ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΤΙΒΟΥ

Παγκόσμιο στίβου: Οι αλλαγές στους αγώνες της Βουδαπέστης

Παγκόσμιο στίβου: Οι αλλαγές στους αγώνες της Βουδαπέστης

Αρκετές και σημαντικές αλλαγές θα έχει το φετινό Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου τις οποίες υπενθύμισε η World Athletics.

Με την έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου να πλησιάζει, η World Athletics υπενθυμίζει τις αλλαγές στους κανονισμούς και τις καινοτομίες που ανακοινώθηκαν νωρίτερα στη σεζόν, και θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά στη Βουδαπέστη (19-27 Αυγούστου).

Κατανομή διαδρόμων στις ταχύτητες

Λαμβάνοντας υπόψιν τις παρατηρήσεις αθλητών και προπονητών, η World Athletics αλλάζει την κατανομή των διαδρόμων μετά τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου στις κούρσες κάτω από τα 800 μέτρα. Αναλυτικά η νέα κατανομή:

  • Σε 100 μ., 100 μ. & 110 μ. εμπ. υψηλότερη κατάταξη 3, 4, 5, 6, μεσαία κατάταξη 2, 7 , χειρότερη κατάταξη 1, 8.
  • Σε 200 μ. υψηλότερη κατάταξη 5, 6, 7, μεσαία κατάταξη 3, 4, 8, χειρότερη κατάταξη 1, 2.
  • Σε 400 μ., 400 μ. εμπ. υψηλότερη κατάταξη 4, 5, 6, 7, μεσαία κατάταξη 3, 8, χειρότερη κατάταξη 1, 2.
  • Η ίδια κατανομή ισχύει και στα σύνθετα. Θα ληφθεί υπόψιν η καλύτερη επίδοση πρόκρισης.

Διαδικασία πρόκρισης στις αποστάσεις

Στις αποστάσεις από τα 1.500 μ. έως τα 5.000 μ., όσοι/όσες αγωνιζόντουσαν στις τελευταίες σειρές γνώριζαν την επίδοση που χρειαζόταν να σημειώσουν για να προκριθούν. Γι’ αυτό η World Athletics αποφάσισε να καταργήσει την πρόκριση βάσει χρόνου στα ημιτελικά και στον τελικό. Πλέον, ισχύουν τα εξής:

  • Στα 1500 μ. 1ο γύρος, 4 σειρές, πρόκριση οι 6 πρώτοι, σύνολο 24.
  • Στα 1500 μ. ημιτελικά 2 σειρές, πρόκριση οι 6 πρώτοι, σύνολο 12.
  • Στα 3000 μ. στιπλ ημιτελικά 3 σειρές, πρόκριση οι 5 πρώτοι, σύνολο 15.
  • Στα 5000 μ. ημιτελικά 2 σειρές, πρόκριση οι 8 πρώτοι, σύνολο 16.

Επιλαχόντες

Καθιερώνονται οι επιλαχόντες (hot seat) στους ημιτελικούς και στους τελικούς. Οι δύο αθλητές/αθλήτριες και οι δύο ομάδες στις σκυταλοδρομίες με τις καλύτερες επιδόσεις από όσους/όσες δεν προκρίθηκαν, θα βρίσκονται στην αναμονή και θα καλύπτουν τυχόν κενές θέσεις σε περίπτωση παραίτησης. Θα αγωνίζονται στο διάδρομο ή στη θέση του/της αθλητή/αθλήτριας ή της ομάδας που για οποιοδήποτε λόγο δεν λαμβάνουν μέρος στο αγώνισμα.

Το δωμάτιο q

Στα αγωνίσματα όπου εξακολουθεί να ισχύει η πρόκριση βάσει χρόνου (από τα 100 μ. έως τα 800 μ. και στα εμπόδια), όσοι/όσες καταλαμβάνουν, προσωρινά, τις θέσεις πρόκρισης (q) θα περιμένουν την εξέλιξη του αγώνα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με άνετες θέσεις, τηλεοπτική οθόνη, λάστιχα αντίστασης, κύλινδρο μασάζ και αναψυκτικά. Η ανώτατη διάρκεια παραμονής τους στο χώρο δεν θα ξεπερνά τα είκοσι λεπτά. Από εκεί θα οδηγούνται στη μικτή ζώνη.

Συμμετοχή σε δρομικό αγώνισμα ύστερα από διαμαρτυρία

Αν ο/η αφέτης έχει αμφιβολίες σχετικά με αντικανονική κίνηση στο βατήρα και θεωρεί ότι η περίπτωση χρήζει περαιτέρω εξέτασης, μπορεί να επιτρέψει στον/στην αθλητή/αθλήτρια να αγωνιστεί κατόπιν διαμαρτυρίας. Μετά το τέλος της κούρσας, ο/η αφέτης θα ανακοινώνει στους θεατές την τελική απόφασή του/της, που μπορεί να αμφισβητηθεί με υποβολή ένστασης. Στον κανονισμό δεν εμπίπτουν οι περιπτώσεις που η παραβίαση των κανονισμών γίνεται αντιληπτή από το ηλεκτρονικό σύστημα ή είναι ξεκάθαρη άκυρη εκκίνηση.

Όργανα ρίψεων

Κάθε αθλητής/αθλήτρια μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δικά του/της όργανα ρίψεων (έως δύο), ακόμα κι αν πρόκειται για το ίδιο μοντέλο με αυτό που προμηθεύουν οι διοργανωτές.

ΠΗΓΗ: ΣΕΓΑΣ

TAGS ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΤΙΒΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ