αμραμπατ και Γκατσίνοβιτς, ενώ ρόλο δεύτερου επιθετικού θα έχει ο Τσούμπερ.

Τέλος, στην κορυφή της επίθεσης ο Αλμέιδα πιθανότατα θα εμπιστευτεί τον Πόνσε. Υπενθυμίζεται, ότι ο Λιβάι Γκαρσία προέρχεται από τραυματισμό και ο Φαν Φέερτ είναι εκτός ευρωπαϊκής λίστας. Η άλλη λύση, θα μπορούσε να είναι ο Αραούχο, ωστόσο ο τεχνικός της ΑΕΚ προτιμάει να χρησιμοποιεί τον Αραούχο πίσω από το 9αρι.

Ο Πόνσε λοιπόν, καλείται να μπει στα παπούτσια του Γκαρσία, κάτι φυσικά που δεν είναι απλό. Ο 26χρονος φορ, φάνηκε στην Αμβέρσα, ότι δεν είχε την ίδια επιρροή στο παιχνίδι της Ένωσης όπως ο Λιβάι. Ωστόσο, εκεί ήταν μόλις το πρώτο του παιχνίδι στην ΑΕΚ του Αλμέιδα.

Από τότε μεσολάβησε μία εβδομάδα προπονήσεων και ο Πόνσε είχε αρκετό χρόνο για να αφομοιώσει καλύτερα το τακτικό πλάνο των κιτρινόμαυρων. Η παρουσία του θα είναι καθοριστική, δεδομένου ότι η ΑΕΚ εμφάνισε ένα σχετικό πρόβλημα στο τελείωμα των φάσεων στα τελευταία δύο επίσημα παιχνίδια της. Η Ένωση περιμένει ότι ο Πόνσε δεν θα συγχωρέσει τη βελγική άμυνα αν βρεθεί σε επίκαιρη θέση και το ενδεχόμενο να σκοράρει προσφέρεται στο 2.62 στη Stoiximan.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή, που τη σεζόν 2018/19, όταν είχε φορέσει για πρώτη φορά την κιτρινόμαυρη φανέλα, είχε πετύχει 16 γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα, όντας μέλος σε μία ομάδα που δεν είχε τη δυναμική της τωρινής ΑΕΚ.

* Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

TAGS BIG GAMES BET BRAND EXPERIENCE ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ