Παναθηναϊκός – Βαλένθια: Πανέτοιμος να ρίξει το τελειωτικό χτύπημα και φουλ για Final Four

Ο Παναθηναϊκός AKTOR είναι έτοιμος να σκουπίσει τη Μονακό και να προκριθεί για τρίτη διαδοχική σεζόν σε Final Four και 14η φορά στην ιστορία του. Προγνωστικά και ανάλυση.
Ο Παναθηναϊκός AKTOR υποδέχεται απόψε στο κατάμεστο T-Center τη Βαλένθια με στόχο ασφαλώς τη νίκη που θα του δώσει την πρόκριση στο Final Four της Αθήνας.
Οι πράσινοι γύρισαν από την Ισπανία έχοντας στις αποσκευές τους όχι απλώς το break, αλλά ένα ξεκάθαρο 2-0, που ουσιαστικά τους φέρνει μία ανάσα από το μεγάλο γεγονός του Μαΐου, το οποίο θα διοργανωθεί στην έδρα τους.
Δίχως καμία αμφιβολία, ο Παναθηναϊκός χτίστηκε για να κατακτήσει ξανά την κορυφή της Ευρώπης και παρότι τερμάτισε στην 7η θέση της regular season, μόλις ήρθαν τα ματς φωτιά των playoffs, μίλησε η σπουδαία κλάση του πράσινου ρόστερ.
Και τα δύο παιχνίδια στη Roig Arena είχαν δραματικό χαρακτήρα και ήταν φουλ αμφίρροπα, όμως στο τέλος τη διαφορά έκαναν οι μεγάλες προσωπικότητες που διαθέτει στο δυναμικό του ο Παναθηναϊκός. Αυτές έγειραν την πλάστιγγα προς το πράσινο, τόσο στο Game 1, το οποίο κρίθηκε σε πολύ χαμηλό σκορ, όσο και στο Game 2, το οποίο πήγε περισσότερο στον ρυθμό της Βαλένθια.
Ο Παναθηναϊκός, παρά τη σημαντική απουσία του Κώστα Σλούκα, ανταποκρίθηκε και στις δύο περιπτώσεις, με τους σταρ του να βγαίνουν μπροστά και να υπογράφουν δύο εκκωφαντικά διπλά απέναντι σε έναν αντίπαλο, που ναι μεν είναι άπειρος σε αυτό το επίπεδο, αλλά παράλληλα έχει την ικανότητα να παίζει πυραυλοκίνητο μπάσκετ.
Οι προσωπικότητες του Παναθηναϊκού
Στο Game 1, πρωταγωνιστής ήταν ασφαλώς ο Κέντρικ Ναν. Οχι τόσο για τη νικητήρια βολή στο τέλος, όσο για το γεγονός ότι έβαλε 21 πόντους σε ένα ματς που πήγε στο 68-67. Στο Game 2 ήταν η σειρά του Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις να εκτελέσει τους Βαλενθιάνους. Ο Αμερικανός σούπερ σταρ σημείωσε 27 πόντους, έβαλε συνολικά πέντε τρίποντα, πέτυχε ορισμένα τεράστια σουτ στην παράταση και φυσικά ήταν αυτός που έβαλε και το buzzer beater για το τελικό 107-105.
Το δεύτερο ματς στη Βαλένθια, δεδομένα θα περάσει στην ιστορία της EuroLeague ως μία κλασική στιγμή της, καθώς εξελίχθηκε σε μία απίστευτη μονομαχία “μία σου και μία μου” και ειδικά στο φινάλε έσπασαν καρδιές, καθώς κρίθηκε με σουτ στη λήξη. Φυσικά, όταν ένα ματς πηγαίνει στην κόψη του ξυραφιού και το αίμα βράζει, δεν μπορεί να λείπει η ένταση. Αμέσως μετά το φινάλε του Game 2 απειλήθηκε γενική σύρραξη στο παρκέ, ενώ ακολούθησαν και αιχμηρές δηλώσεις εκατέρωθεν.
Ο Παναθηναϊκός εξέφρασε σαφή παράπονα για τη φιλοξενία των Ισπανών, ενώ από την πλευρά της η Βαλένθια ήρθε στην Ελλάδα με ιδιωτική ασφάλεια περιφρούρησης. Είναι λοιπόν φανερό, ότι μέσα από αυτή τη σειρά αναπτύχθηκε και μία αντιπαλότητα μεταξύ των δύο κλαμπ. Χαρακτηριστικές ήταν άλλωστε οι δηλώσεις του Εργκίν Αταμάν, στη media day της Τρίτης, που είπε ότι πρώτη φορά είδε σύλλογο να βάζει την αστυνομία να επιτίθεται σε ιδιοκτήτη αντίπαλης ομάδας.
Ό,τι και να λέγεται ή να γίνεται εκτός των τεσσάρων γραμμών, η ουσία για τον Παναθηναϊκό απόψε είναι να κάνει το 3-0, προκειμένου να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα με την πρόκριση στο Final Four. Για τη Βαλένθια ήταν πολύ ισχυρό το σοκ, ότι δεν πήρε κανένα ματς στην έδρα της και πλέον μοιάζει ακατόρθωτο να επιβιώσει μέσα στο T-Center, όχι μία, αλλά δύο φορές. Οι Βαλενθιάνοι μοιάζουν πλέον σαν έναν ζαλισμένο πυγμάχο με κλονισμένη πίστη. Ο Παναθηναϊκός λοιπόν, έχει την ευκαιρία να του ρίξει απόψε το τελειωτικό χτύπημα, τώρα που βρίσκεται στα σχοινιά.
Η νίκη του Παναθηναϊκού προσφέρεται στο 1.40. Μαζί με το Over 168,5 χτίζουμε ένα Bet Builder απόδοσης 2.05 στη Stoiximan. Η Βαλένθια παίζει σε πολύ υψηλό pace και σουτάρει δίχως αύριο, ο Παναθηναϊκός στην έδρα του σκοράρει κατά βούληση, επομένως το πιθανότερο είναι πως οι πράσινοι για να πάρουν το Game 3 θα πρέπει να πετύχουν πάνω από 85 πόντους.
Σε ατομικό επίπεδο πρέπει να γίνει μία ειδική αναφορά στον Τι Τζέι Σορτς, ο οποίος ελλείψει του Κώστα Σλούκα, έκανε step up στα πρώτα δύο παιχνίδια και βοήθησε καθοριστικά τον Παναθηναϊκό να γράψει αυτό το 2-0. Στο Game 1 είχε 12 πόντους και πολύ σημαντική συνεισφορά στην crunch time, ενώ στο Game 2 έβαλε 10. Έχει συνολικά εκτελέσει 22 δίποντα και 6 βολές, αναλαμβάνοντας πολύ περισσότερες ευθύνες απ’ ότι είχαμε συνηθίσει στη regular season. Στο 1.98 στη Stoiximan το Over 10,5 του Σορτς.
* Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.