TIPS ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ

Πιάνει από το λαιμό τον Άγιαξ η ΑΕΚ, ιστορική ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ στο 2.75

Πιάνει από το λαιμό τον Άγιαξ η ΑΕΚ, ιστορική ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ στο 2.75
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / EUROKINISSI

Προγνωστικά και στοιχηματική ανάλυση για τις μεγάλες Ευρωμάχες των δύο Δικεφάλων.

Η ΑΕΚ μπήκε στο 2ο γκρουπ του Europa League ως το γκράντε αουτσάιντερ για την πρόκριση, όμως με το μεγάλο διπλό που έβγαλε στο Μπράιτον ανέτρεψε τις ισορροπίες του ομίλου και άλλαξε εντελώς τα δεδομένα. Απόψε, η Ένωση έχει την ευκαιρία να περάσει ακόμη και σε αποδόσεις φαβορί, αν κερδίσει τον Άγιαξ στη Νέα Φιλαδέλφεια (19:45 Cosmote Sport 3HD, Live από το SPORT24).

Προφανώς, για καμία ελληνική ομάδα δεν είναι εύκολο να κερδίσει το πιο ιστορικό κλαμπ της Ολλανδίας. Το τάιμινγκ ωστόσο μοιάζει ιδανικό, προκειμένου η ΑΕΚ να διεκδικήσει την πρώτη της νίκη απέναντι στον Αίαντα, μετά από τέσσερις διαδοχικές ήττες στους ομίλους του Champions League τις σεζόν 1994/95 και 2018/19.

Ο Άγιαξ περνάει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία του με πολλά προβλήματα, τόσο αγωνιστικά, όσο και εξωαγωνιστικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρόσφατο εντός έδρας ντέρμπι με τη Φέγενορντ ταπεινώθηκε με 4-0.

Το χειρότερο είναι πως η αναμέτρηση διεκόπη λόγω ρίψης αντικειμένων και φωτοβολίδων από τους οπαδούς του στο 55ο λεπτό με το σκορ στο 3-0. Τελικά, το ματς ολοκληρώθηκε σε δύο σκέλη, αφού οι ομάδες κλήθηκαν ξανά στο γήπεδο την περασμένη Τετάρτη (27/9) για να παιχθούν τα εναπομείναντα λεπτά, με τους πρωταθλητές Ολλανδίας να σημειώνουν ακόμη ένα γκολ απέναντι στον απογοητευτικό Άγιαξ.

Παράλληλα, απολύθηκε ο τεχνικός διευθυντής, Σβεν Μίζλιντατ (πρώην της Στουτγάρδης), πληρώνοντας το μάρμαρο για τον κάκιστο καλοκαιρινό σχεδιασμό, που είχε ως συνέπεια να αποδυναμωθεί το ρόστερ.

Το Σάββατο, ο Άγιαξ κέρδιζε με 3-2 στο Βάαλβαϊκ, ωστόσο και αυτό το παιχνίδι διεκόπη, αυτή τη φορά στο 86’, λόγω σοβαρού τραυματισμού του αντίπαλου γκολκίπερ. Πριν από αυτή την αναμέτρηση ο Αίας ήταν χωρίς νίκη πέντε διαδοχικά επίσημα ματς (0-2-3), φέρνοντας 3-3 με τη Μαρσέιγ στο Άμστερνταμ, για την πρώτη αγωνιστική των ομίλων.

Η κόντρα με τους Μασσαλούς ήταν ο ορισμός του ροντέο και η μπίλια μπορούσε να κάτσει οπουδήποτε (12-25 τελικές, 2,54-1,76 xGoals). Η συγκεκριμένη αναμέτρηση επιβεβαίωσε ότι ο Άγιαξ φέτος έχει ένα εντελώς… χύμα αγωνιστικό στιλ και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι στα τελευταία τρία σοβαρά ματς με Τβέντε, Μαρσέιγ και Φέγενορντ δέχθηκε συνολικά 10 γκολ!

Η ΑΕΚ από την πλευρά της, μετά το Μπράιτον έβγαλε νέο μεγάλο διπλό στη Λεωφόρο και ολοκλήρωσε τη διαβολοβδομάδα φωτιά με Ολυμπιακό, Μπράιτον και Παναθηναϊκό με εντυπωσιακό απολογισμό, δύο νίκες και μία ισοπαλία.

Στα τελευταία δύο ματς ωστόσο για το πρωτάθλημα, η Ένωση δεν μπόρεσε να βγάλει τα ίδια επίπεδα ενέργειας. Κόντρα στον Ατρόμητο έκανε ένα εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο, αλλά τελικά χρειάστηκε ένα πέναλτι στις καθυστερήσεις για να κερδίσει, ενώ στο Ηράκλειο, έχασε δίκαια με 2-0 από τον ΟΦΗ, πραγματοποιώντας ίσως τη χειρότερή της εμφάνιση από τότε που ανέλαβε ο Ματίας Αλμέιδα.

Βέβαια, η ΑΕΚ που θα δούμε απόψε θα είναι εντελώς διαφορετική, δεδομένου ότι ο Αλμέιδα αποφάσισε να παρατάξει εναλλακτική ενδεκάδα στο Γεντί Κουλέ. Κόντρα στον Άγιαξ, οι κιτρινόμαυροι μπορεί να έχουν μέχρι και δέκα νέα πρόσωπα στο αρχικό τους σχήμα!

Μοναδική σοβαρή απουσία είναι ο Λιβάι Γκαρσία, που έπαθε ξανά θλάση, ενώ δεν υπολογίζονται επίσης οι Κάλενς και Φαν Βέερτ, που δεν έχουν δηλωθεί στη λίστα, όπως και ο μακροχρόνιος απόντας Φερνάντες.

Με τον Βίντα να φωνάζει παρών, ο Αλμέιδα λογικά θα πάει με το βασικό του αμυντικό δίδυμο στόπερ (Βίντα-Μουκουντί). Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο διλήμματα. Αν θα παίξει με Σιμάνσκι, Γιόνσον στους χαφ ή θα μείνει στον πάγκο ο Πολωνός. Στο δεύτερο σενάριο θα πάει στους χαφ ο Πινέδα και θα παίξει στα άκρα ο Γκατσίνοβιτς. Το άλλο δίλημμα αφορά την επίθεση, αν δηλαδή θα προτιμηθεί ο Τσούμπερ ή ο Πόνσε για παρτενέρ του Αραούχο. Υπενθυμίζεται, ότι την περσινή σεζόν, όταν έλειπε ο Γκαρσία, το δίδυμο Αραούχο-Τσούμπερ είχε ανταποκριθεί υποδειγματικά.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο πως απόψε η ΑΕΚ δεν θα έχει καμία σχέση με το παιχνίδι απέναντι στον ΟΦΗ. Θα είναι πολύ πιο aggressive και ενεργητική στο τελευταίο τρίτο. Άλλωστε, από τη διαχείριση του Αλμέιδα, είναι ξεκάθαρο πως στην παρούσα φάση το Europa League βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των νταμπλούχων Ελλάδος.

Το πρόβλημα βέβαια της Ένωσης από την αρχή της σεζόν είναι η αδυναμία της να κρατήσει καθαρά δίχτυα. Σε 11 επίσημα ματς φέτος έχει δεχθεί σε όλα γκολ, στα οκτώ μάλιστα έμεινε πρώτη πίσω στο σκορ. Απέναντι στον Άγιαξ, όσο προβληματικός κι αν είναι, τα λάθη που έγιναν στα προηγούμενα παιχνίδια δεν πρόκειται να συγχωρεθούν και για αυτό άλλωστε το Goal/Goal προσφέρεται μόλις στο 1.50.

Η ΑΕΚ οφείλει αυτή τη φορά να εκμεταλλευτεί την αύρα της έδρας και να σκοράρει πρώτη, όπως έκανε και στο Μπράιτον, για να μεταφέρει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον εύθραυστο ψυχολογικά Άγιαξ, ο οποίος μέχρι στιγμής παρουσιάζεται αυτοκαταστροφικός. Το ενδεχόμενο να μπει η Ενωση με ορμή στο πρώτο ημίχρονο και να ανοίξει το σκορ προσφέρεται στο 2.30, σε καλύτερη δηλαδή απόδοση από τον άσο (2.15).

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δεν τρομάζει η φετινή Αϊντραχτ

Λίγο αργότερα στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης στο πιο λαμπερό του παιχνίδι στη φετινή του περιπέτεια στους ομίλους του Conference League (22:00 Cosmote Sport 5HD, Live από το SPORT24). Η αναμέτρηση με τους "αετούς" θα είναι καθοριστική για την πρώτη θέση στο γκρουπ που οδηγεί απευθείας στους 16 της διοργάνωσης.

Ο ΠΑΟΚ μετά την ήττα στον ΟΦΗ είναι αήττητος πέντε σερί παιχνίδια και λίγο έλειψε την Κυριακή να περάσει με νίκη από τη Λεωφόρο, ωστόσο δέχθηκε την ισοφάριση (2-2) στο 96’. Η ουσία είναι πως ο Δικέφαλος του Βορρά χτίζει μία ομάδα με προοπτική να διεκδικήσει πράγματα σε όλες τις διοργανώσεις φέτος και η στιγμή που υποδέχεται την Αϊντραχτ μοιάζει ιδανική για να κυνηγήσει μία ιστορική νίκη.

Η Αϊντραχτ ξεκίνησε τη σεζόν με αήττητο σερί εννιά αγώνων (4-5-0), έχοντας όμως πολύ βατό πρόγραμμα. Στο πρώτο της απαιτητικό ματς το Σάββατο, στο Βόλφσμπουργκ, έχασε με 2-0 και ήρθαν στην επιφάνεια όλα τα αγωνιστικά της προβλήματα, ειδικά μεσοεπιθετικά.

Η δυσκολία της στο γκολ είναι εμφανής, αφού λείπει από το ρόστερ ένας φορ killer και άπαντες στην ομάδα ομολογούν ότι τον Ιανουάριο η πρώτη μεταγραφή πρέπει να είναι ενός επιθετικού. Υπενθυμίζεται, ότι η Αϊντραχτ πώλησε την τελευταία ημέρα των μεταγραφών τον Μουανί στην Παρί, επομένως δεν είχε χρόνο να τον αντικαταστήσει.

Ξέμεινε έτσι με τον Μαρμούς (θα παίξει βασικός στην Τούμπα), που είναι περισσότερο περιφερειακός, τον δυναμικό Ενγκανκάμ, που λόγω τραυματισμών δεν είναι ακόμη σε θέση να βγάλει 90λεπτο και τον... ξεχασμένο Αλάριο, ο οποίος δεν συμπεριλήφθηκε ούτε στην ευρωπαϊκή λίστα.

Νωρίτερα, έφυγαν το καλοκαίρι ο εξτρέμ Λίντστρεμ (Νάπολι), ο μεσοεπιθετικός Καμάντα (Λάτσιο) και ο χαφ Σο (Σεβίλλη) και δόθηκε δανεικός ο αξιόλογος φορ Μπορέ (Βέρντερ). Εν ολίγοις, άλλαξε όλη η μεσοεπιθετική της γραμμή, επομένως είναι απολύτως φυσιολογικό να παρουσιάζει μία δυσλειτουργία στο παραγωγικό κομμάτι.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο γεγονός ότι έχει τη χειρότερη επίθεση στο γερμανικό πρωτάθλημα μετά από έξι αγωνιστικές, τα λιγότερα xGoals υπέρ, μόλις 6,66 και μετράει φέτος σε Bundesliga και Ευρώπη 8/9 Under 2,5. Ακόμη και την ντεφορμέ Αμπερντίν, την κέρδισε με τα χίλια ζόρια στην πρεμιέρα, ενώ στον αγώνα ρεβάνς με τη Λέφσκι για τα πλέι-οφ στη Φρανκφούρτη, έφτασε στο 79’ για να ανοίξει το σκορ.

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε τις απουσίες των έμπειρων Γκέτσε και Ρόντε, αλλά και το γεγονός ότι το καλοκαίρι άλλαξε προπονητή, φέρνοντας τον Ντίνο Τοπμέλερ, που έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από τον προκάτοχό του, Ολιβερ Γκλάζνερ, είναι λογικό η Αϊντραχτ σε αυτή τη φάση να μην προκαλεί τρόμο και δέος.

Προφανώς μιλάμε για μία κλασική, γυμνασμένη γερμανική ομάδα, με ξεκάθαρες αρχές στο παιχνίδι της (παίζει σταθερά 3-4-2-1), όμως σε σύγκριση με πέρυσι έχει αποδυναμωθεί αισθητά και προς το παρόν δεν έχει καταφέρει να βρει αξιόπιστες σταθερές μεσοεπιθετικά.

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να εξελιχθεί σε μία reactive ομάδα υψηλού επιπέδου χάρη στην ταχύτητα των Κωνσταντέλια, Ζίβκοβιτς, Τάισον, Ντεσπόντοφ και Μπάμπα, επομένως αν δώσει… το τυράκι στους Γερμανούς θα βρει τους χώρους να τους τιμωρήσει στη μετάβαση. Αξίζει το ρίσκο στον άσο, σε τιμές αουτσάιντερ, στο 2.75.

ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

  • ΑΕΚ – Αγιαξ: Πρώτο γκολ η ΑΕΚ στο α’ ημίχρονο (απόδοση 2.30), 19:45
  • ΠΑΟΚ – Αϊντραχτ Φρ.: 1 (απόδοση 2.75), 22:00
TAGS TIPS ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ TIPSTERS ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ