BIG GAMES BET

Για τον ένατο τελικό της ιστορίας του ο Ολυμπιακός στο 2.10 και στο 3.00

Ο Σάσα Βεζένκοβ και ο Κώστας Σλούκας σε παιχνίδι του Ολυμπιακού στη EuroLeague κόντρα στη Ρεάλ
Ο Σάσα Βεζένκοβ και ο Κώστας Σλούκας σε παιχνίδι του Ολυμπιακού στη EuroLeague κόντρα στη Ρεάλ INTIME

Ο Ολυμπιακός συμμετέχει για 12η φορά σε Final Four και διεκδικεί την 9η πρόκριση της ιστορίας του σε τελικό της EuroLeague. Θα μπορέσει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μονακό στον ημιτελικό; Προγνωστικά και στοιχηματική ανάλυση.

Το Final Four της EuroLeague είναι αδιαμφισβήτητα το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του τριημέρου, με τη συμμετοχή ασφαλώς και του Ολυμπιακού, ο οποίος ταξίδεψε στο Κάουνας ως το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου σε απόδοση 2.60!

Μετά από πενταετή απουσία, ο Ολυμπιακός θα παίξει σε δεύτερο συνεχόμενο Final Four για πρώτη φορά μετά τη διετία 2012-2013, όταν είχε στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης back to back. Το περσινό dagger του Βασίλιε Μίτσιτς στον ημιτελικό με την Εφές, μπροστά σε 12.000 "ερυθρόλευκους" οπαδούς στην Stark Arena, μπορεί να πλήγωσε στιγμιαία την ομάδα του κόουτς Μπαρτζώκα, στην πορεία όμως αποδείχθηκε μόνο η αρχή του φετινού ονειρικού ταξιδιού.

Ως οργανισμός ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν το έβαλε κάτω μετά από εκείνη τη σκληρή ήττα, αλλά επέστρεψε πιο αποφασισμένος και σαφώς πολύ πιο έμπειρος. Άλλωστε, στον αθλητισμό τέτοιου είδους "χαστούκια" είναι πάντα διδακτικά, φτάνει να τα αντιμετωπίζεις με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό και να τα αξιοποιείς προς όφελος της προόδου.

Ο Ολυμπιακός αποτύπωσε την πρόοδο του μέσα στο παρκέ, παίζοντας κατά διαστήματα μέσα στη φετινή σεζόν ολοκληρωτικό μπάσκετ. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν αν τι άλλο εντυπωσιακό, καθώς οι ερυθρόλευκοι έκαναν 24 νίκες στη regular season και τερμάτισαν στην πρώτη θέση, έχοντας κερδίσει και τα τέσσερα ματς κόντρα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, δηλαδή το No. 2 και το No. 3 της κατάταξης.

Πιστός στη φιλοσοφία του ο κόουτς Μπαρτζώκας

Ακολούθησε η απαιτητική σειρά με τη Φενέρμπαχτσε του Δημήτρη Ιτούδη, η οποία εξελίχθηκε σε ένα πολύ δύσκολο τεστ πνευματικής και σωματικής αντοχής. Ο Ολυμπιακός χάνοντας στο Game 2, παραλίγο να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο στο Game 3, ωστόσο το απόλυτο χαϊλάιτ της χρονιάς, το buzzer beater του Κώστα Σλούκα, του εξασφάλισε ότι η πρόκριση θα παιχθεί τουλάχιστον σε πέμπτο παιχνίδι στο ΣΕΦ.

Εκεί, οι Πειραιώτες φύλαγαν την καλύτερή τους εμφάνιση για τα playoffs και τσέκαραν με το σπαθί τους το εισιτήριο για το Κάουνας, διότι έμειναν πιστοί στη φιλοσοφία και τις αρχές τους. Παρότι ο κόουτς Ιτούδης με τις προσαρμογές του κατάφερε να διατυπώσει πολύ ισχυρούς γρίφους, ο κόουτς Μπαρτζώκας επέλεξε να ζήσει και να πεθάνει με το δικό του μπάσκετ. Απέφυγε τη διαδικασία να βρει κάποιο τρικ, που θα αιφνιδιάσει τον αντίπαλο. Εμπιστεύτηκε απόλυτα το plan A και δικαιώθηκε.

Πλέον, στο δρόμο του Ολυμπιακού ξεπροβάλλει μία πλουμιστή "σταχτοπούτα". Η μοναδική ομάδα που τον κέρδισε φέτος δύο φορές στην κανονική περίοδο. Η Μονακό θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε Final Four, ωστόσο είναι ένα σύνολο που έχει κερδίσει το σεβασμό όλων την τελευταία διετία και καθιερώνεται ως μία ανερχόμενη δύναμη.

Ας μην ξεχνάμε, ότι πέρυσι έβγαλε την... ψυχή του Ολυμπιακού στα playoffs, με τους ερυθρόλευκους να χρειάζονται πέντε παιχνίδια για να την αποκλείσουν. Φέτος οι Μονεγάσκοι εξασφάλισαν το πλεονέκτημα έδρας με την τέταρτη θέση στην κανονική περίοδο και το αξιοποίησαν κόντρα στη Μακάμπι, την οποία λύγισαν με 3-2 στα προημιτελικά.

Περιφέρεια φωτιά και αθλητικότητα

Έτσι το φετινό Final Four θα έχει και... πριγκιπικό χρώμα. Είναι σαφές ότι ο Ολυμπιακός υπερέχει σε παραστάσεις, βάρος φανέλας και σίγουρα θα έχει το πάνω χέρι στη μάχη της εξέδρας, αφού οι ερυθρόλευκοι είναι κλαμπ λαϊκής βάσης.

Η Μονακό ως πρωτάρα κουβαλάει άγνοια κινδύνου και σίγουρα θα παίξει με μικρότερη πίεση, αφού ήδη η σεζόν της κρίνεται επιτυχημένη. Βέβαια αυτό το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις, καθώς η Μονακό είναι ένα κλαμπ που μέχρι πέρυσι δεν είχε αγωνιστεί ποτέ στη EuroLeague. Εκ των πραγμάτων λοιπόν βιώνει πρωτόγνωρες εμπειρίες.

Από το ρόστερ της άλλωστε, μόνο ο Μάικ Τζέιμς έχει συμμετάσχει ξανά σε Final Four. Για όλους τους άλλους, ακόμη και για τον κόουτς Σάσα Ομπράντοβιτς είναι η παρθενική συμμετοχή. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, για τη Μονακό ο ημιτελικός με τον Ολυμπιακό είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της.

Οι Μονεγάσκοι μπορούν να περηφανεύονται για δύο πράγματα. Ότι έχουν ίσως την πιο ποιοτική τριάδα γκαρντ στην Ευρώπη με τους Τζέιμς, Λόιντ και Οκόμπο και ότι είναι μακράν η πιο αθλητική ομάδα της EuroLeague με παίκτες όπως ο Τζον Μπράουν, ο Τσίμα Μονέκε, ο Άλφα Ντιαλό, ο Γιακουμπά Ουαταρά και ο Ντόντα Χολ.

Ο Ομπράντοβιτς λοιπόν έχει τα αμυντικά εργαλεία για να πιέσει την μπάλα, να κερδίσει μάχες πάνω από τη στεφάνη και να δημιουργήσει μία ασπίδα γύρω από την κλασάτη περιφερειακή του γραμμή. Η Μονακό είναι η ομάδα με τις περισσότερες κερδισμένες βολές φέτος στη EuroLeague, διότι της αρέσει το παιχνίδι επαφών. Επίσης, είναι το σύνολο με τα λιγότερα λάθη, δείγμα ότι ο Τζέιμς διανύει ίσως την πιο ώριμη φάση της καριέρας του.

Αντίθετα, βγάζει μάτια πως οι Μονεγάσκοι δεν έχουν γνήσιους σουτέρ και πολύ δύσκολα θα βρουν αξιόπιστο τρίποντο από το "3" και "4", όπως έκανε για παράδειγμα η Φενέρ με τους Πιερ και Χέις-Ντέιβις. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι η Μονακό σε 39 ευρωπαϊκά παιχνίδια φέτος είχε 30,9% από το τρίποντο, που είναι το χειρότερο ποσοστό στη διοργάνωση. Ειδικά μάλιστα στη σειρά με τη Μακάμπι σούταρε με το ανεπαρκές 26,2%.

Προγνωστικά EuroLeague

Αν λοιπόν, ο Ολυμπιακός καταφέρει να κρατήσει σε αυτά τα επίπεδα τη Μονακό και ελέγξει τη μάχη των ριμπάουντ, ισοσκελίζοντας το αθλητικό πλεονέκτημα των αντιπάλων, τότε θα έχει κάνει το καθοριστικό βήμα για την πρόκριση στον τελικό. Φυσικά, δεν αποκλείεται κάποιος εκ των τριών σταρ της Μονακό να πραγματοποιήσει ένα γεμάτο επιθετικά παιχνίδι. Τζέιμς, Λόιντ και Οκόμπο είναι παίκτες που στην καλή τους βραδιά μπορεί να βάλουν άνετα πάνω από 20 πόντους.

Όμως ο Ολυμπιακός δεν γίνεται να χάσει από έναν παίκτη. Θα απειληθεί σοβαρά, μόνο αν και οι τρεις προαναφερθέντες κάνουν ένα πολύ μεγάλο ματς. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο, δεδομένου ότι η ομάδα του κόουτς Μπαρτζώκα έχει μακράν το κορυφαίο αμυντικό rating (108,5 πόντους ανά 100 κατοχές) στην Ευρώπη. Ακολουθούν η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα με 112,1 και 112,6 πόντους αντίστοιχα.

Η νίκη του Ολυμπιακού προσφέρεται φαβορί σε απόδοση 1.40 στη Stoiximan, ωστόσο μπορεί να φτάσει το 2.10 αν έρθει με διαφορά μέχρι 12,5 πόντους. Υπενθυμίζεται, ότι στα περσινά playoffs, ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει με +6 τη Μονακό στο Game 5 και με +4 στο Game 3. Επίσης, στις τελευταίες πέντε αναμετρήσεις τους, ανεξαρτήτως νικητή, κανένα ματς δεν κρίθηκε με διαφορά μεγαλύτερη των έξι πόντων.

Σε ατομικό επίπεδο ο Ολυμπιακός περιμένει ασφαλώς να βγουν μπροστά ξανά οι δύο σούπερ σταρ του, ο Σάσα Βεζένκοβ και ο Κώστας Σλούκας. Ειδικά ο Βεζένκοβ έχει κι ένα έξτρα προσωπικό κίνητρο, καθώς στον περσινό ημιτελικό έκανε το χειρότερό του παιχνίδι μέσα στη σεζόν, όπως ομολόγησε και ο ίδιος. Οι ερυθρόλευκοι έφτασαν ένα σουτ μακριά από τον τελικό, έχοντας τον Σάσα με μόλις 5 πόντους. Φυσικά, αν είχε παίξει κοντά στα στάνταρ του, πιθανότατα ο Ολυμπιακός θα είχε φράξει το δρόμο της Εφές προς το back to back.

Σημειώνεται ότι ο Βεζένκοβ είχε τουλάχιστον 17 πόντους στα τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια της σειράς με τη Φενέρ, παρά το γεγονός ότι η τουρκική άμυνα ήταν φανερό πως τον είχε "στοχεύσει" και δεν του επέτρεψε να κάνει το γνωστό του off ball παιχνίδι. Η Μονακό δεν έχει την ίδια τακτική αντίληψη με τη Φενέρ και ο Βεζένκοβ λογικά θα έχει περισσότερο χώρο για να αναπνεύσει.

Σε ό,τι αφορά στον Σλούκα, προφανώς μιλάμε για έναν παίκτη που έχει φάει με το κουτάλι τα Final Four και δεν διστάζει να παίρνει την ευθύνη στα δύσκολα. Στα προημιτελικά ήταν καταλυτικός τόσο πέρυσι με τη Μονακό, όσο και φέτος με τη Φενέρ. Κόντρα στους Τούρκους είχε 14,6 πόντους κατά μέσο όρο με 60,5% εντός παιδιάς, ενώ με τους Μονεγάσκους είχε 14,8 πόντους με 61,1%!

Το κάτω όριο του Βεζένκοβ είναι στους 16 πόντους και προσφέρεται στο 1.50, ενώ αυτό του Σλούκα είναι στους 12 και τιμάται στο 1.78. Σε Bet Builder χτίζουμε απόδοση 3.00 στη Stoiximan.

*** Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

TAGS BIG GAMES BET ΜΠΑΣΚΕΤ BET BRAND EXPERIENCE ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ EUROLEAGUE ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ