BIG GAMES BET

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Πράσινη αντίδραση ή συνέχεια στο κόκκινο σερί;

SUPER CUP 2023 /  /  -  (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
SUPER CUP 2023 / / - (KLODIAN LATO / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Προγνωστικά και στοιχηματική ανάλυση για την πρεμιέρα της EuroLeague, όπου δεσπόζει ασφαλώς το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

Η αναμονή για την επιστροφή της EuroLeague επιτέλους τελείωσε! Μάλιστα, η πρεμιέρα γίνεται με ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό (21:15 Novasports Prime, Live από το SPORT24).

Οι δύο αιώνιοι πρόλαβαν ήδη και συναντήθηκαν στη Ρόδο για το Σούπερ Καπ, με τους ερυθρόλευκους να κατακτούν εύκολα τον τίτλο, ωστόσο όλοι συνομολογούν ότι το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ θα έχει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα και προβλέπεται πολύ πιο ανταγωνιστικό.

Φαίνεται αυτό άλλωστε και στις αποδόσεις της Stoiximan, όπου ο Παναθηναϊκός είναι οριακό φαβορί στο 1.87 και ο Ολυμπιακός αουτσάιντερ στο 1.98, παρά το γεγονός ότι το περασμένο Σάββατο κέρδισε με 24 πόντους διαφορά.

Ο Παναθηναϊκός άλλαξε σχεδόν εξ ολοκλήρου το ρόστερ του το καλοκαίρι. Έκανε συνολικά 11 μεταγραφές κι έφερε έναν προπονητή, ο οποίος έχει αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό.

Ο Εργκίν Αταμάν όταν ανέλαβε την Εφές (Δεκέμβριος του 2017) η τουρκική ομάδα βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις της EuroLeague, καλή ώρα όπως ο Παναθηναϊκός πέρυσι και μέσα σε μία 5ετια την οδήγησε σε δύο πρωταθλήματα Ευρώπης back to back, έναν τελικό, ενώ δεν θα πρέπει να λησμονούμε και τη σεζόν 2019/20, όπου η Αναντολού πήγαινε ολοταχώς για το τρόπαιο, πριν έρθει ο Covid-19.

Χρειάζεται υπομονή του πρότζεκτ του Παναθηναϊκού

Ο Αταμάν λοιπόν, ήρθε στον Παναθηναϊκό για να τον επαναφέρει σε πρωταγωνιστικό ρόλο και δεν δίστασε να θέσει πολύ ψηλά τον πήχη, κάνοντας εξ αρχής λόγο για Final Four, έστω κι αν οι πράσινοι απουσιάζουν από αυτό 12 χρόνια. Υπενθυμίζεται, ότι στην πρώτη του ουσιαστικά σεζόν με την Εφές, το 2018/19, την έβγαλε 4η στην κανονική περίοδο της EuroLeague, προκρίθηκε στο Final Four κι έφτασε μέχρι το ματς τίτλου, χάνοντας εκεί από την ΤΣΣΚΑ.

Είναι προφανές, πως ο Τούρκος κόουτς και οι συνεργάτες του θα χρειαστούν χρόνο έως ότου ο Παναθηναϊκός αποκτήσει μία ευδιάκριτη μπασκετική ταυτότητα. Δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη και πατώντας ένα κουμπί όλα να λειτουργούν στην εντέλεια.

Μιλάμε άλλωστε, για μία εντελώς καινούρια ομάδα κι ένα φιλόδοξο πρότζεκτ, το οποίο για να αποδώσει θα πρέπει να στηριχθεί με υπομονή και επιμονή. Είναι δεδομένο πως σε πρώτη φάση ο Παναθηναϊκός θα παρουσιάσει παιδικές ασθένειες και θα πρέπει να διαχειρίζεται συναισθηματικά ήττες όπως αυτή του περασμένου Σαββάτου.

Επίσης, είναι απολύτως φυσιολογικό ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι στην ομάδα και ότι ο Αταμάν ψάχνει τα καλύτερα fit στην πράσινη πεντάδα. Θα ήταν ασφαλώς παράλογο ο Παναθηναϊκός να εμφανίσει με το καλημέρα επιθετικούς αυτοματισμούς και συνεπή αμυντικά ροτέισον όπως του Ολυμπιακού, που δουλεύεται σε βάθος τριετίας.

Παρόλα αυτά, κανείς δεν παραγνωρίζει ότι ο Παναθηναϊκός είχε ίσως την πιο εντυπωσιακή offseason στη EuroLeague και αναβάθμισε κατακόρυφα την ποιοτική στάθμη στο ρόστερ του, με παίκτες κλάσης, που έχουν παράλληλα πολλά να αποδείξουν. Πρώτος και καλύτερος ο Κώστας Σλούκας, που εκ των πραγμάτων κουβαλάει κι ένα κίνητρο παραπάνω, παίρνοντας την απόφαση να ντυθεί από τα κόκκινα στα πράσινα.

Επίσης, ο Λούκα Βιλντόσα ήρθε στον Παναθηναϊκό για να αποδείξει ότι είναι ένας ελίτ γκαρντ και ο Ματίας Λεσόρ να δείξει ότι η περσινή καταπληκτική του χρονιά στην Παρτίζαν δεν ήταν ένα πυροτέχνημα. Και φυσικά, από το κάδρο δεν μπορεί να λείπει ο Χουάντσο Ερνάνγκομεθ, ο οποίος αφήνοντας το NBA μετακόμισε στη EuroLeague, προκειμένου να είναι πρωταγωνιστής σε επίπεδο MVP.

Πιστός στο team basketball του Μπαρτζώκα ο Ολυμπιακός

Στην αντίπερα όχθη, ο Ολυμπιακός είχε αν μη τι άλλο ένα αρκετά περίπλοκο καλοκαίρι. Αφενός διότι κλήθηκε να αντικαταστήσει δύο κομβικά στελέχη του ρόστερ του, τον πολυτιμότερο παίκτη της περσινής σεζόν, Σάσα Βεζένκοβ και τον Κώστα Σλούκα, που είχε πάντα την ευθύνη στις τελευταίες επιθέσεις, αφετέρου διότι έκανε μία ελλιπή προετοιμασία λόγω τραυματισμών και διεθνών στο Mundobasket.

Ο Ολυμπιακός πρόσθεσε στο ρόστερ του, τους Νίκολα Μιλουτίνοβ, Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, Λουκ Σίκμα και εσχάτως τον Ιγκνας Μπραζντέικις. Από τις κινήσεις που έγιναν φαίνεται πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας πήρε τη στρατηγική απόφαση να καλύψει ομαδικά τους πόντους που έδινε πέρυσι ο Βεζένκοβ.

Όλο το καλοκαίρι υπήρχε η αίσθηση ότι οι ερυθρόλευκοι ψάχνουν, χρειάζονται, κινούνται για έναν κόμπο γκαρντ με έφεση στο σκοράρισμα. Τελικά τέτοιος παίκτης δεν αποκτήθηκε και το βασικό ερωτηματικό στο φετινό Ολυμπιακό είναι ποιος θα αναπληρώσει το clutchness, που έδινε ο Σλούκας. Ποιος δηλαδή θα παίρνει τις αποφάσεις όταν η μπάλα καίει κι αν τελικά λείπει από την ομάδα ένας κλασικός σκόρερ ή σουτέρ, δεδομένου ότι ο Αϊζάια Κάνααν θεωρείται streaky.

Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό πως ο Ολυμπιακός αναμένεται να διαφοροποιήσει αρκετά το επιθετικό του παιχνίδι φέτος. Χωρίς τον Σλούκα πιθανότατα θα παίξει λιγότερο πικ εν ρολ και με την προσθήκη των Μιλουτίνοβ και Σίκμα θα ακουμπήσει περισσότερο στο post up.

Με δύο πλέον dominant center (Μιλουτίνοβ και Φαλ), ο Ολυμπιακός αναμένεται να έχει φέτος τα καλύτερα post up νούμερα στη λίγκα και η λογική λέει πως θα επιχειρήσει να ακουμπήσει ακόμη πιο πολύ την μπάλα στο "5", είτε για άμεση εκτέλεση, είτε για παιχνίδι δημιουργίας από μέσα προς τα έξω, όπως έκανε υποδειγματικά πέρυσι ο Φαλ, ο οποίος πάντως θα απουσιάσει από την πρεμιέρα της EuroLeague.

Συμπερασματικά, ο Ολυμπιακός φέτος αναμένεται να βασιστεί ακόμη περισσότερο στο team basketball του Μπαρτζώκα. Δεν θα υπάρχει δηλαδή ένας προφανής MVP όπως ήταν για παράδειγμα ο Βεζένκοβ. Ζητούμενο θα είναι ξανά το flow στην επίθεση, να είναι ενεργοί άπαντες σε όλες τις επιθέσεις και σε κάθε αγώνα να αναδεικνύονται διαφορετικοί πρωταγωνιστές.

Και όλα αυτά με βάση πάντα την άμυνα. Ο Ολυμπιακός ήταν την περσινή σεζόν η καλύτερη άμυνα και φέτος αναμένεται ακόμη πιο physical μετά τις αποχωρήσεις του Βεζένκοβ και Σλούκα. Μπορεί να μην έχει την απαραίτητη ευελιξία στη frontline του, έναν δηλαδή πιο αθλητικό τεσσαροπεντάρι, ωστόσο είναι σίγουρο ότι πρόκειται για μία ομάδα που δεν θα χρειάζεται σε κάθε παιχνίδι να βάζει 90 πόντους για να κερδίζει.

Με άλλη ενέργεια και αυτοπεποίθηση στο ΟΑΚΑ

Σε ό,τι αφορά στο ματς της Παρασκευής αυτό καθαυτό, έχει ασφαλώς μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι προσαρμογές θα κάνει ο Παναθηναϊκός συγκριτικά με το Σούπερ Καπ, όπου ήταν απελπιστικά άστοχος από την περιφέρεια και επέτρεψε στον Ολυμπιακό να τρέξει σερί 27-0, ξεφεύγοντας ακόμη και με 30 πόντους διαφορά.

Μέσα στο κατάμεστο ΟΑΚΑ είναι προφανές πως το τριφύλλι θα παίξει με πολύ διαφορετική αυτοπεποίθηση και αναμένεται πολύ πιο aggressive. Από την άλλη, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι ο Ολυμπιακός κουβαλάει ένα 17-1 στα τελευταία 18 αιώνια ντέρμπι, που του δίνει έξτρα ψυχολογία, ενώ έχει μαζί του και την παράδοση στις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις συνολικά (16-7).

Στη λογική ότι και οι δύο ομάδες δεν βρίσκονται ακόμη σε πλήρη βαθμό ετοιμότητας, δύσκολα ο νικητής θα κριθεί πάνω από τους 80 πόντους. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει βρει ακόμη σταθερές και πιθανότατα θα προσπαθήσει να τρέξει το γήπεδο για να βρει εύκολους πόντους και να βάλει στην εξίσωση και τον κόσμο, αντλώντας έτσι ενθουσιασμό και ενέργεια από το κοινό του. Ο Ολυμπιακός βέβαια, έχει τους χειριστές, έχει την εμπειρία και μπορεί να κοντρολάρει το ρυθμό όποτε χρειάζεται, ακουμπώντας την μπάλα στους ψηλούς του.

Σημειώνεται, ότι στα δύο φιλικά επιπέδου EuroLeague με Ζάλγκιρις και Μακάμπι, οι ερυθρόλευκοι δέχθηκαν 72 και 68 πόντους αντίστοιχα, ενώ στο Σούπερ Καπ κράτησαν τους πράσινους στους 51. Και ο Παναθηναϊκός βέβαια από την πλευρά του, στο τουρνουά "Παύλος Γιαννακόπουλος" κράτησε στους 73 πόντους την Μπάγερν και μόλις στους 69 την Εφές. Πρώτη σκέψη λοιπόν, το Under 156,5 στο 1.80 στη Stoiximan.

Αξία στο line του Γκραντ

Στα ειδικά των παικτών, έχει βγει σχετικά ψηλά το βασικό line (9,5) στους πόντους του Γιαννούλη Λαρεντζάκη, ως αντίδραση στην εκπληκτική εμφάνιση του διεθνούς γκαρντ το προηγούμενο Σάββατο. Ο άσος του Ολυμπιακού ήταν ο πρώτος σκόρερ του Σούπερ Καπ με 20 πόντους και 6/7 τρίποντα. Τώρα όμως στο ροτέισον θα προστεθεί και ο Γουίλιαμς-Γκος και φυσικά η άμυνα του Παναθηναϊκού θα είναι πολύ πιο υποψιασμένη.

Στον αντίποδα, είναι πολύ πιθανό να δούμε ξανά τον Ερνάνγκομεθ να παίζει στο "4" πάνω από 30 λεπτά, δεδομένου ότι είναι νοκ άουτ ο Μήτογλου και ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στο γόνατο ο Παπαπέτρου. Ο Ισπανός άσος αγωνίστηκε στο Σούπερ Καπ 32 λεπτά και σε μία βραδιά όπου τίποτα δεν λειτούργησε για τον Παναθηναϊκό, κατάφερε στο τέλος να φτάσει τους 15 πόντους, αφού πήρε συνολικά 13 προσπάθειες.

Το Bet Builder με τους 11+ πόντους του Ερνάνγκομεθ και το Under 9,5 του Λαρεντζάκη μας επιστρέφει απόδοση 2.80 στη Stoiximan.

Τέλος, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν θα καταφέρει αυτή τη φορά ο Σλούκας να απεμπλακεί από τις αμυντικές δαγκάνες του Ολυμπιακού. Δεν είναι καθόλου απλό για κανέναν γκαρντ στην Ευρώπη να παίζει με αντίπαλο τον Τόμας Γουόκαπ. Ο κόουτς Μπαρτζώκας είναι δεδομένο ότι θα "σημαδέψει" ξανά τον νέο ηγέτη του Παναθηναϊκού, προσπαθώντας να του κόψει τη δημιουργία και να τον υποχρεώσει σε αποφάσεις υπό πίεση.

Ο Σλούκας πέρυσι είχε 5,9 ασίστ στη regular season και το line του για την Παρασκευή είναι στο 6,5, στη λογική ότι φέτος θα έχει μεγαλύτερο ρόλο στον Παναθηναϊκό, απ' ότι πέρυσι στον Ολυμπιακό. Εκεί πάντως που προκύπτει αξία είναι στις ασίστ του Τζεράιαν Γκραντ. Ο Αμερικανός είναι ο πιο συνεπής αμυντικός στην πράσινη περιφέρεια και ουσιαστικά θα παίζει το ρόλο του ισορροπιστή στα σχήματα του Αταμάν, ειδικά απέναντι σε σκληρές ομάδες όπως ο Ολυμπιακός.

Ο Γκραντ το Σάββατο είχε 14 πόντους και μοίρασε 4 ασίστ, παίζοντας 33 λεπτά. Ήταν ο παίκτης δηλαδή με τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής από τον Παναθηναϊκό, δείγμα της εμπιστοσύνης που του δείχνει ο Αταμάν. Στο 2.20 στη Stoiximan να δώσει στην πρεμιέρα της EuroLeague τουλάχιστον τρεις τελικές πάσες.

*** Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

TAGS BIG GAMES BET BRAND EXPERIENCE ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ EUROLEAGUE ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ