Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός: Γερό τεστ κόντρα στην ομάδα του Πασκουάλ, η άμυνα κρίνει τη νίκη

Ο Ολυμπιακός δίνει απόψε στο Παλάου Μπλαουγκράνα ένα πολύ γερό τεστ απέναντι στη φορμαρισμένη Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ. Προγνωστικά και ανάλυση.
Μετά από μία εβδομάδα χωρίς αγώνα στη EuroLeague, καθώς το παιχνίδι με τη Φενέρ στο ΣΕΦ αναβλήθηκε, ο Ολυμπιακός επιστρέφει στη δράση, με μία αν μη τι άλλο πολύ δύσκολη αποστολή. Οι ερυθρόλευκοι δοκιμάζονται απόψε στη Βαρκελώνη με την Μπαρτσελόνα, η οποία είναι μεταμορφωμένη μετά την έλευση του Τσάβι Πασκουάλ.
Από το 2016, όταν δηλαδή έφυγε ο Πασκουάλ από τον πάγκο της Μπάρτσα, οι περισσότεροι είχαν φανταστεί ότι κάποια μέρα θα γυρίσει στον Καταλανικό πάγκο. Μιλάμε για έναν προπονητή που έχει συνδέσει το όνομά του με τους μπλαουγκράνα και παρότι έκανε έναν σημαντικό και επιτυχημένο κύκλο σε Παναθηναϊκό και Ζενίτ, να που ήρθε η στιγμή να επιστρέψει στο σπίτι του. Να επιστρέψει στην αγαπημένη του Μπαρτσελόνα, την οποία καθοδήγησε ως head coach για μία οκταετία (2008-16) και τώρα έχει ως στόχο να την αναγεννήσει.
Από τότε που έφυγε ο Πασκουάλ, η Μπαρτσελόνα περιπλανήθηκε αρκετά. Έβαλε στην τροπαιοθήκη της δύο πρωταθλήματα Ισπανίας κι ένα κύπελλο. Εφτασε επίσης, τρεις φορές στο Final Four, έχοντας μάλιστα και μία παρουσία σε τελικό. Ωστόσο, προοδευτικά άρχισε να δείχνει σημάδια φθοράς με συνέπεια να ξεκινήσει φέτος τη σεζόν με μεγάλη αβεβαιότητα για το αν μπορεί έστω να μπει στα playoffs.
Τα αρνητικά αποτελέσματα και κυρίως η δυσοίωνη και μη βελτιωμένη εικόνα έφεραν το τέλος του Πενιαρόγια πριν περίπου έναν μήνα και άνοιξαν την πόρτα για τη μεγάλη επάνοδο του Πασκουάλ. Με τον πρώην τεχνικό του Παναθηναϊκού, η Μπαρτσελόνα βρήκε ξανά την αυτοπεποίθησή της και αυτή τη στιγμή είναι από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες της λίγκας.
Άλλη ομάδα με Πασκουάλ η Μπαρτσελόνα
Είναι ενδεικτικό, ότι μετράει τέσσερις νίκες στις τελευταίες πέντε αγωνιστικές, με πιο πρόσφατη το πολύ μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι επί του Ερυθρού Αστέρα, με 89-79. Σε εκείνο το ματς, έκανε τεράστια εμφάνιση ο Γουίλ Κλάιμπερν με 22 πόντους και 8/12 σουτ. Ακολούθησε το άνετο 102-71 επί της Ανδόρας για το πρωτάθλημα Ισπανίας και η επιβεβαίωση ότι η Μπάρτσα βρίσκεται σε ανοδική τάση.
Εξ ορισμού τα ματς στο Παλάου είναι δύσκολα, πόσο μάλλον τώρα, που υπάρχει ο παράγοντας Πασκουάλ και η επιστροφή του ενθουσιασμού στην Μπαρτσελόνα. Για τον Ολυμπιακό λοιπόν, που ηττήθηκε στα τελευταία δύο παιχνίδια του στον δρόμο, από Μιλάνο και Ερυθρό το αποψινό ματς είναι ένα πολύ γερό κρας τεστ.
Ο κόουτς Μπαρτζώκας υπολογίζει στην επιστροφή του Φουρνιέ, που ήταν άρρωστος τις προηγούμενες μέρες. Έχασε όμως με τραυματισμό τον Γουόρντ. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι γνωστές απουσίες των ΜακΚίσικ, Εβανς, Φαλ και φυσικά δεν υπολογίζεται ακόμη ο νεοφερμένος Μόντε Μόρις, που θα χρειαστεί ένα διάστημα προσαρμογής μέχρι να μπει στη φιλοσοφία της ομάδας.
Η Μπαρτσελόνα έχοντας αρκετά “μεγάλα” παιδιά στο ρόστερ της (Σενκέλια, Κλάιμπερν, Σατοράνσκι, Βέσελι) είναι εκ των πραγμάτων ομάδα μισού γηπέδου. Αυτής της λογικής είναι και ο Πασκουάλ, καθώς αρέσκεται περισσότερο σε ελεγχόμενες καταστάσεις και όχι στη μόδα της εποχής, που επιτάσσει αμέτρητες κατοχές και εξωφρενικά σκορ.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στα τελευταία πέντε παιχνίδια της Μπάρτσα, που έχει ρεκόρ 4-1, κράτησε στους 74 πόντους την Μπάγερν, στους 81 τη Βίρτους, στους 74 την Εφές, στους 78 τη Βιλερμπάν και στους 79 τον Ερυθρό Αστέρα.
Ο Ολυμπιακός από τη φύση του, μπορεί να βγάλει αμυντική σκληράδα και να ανταπεξέλθει σε ένα φίσικαλ παιχνίδι, που δεν θα ανέβει ψηλά το σκορ. Στο 1.87 στη Stoiximan το Under 166,5 απόψε στο Παλάου Μπλαουγκράνα.
Σε ατομικό επίπεδο, παρουσιάζουν ενδιαφέρον οι αποδόσεις του Βεζένκοβ για να είναι ο πρώτος σκόρερ στο τέλος της αναμέτρησης. Ο σταρ του Ολυμπιακού, μετά από μία μέτρια περίοδο για τα δεδομένα του, έβαλε 29 πόντους κόντρα στον Ερυθρό κι έδειξε να επανέρχεται στα υψηλότατα στάνταρ του. Στο 2.30 να είναι ο Βεζένκοβ ο κορυφαίος σκόρερ του αγώνα απόψε.
Στα υπόψιν και το ενδεχόμενο να σκοράρει περισσότερους πόντους ο Πάντερ αντί του Σενγκέλια στο Head to Head των δύο παικτών της Μπαρτσελόνα. Και οι δύο είναι κομβικοί για την καταλανική επίθεση, με τον Αμερικανό γκαρντ πάντως να αισθάνεται πολύ πιο άνετα εντός έδρας, έχοντας 18, 17 και 24 πόντους στα τελευταία τρία ματς της Μπάρτσα στη Βαρκελώνη με Ρεάλ, Βίρτους και Βιλερμπάν. Στο 2.02 στη Stoiximan να κερδίσει ο Πάντερ τον Σενγκέλια στους πόντους.
* Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.